De Oranje Papers

Screenshot_7

(Door: Wim van Schaik)

De strijd tussen burgers en de overheid over belastingafdracht is er een van alle tijden. Door de Panama Papers staan belastingontduikers en  -ontwijkers weer eens  in de spotlights. Maar eerlijk is eerlijk, de overheid gedraagt zich ook als Rupsje Nooitgenoeg. De huidige onthullingen gaan over hebzucht bij burgers en bedrijven, maar er zijn voorbeelden zat van vergelijkbaar gedrag bij de overheid.  

Overheden zijn voortdurend op zoek naar inkomsten om hun begroting (inclusief stokpaardjes) rond te krijgen en hun leger van ambtenaren te financieren. Dat gebeurt door een oerwoud van belastingen, heffingen, opslagen, taks, opcenten, leges, rechten en boetes. Vaak onder de vlag van milieu of gezondheid zoals groentaks, plastictaks, vliegtaks, vet-taks, vleestaks, zoet-taks, openhaard-taks. En reken maar dat er veel kapers op de kust zijn! Den Haag, gemeenten, provincies, waterschappen en wie weet straks ook Brussel, ze willen allemaal mee-eten uit de belasting-ruif. Die Panama Papers zijn dus meer dan welkom. Ze leiden de  aandacht af van het pluk- en graai gedrag van de (r)overheid. Kan het mooier? Den Haag lacht zich rot.

Wie zich ook rot lacht, is de man uit Wassenaar die geniet van zijn eigen belastingparadijs dat Nederland heet. Willem-Alexander en dochter Amalia zijn zakelijk vrijgesteld van inkomsten-, schenk- en erf-belasting op basis van artikel 40 in de Nederlandse grondwet: ‘De door hen ontvangen uitkeringen ten laste van het Rijk, alsmede de vermogensbestanddelen welke dienstbaar zijn aan de uitoefening van hun functie, zijn vrij van persoonlijke belastingen. Voorts is hetgeen de Koning of zijn vermoedelijke opvolger krachtens erfrecht of door schenking verkrijgt van een lid van het koninklijk huis vrij van de rechten van successie, overgang en schenking.’

Maar dat is allemaal nog niet genoeg. Ook het familievermogen, waarover heel schimmig wordt gedaan, moet  in tact blijven en liefst groeien natuurlijk. Daarom hebben de Oranjes in de loop der jaren driftig aan belastingontwijking gedaan. Stichtingen en slimme constructies, soms zelfs met vestigingsadres Paleis Noordeinde, moeten ervoor zorgen dat zo min mogelijk belasting betaald wordt. Waar de calculerende burger in dit land steevast vermanend wordt toegesproken, wordt het ronduit egoïstische gedrag van de Oranjes altijd weer met de mantel der Oranjeliefde werd bedekt: ‘Niks aan de hand, private afweging‘.

‘Ons’ koningshuis is een van de duurste ter wereld. De kosten die ‘verstopt’ zitten in andere begrotingen meegerekend, gaat het jaarlijks om meer dan 40 miljoen. En dan nog is er steeds gesteggel over kosten die WA niet uit eigen zak wil betalen.  Nu eens gaat het om een hek, dan om een aanlegsteiger, dan weer om een dure verbouwing of een noodgebouw… Steeds hetzelfde liedje: ondanks zijn riante uitkering en ondanks dito belastingvoordeel is WA te beroerd om zelf ook maar één euro bij te dragen. Zijn riante uitkering mag niet versoberd worden en geen denken aan dat hij zijn gigantisch vermogen aanspreekt.

De Panama Papers roepen veel vragen op. Bijvoorbeeld wie er achter deze onthullingen zitten of waarom dit juist nu in de openbaarheid komt. Ik vraag me ook af hoe het zit met de Oranje Papers, want zolang deze niet boven tafel komen, heeft de commotie om de Panama Papers veel weg van selectieve verontwaardiging, die de overheid in de kaart speelt.

Waarom zouden we een familie die zoveel voordelen geniet en die ieder jaar ook nog eens meer dan een miljoen in de schoot geworpen krijgt buiten het onderzoek naar belastingontwijking houden? Hoogste tijd dat we deze familie, die regelmatig de mond vol heeft over ‘samen’, ‘saamhorigheid’ en ‘solidariteit…’ eens vragen waarom zij niet solidair zijn met dit voor hen zo genereuze land?

Kom op met die Oranje Papers!

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Censuur, Graaien, Hypocrisie, Koningshuis, Nederland, Overheid, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

9 reacties op De Oranje Papers

 1. Japio zegt:

  Belastingen belastingen belastingen, we worden helemaal kaal geplukt en uit gewrongen. Werken loont niet meer in Nederland treurig genoeg. Het spreekwoord zegt, wie niet steelt of erft zal moeten werken tot ie sterft. Anders is het voor de nieuwe Nederlander, de grote gemeenten hebben berekend dat ze ongeveer €8000,- per asielzoeker nodig hebben voor huisvesting, scholing enz enz. Nou dan weet u waar uw zuur verdiende belastingcentjes naar toe gaan. En de prijs voor een vat ruwe olie is nog nooit zo laag geweest maar de prijs aan de pomp gaat steeds weer een stukje verder omhoog, raar hè?

