Nederland: Het volk een stem tegen de beslissingen van politici geven

Screenshot_71

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

Met het oog op het succes van het jongste referendum over het associatieverdrag van de EU met de Oekraïne willen de initiatiefnemers nog meer referenda laten houden. Nederland zou een periode van directe democratie kunnen inluiden.

Contra magazine

Wat in Zwitserland heel normaal is, namelijk het houden van referenda over diverse onderwerpen, speelt in de meeste andere Europese landen nauwelijks een rol. In Duitsland is hierin feitelijk helemaal niet voorzien, in Oostenrijk verbonden aan enkele belemmeringen. Maar in Nederland schijnt men nu de smaak te pakken te hebben.

Zeker, een verkiezingsdeelname van ongeveer 32% is niet echt om over naar huis te schrijven – maar de Nederlanders moeten er immers ook nog aan wennen dat ze überhaupt sinds 1 juli 2015 het recht hebben om via referenda wetsvoorstellen te initiëren. Daarvoor moeten er binnen zes weken minstens 300.000 handtekeningen worden verzameld, zodat ook bewezen kan worden dat de mensen iets hebben met het desbetreffende onderwerp.

Intussen, aangemoedigd door hun respectabele succes, willen de Nederlanders al nieuwe referenda voorbereiden. Concreet zou het daarbij om een verder verblijf van Nederland in de eurozone, over de immigratie en zelfs over het verblijf van het land in de Europese Unie gaan. Bovendien zouden er al snel nieuwe burgergroeperingen kunnen ontstaan, die via referenda nieuwe politieke accenten willen leggen.

Dat zou zeer zeker wenselijk zijn, temeer daar de Nederlanders de rest van de EU kunnen laten zien dat het ook gaat met directe volksdeelname. Deze “Zwitserlandisering” van Nederland zou een nieuwe periode kunnen inluiden. Een periode, waarin het volk meer kan meebepalen dan tot nu toe, waar zich dit beperkte tot het aantal partijen, die daarna toch sowieso hun eigen ding doen.

Bron:
www.contra-magazin.com
Auteur: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in democratie, Europa, Nederland. Bookmark de permalink .

35 reacties op Nederland: Het volk een stem tegen de beslissingen van politici geven

 1. koddebeier zegt:

  Het zou een goede zaak zijn, eindelijk een mogelijkheid om hardleerse regenten een halt toe te roepen !!

  Like

 2. Oh, wat mij betreft……Kom maar op met die referenda!
  http://depatriotten.weebly.com/

  Like

 3. Giny zegt:

  Continue roept Geert Wilders om Deze “Zwitserlandisering”

  Like

 4. jantjeuitnl zegt:

  Een verkiezingsdeelname van 32 niet over om naar huis te schrijven? De opkomst voor de EU verkiezingen schommelt ook rond dit percentage.

  Like

 5. P Glas zegt:

  Ingrijpende beslissingen die direct van invloed zijn op het welzijn van burgers, moeten via een referendum worden beslist.

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  Ik ben er direct voor. Het model Zwitserland staat mij dan voor ogen, te weten BINDENDE REFERENDA, waar de politiek niet zomaar aan voorbij kan gaan!

  Like

  • Jean zegt:

   Tom, wij moeten het politiek uitschot duidelijk maken dat hetgeen wij willen moet uitgevoerd worden door het politiek schorem zo niet ‘opkrassen’ en uiteraard heel die islamrotzooi onze landen buiten smijten.

   Like

 7. Jan zegt:

  Beroepsgek Spong (PVV-leider Geert Wilders heeft “bijgedragen aan de ontwikkeling en daden” van Anders Behring Breivik) laat weer van zich horen:

  Advocaat Spong denkt over aangifte vanwege ’crimineel referendum’

  Advocaat Gerard Spong denkt er over om aangifte te doen tegen Burgercomité EU. Gisteravond noemde Spong bij tv-programma Pauw het referendum van afgelopen woensdag een ’crimineel referendum’. De advocaat is benaderd door iemand die pleit voor een strafzaak als de overheid geen onderzoek start.

