“……Maar WIJ staan er!”

Screenshot_1

(Door: Theresa Geisler)

(Hoe een desillusionerende demonstratie zijn nut kan hebben, zolang je je maar realiseert waarvoor je het doet.)

Zij, die vrijdagmorgen aanwezig waren bij de Pegida-demonstratie ter hoogte van het Justitieel Complex Schiphol wisten waarvoor ze het deden: om Geert Wilders te supporten op zijn eerste procesdag. Hebben zij die doelstelling kunnen realiseren? Ja en nee. Was het, over het geheel genomen, een teleurstelling? Ja en nee. Maar laat mij om te beginnen eerst maar eens een poging doen om het verloop van deze morgen te beschrijven:

Het evenement had al vanaf de derde maart 2016 op de agenda van Pegida-Nederland op Facebook vermeld gestaan: Vrijdag 18 maart, op de eerste – administratieve – procesdag van Wilders zou Pegida hem gaan bijstaan. Aangezien de aanvang van de zittingsdag officieel om half negen ’s ochtends was vastgesteld, dienden we vanaf 8 uur ’s morgens te verzamelen in de omgeving van het Justitieel Complex Schiphol. Achteraf bekeken was waarschijnlijk de combinatie van het vroege uur met de, nog steeds, gewone werkdag de ongelukkigste tot nu toe. Hoewel zij, die in de gelegenheid waren, het heus hebben geprobeerd.

Zo was ik er reeds van op de hoogte dat onze medereageerster Helena en echtgenoot Ton tot hun spijt níet in de gelegenheid waren, wegens gebrek aan verlofdagen. De familie Kuipers, wist ik echter, zou wèl komen, evenals ‘onze’ Jack Terrible. Voor de rest moest ik het afwachten. Zelf moest ik om 4 uur ’s morgens opstaan, teneinde huis en huisdieren in redelijk verzorgde staat achter te laten, alvorens de trein van 6.12 uur te pakken: aankomst op Schiphol om 7 uur, waarna de halte van bus 185, richting JCS nog bijtijds gevonden moest worden. Eenmaal daar, hoopte ik, zou ik misschien nog wat meer bekenden treffen.

Dat was ook zo: een stuk of vijf man. Volgens de instructies stapten we uit bij de halte ‘Koninklijke Marechaussee’ omdat de eigenlijke halte JCS “om veiligheidsredenen”- die zich lieten ráden –  tijdelijk was opgeheven. Maar goed, rond kwart voor 8 arriveerden we dan toch voor de trappen van het JCS, waar al spoedig te merken viel dat het helaas géén storm zou gaan lopen. We werden door een paar functionarissen van politie en Marechaussee naar een plek schuin aan de overkant achter ‘dranghekken’ gedirigeerd, gezien het aantal aanwezigen op dat moment een compleet lachertje. Wat het helaas zou blijven óók.

Op deze onherbergzame plek – want dat wàs het, bovendien ook nog eens onvoorstelbaar kil als gevolg van ‘waterkou’ – druppelden gedurende de volgende anderhalf uur dan nog wel wat mensen binnen, waaronder gelukkig de nodige ‘kopstukken,’ maar uiteindelijk bleef het bij zo’n 30 man.  Edwin verscheen zelf pas rond kwart over acht, waarna hij zich welgemoed op het gereed maken van de geluidsinstallatie stortte. Asje Bello en zoon Roy verschenen nog eens tegen negenen, na, voor zover ik het begreep, eerst de nodige parkeerperikelen te hebben moeten overwinnen…. En al die tijd, ongelogen, geen spoor, zelfs geen glimp-in-het-voorbijgaan van de man om wie het ons uiteindelijk allemaal begonnen was. Zo rond negen uur moesten we wel aannemen dat men Geert, heimelijk en totaal onttrokken aan onze waarneming via een andere ingang het complex had binnengesmokkeld: klaarblijkelijk wilde men hem evenzeer behoeden voor sympathiebetuigingen als voor molestaties; ziedaar de nu en dan ondoorgrondelijke logica van het Nederlands Justitieel Bestel!

