Viktor Orbán: de media haten hem – populair bij de mensen

Screenshot_22

De Hongaarse minister-president Viktor Orbán

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

De rechts-conservatieve Hongaarse minister-president zorgt steeds opnieuw voor controverses. In de media wordt hij graag uitgescholden en bekritiseerd, maar bij veel mensen in Europa komt hij goed aan. Dat heeft zijn redenen.

Contra magazine

Nadat de linkse regeringen Hongarije in de jaren 2002 tot 2010 bijna in de financiële afgrond stortten en het land alleen maar met financiële hulp van het IMF en de EU gered kon worden van een staatsbankroet, nam Viktor Orbán met zijn rechts-conservatieve partij Fidesz het politieke roer in het oostelijke Midden-Europese land over – en zorgt sindsdien steeds opnieuw voor controverses.

Wat betreft de binnenlandse politiek hoeft de regeringschef zich nauwelijks zorgen te maken. De sociaaldemocraten hebben zichzelf met hun lukrake politiek en hun leugens in de voet geschoten en de Hongaren beseffen heel goed dat het terugdraaien van veel socialistische verkiezingsbeloftes door de rechts-conservatieve regering een noodzakelijke maatregel was. Zelfs nu nog kunnen enkele van de bestaande problemen herleid worden tot de acht jaren regeringsperiode van de socialist Ferenc Gyurcsany.

Eigenlijk hadden het IMF en de EU immers geëist een neoliberale “hervormingspolitiek” in te voeren. Orbán wilde hieraan echter om goede redenen niet meedoen en heeft het IMF het land weer uitgejaagd. De “onorthodoxe economische politiek” van de rechts-conservatieve regering leidde ertoe dat de kosten van de herstructurering niet (zoals dit normaal gesproken gebruikelijk is bij de plannen van de EU en het IMF) niet ten koste van de bevolking werden uitgevoerd, maar vooral van die van buitenlandse speculanten, investeerders, handelsketens en banken, terwijl de productieve branche en de industrie hier grotendeels van verschoond blijven. Dat leidde ertoe dat Hongarije weer economische groei vertoonde en dat de laatste aflossing aan de EU dit jaar terugbetaald kon worden.

Inmiddels geldt Hongarije voor enkele landen al als model. De nieuwe Poolse regering bijvoorbeeld financiert de hogere kinderbijslag door middel van een speciale belasting voor de banken en de grensbewaking met behulp van hekken en intensieve controle wordt nu door Oostenrijk via de Balkan tot in Griekenland toegepast.

Ook zijn er interessante resultaten te zien wat betreft de vluchtelingen- en migratiepolitiek. Terwijl de handelwijze van Hongarije bij de bevolking in Oostenrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Tsjechië, Slowakije enz. op veel instemming stuit, staan veel politici daar (vooral in de “oude EU”) hier afwijzend tegenover. Niet weinig EU-burgers – vooral in die landen die hard getroffen worden door de “vluchtelingencrisis” – willen graag eenzelfde rigoureuze politiek.

De poging van de Hongaarse regering onder minister-president Viktor Orbán om een in etappes georganiseerd politiek begrip (eerst het nationale, dan het Europese en daarna het internationale niveau) uit te voeren, stuit uiteraard vooral bij de “eurocraten” op heftige kritiek. Per slot van rekening willen zij een Europese superstaat onder de knoet van Washington creëren. Maar veel mensen in Europa willen een volgens belangensferen ingedeelde politiek, waarin de eigen belangen voor die van anderen komen.

Zeker, Hongarije is lang niet perfect en heeft nog enkele politieke belemmeringen te overmeesteren – maar de huidige regering van Orbán probeert tenminste een politiek voor de mensen in Hongarije uit te voeren. Ook al is er nog sprake van diverse structurele problemen en verzet van buitenaf die menig hervorming er niet gemakkelijker op maken, toch zou het land over 10 tot 20 jaar wel degelijk kunnen uitgroeien tot een voorbeeldland in Europa, zoals bijvoorbeeld de gezinspolitiek en de arbeidsmarktpolitiek laten zien.

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in gezond realisme, Hongarije. Bookmark de permalink .

9 reacties op Viktor Orbán: de media haten hem – populair bij de mensen

 1. S Breget zegt:

  Een geweldig MP ,zou ook goed voor NL zijn een persoon zonder verkoop praatjes één MP die zijn land niet te koop aan bied zeker niet aan de islam .

  Like

 2. Astrid zegt:

  Viktor Orban draagt de naam van de overwinning reeds in zijn voornaam. Ik zet mijn geld dan ook in op hem. Waar blijft onze eigen Orban in NL? We hebben inmiddels zwaar geschud nodig.

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  Victor Orban, een ware patriot en vaderlander! Daar kunnen “de roden”, der EUSSR, en de lafaards van partijen van liberale, socialistische, sociaal-democratische, en de zogenaamde christendemocratische partijen “niet bij in de schaduw staan”. Maar eerst moet dat rode gedrocht EUSSR kapot!

  Like

 4. Cathja zegt:

  Hopelijk krijgt deze fantastische president nog vele jaren de kans om zijn land te dienen. Hij heeft bewezen in staat te zijn om Hongarije weer gezond te maken.
  Ook wat het vluchtelingenprobleem betreft neemt hij maatregelen, die weliswaar niet overal met gejuich worden begroet, maar die inmiddels al wel zijn vruchten hebben afgeworpen.

  Hongarije, terecht een voorbeeldland!

  Like

 5. R.Kroonenberg zegt:

  Dit is op Jasterke's kwijt-zonder-spijtsite herblogden reageerde:
  .
  Zowel verguisd, als uitgescholden, als gehaat
  maar Orbán is de Min.President die STAAT
  en die geen duimbreed wijkt van wat hij ziet als doel
  eenzaam aan kop, boven de konkelboel…
  ze bijten allemaal hun leugentanden op ‘m stuk:
  Viktor Orbán…Hongarije heeft Geluk !
  .

  Jasterke
  .

  Like

 6. ildiko zegt:

  hij is een echte patriot en een echte leider. viva Orban!

  Like

 7. Een van de weinigen die het hoofd helder op hun schouders dragen…homo’s en afslagers hebben deze capaciteit niet in nederigland.

  Like

 8. Jan zegt:

  Links dient met zijn giftige klauwen van Europa afblijven!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s