  Bij Pauw zei Spong: “Het is een misdrijf wat enkele initiatiefnemers in het NRC bekennen. Volgens artikel 98 van de wet raadgevend referendum is het verboden om onder valse voorwendselen een ondersteuningsverklaring te krijgen. Als je zegt het gaat me niet om Oekraïne maar om de EU.”

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/25563842/__Advocaat_Spong_denkt_over_aangifte_vanwege__crimineel_referendum___.html

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Jan: 17.18. uur. Deze linkse kwal, wat wil die graftak dan. ONS verbieden om op te komen voor ONS belang, het belang van de geboren Nederlanders criminaliseren. Het rode gespuis is alle schaamte voorbij!

   Like

  • paulzwueste zegt:

   Spong heeft natuurlijk geen poot om op te staan.
   Net als de rechters die het proces tegen Wilders leiden.
   Allemaal lariekoek om mensen te intimideren en te beschadigen.
   Het lukt ze echter nooit. Spong heeft al 2 X van Wilders verloren. Eerste maal het vorige proces. Tweede maal het protest bij de VN n.a.v de vrijspraak van Wilders..
   Beide pogingen zijn op niets uitgelopen.
   Bovendien heeft die Spong ’n ongemeen gluiperig, weerzinwekkend uiterlijk.
   Daar win je natuurlijk nooit iets mee…

   Like

  • elisah zegt:

   Alleen al die bizarre verwrongen kop van Spong, spreekt boekdelen.
   Het is een pervers kwaadaardig en gefrustreerd homomannetje, dat op een hysterische manier aandacht probeert te trekken voor zijn ijdele zelf.

   Like

 8. Jan zegt:

  De les die men kan leren uit het verbod van Honorius (407) om broeken te dragen

  Like

 9. Bob Fleumer zegt:

  EU nee, referendum JA!

  Like

 10. Jade zegt:

  Helemaal mee eens…
  Stembureau`s lijken mij daarvoor niet nodig.
  Gewoon thuis vanaf de bank stemmen via Internet.

  Like

 11. oud-marinier zegt:

  Heb een beter idee …Laat die zgn. politici (op Wilders na dan) …lekker allerlei wetten-/WETSVOORSTELLEN enz enz uitvogelen …maar voor de implementatie cq wettelijkheid en/of aanname hiervan…desnoods voor IEDERE SCHEET eerst een referendum moeten houden en wel eerst ’n adviserend referendum daarna ’n BINDEND referendum , Zodat deze randdebielen HE-LE-MAAL geen zeggenschap meer hebben . Maar de macht naar het VOLK gaat , 100% …Verder , zou het geweldig zijn als men een wet aannam die het mogelijk maakt om IEDERE politicus/ca ongeacht welke positie , op IEDER moment AFGEZET kan worden indien daar aanleiding voor is . Bij welke vorm van falen dan ook . Incl. de Minister President.

  Like

  • Taljaard zegt:

   Ene marinier tot de andere.
   Daar maak je het land onregeerbaar mee, brother.
   En dat lijkt mij toch niet echt handig.
   Niet ”voor iedere scheet” een referendum, maar wel voor belangrijke dingen, die ons allemaal raken en aangaan.
   Zoals wel of niet in de EU blijven. (met behoud van vrije doorstroming van gelden, goederen en diensten, maar ook met nationale autonomie)
   Wel of geen immigratie.(visumplicht voor iedereen buiten Europa, met een maximaal verblijf in NL: van 1 jaar, op voorwaarde dat men economisch iets toevoegt, met daarna een verlengingsprocedure voor opnieuw 1 jaar, bij bewezen economische bijdrage, zo niet; weg wezen.)
   Gekozen burgemeesters, ja of nee?
   Gekozen kanton- en arrondissementsrechters, ja of nee?
   Handhaven van art.1 van de grondwet, of niet. (in verband met de islam als godsdienst, of als volstrekt ongewenste ideologie.)
   Euro of gulden. (met een onbevooroordeelde afweging en eerlijke voorlichting over de pro’s en de contra’s.)
   Herinvoering dienstplicht (voor iedere gezonde jongen/meid vanaf 18 t&m 21, met mogelijkheid om, naast de krijgsmacht, ook in zorg, onderwijs en sociaal-maatschappelijke dienstverlening te kunnen dienen, en daar ook een beroepsopleiding in te kunnen volgen.)
   Herinvoeren van doodstraf. (bij onomstotelijk bewezen moord met voorbedachte rade en niet psychisch gestoord; aan de galg.)
   Prostitutie legaal houden, of weer illegaal maken?
   Verkoop ”softdrugs” legaal houden, of opnieuw verbieden?
   Etc.
   En dan ook gewoon BINDEND maken.

