Exodus uit Ideomeni: Duizenden “migranten” marcheren naar het noorden

Screenshot_24

(Vertaling: E.J. Bron)

Nadat de “Balkan-route” vorige week werd gesloten, hebben maandag duizenden “migranten” het “vluchtelingen”kamp Idomeni aan de Grieks-Macedonische grens verlaten en zich te voet op weg naar het noorden begeven. De “vluchtelingen”, die alternatieve overgangen naar Macedonië willen vinden, worden door Griekse politieagenten omringd en begeleid. De voettocht van de “migranten” zou – d.m.v. flyers en routebeschrijvingen – al lang van tevoren gepland en niet spontaan geweest zijn, kwam de “Kronen Zeitung” uit Oostenrijkse politiekringen te weten.

Na ongeveer een voettocht van acht kilometer staken duizenden mensen de rivier de Suva over aan Griekse kant, wiens andere oever nog ongeveer 500 meter van de Macedonische grens verwijderd is. Ooggetuigen Vertelden tegenover Reuters van ongeveer 2000 mensen. Op deze plek in de buurt van het dorp Chamilo bevindt zich ogenschijnlijk geen grenshek meer, bericht het persbureau dpa. Tegen de avond staken echter nauwelijks nog mensen de rivier over vanwege de invallende duisternis.

700 “vluchtelingen” tegengehouden door het leger

Bij de poging om de rivier over te steken, zouden daarvoor drie Afghanen – twee mannen en een vrouw – om het leven zijn gekomen, berichtten lokale media. Het Macedonische leger hield maandag honderden “vluchtelingen” tegen die de Grieks-Macedonische grens illegaal waren overgestoken. De soldaten grepen in de buurt van Gevgelija in en arresteerden de “vluchtelingen”. De groep van ongeveer 700 personen werd uitgezet, maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken laat in de middag bekend.

Ook journalisten zouden opgepakt zijn, berichtte ERT. De zender liet beelden zien van “migranten” en vrijwillige hulpverleners, die een menselijke ketting in de rivier hadden gevormd. Zo hielpen ze oudere mensen en vrouwen met kinderen om de grensrivier over te steken.

Voettocht van de “migranten gepland met flyers

De woordvoerder van het hoge commissariaat voor de vluchtelingen van de VN, Babar Baloch, zei dat er geen officiële informatie zou bestaan hoeveel personen het kamp verlaten hebben. “Wellicht 300, 500 of tot 1000”, aldus Baloch. De UNHCR zou geprobeerd hebben de EU te informeren over de vertrekplannen en de “vluchtelingen” ertoe hebben proberen te bewegen om uit de tentstad naar de omliggende “vluchtelingen”kampen te gaan – blijkbaar tevergeefs. Ooggetuigen hadden het maandagmiddag tegenover Reuters over 2000 mensen die de rivier overstaken. Hoeveel “migranten” het kamp Idomeni daadwerkelijk verlaten hebben, is echter nauwelijks te schatten.

Door middel van flyers en routebeschrijvingen werd de voettocht van de “migranten”vermoedelijk al langer van tevoren gepland en is deze niet spontaan geweest, kwam de “Kronen Zeitung” uit Oostenrijkse politiekringen te weten. Eén flyer toont de route van het kamp richting Macedonië. Volgens een vertaling, die in het bezit is van de “Kronen Zeitung”, staat hier letterlijk in: “Wie zijn weg richting Europa voortzet, komt aan een dubbel hek, dat moet veinzen dat de grens gesloten is. Vijf kilometer verderop is er echter een plek waar geen hek meer staat en men naar Macedonië kan.”