Echter, we waren hier nu en het enige dat we konden doen was: het beste ervan maken. Om ongeveer kwart over negen opende Edwin dan toch maar de demonstratie, waarbij hij uiteraard begon met te refereren aan de reden waarom wij hier thans stónden: er werd momenteel over de hele linie met twee maten gemeten, stelde hij, en juist dat maakte van dit proces een directe aanslag op de vrijheid van meningsuiting: waarom, immers, werd Wilders aangeklaagd en was daar nooit sprake van geweest bij lieden als Samsom, Spekman of Oudkerk, die zich in het verleden nog wel ernstiger enormiteiten betreffende Marokkanen hadden veroorloofd, dan de vraag “Meer of minder?” Voorts, stelde hij onder andere met klem, wenste Nederland zijn soevereiniteit terug en eisten wij een stop op elke vorm van islamisering, met inbegrip van een verbod op ritueel slachten, segregatie in in het onderwijs , alsmede een boerkaverbod! Genoeg is genoeg, aldus Pegida-woordvoerder Edwin Wagensweld.

Asje Bello, die als tweede sprak, benadrukte, dat de vrijheid van meningsuiting gedetailleerd was vastgelegd in artikel 7 van de Grondwet. Toch dreigde er op dit ogenblik sluipende censuur. Dit onder meer, volgens haar, omdat bijvoorbeeld het “minder, minder….” de mensen aan het denken had gezet, waar de elite dit liever niet zag, omdat die maar één ding wilde en dat was: de groep ‘lichtgetinten’ pamperen. Dezelfde groep, die niet alleen Wilders nu al 10 jaar bedreigde -met de dood – maar tevens slachtoffers maakte onder ‘onze ouderen, onze dochters en zelfs onze ondernemers.’ “Verander desnoods de wetten, zodat zij hier niet langer mee wegkomen,” eiste Asje, “maar laat ze zich aanpassen of anders oprotten.!”

Raffie, als derde, refereerde onder andere aan de door Geert geuite stelling, dat ‘de patriottische lente overal begint’ en verwees in verband hiermee naar het sluiten van de grenzen door de verschillende Oost-Europese staten. Tegelijkertijd signaleerde zij dat Nederland in een politiestaat dreigde te veranderen en bespeurde zij de tendens van overheidsinstanties om terroristische organisaties als AFA en KAFKA tegen andersdenkenden – zoals Pegida – op te hitsen. In dat kader noemde zij trouwens ook figuren als oud-commissaris Joop van Riessen met diens dubieuze uitspraken betreffende Wilders en de PVV-aanhang in het verleden. Lees hier de volledige tekst van haar speech.

Hugo Kuipers sprak als vierde en begon met klem te stellen “dat Geert Wilders dé man was die minister-president moest worden!” Natuurlijk stelde hij nog meer met klem, onder andere dat het proces, dat vandaag begonnen was, een proces was over een vráág, niet meer en niet minder, en hekelde in hartige bewoordingen het hele ‘aangiften-circus’ met de 6400 aangiften, waarvan er minstens een aantal thans vals bleek te zijn op de koop toe! “Het hele OM moet zich de ogen uit de kop schamen!”, vatte Hugo het aldus samen.

Ene Tina, tenslotte, hekelde de zorgafbraak, de teloorgang van onze pensioenen en de huizenhoge hoge premies waarvoor men echter geen zorg ontving. Voorafgaand aan dit relaas deelde zij echter allereerst nog mede dat haar man, technicus van beroep, vóór het begin van de demonstratie door de Marechaussee was aangehouden op beschuldiging van wapenbezit en tot op heden níet vrijgelaten! “Hij heeft beroepsmatig wèrktuigen in zijn auto,” verklaarde Tina, “maar wápens…..” Ze was er, begrijpelijk, zichtbaar ontdaan over en liet mede daardoor tijdens haar toespraak verscheidene vellen papier hulpeloos op de grond dwarrelen, waar Hugo, die in de buurt was blijven staan, ze maar zo’n beetje bij elkaar raapte. Ik kon me haar gemoedstoestand voorstellen: Het riep meerdere associaties op: Met varkensmutsen, met logo’s…… Was dit wéér zo’n zielige intimidatiepoging, vroeg men zich af…..

In zijn slotrede stelde Edwin, ondanks alles, tevreden vast dat men juist aan een demonstratie als deze, zonder verstoringen door tegendemonstranten, had kunnen zien, hoe prettig, ordelijk en gemoedelijk juist Pegida in staat was te demonstreren! “Waar onrecht recht wordt,” benadrukte hij, “leidt dat nu eenmaal tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Maar wij gaan door tot we gehóórd worden!”En passant deelde hij mee dat de volgende Pegida-demonstratie gepland stond voor zondag de 10 april in Den Haag, waarbij geprobeerd zou worden toestemming te krijgen voor een mars naar het Binnenhof!

