Stewardessen van Air France verzetten zich tegen hoofddoekplicht

Screenshot_13

(Door: Florian Siebeck – Vertaling: E.J. Bron)

In april gaat Air France na acht jaar weer vliegen op Teheran. Maar veel stewardessen willen zich niet onderwerpen aan de islamitische kledingvoorschriften.

In Parijs dreigt een nieuw arbeidsconflict te ontstaan door stewardessen. De luchtvaartmaatschappij Air France kondigde aan vanaf 17 april na acht jaar pauze weer naar de Iraanse hoofdstad Teheran te vliegen, driemaal per week, eerst met een Airbus 330, daarna met een A320. Reden voor de onvrede onder de vakbondsleden is niet zozeer het reisdoel als de vereiste kledingcode: in een interne mededeling verzoek Air France zijn medewerksters om de wetten en cultuur van het land te respecteren en na het verlaten van het vliegtuig een doek over het hoofd te doen. “De vrouwen moeten een broek, een lange jas en een hoofdbedekking dragen die de haren bedekt”, klaagt Françoise Redolfi, woordvoerster van de vakbond van stewardessen Unsa, tegenover de zender “France Info”. “Buiten de hotelkamer worden ze gedwongen om lange gewaden te dragen om hun silhouet te camoufleren.”

Weliswaar wordt de hoofddoekplicht, anders dan in bijvoorbeeld Saoedi-Arabië, door Iraanse vrouwen veeleer laks gehandhaafd. De meeste vrouwen hechten veel waarde aan hun uiterlijk en dragen in het dagelijks leven een bonte doek losjes over de haren. Maar versluiering wordt in Frankrijk, waar een wet bijvoorbeeld het dragen van boerka´s verbiedt, al gauw een politiek item. Bovendien treedt het personeel van Air France traditioneel niet alleen duidelijk zelfbewuster en moderner op dan de concurrentie – de uniformen werden door de voormalige couturier Christian Lacroix ontworpen -, de medewerkers van de luchtvaartmaatschappij staken ook sneller.

De beide partijen lijken ver verwijderd te zijn van een compromis. De vakbond ziet in de hoofddoekplicht een aanval op de liberale zelfbeschikking en de waardigheid van de vrouw, Air France begrijpt de opwinding niet. Tolerantie en acceptatie van lokale gewoonten zouden gewoon behoren bij de fundamentele waarden van de onderneming, aldus een woordvoerder. “Alle andere luchtvaartmaatschappijen die op Iran vliegen, volgen dezelfde richtlijn.”

Bijvoorbeeld “Germania”, die rechtstreekse vluchten van Berlijn naar Teheran aanbiedt. “Natuurlijk moet men zich aan de plaatselijke gewoonten aanpassen”, zegt een woordvoerder van de onderneming. “Onze vrouwelijke bemanningsleden stellen we daarom op weg naar het hotel hoofddoeken ter beschikking.” Ook de “Lufthansa”, die zijn aantal vluchten na het opheffen van de sancties heeft uitgebreid, heeft duidelijke richtlijnen. “aan boord dragen onze stewardessen hun normale uniform”, zegt een woordvoerster. “Als ze uitstappen, krijgen ze een abaya, een traditioneel islamitisch gewaad dus.” Wordt hiertegen geprotesteerd? “Nee, dat is geen punt.”

Stewardessen vertellen iets anders. “We haten het”, zegt een stewardess die meermaals in Teheran was. Veel van hen zouden ter plaatse dan gewoon eigen, moderne doeken dragen. En wie niet op Teheran wil vliegen, kan de vlucht, anders dan bij Air France, altijd nog met collega´s ruilen.

Bron:
www.faz.net
Door: Florian Siebeck

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Weg met ons!", cultuurrelativisme, Dhimmitude, Eurabië, Frankrijk, Graaien, Hypocrisie, Iran, Islam, islam-collaboratie, islamappeasement, islamitische ideologie, Krankzinnigheid, lafheid, meningsdictatuur, nieuw fascisme, political correctness, Rotzakken, tolerantie/intolerantie, verloedering, Verzet, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

32 reacties op Stewardessen van Air France verzetten zich tegen hoofddoekplicht

 1. Lillian zegt:

  Dat is nou intimidatie. Het dragen van een hoofddoek moet een keuze zijn die de vrouw maakt. Geen man of werkgever moet dat kunnen opleggen. Dat is toch wat vrouwen zeggen die hoofddoekjes dragen? Dat het een vrije keuze is? Geen dwang? Dan geldt dit ook voor deze werknemers. Schandalige aktie van Air France

  Like

  • ach, neem dat van dat “geen dwang” maar met een korrel zout:
   Achter de verplichtingen in verband met de katholieke opvoeding zat vroeger zg. ook “geen dwang.” Maar bij getoonde tegenzin begon het gemanipuleer!
   Of ze benoemden het eenvoudig anders: Je werd niet gedwongen om naar de kerk te gaan, maar “je ging gewoon mee.”
   Leg mij dan maar eens uit, dat dat géén dwang is.
   Alle religies dwingen min of meer; ik ken er niet één, die het níet doet.
   Nu, en dan de islám…….
   http://depatriotten.weebly.com/

   Like

  • elisah zegt:

   Als het dragen van een hoofddoek vanwege je geloofsovertuiging nou niet kan?
   In de bijbel staat niet dat een vrouw een hoofddoek moet dragen, als Christen hoef je je niet aan de koran te onderwerpen. Dat is dan toch discriminatie van Christenen.
   Wij mogen een moslima toch ook niet dwingen om de hoofddoek af te doen, of een ketting met een kruis om haar hals te dragen?

