Olie voor dollars: Saoedische heersers bereiden zich voor op ballingschap

Screenshot_18

Voor de Amerikaanse president Obama zijn de Saoedi´s onvervangbare partners.

(Vertaling: E.J. Bron)

De leden van het Saoedische Koningshuis bereiden zich blijkbaar voor op ballingschap. Er wordt zoveel mogelijk olie verkocht om de oliedollars het land uit te brengen. De daling van de olieprijs speelt daarbij geen rol. Uit de VS komen duidelijke signalen dat de dagen van de zittende clan geteld zijn.

DWN

In het eerste kwartaal van dit jaar is de olie-export van Saoedi-Arabië in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar met 3,5% gestegen, bericht fuelfix. Vorig jaar is ongeveer 61% van alle Saoedische olie-export naar Azië gegaan. Dit jaar is al 65% van alle Saoedische olie-export naar Azië gegaan. Daarvan werd alleen al naar China 14% geëxporteerd. De belangrijkste afzetmarkt voor Saoedische olie zijn de VS. In maart bereikte de Saoedische olie-export naar de VS met een dagelijks volume van 1,28 miljoen barrel zelfs een record in de afgelopen elf maanden.

In december berichtte Oilprice.com dat Saoedi-Arabië ondanks de dalende olieprijs zijn olie-exporten verhoogt. Het land verkoopt zijn olie inmiddels tegen iedere prijs. Tegelijkertijd verzet het land zich tegen een vermindering van zijn productie. In plaats daarvan eist het koninkrijk een vermindering door Rusland en Iran om – naar eigen zeggen – te zorgen voor een herstel van de olieprijs.

Volgens mediaberichten tot nu toe wilde Riyad met deze politiek vooral schade berokkenen aan Rusland en Iran, die beiden als rivalen in het Nabije Oosten worden beschouwd. Maar de grootste objectieve schade leed het koninkrijk zelf. De deviezenreserves van het land zijn op grond van de daling van de olieprijs drastisch afgenomen. De staatsbegroting kan niet meer op de gebruikelijke wijze gefinancierd worden.

Daarom is deze houding er niet alleen mee te verklaren dat Saoedi-Arabië alleen maar Rusland en Iran zou willen verzwakken. Het koninkrijk heeft in de afgelopen decennia zijn oliedollars voorla in Amerikaanse leningen en Amerikaanse vermogensgoederen geïnvesteerd. Een aanzienlijk deel van de gelden stroomde blijkbaar ook naar Amerikaanse offshore centra zoals Delaware, Wyoming en Nevada. De Panama Papers bevestigen dat de Saoedische Koninklijke familie geld in belasting-oases parkeert.

Dit hele proces is versneld sinds de conflicten in het Nabije Oosten en de onlusten in het eigen land. De Saoedische Koninklijke familie vreest een omwenteling en wil zich blijkbaar voor de tijd daarna instellen op een nieuw thuis in ballingschap.

De voormalige stafchef in het Pentagon, Lawrence Wilkerson, verklaarde tegenover de “Deutsche Wirtschafts Nachrichten”: “We moeten ons er ook van bewust zijn dat de Arabische Lente – ik noem het de Arabische Winter – nog niet voorbij is. De koningen en emirs van Bahrein, Saoedi-Arabië en Qatar en anderen zijn allemaal bang. De wereld verandert, en deze emirs en koningen staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Hun dagen zijn geteld.”

Saoedi-Arabië is rechtstreeks verwikkeld in de conflicten in Jemen en Syrië en deze conflicten hebben een polariserend effect op de binnenlandse politiek van het land. Behalve de sjiieten zijn er nog andere groepen in het land, die het niet eens zijn met de buitenlandse politiek van de Koninklijke familie.

Maar er bevinden zich ook kritische personen onder de Saoedische prinsen, die voorstander zijn van een omwenteling van de Saoedische monarchie, bericht de “Guardian”. Volgens deze personen is het koninkrijk niet meer te handhaven, omdat het zijn legitimiteit is kwijtgeraakt.

Defense One bericht: “Er bestaat überhaupt geen Saoedi-Arabische staat. Het gaat hierbij om een instabiele winkel, die dusdanig corrupt is dat ze lijkt op een criminele vereniging en de VS zouden zich moeten voorbereiden op de tijd daarna.”

De lucht voor het Saoedische koningshuis wordt ijler. Hoe conflictueus de situatie in de regio wordt, des te meer olie verkoopt het land, om de inkomsten daarna uit het land te brengen.

Zelfs de Amerikaanse president Barack Obama roept Riyad inmiddels op tot “democratische hervormingen”. Hij wijst op de noodzaak van deze hervormingen om onlusten in Saoedi-Arabië te voorkomen. Obama gebruikte dezelfde retoriek korte tijd voor het uitbreken van het Syrië-conflict in het jaar 2011 tegenover de regering in Damascus. Daarop brak het vanuit het buitenland gefinancierde Syrië-conflict uit.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Elite, Graaien, Koningshuis, oliebelangen, Saoedi-Arabië. Bookmark de permalink .

