De goedmensch; “verrader, collaborateur en huichelaar”

Screenshot_34

(Door: Wim van Schaik)

In Duitsland is ‘Gutmensch’ gekozen als  ‘Unwort des Jahres 2015’. Dan weten we meteen uit welke hoek de wind waait. Een nieuw stigma is geboren. Wie nu nog iemand van gutmenscherei beschuldigt, verdient de volle laag, schreef Matthias Heine meteen in Die Welt. Die volle laag betekent voor Heine framen en demoniseren: ‘Alleen nazi’s en idioten zonder talige verfijning zeggen nu nog Gutmensch’. Over de talige verfijning van die Heine zullen we het maar niet hebben.

Wie of wat is die Gutmensch eigenlijk? Thijs Kleinpaste gaf in De Groene Amsterdammer een rake typering:

De Gutmensch is, volgens de mensen die het woord als veroordeling bedoelen, de drammerige wereldverbeteraar die uit naam van een schijnbaar humanistisch streven de kanker is in het lichaam van de samenleving. Het zijn mensen die uit naam van het goede het slechte doen, en die zich niet laten tegenspreken, omdat ze het monopolie denken te bezitten op de moraal. De Gutmensch is een verrader, een collaborateur en een huichelaar; het soort mens wiens klaarblijkelijke verhevenheid in werkelijkheid een soort morele degeneratie inhoudt.’

Zelf kan Thijs ook niet echt sympathie voor de Gutmensch opbrengen als hij schrijft dat ‘de heiligheid van de Gutmensch bij nadere inspectie vaak ook schijnheiligheid inhoudt, en dat naastenliefde die steeds weer publiekelijk wordt beleden soms een dun masker is voor individuele schraapzucht.’ Maar vreemd genoeg kiest hij toch voor die Gutmensch, want volgens hem is het alternatief ‘het menstype dat voor de oplossing van welk probleem dan ook het liefst naar de politieknuppel grijpt.’ Waar hij die uitspraak op baseert komen we niet te weten. Onderbouwing is ook lastig, want de politieknuppels zien we steeds in actie in opdracht en met goedkeuring van Gutmenschen. Kleinpaste valt door de mand als Gutmensch. Net als zijn Duitse collega Heine komt hij – hoe fraai verpakt ook – niet verder dan debiteren van politiek correcte onzin.

Terug naar de vraag: ‘Wie of wat is de Gutmensch?’ Die Gutmensch heeft veel gezichten: zielige, verbeten, vijandige, gelukzalige, onnozele, fanatieke, ik-ben-beter gezichten. Wie kent ze niet?:

De elitaire Gutmensch. Kan net als Kleinpaste best een mooi essay schrijven, maar deinst terug voor de consequentie van de eigen stellingen en begint dan ongefundeerd te demoniseren.   

De laffe Gutmensch. Voor dit type Gutmensch staat Jens Orback, voormalig Zweeds minister, model met zijn uitspraak:Wij moeten open en tolerant zijn voor de islam en de moslims zodat zij dat ook tegen ons zullen zijn als wij in de minderheid zijn.

De wegkijk Gutmensch. Zoals die vrouw uit Middelburg. Bedreigd, beroofd en doodsbang, maar toch ‘moet’ ze eens per veertien dagen naar de barbarij van Calais om daar (onder begeleiding, want alleen durft ze niet meer) goed te doen. Ze ‘wil aan de goede kant van de geschiedenis staan’.

De knuffel Gutmensch. Verwelkomt met bloemetjes, liedjes en hemelse blik ‘vluchtelingen’. Ziet in hun ogen immer alleen maar trauma’s. Goeierd die zich nooit afvraagt waarom zo’n ‘vluchteling’ beslist naar ons kleine en tjokvolle Nederland wilde.

De gristelijke Gutmensch. Denkt dat de Bijbel van hem vraagt om eigen vrouw en kinderen in gevaar te brengen en de eigen oudjes te verwaarlozen. Haalt te pas en vooral te onpas de gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan aan.

De kwaadaardige Gutmensch. Zeer tolerant voor alles wat ‘van ver’ komt, maar o zo onverdraagzaam en boosaardig tegenover wie het niet met hem eens is. Wie niet meezingt in het gutmenschkoor mag ‘gemold’ worden.

