Nigel Farage: Een “Nee” is niet te negeren

Screenshot_58

Nigel Farage

(Door: Martin Visser)

VOLENDAM – De goedlachse Nigel Farage is rap van de tongriem gesneden. In ronkende bewoordingen vertelt de bekendste euroscepticus hoe hij tegen het Oekraïne-referendum aankijkt. „Het is een opwarmertje voor óns referendum over de Brexit.” De Brit Nigel Farage verwierf grote bekendheid toen hij in het Europees Parlement Herman van Rompuy de oren waste. Hij had geen goed woord over voor deze ’grijze ambtenaar’ die de Europese Raad voorzat. Farage noemde de Belg ’een natte dweil’.

Inmiddels is Farage, de leider van de UK Independence Party, een van de prominentste eurosceptici . Politieke partij VNL en het campagneteam Geen Peil haalden de Brit maandag naar het pittoreske Volendam om de nee-campagne tegen het verdrag met Oekraïne te ondersteunen.

Wat staat er woensdag op het spel bij het Oekraïne-referendum?

„José Barosso, de vorige voorzitter van de Europese Commissie, zei ooit trots dat wij het eerste niet-militaire wereldrijk zijn. De EU heeft een voortdurende neiging om zijn grenzen te verschuiven. Het zit al langer in de hoofden van de Europese leiders om Oekraïne welkom te heten in de EU én in de NAVO. Het associatieverdrag is een stap in die richting.”

Nederland is tegenstander van EU-lidmaatschap van Oekraïne.

„Het ja-kamp zal zeggen dat dit slechts een handelsverdrag is, maar Oekraïne moet wel aan een reeks criteria voldoen die bij andere landen steeds tot toetreding leidden.”

Als toekomstige toetreding het eigenlijke doel is, waarom zegt ons kabinet dat niet gewoon?

„Ze liegen gewoon om het referendum door te komen. Premier David Cameron pleit al meer dan tien jaar voor toetreding van Oekraïne. Bondskanselier Merkel denkt er net zo over. De Europese Commissie ook.”

Wat zou het belang van een Nederlands ’nee’ zijn?

„Ik ben heel benieuwd hoe de regering dan reageert. Elf jaar geleden zeiden jullie ‘nee’ tegen de Europese grondwet. Dat werd toen volledig genegeerd, de politieke integratie van de EU ging gewoon door. Als de mensen ‘nee’ gaan stemmen en er komt geen reactie, dan zullen zij alleen maar vastberadener worden om in de toekomst voor verandering van het Europese beleid te stemmen. Dat wordt de uitdaging voor de Nederlandse regering.”

Als je tegen dit verdrag stemt, ben je dan niet voor de Russische president Poetin?

„Ik wil absoluut geen oorlog met meneer Poetin. Ik heb de indruk dat velen in de EU een nieuwe Koude Oorlog willen. Noem me ouderwets, maar ik denk dat dat geen goed idee is. De rol die de EU heeft gespeeld in Oekraïne was zeer provocatief.”

Wat was de provocatie?

„Het omverwerpen van de regering van Oekraïne. Misschien zeer corrupt, maar wel democratisch verkozen. Omvergeworpen door mensen in Kiev die met EU-vlaggetjes stonden te zwaaien.”

Is de EU daar dan schuldig aan?

„De EU moedigde het aan.”

Een grote meerderheid van de Oekraïners is voor dit verdrag.

„Ja, nogal logisch. Ze zijn erg arm, wij trekken ze naar ons toe en bieden ze financiële hulp.”

Waarom verdienen ze onze hulp niet?

„Ach, we kunnen allemaal onze auto verkopen, onze bankrekening leeghalen en de hele wereld helpen. Fantastisch idee. Of we kunnen marxisten worden en ons eigendom opgeven.”

Dat is de overdrijvingstruc, heel grappig. Wat is er verkeerd aan hulp voor arme Oekraïners?

„Als er een aardbeving zou zijn in Oekraïne en duizenden mensen hebben geen drinkwater meer, dan zou ik direct geld doneren. Maar dit is politiek geld. Geld om het Europese rijk te bouwen.”

Wat is er mis met dat rijk?

