EU verdeelt miljoenen aan belastinggeld onder rijke grootgrondbezitters

Screenshot_22

(Vertaling: E.J. Bron)

De EU verdeelt miljoenen euro´s aan landbouwsubsidies onder rijke grootgrondbezitters in Spanje. 60 van de rijkste families in het land kregen sinds 2008 ieder ongeveer € 1,1 miljoen per bedrijf, kleine boeren echter zagen nauwelijks iets van de subsidies. Ook de familie van de Eurocommissaris voor Klimaatactie en Energie profiteert enorm.

DWN

De EU heeft € 250 miljoen aan landbouwsubsidies aan de rijkste grootgrondbezitters in Spanje uitgedeeld. Minstens 60 van de 200 rijkste families in Spanje kregen sinds 2008 ongeveer € 1,1 miljoen aan subsidies per bedrijf. Dit bewijzen cijfers van het Spaanse garantiefonds voor de landbouw FEGA en de website “Farmsubsidy” volgens een bericht in de Spaanse krant “El Diaro”.

Volgens het bericht kreeg bijvoorbeeld de familie Mora Figueroa met een geschat minimaal vermogen van € 800 miljoen in totaal ongeveer € 50 miljoen aan EU-subsidies voor haar talrijke landbouwbedrijven.

Bijzonder interessant is de familie Domecq vanwege haar enorme verstrikt zijn in de politiek: zo is bijvoorbeeld de huidige Eurocommissaris voor Klimaatactie en Energie en voormalige minister van Landbouw van Spanje, Miguel Arias Cañete, met een Domecq getrouwd. De familie kreeg bijna € 37 miljoen aan EU-subsidies, verdeeld over de 42 landbouwbedrijven van de wijdvertakte aristocratenfamilie met een geschat vermogen van minstens € 400 miljoen.

De familie van de Eurocommissaris zelf kreeg alleen al gedurende zijn ambtsperiode als Spaans minister van Landbouw € 1,8 miljoen aan subsidies, zoals de krant “El Confidencial” onthulde. De daaropvolgende benoeming van Cañete tot Eurocommissaris van Klimaatactie en energie werd heftig bekritiseerd, omdat zijn familie bovendien verstrikt is in meerdere aardolieprojecten en aandelen heeft in twee oliefirma´s.

De beschuldiging van “El Diaro” luidt daarom dat de EU met belastinggeld de rijkdom van enkele families zou subsidiëren. Juist grote familiebedrijven zoals Mercadona of Nutrexpa (Colacao, Nutella, Cuétara) hebben royale subsidies ontvangen. Volgens berekeningen van “El Diaro” kregen de landbouwondernemingen van de 60 rijkste families gemiddeld ieder € 1,1 miljoen in zes jaar tijd. Ze worden buitenproportioneel sterk gesubsidieerd, terwijl de kleine boeren nauwelijks profiteren van de subsidies. Van de 900.000 Spaanse boeren die in dezelfde periode subsidieaanvragen indienden, kreeg gemiddeld ieder bedrijf slechts ongeveer € 44.000,- In totaal ging er in deze periode ongeveer € 250 miljoen aan landbouwsubsidies naar de 60 rijkste grootgrondbezitters.

Het actuele systeem verstrekt dus nog steeds de meeste subsidies aan diegenen die ze het minst nodig hebben, en dat hoewel dit al jarenlang wordt bekritiseerd: zo informeerde de organisatie Dierenartsen zonder Grenzen al in 2011 in een video: “Waarom overstromen we de aristocratie van de grootgrondbezitters met miljoenen euro´s aan subsidies?”

De meeste van deze subsidies werden toegestaan door de bedrijfspremieregeling. Daarbij gaat het om directe betalingen, die losgekoppeld zijn van de productie. Betrokken op de in bezit zijnde hoeveelheid grond dienden de EU-landbouwsubsidies er daarom vooral toe om het inkomen van de grootste Spaanse landbezitters verder te vergroten.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in corruptie, Elite, EUSSR, Graaien, Rotzakken, Spanje, verloedering, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

7 reacties op EU verdeelt miljoenen aan belastinggeld onder rijke grootgrondbezitters

 1. Terwijl er nog geen associatieverdrag is zijn er wel al honderden miljoenen van ons geld verdeeld aan grote boeren, terwijl kleine boeren nog altijd stikken van de armoede !

  Like

 2. Mirjam zegt:

  De EU-elite krijgt hun straf wel, let maar op. Boontje komt om z’n loontje.

  Like

 3. Avidia zegt:

  Mirjam, ik kan niet wachten. Ik ben een vredelievend persoon, maar ik heb nog nooit zo veel haat gevoeld als tegen die omhoog gevallen kliek in de EU. Ze krijgen riante salarissen en reisvergoedingen terwijl ze de vergaderingen niet eens bijwonen. “Wie komt van niets naar iets kent zichzelf niet meer” . En: afkomst verloochend zich niet!! Het is allemaal niets wat daar belangrijk zit te doen, belachelijk gewoon.

  Like

 4. Hendrik M. zegt:

  NEXIT!!!

  Like

 5. theodoor zegt:

  IK VERNAM DAT HET AANTAL ZELF DODINGEN ONDER DE BOEREN VOORAL IN BELGIE STERK IS TOEGENOMEN HET LAATSTE JAAR.DIE ZIJN ZE WAARSCHIJNLIJK VERGETEN MET HET UITSTROOIEN VAN DE EUROS

  Like

 6. D. G. Neree zegt:

  Zo’n 20 jaar geleden kregen kleine wijnboeren in Zuid Spanje een smak geld van de EU als ze iets anders dan druiven gingen verbouwen, dit vanwege concurrentie met Frankrijk of zo. Dat geld hebben die boertjes natuurlijk aangenomen en hun eeuwenoude wijnstronken gerooid. Het probleem is echter dat er daar weinig anders kan groeien dan druiven, alleen olijven, zonnebloemen en nog wat klein grut, waar geen cent mee valt te verdienen. En nu dus geld voor de grootgrondbezitters, die de Spanjaarden al een paar eeuwen hebben uitgebuit en in armoede gehouden. Met de EU is de tijd van Franco weer terug en is vooral het zuiden weer in diepe armoede teruggevallen. Mensen die nog een baan hebben kunnen hun huis niet meer betalen en worden op straat gezet en de jeugdwerkloosheid ligt rond de 50%.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s