De misleide Gutmensch. Kijkt nooit verder dan het journaal. Heeft blind vertrouwen in zijn msm-krant.

De weg-met-ons Gutmensch. Heeft een hekel aan eigen volk, schaamt zich voor eigen geschiedenis en eigen verworvenheden. De omvolking kan voor hem niet snel genoeg gaan.

De masochistische Gutmens. Wordt liever gepakt door een rapist, dan met rust gelaten door een ‘racist’. Heeft na verkracht te zijn door een ‘vluchteling’ een schuldgevoel. Dader valt niets te verwijten. Die is slachtoffer van ‘oneerlijke wereld’.

De verkwansel Gutmensch. Filosoof, professor, of duider van het nieuws. Weet zeker dat islamgeweld alles met ons falen en niets met de islam te maken heeft. Mag zijn verdraaide kijk in de media uitdragen. Mag onze waarden besmeuren, minachten en verkwanselen.

De meeloop Gutmensch. Bang om uit de toon te vallen. Heeft meerdere Gutmensch gezichten.

En dan is er nog de schijn ‘Gutmensch’.  Lijkt voor de buitenwereld op een Gutmensch, maar is het niet. Heeft in werkelijkheid een afkeer van Gutmenschen. Het zijn de mensen die zich gedeisd houden, zoals Elly op deze site schreef:

‘[Ik heb] angst dat ik herkenbaar op een foto in de krant kom. Dat ik daar op mijn werk op aangesproken wordt en mijn baan misschien verlies, of dat er een steen door mijn ruit gaat, of erger. Ik heb werk, en ik moet alleen voor mijn kinderen zorgen… Eigenlijk moet ik misschien daarom… Snap je het dilemma?

Ja, ik snap dat.

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen". Bookmark de permalink .

8 reacties op De goedmensch; “verrader, collaborateur en huichelaar”

 1. AdVader zegt:

  de #cucks en #cuckservatives, demoRats!

  Like

 2. Thom zegt:

  Sympathie opbrengen voor de Gutmensch omdat het andere uiterste het oplossen van problemen met de politieknuppel is. Dat lijkt me een uitstekend middel. Het feit dat de heren en dames politici tegen beter weten overal ongewenste AZC’s wegzetten zouden ze wel uit hun hoofd laten als ze door een woedende menigte met knuppels, rieken en hooivorken tot moes geslagen zouden worden. Voorwaar het is een uitstekend middel om degenen die tegen beter weten in ons land naar de donder helpen tot moes te slaan.

  Like

 3. Die laatste, de “schijngutmensch,” snap ik aan de ene kant óók wel, maar aan de andere kant vind ik het af en toe wel eens irritant, dat hij door zijn houding niet alleen meer onverschrokken naturen in zijn omgeving werktuiglijk tempert/afremt, maar bovendien zijn eigen angst mogelijk op hen overbrengt, wat echt niet zo’n gunstige ontwikkeling is als hij misschien denkt.
  Daarnaast mag hij trouwens eens uitleggen, hoe een situatie ooit kan veranderen, als diegenen, die hij feitelijk haat, tegelijkertijd niet mogen beseffen, dat hij bestáát.
  http://depatriotten.weebly.com/

  Like

  • paulzwueste zegt:

   En dan moet je weten dat 90% van al die Duitse klootzakken die tegenwoordig roepen dat het Duitser zijn een provocatie is en iedereen uitmaken voor Nazi die het niet met hun eens is, geen oorlog en echte onderdrukking kennen omdat ze nooit een oorlog hebben meegemaakt waarin de echte Nazi’s een schrikbewind voerden dat zijn weerga niet kende!

   Like

 4. Guardiacivil zegt:

  Adriaanse gaf hier al een aardige opsomming over de ” type linkse ” en ik heb hem daarbij nog aangevuld. Alle kenmerken zijn zo typisch en aanduidbaar voor dit soort mensen.

  Like

 5. Anneke zegt:

  Al ruim 75-jrn….Eigenlijk al minstens drie-eeuwen….De NWO is toen Amerika ( De Nieuwe Wereld) zelfstandig werd, helemaal super actief geworden. Vanuit Amerika verspreid over de aardbol; de satanische maffia heeft alle tijd en ruimte gekregen. Die nu gaat inkrimpen, in een vlot tempo.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s