  Like

 2. Hoelang nemen we die godvergeten, egoïstische uitzuigerij van die bolle overbodige & Co. eigenlijk nog? Op het vliegtuig naar Argentinië ermee en liefst pal boven de Oceaan neerhalen!
  Stelletje volgevreten parasieten!
  http://depatriotten.weebly.com/

  Geliked door 1 persoon

 3. Driek zegt:

  Mooi artikel, Wim van Schaik, vooral de zin: Waarom zouden we een familie die zoveel voordelen geniet en die ieder jaar ook nog eens meer dan een miljoen in de schoot geworpen krijgt buiten het onderzoek naar belastingontwijking houden? Hoogste tijd dat we deze familie, die regelmatig de mond vol heeft over ‘samen’, ‘saamhorigheid’ en ‘solidariteit…’ eens vragen waarom zij niet solidair zijn met dit voor hen zo genereuze land?

  Ik vind het nog altijd een schandaal dat een stel uitverkoren lieden overal van zijn vrijgesteld. Ik heb die koninklijke mensen nooit gemogen. Ik weet nog, in 1945, met al die bevrijdingsfeesten, alle straten waren in oranje gehuld, iedereen liep een tijdje met een anjer, omdat prins Bernard altijd een anjer droeg, ik heb dat nooit begrepen. Want tenslotte is dat koningshuis gewoon gevlucht. Maar goed, dat verhaal kennen we nu wel. Van mij mogen ze ophoepelen.

  Like

  • D. G. Neree zegt:

   Ze zijn niet alleen lijfelijk gevlucht, maar met medeneming van al hun waardevolle bezittingen. Toen Wilhelmina in ’45 terugkwam was ze rijker dan in 1940.

   Like

 4. leefbarbaar zegt:

  Koningshuis moet zijn eigen broek maar eens ophouden. Misschien gaan ze zich eindelijk gedragen als normale Nederlanders, als ze ook worden uitgeperst. En ze ook mogen genieten van de multikul in praktijk, in plaats van alleen maar de theorie te verkondigen.
  Dat gezeik van “landgenoten we moeten de broekriem aanhalen en tolerant zijn” is al 20 jaar misplaatst.
  Het sprookje is voorbij, het was niet eens een leuk verhaaltje.

  Like

 5. Bob Fleumer zegt:

  De voorouders van de majesteiten zijn net als wij gewoon uit de takken van de bomen in de prairie belandt en hebben daar geleerd rechtop te lopen, alleen hebben zij ook daar geleerd hun hand op te houden. Als er iets uit de tijd is zijn het majesteiten.

  Like

 6. Guardiacivil zegt:

  Hebergeenwoordenvoor.

  Like

 7. Gerard zegt:

  Na Christina en prinses Irene blijkt er ook voor prinses Margriet een fiscale constructie te zijn opgezet om minder belasting aan de Nederlandse staat te hoeven afdragen. En niet te vergeten Prins Bernhard destijds met zijn steekpenningen van verschillende vliegtuigbouwers het gaat allemaal de doofpot in en hoor je niets meer van. Maar ja voor het gewone klootjesvolk is het Belasting niet betaald? Gevangenisstraf! En de oranje witteboordencriminaliteit viert hoogtij.

  Like

 8. Onno zegt:

  Want tenslotte is dat koningshuis gewoon gevlucht. Maar goed, dat verhaal kennen we nu wel.
  ==============

  Veruit de meeste Nederlanders kennen dat verhaal niet. Althans niet echt = de op her hoogste staatsniveau immense internationaal juridische consequenties ervan.

  Ze zijn te slecht, te dom te lui of te gemanipuleerd of dit alles eens ECHT helemaal te laten doordringen. Te omvademen hoe enorm schadelijk dit voor Nederland (m.n. de WERKELIJKE waarden) is geweest en nog steeds is.

  Meestal zijn ze ook zelf niet rechtstreeks (en evt. vol op de kaak) door de verschrikkelijke gevolgen ervan getroffen. Dan kun je makkelijk doen of die vlucht (het hierdoor Nederland proactief in handen spelen van Hitler met een intact ambtenarenkorps) nu eindelijk wel verleden tijd is. Terwijl nog steeds niets gedaan is om de (voor sommigen echt buitenissige en tot oo heden soms fnuikende) gevolgen ervan te compenseren. Mij gaat het (redelijk tot overdreven) goed, ‘let’s move on’.

  Ze krijgen zo zelfs belang bij WA, want die betaalt niets uit eigen zak. Als die -soms buitengewoon noodzakelijke/onmisbare- medelanders dus terecht enigszins (financieel) gecompenseerd zouden worden, dan laat WA hen daarvoor betalen. Belastinggeld.
  Maar WA wil niet erkennen dat deze Nederlanders groot onrecht is aangedaan of dat ze zelfs op de koop tie na de oorlog ronduit wetteloos/crimineel behandeld zijn door onze SS/SA verzetsheld Bernhard, dus dan hoeft er ook geen compensatie DOOR HEN betaald te worden,
  De belasting kan nu verhoogd worden ter verdere versterking van WA en het nagelaten prins Bernhard netwerk. Dat zijn pas goed bestede belastingpenningen………
  .

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s