Het spelen met vuur gaat verder – deze keer in de Kaukasus

Screenshot_53

(Door: Peter Orzechowski – Vertaling: E.J. Bron)

De wereld dient niet tot rust te komen. Er wordt aan alle kanten aangewakkerd en met vuur gespeeld. Als de situatie in Syrië rustiger wordt, spitst ze zich toe in Libië. Als het conflict in de Oekraïne zich ontspant, wordt er een nieuw ontketend in de zuidelijke Kaukasus. Er altijd bij betrokken: Turkije. En het gaat ook altijd om het destabiliseren van Rusland.

Kopp-Online

“Frozen conflicts” is het toverwoord van de militaire strategen. In de ijskast gezette conflicten kunnen op ieder gewenst moment gereactiveerd worden. Net zoals een tijdbom wachten ze alleen maar op de prikkel, om daarna, op het geschikte moment, de grootst mogelijke schade aan te richten. Zulke tijdbommen zijn in het hele Nabije en Midden-Oosten met zijn willekeurig getrokken grenzen en zijn onopgeloste etnische en religieuze conflicten te vinden. Ze bevinden zich in de Oekraïne en diens zuidelijke buurland Moldavië (Transnistrië). Ze bevinden zich ook binnen de NAVO: de Russische exclave Kaliningrad, het vroegere Königsberg. Een belangrijke zone met meerdere “frozen conflicts” is de zuidelijke Kaukasus.

Het bergland Armenië – 90% van het land ligt meer dan 1000 meter boven de zeespiegel, de gemiddelde hoogte bedraagt zelfs 1.800 meter – grenst in het noorden aan de NAVO-toetredingskandidaat Georgië, in het oosten aan zijn vijand en NAVO-aspirant Azerbeidzjan, in het zuidoosten aan Iran, in het zuiden aan de Azerbeidzjaanse exclave Nachitsjevan en in het zuidwesten tot het westen aan Turkije. Er wonen drie miljoen mensen in het land, dat ongeveer zo groot is als de Duitse deelstaat Brandenburg.

Armenië´s opponent Azerbeidzjan, rijk aan olie en gas, niet alleen met het Westen verbonden door de pijpleiding van de Kaspische Zee via Georgië naar Turkije, maar op omgekeerde wijze door Turkse wapenhulp, heeft driemaal zoveel inwoners en driemaal zoveel troepen en een driemaal grotere economische kracht.

In de afgelopen jaren heeft het olierijke Azerbeidzjan zijn leger sterk bewapend. Volgens het laatste rapport van het Internationale Vredesonderzoeksinstituut in Stockholm (Sipri) is de wapenimport van Azerbeidzjan tussen de jaren 2010 en 2015 met 217% gestegen. Het grootste deel van de wapens – o.a. moderne tanks van het type T-90S, luchtafweersystemen en raketwerpers en gevechtshelikopters – kocht Bakoe in Rusland. Anderzijds bewapende Rusland ook Armenië tegen gunstige condities en stelde het land zelfs een krediet van 200 miljoen dollar ter beschikking voor de koop van Russische wapens.

Sinds zaterdag wordt er teruggeschoten

Nu is het bloedige conflict tussen de beide ongelijke vijanden dus weer opgevlamd. Bij zware gevechten aan de grens met de afvallige provincie Nagorno-Karabach zijn in de nacht naar zaterdag meerdere doden gevallen, deelden beide kanten mee en beschuldigden elkaar ervan met de vijandigheden te zijn begonnen. Zoals “Sputniknews” bericht, zou vooral het leger van Azerbeidzjan al een helikopter en ettelijke tanks en rijdende affuiten verloren hebben. De meest zware wapens worden ingezet, complete dorpen en steunpunten van het leger liggen onder vuur.