15 reacties op Olie voor dollars: Saoedische heersers bereiden zich voor op ballingschap

 1. Taljaard zegt:

  Zodra het Saudische koningshuis valt zitten wij direct met een vijf maal grotere en tienmaal rijkere IS opgescheept. Gelukkig maar dat zij, in tegenstelling tot de Pakistanen, geen kernwapens hebben.

  Like

 2. Thom zegt:

  Blijkbaar geldt voor de Saoedische koningen: “”Al is de islam nog zo snel, de dollar achterhaalt hem wel”.

  Like

 3. Tom Hendrix. zegt:

  De “ratten”, willen het zinkende schip kunnen verlaten. Zum kotzen!

  Like

 4. jantjeuitnl zegt:

  Obama is een hypocriete leugenaar. Dat blijkt telkens weer. Een paar jaar geleden kwam hij nog buigen voor Satan (de Saudische koning) en nu slap lullen over democratische hervormingen? In een land dat nog nooit enige vorm van democratie heeft gekend? Waar een achterlijk geloof in zijn meest barbaarse vorm wordt gepraktiseerd? Bah.

  Like

 5. carthago zegt:

  Per inwoner van saudi Arabië is ondanks de olie geen enkel verdienmodel mogelijk, alle middelen zitten bij de criminele sauds. Die dertig miljoen pislamaanbidders hebben na een hopelijke omwenteling evenzogoed bijna meer om van te leven, dan gaan ze vrolijk verder met de slachtpartij onder elkaar.

  Like

 6. Jade zegt:

  Tja er hangt waarschijnlijk iets in de lucht.
  Een aanslag of iets nog veel groters…
  Vond u het ook zo frappant dat Maxima en de kids
  in het pikzwart bij de paus op bezoek gingen???

  Like

 7. Qvic zegt:

  ISIS wordt door o.a. Saoedië gesponsord, zo ook veel moskeeën in Europa. Saoedië sponsort voor zo’n 200 miljard dollar per jaar aan terrorisme, dus als die bron opdroogt dan komen vele groeperingen chronische geld te kort en zullen dan snel verdampen. De grote adder onder het gras is wel de hebzuchtige multinationals die maar al te graag hun vleugels over dat land wil uitslaan. Obama behartigd enkel het groot kapitaal van de multinationals, de burgers doen er niet toe. De oorlog in Jemen is enkel voor een olie/gas pijpleiding, net zo als in Syrië. Het lijkt er meer op dat de olie voorraden niet meer zo groot zijn als gedacht te zijn en daarom nu zoveel mogelijk geld uit het land smokkelen, om het rijke en luxe leventje voort kunnen zetten. Als de oliebronnen beginnen te haperen en waardoor hun machtsmonopolie in elkaar stort.

  Like

 8. Ron zegt:

  Die dollars daar zullen die arabieren dan niet lang plezier van gaan hebben. Die dollar gaat in elkaar storten op korte termijn.

  Nothing Is Real: “It’s All Being Played To Keep People Believing The System Is Working” | Zero Hedge
  http://www.zerohedge.com/news/2016-04-30/nothing-real-its-all-being-played-keep-people-believing-system-working

  Een maandje terug maakte de Russische media hier ook al melding van.

  Why Dollar Collapse Is Guaranteed 28 May 2016 ? – YouTube

  Bedenk zelf wat dit voor ons kan gaan betekenen als het in de VS in elkaar lazert doordat het niet meer mogelijk is om het bedrog verborgen te houden.
  Bereid je snel voor.

  Like

 9. Gerrit Tienkamp zegt:

  Dit is op Gerrit Tienkamp herblogden reageerde:

  Like

 10. Guardiacivil zegt:

  Het is een logische reactie, als de bronnen beginnen op te drogen dan zoek je andere inkomstenbronnen. Er zijn de afgelopen 40 jaar miljarden door het koningshuis geinvesteerd in andere werelddelen.

  Like

 11. exmarineman zegt:

  Ik weet niet wat ik er van moet denken, maar het zal in ieder geval een rotzooitje worden. Waar moeten die gasten naar toe vluchten? Ik denk dat ze ook voor het Internationale Gerechtshof in Den Haag moeten komen te staan om zich te verantwoorden voor handelingen in strijd met de mensenrechten e.d. Maar ja of men dat aandurft… Dan hebben ze ook nog zo’n 100 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties en als die dollar in elkaar dondert zijn die weinig meer waard en heeft ook de USA een groot probleem. En wellicht dat het ook bij de TTIP-onderhandelingen op de achtergrond meespeelt bij de Amerikanen omdat ze niets willen toegeven aan Europa en het eigenlijk een éénzijdige handelsovereenkomst is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s