“Vernietig deze briefjes nadat jullie ze gelezen hebben”

Verder werden de “migranten” erop gewezen dat diegenen die in Griekenland blijven naar Turkije teruggestuurd worden. Ter afsluiting stond er: “Vernietig dit briefje nadat jullie het gelezen hebben, zodat het niet in handen valt van de politie, het leger of journalisten.” Ook worden er ontmoetingspunten voor gezamenlijke grensoverschrijdingen in genoemd en bovendien wordt benadrukt dat er geen bussen of treinen voor het transport naar Duitsland – het doel van veel “migranten” – zijn: “wie echter via de illegale weg verder naar Duitsland gaat, kan daar blijven. Duitsland neemt nog vluchtelingen op.”

Zaterdag – bijna een week na de EU-Turkije-top – hadden de Griekse autoriteiten voor het eerst officieel in een vlugschrift over de feitelijke sluiting van de “Balkan-route” geïnformeerd, aldus Baloch. De informatiesituatie in Idomeni is denkbaar slecht, er doen veel geruchten de ronde, waarvan vaak gebruik wordt gemaakt door mensensmokkelaars. De nu vertrokken “vluchtelingen” zijn blijkbaar overwegend afkomstig uit Syrië, Irak en Afghanistan.

“Verantwoordelijk zijn diegenen die valse hoop wekken”

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken, Joanna Mikl-Leitner, maakte maandagavond tegenover de “Kronen Zeitung” duidelijk: “Verantwoordelijk voor deze dramatische situatie zijn diegenen die bij de mensen in kamp Idomeni nog steeds valse verwachtingen scheppen. Wie het goed met de mensen in het kamp voorheeft, zou er toe moeten bewegen de beschikbaar gestelde warme kwartieren in Griekenland te accepteren en zich te laten verzorgen.” In plaats daarvan zouden er af en toe nog steeds signalen worden afgegeven dat men o eigen houtje zijn reis naar het gewenste doelland zou kunnen maken. “Dat is onverantwoordelijk en moet scherp veroordeeld worden. Dank en erkenning geldt de Macedonische regering. Macedonië heeft tot nu toe meer aan de stabiliteit van Europa bijgedragen dan menige EU-lidstaat”, aldus de minister.

Kamp verzinkt in de modder

Het kamp in Idomeni is na aanhoudende regen op zondag en in de nacht naar maandag één modderpoel. Rondom Idomeni zitten op dit moment volgens onofficiële schattingen ongeveer 12.000 “vluchtelingen” vast, die daar gestrand waren nadat de “Balkan-route” op initiatief van Oostenrijk volledig voor hen werd afgesloten. Ondanks een tekort aan onderkomens en verzorging wilden de mensen eerst niet vertrekken en hoopten dat de grens naar Macedonië toch nog open zou gaan. Veel gereedstaande bussen, waarmee de migranten terug hadden kunnen reizen naar de Griekse hoofdstad Athene, beleven ongebruikt.

Bron:
www.krone.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

h/t “Vederso”

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Vluchtelingen", asielwaanzin, Griekenland, Illegalen, Immigratie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Macedonië. Bookmark de permalink .

11 reacties op Exodus uit Ideomeni: Duizenden “migranten” marcheren naar het noorden

 1. jungleelephant zegt:

  Ik ben inmiddels zover dat ze van mij allemaal mogen verzuipen;geen een uitgezonderd!

  Like

 2. wauso zegt:

  Wauso van de verhaaltjes. Ik heb net het meldpunt van discriminatie op mijn nek gehad. Ze willen me ‘doden’ ! Ik heb Censuur. Het in verband brengen van de islam met kleuterneuken mag niet, dat is haatzaaien. Dat ‘doden’ zit toch in de genen van de ‘LinksKnechten’ ! In feite ben ik een ‘piano player’, die nu zijn mond moet houden ! Een Autochtone Nederlander is gelijk aan de Hema. Hij wordt langzaam een moslim. En dan is iedereen blij !!!

  Like

 3. Avidia zegt:

  Ik vind het schokkend, waar moeten wij hen huisvesten, waarom moeten wij hen onderhouden, want dat is de volgende stap. Wat denken zij wel, dat wij hen verwelkomen??? Ja, die achterlijke groep die luidkeels stonden te zingen: welkom in ons land, helemaal niet welkom stelletje trutten, onderhoud ze dan ook maar, ik doe niet mee.