Het overwegend door christelijke Armeniërs bewoonde gebied Nagorno-Karabach behoort volkenrechtelijk gezien tot het islamitische Azerbeidzjan, heeft zich echter in het begin van de jaren ´90 in een oorlog met bijna 30.000 doden van Bakoe afgescheiden. Sinds de ondertekening van het wapenstilstandsakkoord in het jaar 1994 was het in Nagorno-Karabach nooit echt rustig. Steeds opnieuw vonden er vuurgevechten plaats. Maar de afgelopen twee jaar zijn zulke incidenten toegenomen. Verontrustend was dat daarbij ook artillerie werd ingezet. In diezelfde periode nam ook de concentratie van zware wapens toe en maakt sindsdien van de crisisregio in toenemende mate een kruitvat.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, toonde zich uitermate verontrust over de jongste ontwikkeling in de regio Nagorno-Karabach. “Ik maak me grote zorgen over de militaire escalatie in het conflict rondom Nagorno-Karabach en het verlies van mensenlevens, ook onder de burgerbevolking”, verklaarde Steinmeier, die op dit moment ook voorzitter van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, is. Hij zou beide partijen ertoe oproepen de gevechtshandelingen “onmiddellijk te staken en de wapenstilstand in volle omvang te respecteren.”

Pikant: vrijdag nog had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, een ontmoeting met de beide staatshoofden in Washington en had zich uitgesproken voor een vreedzame oplossing van het conflict.

Waar het om gaat

Vroeg in de zomer van 2015 observeerden militaire analisten een tot dan toe nooit vertoonde dynamiek in de zuidelijke Kaukasus, uitgaande van Turkije. Van 31 mei tot 10 juni hielden Turkse, Georgische en Azerbeidzjaanse militaire eenheden in het oosten van Turkije onder de naam “Kaukasische Adelaar” grote manoeuvres. Enkele dagen daarvoor, op 25 mei, had Bakoe tactische militaire oefeningen gehouden met Turkije in Azerbeidzjan. Deze oefeningen zijn slechts enkele van de talrijke die in het jaar 2015 werden gehouden.

De redenen voor het omvattende militaire hard maken liggende in de toenemende ambities van Turkije om aan zijn oostelijke en noordoostelijke grenzen een grotere geopolitieke rol te spelen. Volgens mediaberichten en uitspraken van de Turkse, Georgische en Azerbeidzjaanse ministeries van Defensie dienen de militaire oefeningen behalve als grensbewaking en de verbetering van de onderlinge operatievaardigheid ook voor de bescherming van de strategisch belangrijke en tegelijkertijd bijzonder kwetsbare pijpleidingen, die Azerbeidzjan via Georgië met Turkije verbinden. Ankara vreest echter ook de Russische militaire aanwezigheid in het Armeense Gyumri en de afvallige republieken van Georgië. Er zijn ongeveer 11.800 Russische militairen in de zuidelijke Kaukasus gestationeerd.

Het conflictpotentieel is erin gelegen dat Turkije via Georgië haar “broedervolk” en haar belangrijkste energieleverancier Azerbeidzjan versterkt en dat tegelijkertijd Azerbeidzjan niet afziet van zijn grootste wapenleverancier Rusland. Bakoe zal ook in de toekomst oorlogstuig en technologie in Moskou inkopen.

Ook al gaan de militaire betrekkingen tussen de Turken-volkeren Azerbeidzjan en Turkije terug tot in het jaar 1992, toen ze vooral begonnen samen te werken op opleidingsgebied, ging de samenwerking pas de afgelopen jaren verder dan alleen maar trainen en en het assisteren bij de Azerbeidzjaanse grensbewaking. In het jaar 2010 hebben Azerbeidzjan en Turkije een officieel strategisch partnerschap opgericht, dat o.a. een militair bijstandsakkoord bevat zodra een van de landen bij een serieus militair conflict wordt betrokken.

Men begon met de gemeenschappelijke productie van artilleriewapens. Een andere verandering in het niveau van de invloed van Turkije in de zuidelijke Kaukasus viel de analisten op, toen voor het eerst in het jaar 2012 Georgische troepen er in grote stijl mee begonnen zich aan te sluiten bij de Turks-Azerbeidzjaanse oorlogsspelletjes.