   Like

   • oud-marinier zegt:

    @Taljaard . Brother …zo bedoelde ik het ook. Met voor iedere scheet (de gedachte er achter , was om die smiechten die “ons” zgn, besturen van uit Den Haag , te laten voelen , dat ze wel politici zijn en wetsvoorstellen (of andere rare ideeen kunnen uitvogelen) , maar toch ECHT de TOESTEMMING van het volk nodig hebben om het daadwerkelijk DOOR tezetten. Niet zoals NU gebeurd , wanneer ik dingen lees als : ” Bevolking zegt wel nee, maar ….het is GEEN bindend referendum , alleen raadgevend. ” Mijn bloed kookt al bij het lezen en horen van zulke uitspraken/opmerkingen van politici , daar ik de indruk krijg , dat het hen toch geen ene rotmoer interesseert , daar zij (de politici) de macht in handen hebben en kunnen doen en laten wat hen goeddunkt en financieel enorm wat oplevert.) En ik denk dan verder , dat hoe dan ook , ongeacht wij als militairen , politie mensen , andere orde en wetshandhavers , EN de civiele bevolking , vallen onder 1 plak. We betalen allemaal belasting , pensioen afdracht , ziektekosten verzekering enz enz….we willen allemaal , dat we in vrede en rust onze oude dag halen en er van kunnen genieten enz enz….en door zulke incompetente randdebielen zal dat allemaal even naar z’n mallemoer worden geholpen . En dat ze vanwege hun “onschendbaarheid” er dan ook nog mee weg komen ….maakt me kotsmisselijk en pissed-off. Niemand van “ons” wil oorlog…Maar we zijn WEL bereid om indien nodig , ons geliefde NL te beschermen en met ons bloed te betalen voor de vrijheid van ons zelf als van onze mede-NLers . Je weet zelf dat er niet veel mensen hiertoe bereid zijn. Net zoals de mensen van de politie en de andere orde en wetshandhavers , brandweer enz enz….Is ook niet zo’n ramp…WIJ kiezen ervoor ….!!! Wat ik wil zeggen is ….: ” Hufters in Den Haag , het volk is wel stil en rustig , maar we zijn niet dom. Er komt een tijd , dat we het NIET meer accepteren de wijze waarop jullie denken het volk een rad voor ogen te kunnen draaien. Ga DAT punt aub NIET voorbij , maar kom bijtijds tot inkeer en LUISTER naar het VOLK. Want ook de krijgsmacht en politie enz enz …zijn uw onderdanen…die zich wel eens TEGEN jullie konden keren …en dat is iets wat jullie ZEKER niet willen. Laat staan de WRAAK van het gewone VOLK….Daar helpt zelfs krijgsmacht en politie niet meer tegen , om jullie te beschermen. QPO …!!!

    Like

   • oud-marinier zegt:

    @Taljaard , brother …Mijn bedoeling achter de uitspraak : ” Voor iedere scheet” , is als volgt . ” Daar het de incompetente hufters in Den Haag , blijkbaar geen ene fuck uitmaakt wat het VOLK wel of niet wil , en zij (de politici) gewoon doen wat ze willen, hen op deze wijze ALLE macht te ontnemen. Ze mogen als politici gerust allerlei wetsvoorstellen cq idee-en uitvogelen , maar NIET aannemen / invoeren ZONDER een uitdrukkelijk JA van het volk. Voor de rest ben ik het geheel met je comment eens. Ben overigens WEL benieuwd hoe andere oud-gedienden (zowel van onze club , als ook van andere onderdelen) als ook van politie en andere ordehandhavende diensten en security personeel , als ook actieve mensen , hier over denken ? Weet jij iets ? Kunnen we hierover eens brainstormen ? Btw , ook ik ben gelovig . En zoals je al zei , we houden NIET van geweld , maar we zijn er wel op voorbereid . En ja , soms moet je geweld gebruiken om verdere escalatie te voorkomen. QPO …!!!

