Dilemma van islam: de culturele erfenis

Leon de Winter

(Door: Leon de Winter)

Waarom doden moslims elkaar momenteel massaal in het Midden-Oosten? Je zou denken dat dit moslims in het vrije Westen intens zou bezighouden. Maar van grote demonstraties, een direct signaal van betrokkenheid, is geen sprake. Moslims, samen met radicaal-links, gaan de straat op wanneer Israël kan worden aangeklaagd, maar met de tribale, etnische en religieuze bloedbaden weten de meeste moslims geen raad.

De leefomstandigheden van de meeste moslims in het Midden-Oosten lijken op elkaar. De werkloosheid is hoog, moderne industrieën ontbreken, vrij en baanbrekend onderzoek aan universiteiten is onmogelijk, vele vormen van religieuze waanzin heersen.

Het is veelbetekenend dat het bezit van aardse rijkdommen zoals olie en gas weinig verschil brengt in het niveau van vrijheden; de rijkdom van landen als Saoedi-Arabië is gebaseerd op grondstoffen die met westerse uitvindingen arme bedoeïenenstammen grote welvaart hebben gebracht – waarmee hun achterlijkheid niet verdween. De scherpe scheiding tussen mannen en vrouwen kwam in alle tijden in alle culturen voor, maar de islamitische samenlevingen zijn de weinige die deze scheiding nog in stand houden, met rampzalige gevolgen voor mannen en vrouwen. De culturele psychologie die daarmee samenhangt, bijvoorbeeld de opvoedmethoden en de omgang tussen generaties, laat een mensbeeld zien dat al duizend jaar achterloopt bij de westerse ontwikkelingen.

De mannelijke wensvoorstellingen van de orthodoxe islam – waarvoor we ook termen als islamisme en salafisme gebruiken – blijken ook aantrekkelijk voor jonge, westerse moslims, ofwel: het leven in het Westen blijkt geen rem te zijn op het ontwikkelen van extremisme. Gelukkig seculariseren veel westerse moslims, maar het bestaan van gesloten gemeenschappen zoals in Molenbeek is het treurige bewijs van de diepe kloof die moslims ervaren ten opzichte van hun niet-islamitische omgeving.

Zijn de Molenbeekse moslims armer en vaker werkloos dan de gemiddelde Belg? Zeker. Maar het is onzin om daarvoor de Belgische samenleving verantwoordelijk te houden. Moslims moeten zichzelf afvragen waarom zij zo moeizaam integreren in de meest open samenlevingen.

Islamitische volken hebben in bijna elk opzicht het avontuur van de moderne wetenschappen in hun gemeenschappen laten stranden. Een herhaling daarvan zie je in Europa. En dat heeft niets van doen met de kansen die westerse samenlevingen hun moslims zouden onthouden. In elk Europees land worden vermogens geïnvesteerd in allerlei programma’s om jonge moslims te laten participeren. Waarom dan toch die hoge werkloosheids- en criminaliteitscijfers in elk Europees land met grote islamitische migrantengroepen?

Net als in het Midden-Oosten komen de crises in wijken zoals Molenbeek en de crises in Noord-Afrika uit de boezem van de islam voort. De onmogelijke indeling van de moderne wereld in gelovigen en niet-gelovigen en in mannen en vrouwen is een loodzware rem op het ontwikkelen van individuen die zonder culturele en religieuze ballast kunnen deelnemen aan de ’vooruitgang’, en dat laatste woord gebruik ik zonder cynisme aangezien er wel degelijk ’vooruitgang’ bestaat: onze levens zijn in de laatste tweehonderd jaar revolutionair gezonder, langer en veiliger geworden. De islamitische volken hebben daar nauwelijks aan bijgedragen.

Ik heb dit voorbeeld al vaker gebruikt: Israël en Jordanië zijn in dezelfde tijd ontstaan, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Israël is een hoogtechnologische moderne en welvarende rechtsstaat (geloof me, ik ken de zwakten van Israël) en Jordanië een achtergebleven woestijnland met aan het hoofd een tirannieke alleenheerser.

Het gaat dus veel meer om wat in de culturele patronen wordt uitgedrukt dan om de beperkingen van de geografie of de economie. Wat als Molenbeek bevolkt was geweest door Chinezen? Zou de wijk dan ook niet zijn gaan bloeien? Zouden Chinese jongeren zich bij radicale antiwesterse groeperingen hebben aangesloten?

Hoe kunnen moslims zich bevrijden van de culturele en religieuze erfenis die zij essentieel vinden voor hun identiteit? Dit is het dilemma van moderne moslims. De islam is ontstaan bij Arabische woestijnstammen die dankzij de mythes rondom de Profeet een grote gemeenschappelijke kracht ontwikkelden en vervolgens met het zwaard enorme gebieden veroverden. Strijd, jihad, is een essentieel aspect van deze traditie. Nog steeds bewijzen volgens moslims de historische veroveringen de goddelijke legitimatie van de Profeet. Maar dat zijn mythen die in de wereld van de 21e eeuw geen betekenis meer hebben. Gelijkwaardigheid, ongeacht geslacht, seksuele voorkeur, geloof of huidskleur, is in onze tijd dé voorwaarde voor welvaart en kennis. Dergelijke gelijkwaardigheid ontbreekt in de islamitische traditie, die een krachtige hiërarchie kent qua geslacht, geloof, seksuele voorkeur (en vaak ook ten aanzien van huidskleur).

De christelijke volken hebben uitvoerig de effecten onderzocht van de kerstening. De massamoorden in naam van de kerk zijn in duizenden studies ontrafeld. Wat de islamitische veroveringen aan massamoorden hebben veroorzaakt, heeft nog altijd geen plaats in het historische bewustzijn van moslims. Er is nog veel werk te doen.