Om deze ontwikkeling ook voor de toekomst vast te leggen, ondertekenden de ministers van Defensie van de drie landen in het jaar 2014 meerdere verdragen. Deze regelden dat er in het vervolg tweemaal per trilaterale ontmoetingen en nog meer militaire oefeningen gehouden worden. voor Bakoe creëert de binding aan Ankara een militaire gordel, gefundeerd door talrijke militaire akkoorden. Voor Ankara betekent het militaire partnerschap met Azerbeidzjan en Georgië het Russische gewicht in de Kaukasus te verzwakken en de beide landen wapens uit de Turkse wapenindustrie te verkopen.

Na de escalatie op zaterdag heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zijn ondersteuning “tot het eind” beloofd. Armenië is voor Rusland echter een nauwe bondgenoot. Het land is lid van de door Rusland aangevoerde CVVO, de Collectieve Veiligheidverdragorganisatie, en van de Euraziatische Unie (EAU).

De CVVO is een soort “tegen-NAVO”. “De taak van het bondgenootschap is het garanderen van de veiligheid, de soevereiniteit en de territoriale integriteit van de lidstaten”, staat er in de charta van de CVVO. “Dit dient voornamelijk bereikt te worden door een nauwe samenwerking in de buitenlandse politiek, in militaire aangelegenheden, in het onderzoek naar nieuwe militaire technologieën evenals door de bestrijding van grensoverstijgende bedreigingen door terroristen en extremisten.”

Tot de CVVO behoren Rusland, Armenië, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Wit-Rusland. Rusland heeft in elk van deze post-Sovjetrepublieken militaire steunpunten. Azerbeidzjan, Georgië en Oezbekistan waren ooit lid van het bondgenootschap, maar zijn weer uitgetreden. Servië en Afghanistan overwegen toe te treden.

Rusland heeft in Armenië zijn militaire basis en steunt Jerevan in het conflict rondom Nagorno-Karabach. Voor Armenië, dat op dit moment serieuze economische problemen heeft, verbonden met een periode van geopolitieke instabiliteit, vormen de militaire oefeningen van zijn drie buurlanden een geopolitiek probleem. Turkije, Georgië en Azerbeidzjan raken een groot deel van de grenzen van Armenië. Ingeklemd tussen Turkije en Azerbeidzjan, die om historische en politieke redenen Jerevan niet per se gunstig gezind zijn, zijn Armenië´s operationele mogelijkheden tot de grenzen van Georgië en Iran beperkt.

De nieuwe golf militaire provocaties correspondeert met de militaire balans tussen Armenië en Azerbeidzjan. Steeds opnieuw uitbrekende kleine schermutselingen aan het front tussen de conflictpartijen hadden de afgelopen jaren al tot aanzienlijke verliezen aan Armeense kant geleid. Ook als dit betwijfeld moet worden, de president van Azerbeidzjan, Ilham Alijev, verklaarde dat Azerbeidzjaanse troepen de “hegemonie” over de Armeense zouden hebben gewonnen.

In mei 2015 was de westelijke enclave Nachitsjevan, die aan de zuidwestelijke grens van Armenië ligt, het gastland van een gezamenlijke tactische oefening tussen Turkse en Azerbeidzjaanse militaire eenheden. Voor Armenië schept deze ontwikkeling het gevaar van een twee-fronten aanval door Azerbeidzjan.

Mocht er om de door Armenië bezette regio Nagorno-Karabach een echte oorlog uitbreken, dan bestaat het gevaar dat een eigenlijk beperkte oorlog een twist wordt tussen de beide grote militaire bondgenootschappen NAVO en CVVO als NAVO-lid Turkije tijdens een inzet voor Azerbeidzjan in moeilijkheden raakt. Of is Erdoğan´s lot misschien al bezegeld en laat de NAVO hem in een oorlog in de zuidelijke Kaukasus in de steek?