    Like

 12. Duchesne zegt:

  Echte zuivere democratie in Nederland komt enkel als er geruimd word in de huidige politieke ” elite” en hun netwerk. Tot die tijd blijft het corruptie, vriendjespolitiek en verrijking, etc, etc….
  Ik schaam me dat mijn land vriendschappen sluit en zaken doet met landen die hun eigen bevolking afslachten omdat ze zelfstandig bestuur willen, omdat ze feitelijk het recht om over hun eigen leven te beslissen opeisen. Om die reden is zowel de regering van Oekraine als die van Turkije geen bondgenoot of handelspratner, het zijn door hun regeringen gewoon vijanden van ieder vrij mens, feitelijk van ieder mens.
  Wie deze regeringen helpt cq faciliteerd door verdragen te tekenen is gewoon mede dader.
  Dit gaat zich aankomen weekeinde in Duitsland hoogst waarschijnlijk aankondigen.
  Nederland zal vermoedelijk zondag hetzelfde probleem gaan ontdekken.
  Ik heb het nu enkel over de Turks/ Koerdische confrontatie, nog niet over de verdwenen “broeders” van de Koran, maar die gaan dit weekeinde ook nog de boel wakker schudden.
  Voor wie het nog niet duidelijk is, de burgeroorlog is begonnen, alleen nog niet in uw straat.

  De aankomende import van Islamstrijders via Frontex gaan we nog maar even niet bespreken, maar laat duidelijk zijn dat iedere autochtoonse dode in Nederland door moslimgeweld ten laste zal zijn van de regerende partijen. En t.z.t. Zal men daarvoor verantwoordijg moeten gaan afleggen. Niemand is onschendbaar of onaantastbaar, ook onze zwaar beschermde politieke “kanjers” niet. God vergeeft, maarik geloof niet in God en ook niet in vergiffenis. En ik ben niet de enige burger die zo denkt. Ik ken er zelfs geen meer die nog enige sympathie of begrip hebben voor de politici.

  De takken van de bomen zijn geduldig,
  Wachtend op rottend vlees,
  Wachtend op het overrijpe fruit,
  Dat zichzelf heeft onthecht van bestaan als mens.
  Ergens wacht een boom met lege takken,
  Wachtend om vruchten te dragen van vrijheidsrecht.

  Verachting en bedrog door van lieden van “eer”,
  Ergens is een grens aan wat toelaatbaar is,
  Ergens stopt het willen luisteren,
  Ergens roept de eigenwaarde van de mens,
  Ergens is genoeg genoeg.

  De woede van het volk is als vonken in de wind,
  Ergens vat de woede vlam,
  En de wind doet de rest.

  Duchesne.

  Like

  • Taljaard zegt:

   @Duchesne
   Begrijp uw woede.
   Maar laten wij van ons mooie land alstublieft geen tweede Joegoslavie maken.
   Het afgelopen referendum zal ons waarschijnlijk in de praktijk weinig opleveren, maar het kan ons wel leren dat er nog mogelijkheden bestaan om de problemen hier op een vreedzame en democratische manier aan te kunnen pakken.
   En bedenk ook dat wij in Europa zeker niet alleen staan.
   Kijk naar landen als Frankrijk, Polen, Tsjechie en Hongarije.

   In tegenstelling tot u geloof ik wel in God.
   En in vergiffenis.
   Maar daarnaast ook in rechtvaardigheid, vrijheid en democratie.
   Laat het geweld in de eerste plaats niet van onze kant komen, maar laten wij dat aan de islamisten en hun autochtone links-radicale companen overlaten.
   Die willen namelijk niets liever dan ons land in een burgeroorlog storten, waarin zij de ”antifascistische helden en vrijheidsstrijders/moedjahedin” kunnen uithangen..
   Maar met een regering die onze standpunten deelt (met Wilders als MP) zullen politie en leger wel met ze afrekenen.

