Eerste prognose na sluiting van de stembureaus: Stevige draai om de oren voor SPD en CDU

Screenshot_17

(Door: Markus Gärtner – Vertaling: E.J. Bron)

Het is de verwachte draai om de oren voor de gevestigde partijen geworden. Met een grote verkiezingsopkomst werden de CDU en de SPD bij de deelstaatverkiezingen van vandaag in Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz en Sachsen-Anhalt behoorlijk afgestraft. De AfD komt in alle drie deelstaatparlementen en haalt in Sachsen-Anhalt 22,8% van de stemmen.

In Baden-Württemberg zijn de Groenen met 32,1% van de stemmen volgens de eerste prognose de grote winnaar. De CDU verliest in vergelijking met 2011 meer dan 11% en komt nu uit op 27,5%. Dat is haar slechtste resultaat sinds de jaren ´50. De SPD staat met een magere 12,8% van de stemmen net voor op de AfD met 12,5%. De verkiezingsopkomst is 5,7% hoger dan in 2011. De kiezers waren enorm gemotiveerd om dit statement af te geven tegen het Berlijnse partijkartel en vooral bondskanselier Angela Merkel af te straffen voor haar “vluchtelingen”politiek.

In Sachsen-Anhalt verliest de CDU 3,5% en komt uit op 29,2% van de stemmen. Die Linke haalt als tot nu toe de op een na grootste partij in het deelstaatparlement volgens de eerste prognose 16,9%, een verlies van 6,7% in vergelijking met de vorige verkiezingen. De SPD komt met 11,6% maar net in de dubbele cijfers. Dat is een verlies van 10% in vergelijking met de vorige deelstaatverkiezingen. De Groenen halen in Sachsen-Anhalt een magere 5,4%. Sensatie: bijna één op de vier kiezers heeft met 22,8% op de AfD gestemd.

In Rheinland-Pfalz is de SPD van minister-president Malu Dreyer met 37,3% van de stemmen voor de CDU, met 32,5%, geëindigd. De AfD wordt de op twee na grootste partij. Ze haalde 10,8% van de stemmen. De Groenen haalden 5,4%.

De in alle drie deelstaten verrassend hoge verkiezingsopkomst toont aan hoe geërgerd en woedend veel kiezers over de “vluchtelingen”politiek van de bondskanselier zijn. De drie verkiezingen staan heel duidelijk in het teken van de “vluchtelingen”crisis.

In de SPD zou nu openlijk de discussie over het partijvoorzitterschap van Sigmar Gabriel kunnen losbarsten. In de CDU is de voedingsbodem voor de volgende aanvallen op Angela Merkel bereid. Zij heeft “het politieke systeem op de velgen gereden”, zoals Willy Wimmer zegt.

De AfD moet er nu over gaan nadenken welke positie zij inneemt in de deelstaatparlementen en proberen de smerige landelijke campagne in de media en in het kamp van het gevestigde Berlijnse partijkartel door deelname in de deelstaatparlementen het hoofd te bieden.

Bron:
http://info.kopp-verlag.de
Auteur: Markus Gärtner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland. Bookmark de permalink .

17 reacties op Eerste prognose na sluiting van de stembureaus: Stevige draai om de oren voor SPD en CDU

 1. jungleelephant zegt:

  Nog lang niet genoeg en de groenen?Ik snap niet dat daar[net als hier]nog iemand op stemt!Het lijkt wel of momenteel het kwaad de overhand heeft!

  Like

 2. Marlies zegt:

  Wat verklaart de 32.1% overwinning van de Grünen in Baden-Württemberg? WIE stemt op zo’n partij? En waarom alleen in Baden-Württemberg…

  Like

 3. Edjan zegt:

  Een heel mooi resultaat voor de AfD en een draai om de oren voor Merkel. Helaas niet genoeg en Merkel zal niet gaan bijdraaien of gaan nadenken. Zij zal onverdroten verder gaan op de ingeslagen weg. Politici denken nooit na. Worden zij door de kiezer (hun feitelijke werkgever) afgestraft, dan gaan zij verder met meer, veel meer van hetzelfde. Tot de kiezer ze een keer totaal verwijdert en dat duurt in Europa helaas nog zeker 7 jaar, zo niet 12. Of dat nog op tijd is? Onze hoop is gevestigd op steeds meer landen die Merkel en haar vernietigende politiek afvallen..

