President Poetin feliciteert Syrië met de overwinning op ISIS in Palmyra

Screenshot_105

Het wereldcultuurerfgoed Palmyra op 26 maart 2016.

(Vertaling: E.J. Bron)

President Poetin heeft Syrië verzekerd dat Rusland het land zou blijven steunen in de strijd tegen de terreur. Moskou wil samen met de UNESCO deelnemen aan de wederopbouw van het wereldcultuurerfgoed in Palmyra.

DWN

De Russische president Vladimir Poetin heeft in een telefoongesprek de Syrische president Bashar al-Assad gefeliciteerd met de herovering van de historische stad Palmyra. Ongeacht de gedeeltelijke aftocht van de Russische militairen uit Syrië zou Moskou de regering in Damascus blijven helpen in de strijd tegen terroristen, zei Poetin´s woordvoerder Dmitri Peskov vandaag. Assad antwoordde dat “successen zoals de bevrijding van Palmyra zonder Rusland´s hulp onmogelijk zouden zijn”.

Het Kremlin is een intieme bondgenoot van het regime in Damascus. Het Westen bekritiseert dat Moskou met aanvallen ook de gematigde oppositie zou treffen.

Naar eigen zeggen ondersteunde Rusland met tientallen luchtaanvallen opnieuw het Syrische leger bij de herovering van Palmyra. In 40 acties zouden gevechtsvliegtuigen ongeveer 120 steunpunten hebben gebombardeerd, deelde het ministerie van Defensie vandaag in Moskou mee. Daarbij zouden binnen 24 uur ongeveer 80 terroristen gedood en munitiedepots, tanks en zware artillerie vernietigd zijn.

Rusland wil deelnemen aan het opruimen van mijnen in Palmyra. Het behoud van de “unieke stad” zou belangrijk zijn voor het wereldcultuurerfgoed. Volgens de woordvoerder van het Kremlin, Peskov, telefoneerde Poetin ook met de Bulgaarse secretaris-generaal van UNESCO, Irina Bokova. Zij zou hebben toegezegd Moskou te informeren over het plan tot herstel van verwoeste monumenten in Palmyra.

Na de herovering door Syrische regeringstroepen wil de UNESCO zo snel mogelijk een commissie naar de stad sturen om de oorlogsschade op te nemen. De VN-organisatie zou op 4 april over een bezoek vergaderen, kondigde de Russische UNESCO-vertegenwoordigster Eleonora Mitrofanova aan. De commissie zal ook vergaderen over een mogelijke wederopbouw van verwoeste monumenten. “Eerst hebben we een volledig overzicht nodig. De terroristen hebben de beroemde triomfboog evenals antieke tempels en standbeelden vernield en een deel van het terrein voorzien van mijnen”, zei Mitrofanova.

Met de herovering van de antieke woestijnstad Palmyra hebben de Syrische regeringstroepen de terreurmilitie “Islamitische Staat” (IS/ISIS) een zware nederlaag toegebracht. Het leger bracht de wegens zijn opgravingen beroemde stad na heftige gevechten volledig onder zijn controle, zoals een militaire vertegenwoordiger vandaag in Palmyra meedeelde. Het opperbevel kondigde aan nu ook een offensief tegen het Syrische ISIS-bolwerk Raqqa te starten.

Zowel de als VN-wereldcultuurerfgoed geregistreerde opgravingen als de aangrenzende nieuwe stad zouden weer onder controle van het leger staan, zei de militaire vertegenwoordiger tegenover een correspondent van de AFP in Palmyra. De ISIS-strijders zouden zich naar het oosten en noorden hebben teruggetrokken naar hun bolwerken Suchnah, Raqqa en Deir Ezzor. Deskundigen van het leger zouden op dit moment bezig zijn om tientallen explosieven en mijnen in de antieke stad onschadelijk te maken.

De inname van Palmyra is een belangrijk militair succes voor het Syrische leger en een zware nederlaag voor de Jihadisten. Deze hadden Palmyra vorig jaar mei veroverd. In de maanden daarna choqueerden ze de wereld met wrede executies in de ruïnes van de antieke stad en de vernietiging van twee belangrijke tempels, de beroemde triomfboog en talrijke grafmonumenten.

Op 7 maart begon het Syrische leger toen met ondersteuning van de Libanese Hezbollah-militie en Russische speciale eenheden en gevechtsvliegtuigen een offensief om de stad te heroveren. De directrice van UNESCO, Irina Bokova, had het offensief tegen Palmyra begroet. “Sinds een jaar is de plundering van Palmyra het symbool van de culturele zuivering die het Midden-Oosten meemaakt”, zei Bokova.

“Als wij winnen, is het de eerste grote nederlaag die het leger Daesh toebrengt”, had een militaire vertegenwoordiger zaterdag onder gebruikmaking van de Arabische naam voor ISIS gezegd. De inname van Palmyra zou een gelijksoortige nederlaag voor ISIS zijn als het verlies van de Koerdische stad Kobane in het noorden van Syrië, zei de leider van het Syrische observatiepunt voor de mensenrechten, Rami Abdel Rahman.

Volgens de dichtbij de oppositie staande organisatie, waarvan de informatie voor media meestal nauwelijks is te controleren, werden sinds het begin van het offensief in Palmyra minstens 400 Jihadisten gedood. “Het zijn de zwaarste verliezen voor ISIS in één enkele veldslag sinds zijn ontstaan” in het jaar 2013, zei Abdel Rahman. Aan regeringszijde zouden 188 soldaten en milities zijn gedood.