   Like

   • paulzwueste zegt:

    Taljaard. U vraagt om van NL geen Joegoslavië te maken.
    In de eerste plaats hebben de Amerikanen samen met Europa van Joegoslavië uw Joegoslavië gemaakt. De Serven hebben zich terecht verdedigt tegen de oprukkende islam. En wij zullen ons evenzo verdedigen als die zelfde islam hier ook huis gaat houden, en dat zullen ze zéker doen want ze zijn met zeer velen en voelen zich sterk.
    U gelooft in God. Hoort daar ook het andere wang toekeren bij? Ik hoop voor u van niet..
    Vergiffenis is leuk en aardig en het maakt op verjaardagen altijd een goede indruk om zoiets in de kring te gooien, maar het ligt er natuurlijk helemaal aan voor wat….
    Ik zie vergeven als een goed middel om dictators uit de weg te ruimen die maar niet dood willen gaan. Per slot is Stalin ook zo geëindigd en iedereen was blij.
    Als die islam iets heel ergs doet met uw naaste familieleden wil ik u nog eens horen.
    Maar u denkt dat dat wel mee zal vallen omdat het leger en de politie wel met “ze” zullen
    afrekenen. Nou dat is een hele geruststelling want ik maakte me al zorgen of ik met dit naargeestige weer wel of niet de straat op moest gaan om er een stel af te knallen.
    Kijk eens aan, we kunnen binnenblijven. Nou zet de TV dan maar weer aan om te volgen hoe de juten ze allemaal een bekeuring geven en onze dappere soldaten ‘pief paf poef’ roepen.

    Like

   • paulzwueste zegt:

    Amen… vooral die laatste zin hartstikke sterk.

    Like

 13. Taljaard zegt:

  Dit is het begin, wij gaan door met de strijd

  (Slaet op den trommele.
  ”Vivent les gieux!” is onze loes.)

  Like

 14. Guardiacivil zegt:

  De burgers moeten zich meer laten horen en wel heel duidelijk, hoorbaar en zichtbaar om te laten zien dat iedereen het goed zat is met deze regering.

  Like

 15. Elena zegt:

  Zie de minachting naar de Nederlandse stemmers van deze 3 pisnichten.
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/04/kijk_drie_valse_pisnichten_gaa.html

  Like

 16. R.Kroonenberg zegt:

  Dit is op Jasterke's kwijt-zonder-spijtsite herblogden reageerde:
  .
  Het begint in steeds meer hoofden door te dringen:
  we hebben steeds op het foute paard gewed
  de aanval op onze eigen mensen ingezet
  en tóch maar ijverig ONZE quasi-Marseillaise zingen !
  .
  In jarenlang misleide geesten door te dringen:
  we zijn steeds op ’t verkeerde been gezet
  hebben ons tegen Volkenrechtelijk afwegen verzet
  en tóch maar ijverig ONZE quasi-Marseillaise zingen !
  .
  Na jarenlang verketteren door te dringen :
  de schuld lag niet steeds bij 1 mens alleen
  de werkelijkheid blijkt anders dan ’t lang scheen
  en toch maar ijverig ONZE quasi-Marseillaise zingen !
  .
  Jasterke
  .

  Like

 17. louis-portugal zegt:

  En dan te lezen dat vooral duits groen helemaal tegen zo´n referendum is.
  Vooral geen mogelijkheid aan het volk geven om hun stem te uiten, behalve dan om de vier jaar en dat is al veeeeeel te veel, waar men zich dan ook al niet aan houdt.

  Like

 18. Koos zegt:

  Onze elite lijkt op een man die niet wil accepteren dat hij door een vrouw wordt afgewezen.
  Als het volk “NEE” zegt, bedoelt het “NEE”!

  Like

 19. johan zegt:

  Daar verzetten de neo linkse partijen zich met hand en tand tegen ze geven de macht niet uithanden.
  Het plan kan slagen als de PVV veel zetels krijgt meer dan een derde tevens moeten meerdere landen uit de EU stappen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s