We hàdden het hierbij kunnen laten. Dat verschillenden van ons toch nog de mogelijkheid aangrepen om even in het JCS op de publieke tribune plaats te nemen, moet hoofdzakelijk worden opgevat als een poging om het gebeuren niet helemáál als een nachtkaars te laten uitgaan. Een vergeefse poging, daar het bleek neer te komen op eindeloos gesteggel om, telkens met twee man tegelijk, door de detectiepoortjes gelaten te worden, om tenslotte terecht te komen in een belendend zaaltje, waar de zitting slechts op het gehoor kon worden gevolgd. Dus dat was, alles bij elkaar genomen, de moeite nauwelijks waard.

Maar ondanks dit alles, realiseerde ik me later in de trein op weg naar huis, was de poging niet voor niets geweest, louter, omdat de aanwezigen WISTEN waarvoor ze het gedaan hadden: voor Geert, al hadden we hem niet te zien gekregen, en voor zijn gedachtegoed, dat pas vervlogen geweest zou zijn als er niemand was komen opdagen! “Ik sta hier om op te komen voor mijn vrijheid van meningsuiting,” had ik onder andere Powned-coryfee Rutger Castricum op diens overbekende, half-gekscherende opmerkingen toegevoegd, en op zijn te verwachten troefkaart: “Maar het is wel een lage opkomst; beetje jammer…..” was ik blij de tegenwoordigheid van geest gehad te hebben om hem te antwoorden: “Dat kan wel zijn, maar WIJ staan er. En daar gaat het om.”

Onbelangrijk of dat is uitgezonden of niet: Zowel hij als al onze tegenstanders mogen het wat mij betreft in hun zak steken:

Pegida is gekomen om te blijven en van ons zijn ze nog lang niet af!

Screenshot_2

Door:
Theresa Geissler
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "PEGIDA", burgermoed, Geert Wilders, Verzet, Volksvijandigheid, Vrijheid van meningsuiting. Bookmark de permalink .

14 reacties op “……Maar WIJ staan er!”

 1. Theodoor zegt:

  Alle lof voor jullie.

  Like

 2. gerrit zegt:

  beste theresa, helemaal mee eens! als groep werden jullie min of meer in de pers belachelijk gemaakt, óók door powned (schande!!) maar ik dacht: jullie doen het tenminste wel. jullie staan daar. hulde!!!

  Like

 3. M.A.L. Sion zegt:

  Mijn gezondheid laat het helaas nog niet toe om aan dit soort evenementen deel te nemen maar in gedachten was ik ook daar. Ik heb een groot deel van de zitting op TV gevolgd. Wat een armzalige vertoning !!
  Het slotwoord van Geert was, zoals we van hem gewend zijn, helder en niets ontziend voor wat betreft rechters en openbaar ministerie. Het was en is inderdaad een farce.
  In onze publicaties moeten we steeds de nadruk leggen op het niet vervolgen van Van Riessen, Samsom, Spekman en Oudkerk.
  Het is ook een gotspe dat niet meer aangiften tegen het licht gehouden worden. Tot en met vals en ongegrond. Wat een georganiseerd haatzaaien door de linksche kerk en de moslimgemeenschap richting Geert Wilders. OVER HAATZAAIEN GESPROKEN.
  Je hebt gelijk, Theresa, PEGIDA heeft het recht en het gelijk aan haar zijde. Doorgaan is de boodschap.
  malsion@orange.fr – aanspreekpunt De Patriotten – http://depatriotten.weebly.com

  Like

 4. reageerbuis zegt:

  Ik neem mijn petje af voor jou Theresa en allen die daar stonden. We gaan door. Op de computer heb ik de zitting gevolgd. Ik was onder de indruk van het slotwoord van Geert.

  Like

 5. Helena zegt:

  Lieve Theresa, zoals geen ander heb je, ook deze keer weer, een beeldend verslag gemaakt van de demo ter ondersteuning van onze Geert, hiervoor hulde!! De manier waarop er met de zgn. vrijheid van meningsuiting wordt omgegaan in dit land stemt ons triest, maar gelukkig geeft E.J. Bron ons de kans om onze mening te delen met gelijkgestemden, die monddood worden gemaakt in deze politiestaat! Zo’n amateurzendertje als Powned kun je onmogelijk serieus nemen dat doen ze met ons ook niet, en met hun ongefundeerde berichtgeving krijgen ze al niet veel sympathie meer uit zowel de (s)linkse als de rechtse hoek dus niet lekker bezig … bij mij gaan de haren al overeind staan als ik die roze microfoon op zie doemen! Wij gaan door Theresa, er is niet veel zeker in het leven maar Pegida is gekomen om te blijven!! Tot de volgende keer, dikke knuffel van Helena en Ton