   Like

 2. Qvic zegt:

  Waarom moeten wij christenen wel de islamitische waardes respecteren, terwijl de islamitische landen niet onze christelijke waardes respecteren. Waarom laat air france dan niet alleen stuwards op deze vluchten mee sturen, dan behoeven geen van de stuwardessen zich niet laten vernederen. Want zo voelt het voor een niet moslim aan.

  Like

 3. Tistochwat zegt:

  [quote] “Natuurlijk moet men zich aan de plaatselijke gewoonten aanpassen”, zegt een woordvoerder van de onderneming. [/quote]

  [sarcasme] Tuurlijk, doen de mohammedaanse parasieten die hierheen komen ook. [/sarcasme]

  Like

 4. Het zelfbeschikkingsrecht en de waardigheid van de westerse vrouw zou dan ook woor het westen een algemene reden moeten zijn om àlle betrekkingen met islamitische landen te boycotten; niet alleen die van de vliegmaatschappijen.
  Maar ja, dan komen de handelsbelangen weer in het geding: Pecuniae causa!
  Met collega’s ruilen als je die islamitische kleding psychisch ècht niet verdraagt, moet in ieder geval een optie blijven en verder…..What about een ruime toeslag voor diegenen, die zich er in principe toe bereid verklaren? Dat is niet meer dan redelijk, zou ik zo zeggen!
  http://depatriotten.weebly.com/

  Like

 5. Doornroosje zegt:

  Zijn ze nu helemaal gek geworden bij Air France.? Speelt hier weer geld de hoofdrol ten koste van de vrouw? Duitsland, ja die wordt zo langzamerhand het lachertje onder leiding van Merkel. Maar levens gevaarlijk.

  Like

 6. Stewardessen van Air France verzetten zich tegen hoofddoekplicht, tja mijns inziens zal het verzet tegen de hoofddoekplicht welke is uitgevaardigd door Air France/KLM van korte duur zijn. Air France draait toch al geen geweldige cijfers en wordt aan alle kanten fel beconcurreerd door prijsvechters in de markt. De stewardessen zullen hun protest gerust nog wel een tijdje kunnen ventileren voordat de directie andere maatregelen gaat treffen door bijv. echte moslima’s in te zetten als gewillige lijfeigene van Air France/KLM. Men zal toch langzaam maar zeker hebben kunnen inzien dat het corporatisme hoogtij viert in de westerse wereld, shape up or ship out is het devies van de directie….

  Like

 7. boorzalf zegt:

  Gewoon schijt hebben aan die achterlijke middeleeuwse waan ideeen.

  Like

 8. Anneke zegt:

  Air-France is maf en zeer zeker LAF. De stewardessen zijn STERK, hebben een hart voor werk en afkomst !!!

  Like

  • Air France = Air Chance, en niet maf en laf ! Maar die stomme sjallekes etc zou geen verplichting mogen zijn ! Al goed dat ik naar Martinique vlieg eind april met Air France, maar PLEASE……NE FAITES PAS LA GRÊVE SVP !!!!

   Like

 9. Republikein zegt:

  3x per week naar Teheran vliegen?
  Binnenkort dagelijks.
  Zit wel eens te dagdromen.
  Ik bevind me op een naaktstrand.
  Voel me toch wel bespied, daarom een stropdas aan gedaan, en daaronder een paar fijne kaplaarzen om de kuiten niet te laten verbranden.
  Die stropdas vanwege geen toiletpapier en dus ook die kaplaarzen, anders sta je in de stront.
  Wie doet me wat.
  Zo zijn er luitjes die op vakantie gaan naar het land wat ze zijn ontvlucht.
  Geef mij maar kaplaarzen.
  Wees er snel bij, ze gaan als zoete broodjes.

  Like

 10. En langzaam maar zeker buigt men voor de islam.Het zijn de BUIGERS die de toon aangeven….ga zo door goed met de kont omhoog.

  Like

 11. carthago zegt:

  Omgekeerd evenredig moeten de stewardessen uit het pislam Iran bij aankomst alhier dan ook een minirok aantrekken.Eerlijk is heerlijk.