  Like

 4. 4sjun zegt:

  Ongenode gasten met een eisenpakketje houd elk gezond mens buiten de deur. Dat scheelt maar weer jaren voortslepende cumulerende psychische, sociale, juridische en financiële kosten.

  Like

 5. Best knap gedaan en georganiseerd allemaal met mooie koperdiepdruk reisgidsen, routekaarten en apps voor op de i-Phone. Er schijnt ook poen genoeg te zijn om da vakantiegangers maandenlang aan de vreet te houden en te transporteren. Lopen doen ze kennelijk alleen als het op de foto of film komt. Hier en daar vanwege het vlieg-op-de-neus-effect een kind dat ze dan ook nog verzuipen voor het effect en een loslopend wijf want dan kunnen we niet zeggen dat ’t allemaal kerels zijn. Gloednieuwe Nikes en kleding van Versace, Goldcards en miljoenen aan dollars die verstopt zitten in even zoveele kudden en hollen. De kans dat je een echte vluchteling tussen dat tuig aantreft is nihil, die zitten bijtend op een houtje in kampen of zwerven langs de straat in hun thuislanden of in het buurland en worden in leven gehouden door de paar dollar die niet door warlords en bonzen van de Zieligheidsindustrie gejat zijn. Wat @jungleelephant zegt maar dan nadat ze geript zijn.

  Like

 6. elisah zegt:

  Die mensen hadden daar niet in de modder hoeven zitten, het was hun eigen keuze.

  Like

 7. Anna zegt:

  Deze mensen zijn islamitisch.
  En als je een moslim in zijn eer aantast dan zint hij op wraak.
  Deze situatie is zeer ” oneervol ” voor een moslim, in de modder lopen in een tentje slapen nergens geaccepteerd worden… Enz
  Zijn EER is behoorlijk aangetast…..
  Reken maar als ze straks wel een ” verblijfplaats ” hebben dat ze op wraak zinnen……
  Want aangetaste eer MOET GEWROKEN WORDEN.

  Daarom zal de oorlog in Syrië ook nooit eindigen……
  Ze gaan letterlijk door met wreken tot de laatste man…….
  Dit is in het persoonlijke vlak ( mens tegen mens) maar ook op het mondiale vlak is dit zo…..
  Eer geschonden dan wraak…….
  Kijk naar Turkije…. Een aanslag en hup bommen op de Koerden……
  Erdogan vergeet dat hij dat nooit zal kunnen winnen…..
  Rusland lijkt dat eer / wraak gebeuren ook in te zien……
  Want Assad wilde nu ( na de hulp van Rusland) zijn hele land terug hebben,en Rusland vind nu dat Assad zich wel wat gematigder op kon stellen en stopt er nu mee…..
  Rusland heeft gelijk dat het zich niet laat gebruiken voor de EER van Assad…….

  DIT IS HET GROTE PROBLEEM MET MOSLIMS…… HUN EER……. EN DAT WORDT DOOR WESTERLINGEN ( Niet islamieten ) HEEL SNEL GESCHONDEN MET ALS GEVOLG WRAAK…… Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht die nooit zal verdwijnen….

  Like

 8. Anneke zegt:

  De O-Europese landen hebben een veel sterkere eenheid dan de verwende W-Europese landen. Het volk voelt meer solidariteit voor en MET elkaar. Eenheid maakt STERK.

  Like

 9. Ro zegt:

  De stroom van vluchtelingen is een voorbereiding op de 3e wereldoorlog. Macédonie speelt een grote rol in het opvangen en het voorkomen ervan. Technologie, vooral snapchat, virtual reality en appen is heel belangrijk. Op deze manier komt de waarheid naar boven. Want alles is idd al 100 jaar geleden gepland. 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s