„Het is ondemocratisch, er is geen steun voor en het werkt niet. Ik denk dat het hele Europese project onwenselijk is. De lakmoesproef was de Europese grondwet. Dat was de eerste keer dat de Europese leiders in het reine probeerden te komen met de bevolking over hun werkelijke bedoelingen. De Fransen en Nederlanders staken daar een stokje voor. Tenminste, dat hoopte ik. Op die avond van het referendum in 2005 was ik heel blij.”

Dat was misschien naïef.

„Binnen drie weken begon het liegen. Toen deed men alleen de Europese vlag en het Europese volkslied weg. En ze noemden de Europese grondwet een verdrag en zeiden dat er daarom geen referendum meer nodig was. Het is een voortdurende herhaling: mensen verzetten zich en worden vervolgens genegeerd. Dat kan niet eeuwig doorgaan.”

Het Oekraïne-referendum gaat dus eigenlijk niet over Oekraïne?

„Nee, natuurlijk niet. Laten we eerlijk zijn: hoeveel mensen lezen dat verdrag? Een half procent?”

Minder.

„Hahahaha…inderdaad, minder. Maar dit is een kans. Als je ’nee’ stemt, zeg je tegen de regering: luister naar ons, vraag wat we willen, blijf niet steeds doorgaan met de EU.”

In juni stemmen de Britten over EU-lidmaatschap. Premier Cameron heeft een compromis over minder macht voor Brussel bedongen. Is dat nog verdedigbaar?

„Hij heeft het opgegeven om de deal met Brussel te verdedigen. Iedereen zegt dat die deal een lachertje is. Zijn tactiek is nu te zeggen dat we met een vertrek uit de EU geld, banen en invloed kwijt raken. Het zijn vooral angstverhalen. Wij willen voluit betrokken zijn bij Europa, handeldrijven, samenwerken. Maar we willen vooral onze onafhankelijkheid terug.”

Is ons Oekraïne-referendum een opwarmertje voor jullie referendum?

„Ja, zo zie ik het inderdaad. De timing van dit referendum is heel goed, dus de uitslag zal zeker impact hebben. Ik vind het zo amusant.

Jullie premier kan in zijn termijn als EU-voorzitter een Nederlands ’nee’ én een stem voor de Brexit te verwerken krijgen. Hahaha, het zijn uitzonderlijke tijden. Ik denk dat meneer Rutte dit domweg niet kan geloven.”

Juncker waarschuwt voor een ’continentale crisis’ als wij nee zeggen…

„Ik weet het. Spannend hè? Ik kan niet wachten.”

Die crisis komt er toch niet?

„Die komt er zodra wíj tegen hebben gestemd. De dromers, degenen die een Verenigde Staten van Europa willen, zullen blij zijn als de Britten vertrekken.

Maar de pragmatici, zoals Timmermans en Juncker, weten dat een Brexit zal leiden tot vergelijkbare bewegingen in andere landen. Daar zijn ze heel, heel bang voor.”

Bron:
www.telegraaf.nl
(“Premium”-artikel)
De Telegraaf

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU-critici, EUSSR, Nigel Farage. Bookmark de permalink .

12 reacties op Nigel Farage: Een “Nee” is niet te negeren

 1. Jean zegt:

  Farage sprak nog te nette woorden over die natte dweil, hopelijk wordt die natte dweil eens grondig uitgewrongen…

  Like

  • tjonge zegt:

   ’een natte dweil’
   .
   is een belediging voor de dweil, je zal toch vergeleken worden met E.T. ?
   dat doe je (haast) een moslim nog niet eens aan…..

   Like

  • louis-portugal zegt:

   Dan moet je even tussen Beussel en Antwerpen rondlopen want in de EU zit hij niet meer

   Like

   • paulzwueste zegt:

    Ach die zelfde natte dweil is tot “Baron” gepromoveerd door de Belgische koning en hij heeft zoveel geld gekregen dat hij en zijn familie schatrijk zijn geworden.
    Dus trekt hij zich niets aan van welke vorm van kritiek ook, en gaat hij rustig verder met het maken van zijn Japanse versjes.
    Het enige waar hij zich wel zorgen over maakt is wat er met hem kan gebeuren als het volk eindelijk de straat op zal gaan en of hij dan nog zal kunnen wegkomen…

    Like

 2. zilver zegt:

  Een nee is een stem tegen dit leugen kabinet, daar moeten we van af Ook over de doofpot van Cees H horen we niets meer commissie Oosting het verdwenen bonnetje dus

  Like

 3. zilver zegt:

  En hoe zit het met het doofpotje van Cees H beste vd S

  Like

 4. Republikein zegt:

  Hij moet nog veel mensen overtuigen in zijn eigen lad.
  Een impressie van de foutlinxen in de UK.
  Zijn er zoveel leipo’s in de wereld?