  Like

 4. Harry zegt:

  Het linkse koor is tot alles in staat om aan de touwtjes te blijven trekken .
  En dan reken ik de partij van Merkel gemakshalve ook maar bij links , net als bij ons de VVD .
  Eerst beginnen ze met kreten als vluchtelingenhaat , diverse fobieën , racisme , facisme , etc .
  Als dat onvoldoende werkt dan beginnen ze met een cordon sanitaire om hun hachje te redden .
  Gelukkig komt daar nu in vele landen de nodige weerstand tegen , de politieke kliek die zichzelf ondanks het veelvuldig falen van de betrokken klootzakken , bij voortduring goede baantjes toeschuift .
  Heb je de boel verkloot , ach , half jaartje wachtgeld , de meute is de reden van vertrek alweer vergeten en de faalhaas kan gewoon met een schone lei opnieuw beginnen .
  Hopelijk wint Trump in Amerika en onze vrienden , Wilders , Le Pen en Petry in Europa .

  De bezem door die corrupte politieke rotbende !

  Like

 5. Mirjam zegt:

  Ze heeft een flinke klap in het gezicht gekregen. Merkel bedoel ik. Ook al is het niet voldoende, het geeft de burgers te denken, maar ook de politiek. En vergeet niet Europa zelf. De Balkanlanden volgen ook deze verkiezingen, en zien hiermee in dat Merkel alleen staat in haar mening over de vluchtelingen. Brussel ziet de bui al hangen en dit zal zeker van invloed zijn op de beschouwingen over de deal met Erdogan. Want als deze deal totaal bevestigd wordt, dan zitten we daar voor vele jaren aan vast in Europa, misschien zelfs nog nadat de vluchtelingenstroom ooit eens ophoudt. De kleine vertegenwoordiger van Erdogan, die altijd breed lacht, ik weet zijn naam niet, valt op omdat hij de hele tijd retorisch hetzelfde blijft verkondigen: ‘Turkije wil toetreden tot de Europese Unie’. Waar het hart vol van is, daar loopt de mond van over. Dit, wat hij zegt, is het hoofddoel van Erdogan, en de hele verdere vluchtelingenpolitiek interesseert hem geen bal. Ze moeten de deal afzeggen, hij is nog niet totaal bevestigd, dus het is nog mogelijk. De AFD heeft nu al laten zien dat ze op weg zijn naar een meerderheid van stemmen, laat dit ook een waarschuwing zijn voor Brussel en consorten, dat ze de deal niet moeten sluiten onder zulke voorwaarden. Het kost onze kinderen hun toekomst.

  Like

 6. carthago zegt:

  “De groenen” winnen blijkbaar ook, dat betekent niet meer dan dat de spd behoorlijk verliest,, goede zaak. Het kaf van het koren dus, beter dan dat de spd hun vastgeroeste politiek kunnen blijven doorzetten. Dat groen links extremistischer is, is wel een groot probleem. Hopelijk vergaat het ze gelijk de baader meinhof, en worden ze dus uiteindelijk uitgekotst en het gevang in gesleurd.

  Like

 7. Wachteres zegt:

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/angela-merkel/12192785/Angela-Merkels-party-suffers-drubbing-in-German-state-votes.html

  Angela Merkel’s party suffers drubbing in German state votes
  The Christian Democrats lost two out of three regional states in the elections, according to exit polls

  Een bericht uit GB over de Duitse verkiezingen.

  Like

 8. delamontagne zegt:

  Verslagen !, maar ook al aangeklaagd ?

  Like

 9. Guardiacivil zegt:

  Er zal gerechtigheid zijn en de elite zal zwaar gestraft worden.

  Like

 10. Inderdaad toont de hoge verkiezingsopkomst aan hoe geërgerd en woedend veel kiezers over de “vluchtelingen”politiek van de bondskanselier zijn. Maar de uitslagen tonen ook aan hoe verdeeld het volk is. De CDU is in alledrie deelstaten nog steeds groter dan de AfD.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s