  Like

 6. José zegt:

  Chapeau Theresa, weer een zeer waar verslag en dit is nu juist het voorbeeld zoals het in de kranten zou moeten staan maar helaas, zie het stukje uit het AD van 16-03-2016 over de varkensmutsen, hieronder:

  Varkens
  In totaal verzamelden zich zo’n honderd demonstranten van de anti-islambeweging Pegida voor de rechtbank, sommigen tooien zich in mutsen in de vorm van varkenskoppen met de bedoeling daarmee moslims te beledigen. In de Islam gelden varkens als onreine dieren.
  http://www.ad.nl/ad/nl/30561/Geert-Wilders/article/detail/4265650/2016/03/18/Zes-demonstranten-aangehouden-bij-proces-Wilders.dhtml

  Bezwaar aangetekend bij het AD dat wij hiermee de moslims zouden willen beledigen maar die moeite had ik mij kunnen besparen want er wordt totaal niet op gereageerd en de tekst wordt al zeker niet aangepast! Het is een grove schande dat de journalisten, die zich onafhankelijk noemen, om het hardst ‘meehuilen met de wolven in het bos’.
  Hopelijk sluiten er in de zeer nabije toekomst veel mensen zich aan bij Pegida en laten zich letterlijk zien bij de demonstraties voor het behoud van ONS vaderland!!
  Ondanks het kleine aantal mensen afgelopen vrijdag was het zeer geslaagd en voor herhaling vatbaar op 10 april a.s.!!

  Like

 7. Roni zegt:

  Hallo Theresa,
  Je stuk leest weer lekker. Kanjer-reporter. Alleen gvd wat was het koud daar, zelfs mijn extra aangetrokken kleding was niet afdoende.
  Ik hoop weer snel van je te horen.
  Groet.

  Like

 8. Republikein zegt:

  Ik had mijn complimenten al gemaakt.

  De inflatie en de prijzen compensatie en de leugen is mijn volgende artikel.
  Ja, ik kan goed schrijven hoor!
  Nee, toch maar niet lui.
  Bert gaat het niet plaatsen, gelijk heeft ie.

  Like

 9. Alsjeblieft het filmpje van PowNed over de demonstratie op het JCS; Rutger maakt een grapje over het feit dat ik praat met consumptie; maar ze waren; er wel! http://www.powned.tv/overpowned/aankondiging_studio_powned/2016/03/hup_geert.html
  En hier het filmpje van de Telegraaf, die waren er ook! http://www.telegraaf.nl/binnenland/25420865/__Demonstratie_bij_rechtbank__.html

  Like

  • Republikein zegt:

   Een kort socratisch gesprek is vaak al een indringende ervaring, omdat je erachter komt wat iemand denkt en waarom. Dat is dan ook vaak het startpunt om te willen weten ‘hoe het zit’. Die ervaring dragen mensen nog lang met zich mee en zorgt ervoor dat iemand zijn eigen en andermans opvattingen minder snel als ‘vanzelfsprekend’ ziet.

   Snappie?
   Niet verder gekomen dan …..
   Een filosoof met spierballen:

   De commentaren zeggen alles, ik zeg niets omdat ik niets ben,niets meer dan leeg en ledig.

   Like

 10. Erik zegt:

  Godverdomme nu smileys invoeren

  Like

 11. kruisridder zegt:

  Jullie zijn de echte patriotten. Ik kan vanwege gezondheidsredenen vaak niet meer aanhaken.

  Like

 12. Verleden week vrijdag ben ik naar de Pegida demonstratie geweest om voor Geert Widers steun te betuigen voor het Justieel Complex Schiphol. PowNews maakte daar een filmpje van, zie mijn reactie boven. Op de site van PowNews werden wij steeds uitgemaakt voor mensen met een zeer laag IQ. Op de uitzending van PowNews gisteravond werden wij uitgemaakt door het aanwezige panel voor mensen die rijp waren voor een GGZ-instelling. Geestelijke Gezondheidszorg. Dat is natuurlijk niet opbeurend voor ons. Daarom willen sommigen van Pegida PowNews niet te woord staan. Ik vind het eigenlijk schandalig dat mede-PVV-ers (PowNews) zeggen dat Pegida-aanhangers de PVV een slechte naam bezorgen. Dat doen ze helemaal zelf!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s