Screenshot_101

De Antieke stad Palmyra is zowel voor het Syrische leger als voor de strijders van de terreurmilitie ISIS een belangrijk steunpunt.

Met Palmyra zou ISIS “automatisch de grote Syrische woestijn” tot de grens met Irak kwijtraken, zei Abdel Rahman. Ook daar staan de Jihadisten in toenemende mate onder druk: na een lange voorbereiding startte het Irakese leger donderdag een offensief tegen het ISIS-bolwerk Mosul. Behalve Mosul hebben de Jihadisten nu vooral nog de controle over de Syrische stad Raqqa en delen van Deir Ezzor.

Het Syrische opperbevel kondigde vandaag aan dat het leger vanuit Palmyra een offensief zou beginnen tegen de ISIS-bolwerken Raqqa en Deir Ezzor. Daarbij zouden de jihadisten in de tang genomen en van hun aanvoer afgesneden moeten worden om “een einde te maken aan hun bestaan” in Syrië, wordt er volgens het persbureau Sana in de verklaring van de strijdkrachten gezegd.

Volgens Abdel Rahman weigert een kleine groep Jihadisten gehoor te geven aan het bevel van de ISIS-leiding om zich terug te trekken uit Palmyra en wil blijkbaar vechten “tot het bittere eind”. De gevechten om het vliegveld in het zuidoosten van de stad zouden nog aan de gang zijn.

De Russische luchtmacht nam met honderden aanvallen aan het offensief tegen Palmyra deel. Volgens het ministerie van Defensie in Moskou vlogen gevechtsvliegtuigen alleen al tussen vrijdag en zaterdag aanvallen op 158 doelen.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Barbarisme, ISIS, Rusland, Syrië, Terrorisme, UNESCO. Bookmark de permalink .

16 reacties op President Poetin feliciteert Syrië met de overwinning op ISIS in Palmyra

 1. carthago zegt:

  Het ruimen van de isisvarkens is dus weer een stapje verder, raqqa wordt de legendarische final countdown. Geen een varken laten ontsnappen, for the sake of mankind.

  Like

 2. THom zegt:

  Poetin heeft hier ook nog werk genoeg.

  Like

 3. Bas zegt:

  IS mag dan voornemens hebben t.z.t. Rome te willen veroveren en te verwoesten.
  Palmyra zal van af nu symbool staan voor behoudt van al het culturele erfgoed in een vrije wereld.
  Daar mogen behalve schurken, politici en opperbevelhebbers niet aan twijfelen !

  Like

 4. aquarius4422 zegt:

  Eindelijk eens goed nieuws uit Syrië, en dat is niet te danken aan de westelijke coalitie.

  Like

 5. Thoth zegt:

  Van mij dus ook.

  Like

 6. Johan zegt:

  Hier kunnen de Amerikanen nog wat van leren. Het heeft mij altijd verbaasd, dat ze (de Amerikanen) geen poot uitstaken toen de ISIS-aanhangers Palmyra innamen. Terwijl diezelfde ISIS-aanhangers 125 km lege woestijn moesten doorkruisen om bij hun doelwit te komen.
  De Amerikanen hadden ontzettend makkelijk met hun satellieten en drones deze aanval kunnen tegenhouden. Nu is een van de beroemdste oudheidkundige steden uit het Midden-Oosten grotendeels vernietigd. Hieruit bleek duidelijk dat ze alleen maar uit waren op de ondergang van de Syrische president Assad en dat ze ISIS al die tijd heimelijk ondersteunden.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Johan: 23.02. uur, op 27/3. Dat is altijd de bedoeling geweest, van Barack Obama, de moslimpresident van de USA! Wat hoop ik dat Trump hem gaat vervangen!

   Like

 7. ildiko zegt:

  de Russen vechten daar, terwijl honderd duizend deserteurs West Europa onveilig maken.

  Like

 8. Hendrik M. zegt:

  Mag ik het vreemd vinden dat ik nog geen enkel positief resultaat heb gehoord van de Nederlandse F 16 inzet?
  Alzo niet van €U en USA inzet?
  Zou dat er iets mee te maken hebben dat USA en €U de wettige president Assad willen vermoorden?

  Like

  • Bas zegt:

   De USA en €U hebben Saddam en Khadaffi i reeds laten vermoorden, wie volgt is Assad.
   Dit blijkt ook uit het feit dat o.a. Koenders (PvdA) vind dat Assad mensen rechten schend.
   Iedereen die de US en nu ook de EU niet bevalt wordt of vermoord, of zoals gewoonlijk afgevoerd naar een tribunaal. De PvdA kiest in het Midden-Oosten partij voor een ieder die vrede, vrijheid, stabiliteit en rechtvaardigheid dichter bij wil brengen. Behalve voor president Assad en Putin. Voor zichzelf ziet de PvdA mogelijk een rol als apocalyptische Heilsprofeet. Je moet het maar durven !

   Like

 9. Guardiacivil zegt:

  Felicitaties zijn veel te vroeg, we zijn er nog lang niet. Er moet veel meer uitgeroeid worden in het MO, nu Libië, straks Tunesië en dan Marokko. Verder vlucht de IS terug de bergen in naar het zuidoosten Sirië naar Iran en Iraque. Nog lang niet klaar.

  Like

 10. Mirjam zegt:

  Ik hoop dat het daar gauw vrede is, dan kan de meute zogenaamde vluchtelingen terug naar hun families, om hun land weer op te bouwen.

  Like

 11. Jan zegt:

  ISIS aan flarden geschoten tijdens aanval op Palmyra

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s