  Like

 5. Republikein zegt:

  eigen land, oef, weer te snel op enter gedrukt.

  Like

 6. Mirjam zegt:

  Rutte heeft aangegeven op social media, dat hij accepteert dat er een referendum is, en dat vooral iedereen moet gaan stemmen. Maar tegelijkertijd zei hij dat hij in principe tégen het moduul referendum in het algemeen is en er voor wil zorgen dat deze er niet meer komen. Dus hij wil de mogelijkheid voor de burgers tot een referendum afschaffen. Vuile smiecht! Dit is 1, dan komt 2:
  De overeenkomst met Erdogan voor het terugnemen van de ‘vluchtelingen’ c.q. asielzoekers vanuit Griekenland en dan voor iedere Syrische vluchteling die terug wordt genomen door Turkije, er eentje zal worden opgenomen in Europa.
  Brussel wil er nu een wet doordrukken, dat zij, de in Brussel gevestigde Europese Raad, het alleenrecht heeft om te bestemmen in welk land deze vluchtelingen dienen te worden opgenomen en de hoeveelheden natuurlijk dan ook. Dus het land zelf dat hiermee geconfronteerd wordt, heeft er dan geen zeggenschap meer over en moet dit gewoon accepteren, omdat Brussel het zegt en wettelijk vast heeft gelegd. WAT EEN ARROGANTIE! Wie geeft hen het recht om alle Europese landen met hun wetgevingen en met hun regeringen de wet te lezen en uniform wetten op te leggen wat betreft beleid en soevereiniteit? De Balkanlanden weigeren dit rigoureus en gelijk hebben ze!
  Het wordt steeds gekker en van grootheidswaanzin weet de Europese clan niet meer wat te doen. Die grootheidswaan doet hen geloven dat er geen land op zich bestaat, maar één land, waaronder alle landen vallen en dat zich Europa mag noemen. Europa het land, waar zij dan de regering van vormen. De burgers zouden zich dan ondergeschikt moeten gedragen aan hun ‘leiding’ en geen eigen identiteit meer hebben! En de EU-gemeenschap was toch alleen bedoeld voor de handel en de economie?!
  Nu verraden ze zich toch dubbel en dwars en vooral wat het Oekraïne-verdrag betreft. Dat zou toch alleen voor de handel bedoeld zijn!
  Iedereen weet toch al van begin af aan dat dit verdrag niet alleen voor de handel is, maar voor de uiteindelijk inlijving bij de nachtmerrie genaamd Europa.
  Leugens, leugens, leugens en maar doorgaan met leugens. Het interesseert hun al totaal niet meer of de burger hen gelooft of niet. Zij geloven die eigen leugens en dat is genoeg.
  Als dit referendum gezegend wordt met de uitslag TEGEN, dus NEE tegen het akkoord, dan moeten we als Nederlanders gaan voor een referendum tegen Europa. We moeten dit niet meer pikken en niet slaafs meegaan in de ondergang die deze snackbar elite voor ons in petto heeft. Het NEE moet overwinnen!

  Like

 7. Paul zegt:

  Kan alleen maar beamen, wat de heer Farage verkondigd. Het voelt niet goed, om deze Europese drammerigheid bezig te zien.
  De z.g.g. politieke correctheid is als een ware ziekte in onze maatschappij neergedaald.
  We moeten deze giftige infuus loskoppelen en weer onze vrijheid terug eisen. Op Europees gebied, kritiek op de Islamisering van Nederland. Ik woon in Den Haag en voel dit dagelijks. Er zijn teveel mensen die geen positieve bijdrage leveren aan onze maatschappij en kosten miljarden. We zitten niet op nog meer te wachten. Als we eerlijk zijn, staan we op en komen we voor het erfgoed van onze kinderen en kleinkinderen op. Nu is het pappen en nathouden en de angst regeert. De waarheid zeggen, heeft tegenwoordig concequenties. Cabereties en politici kunnen bijvoorbeeld niet meer zeggen wat ze voelen en denken. Mer een groot Europa wordt dit alleen maar erger.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s