Bron:
http://info.kopp-verlag.de
Auteur: Peter Orzechowski

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Het spelen met vuur gaat verder – deze keer in de Kaukasus

 1. Bas zegt:

  Quote: En het gaat ook altijd om het destabiliseren van Rusland.
  De VS en de EU spelen met vuur. Bovendien vuur wordt met vuur bestreden.
  http://tinyurl.com/jma37vp
  http://tinyurl.com/jpfhu47
  Het is in de 2WO niet gelukt, en zal ook nu niet lukken !
  Wat dit betreft heeft Rusland goed geleerd van de geschiedenis.

  Like

 2. Mirjam zegt:

  Het gaat gewoon om een totale verovering van Europa en de rest van de wereld. Is er bijna een vuurtje gedoofd, wordt er op een andere plek er weer een aangestoken. De stroom vluchtelingen moet opgang blijven. Dus als dit weer op een andere oorlog uitdraait, dan gaat deze stroom ook weer richting Europa. Het Trojaanse paard. Alleen bedoeld om de algehele macht in de wereld te verkrijgen en het ‘zittende’ volk uit te roeien. Hun ‘allah’ hemel naar de aarde te verplaatsen en voor Europese volk de hel op aarde te brengen.

  Like

 3. carthago zegt:

  De nazi erdogan is het niet gelukt met behulp van de hypocriete usa, Syrië te enteren. Dan maar naar Armenië, hoe meer oorlog des te meer kans op een ottomaans derde rijk. Kansloos, Rusland laat niet nog meer kaas van het brood eten, geld zat, materiaal zat, olie genoeg en kanonnenvoer. Dat weet de nazi erdogan ook wel, het gaat gewoon om destabilisatie en oorlog creatie, een manier om in eigen land de macht te behouden en uit te breiden. Hitler revisited.

  Like

 4. bronlezer zegt:

  Hoe zit het dan met ISIS in Azerbadjan? Ik las daar meerdere artikels uit het buitenland over maar de Nederlandse pers heeft dat nog niet opgepikt.
  7-11-2015 ISIS Fighters Returning to Azerbaijan Seen Creating Serious Problems for Baku http://windowoneurasia2.blogspot.nl/2015/11/isis-fighters-returning-to-azerbaijan.html
  27-3-2016 The role of the ministry of national security of Azerbaijan in recruiting forces for Isis http://www.veteranstoday.com/2016/03/27/the-role-of-the-ministry-of-national-security-of-azerbaijan-in-recruiting-forces-for-isis/
  4-4-2016 60 Azerbaijani ISIS Members Return from Syria to fight in Karabakh – Report https://southfront.org/60-azerbaijani-isis-members-return-from-syria-to-fight-in-karabakh-report/
  4-4-2016 Azerbaijan’s ISIS Brigade Travelled from Syria to Nagorno-Karabakh http://www.fort-russ.com/2016/04/azerbaijans-isis-brigade-travelled-from.html

  Like

 5. paulzwueste zegt:

  De laatste zin van het artikel spreekt voor zich. “Of is de rol van Erdogan’s lot dan al bezegeld en laat de NAVO hem in een oorlog in de zuidelijke Kaukasus in de steek?…”
  Ik ben er van overtuigd dat Erdogan t.z.t. door zijn eigen volk gestopt wordt want als het echt een treffen wordt tussen Azerbeidzjan en Armenië zal Rusland militair ingrijpen.
  Het Turkse volk zal dan niet vergeten zijn dat Erdogan’s akties in Syrië op niets zijn uitgelopen. Bovendien is de toeristenindustrie aanmerkelijk teruggelopen door de voortdurende Koerdische aanslagen. De Turken staan niet te popelen om te sneuvelen in een uitzichtloze oorlog.
  Bovendien is islam-monkey Obama al behoorlijk vleugellam.
  Het congres en de Senaat zullen geen trek hebben in een WOIII om Erdogan te steunen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s