  Like

  • delamontagne zegt:

   Jaren geleden iets dergelijks bij de KLM………………
   De stewardessen werd bij weigering direct met ontslag gedreigd.
   Typisch Nederlands.,……………
   ///////////
   Dit kun je meemaken als je in S.A. [binnenlands] vliegt;;
   Een of andere Saoudie Airline

   Dan toch liever Japan;;

   Japan Airlines

   Like

 12. Stelletje kippen. Je wordt door je werkgever naar een moddergebied gestuurd waar het verplicht is om een helm en kaplaarzen te dragen. En dan gaan ze gillen dat ze dat niet willen, dat ze hoge hakjes aan willen en een rokje dat zo kort is dat zelfs het uitruktouwtje van de vochtvreter onder de shit komt te zitten. Duidelijk geval van werkweigering in een bedje van vakbondbelangen. Stelletje miepmutsen die zich voor het karretje laten spannen.

  Like

  • Marco zegt:

   Breinbrouwels, de enige die zich hier voor een karretje laat spannen (net zoals al islam-knuffelende en knielende landverraders in Europa dat doen, met Frau Merkel voorop) is Air France, namelijk voor het smerige stinkende mestkarretje van die vreselijke fascistische ideologie, de islam!
   In plaats van op te komen voor de vrouwenrechten waar in Europa zo hard voor is gestreden en voor de zelfbeschikking en waardigheid van hun medewerksters buigt Air France meteen als een knipmes voor die valse haat-religie!
   Denk maar niet dat islamitische werknemers die naar het christelijke Europa uitgezonden worden voor welke functie dan ook zich op één of andere manier zullen aanpassen aan onze normen, waarden en gebruiken.
   Maar zoals altijd is het weer éénrichtingsverkeer, wij (de stewardessen in dit geval) moeten weer buigen voor deze afschuwelijke mensonterende doodscultus en voor deze achterlijke haatbaarden, bang als ze zijn dat ze hun seksuele frustraties niet zullen kunnen inhouden als ze een stukje naakte vrouwenhuid zouden zien.
   Hulde voor deze stewardessen, die verdienen eigenlijk een lintje voor hun moed om op te komen voor hun eigen cultuur, waarden en normen en voor hun zelfbeschikkingsrecht en waardigheid als vrouw en ze maken zo een statement door te weigeren mee te werken aan die vrouwen onderdrukkende en vrouwen vernederende islam en niet de orders van hun werkgever te volgen, die zelfs hun eigen moeder nog zouden verkopen uit winstbejag!

   Like

   • Een commercieel bedrijf is geen idealistische straatstenengooier of welkomstbordendrager. Gaat gewoon allereerst om poen en tot slot om werkgelegenheid. Meer is ’t niet. Dus als de stewardess lieslaarzen op de bouw aan moet doen omdat de klant dat eist dan gebeurt dat of je moet afscheid van de klant nemen waardoor je verlies draait, de stewardess naar de steun kan en de vliegbaas z’n boot moet verkopen. De enige die weer lachen zijn de communistische vakbonden die hun bobobonus over de rug van de arbeider bij elkaar graaien.

    Like

  • madeleine zegt:

   Je reinste onzin. Zolang Air Iran hier kan landen en hun stewardessen ingepakt en met hoofddoek het vliegtuig verlaten, hoeven andere luchtvaartmaatschappijen hun uniform ook niet aan te passen aan de regeltjes ter plekke. Ik heb ook nooit geweten dat vliegen op Japan tot gevolg had dat je een kimono moet dragen eenmaal aan de grond.

   Like

   • Ingepakt rondlopen en hoofddoekerij is hier niet verboden en een blote kudt in Iran dus weer wel om even met een wat betere appels en peren dan die van u te pareren.

    Like

 13. theodoor zegt:

  WAT ZOU JE ER VAN VINDEN DAT DE STEWARDESS BIJ DE KLM OP KLOMPEN DOOR DE VLIEGER MOETEN
  ,AIR FRANS DAMES LAAT NIETS OPDRINGEN GEEN NONSENS

  Like

 14. Tom Hendrix zegt:

  De islam is ons ongeluk, de islam is ons ongeluk, de islam is ons ongeluk, de islam is ons ongeluk, de islam is ons ongeluk, de islam is ons ongeluk, de islam is ons ongeluk, de islam is ons ongeluk, de islam is ons ongeluk, de islam is ons ongeluk, de islam is ons ongeluk, de islam is ons ongeluk!
  Zo dan ben ik dat ook weer kwijt!

  Like

 15. Jade zegt:

  Moeilijk hè, de zin:
  “We vliegen in bikini, of we vliegen niet.”

  Like

 16. nathalie zegt:

  ik zeg nee!!!! blijf jezelf slaat echt nergens op stewardessen blijven tog int vliegtuig,moeten blij zijn dat er nog vliegtuigen heen vliegen,met zulke eisen.

  Like

 17. Mirjam zegt:

  Als de vliegtuigen uit de Oosterse landen Europa binnenkomen. Gaan de stewardessen dan ook hun hoofddoeken of tenten af-/uitdoen, om zich aan te passen aan de culturen en Christelijke religie van de Europese landen? Ik dacht het toch niet. Er valt niets te dwingen. Islam is een duivelse ideologie. Niemand heeft respect voor de duivel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s