Bron:
De Telegraaf
(Premium-artikel)
h/t “delamontagne”
De Telegraaf

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Islam, Moslims. Bookmark de permalink .

15 reacties op Dilemma van islam: de culturele erfenis

 1. Johan zegt:

  Alweer een ontzettend goed artikel van Leon de Winter. Helaas word ik er alleen maar moedeloos van. Want ik weet nu al dat er met de kennis van dit artikel niets maar dan ook niets gedaan wordt. Onze politici en beleidsmakers blijven maar doorzeveren zonder daadwerkelijk actie te ondernemen tegen de islam. En zo gaat het al veertig jaar lang. Sinds de massa-immigratie begonnen is.

  Like

 2. copan@live.nl zegt:

  Erg goed verwoord mijnheer De Winter. Wij willen mensen ontmoeten, wereldwijd, zonder oordeel en op het hoogste niveau. Dat is van mens tot mens. En niet op het lagere niveau zoals van man vrouw, blank zwart, hetero homo, gelovige ongelovige enz. enz.

  Like

 3. paulzwueste zegt:

  de Winter is een geweldig verteller en journalist. Zoals altijd weer bijzonder raak getypeerd.
  Wat valt er nog meer te zeggen over die vervloekte islam?
  Wat belangrijk is “hoe gaan we om met die ideologische obsessieve politieke sekte die de doodsvijand van ons allen is?…”

  Like

 4. Mirjam zegt:

  De moslims zullen nooit veranderen, als ze de waarheid niet willen inzien. De waarheid is, dat ze totaal fout zitten met hun ideologie en dat ze zich moeten aanpassen aan de huidige tijd en respect moeten krijgen en opbrengen voor de mensheid in het algemeen. Maar daarvoor moeten ze het offer brengen om zichzelf niet als het middelpunt van de aarde te zien en verheven boven iedereen. Dit heeft met domheid te maken als ze dit niet kunnen. Onderontwikkelde oermensen die de geestelijke evolutie hebben overgeslagen en door domheid, onwetenheid en oerangst niet kunnen toegeven dat ze fout zijn en daardoor ook niet kunnen/willen veranderen. En daar zijn mensen in Europa en de rest van de wereld de dupe van. Ze hadden beter in de woestijn kunnen blijven, dat had ons en henzelf een hoop ellende bespaart.

  Like

 5. Jan zegt:

  Pa toont zijn kinderen wat ouderliefde is

  Like

 6. walt7500 zegt:

  De mosliminvasie mag ons niet afhouden van een ander fenomeen: creolisering van de wereld!

  Totale remigratie, minder is capitulatie!

  Like

 7. milaK9 zegt:

  De islam is een hopeloos geval. Er is en valt niks mee te beginnen.
  Alle ‘verlichtingspogingen’ van zogenaamde gematigde moslims ten spijt.
  De zelfbenoemde profeet leeft niet meer en daardoor kan hij ook geen verandering in die ideologie aanbrengen.
  De islam is wat het is en daar horen bepaalde zaken bij.
  Jihad, het afslachten van de ongelovigen en het veroveren/onderwerpen van de dar al-harb bijvoorbeeld maar ook de ongelijkheid tussen de geslachten of de sharia boven alles laten gelden enz, enz…..
  Wie daarvan afstapt is volgens de islam geen moslim meer.

  Bij het Christendom heeft precies het tegenovergestelde plaatsgevonden.
  Daar was de leer vanaf het begin goed.
  Maar omdat het gepeupel geen toegang had tot de Geschriften, kon de (pauselijke) macht er een loopje mee nemen.
  De macht deed hele andere dingen dan wat de leer zei.
  Het hedendaagse Christendom (al zijn er nog uitzonderingen) ligt veel dichter bij de oorspronkelijke leer, zonder dat er maar iets is veranderd aan die leer of Geschriften.
  -Dat is wat wij vandaag de dag ‘Verlichting’ noemen. Terug naar de roots; Je niet onderschikken aan de wereld maar naar de wil van Christus.-

  Zoiets is niet mogelijk binnen de islam.
  De heilige opdracht voor een moslim is nog steeds ‘de perfecte mens wat ooit op aarde heeft rondgelopen zo goed als je kan volgen in woord en daad’.
  Om daar ‘verlichting’ in te krijgen zouden de teksten aangepast moeten worden of zoals Wilders ooit stelde; Er moeten hele hoofdstukken/soera’s uit de koran gescheurd worden.
  Maar dat gaat nooit gebeuren.
  Je bent immers geen moslim meer als je van het pad naar allah (de islam) afstapt.
  En wie heeft allah alleen lief….?

  Like

 8. kruisridder zegt:

  Ze zijn hoofdzakelijk alleen goed in geweld. En bij het vermelden daarvan op Facebook heeft mij 80 uur voorwaardelijk opgeleverd omdat een moslim met lange tenen zich aangesproken voelde.

  Like

  • paulzwueste zegt:

   kruisridder.
   Erg dat zo’n stuk ongedierte de rechterlijke foute idioten hier zo kan en mag manipuleren.
   Heb je z’n adres niet voor ’n persoonlijk bezoek om hem aan meer ventilatieopeningen te helpen en zodoende zijn geest te verruimen?!…

   Like

 9. tjonge zegt:

  zolang wij, het westen, de islam niet gaan zien als een vijandige ideologie met een religieus sausje tekenen en financieren wij onze eigen ondergang.
  de islam zal nooit integreren in de westerse maatschappij, het heeft maar 1 doel, en dat is overheersen en onderwerpen.
  .
  het wordt tijd voor een verbod op de islam in het totale westen….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s