De linkse “Spiegel” – Opkomst van de AfD: Te laat

Screenshot_20

Afsluiting van het partijcongres van de AfD met het zingen van het Duitse volkslied.

(Door: Jakob Augstein – Vertaling: E.J. Bron)

Partijen en media hebben hulpeloos toegekeken hoe de rechtsen Duitsland oprollen. Nu is de AfD op weg een volkspartij te worden. De rechtsen veranderen Duitsland. Er is een herwaardering van de waarden begonnen. Een totaal andere manier van denken. Een politieke omwenteling, waarvan het einde niet in zicht is. De opkomst van de AfD komt noch verrassend noch was zij onstuitbaar. De andere partijen en de media hebben hulpeloos toegekeken. Nu is het te laat. De rechtse revolutie is begonnen.

Revolutie? Ja. De AfD wil een ander Duitsland. De kansen van de rechtsen staan goed. En ze hebben de nieuwe tijd mee.

Op het partijcongres van de AfD in Stuttgart heeft Jörg Meuthen, een van de beide AfD-chefs, gezegd: “Laten we minister van Justitie Maas één keer, echt ook maar één keer, helemaal gelijk geven: ons partijprogramma zou een programma voor een ander Duitsland zijn. Dat klopt. En weliswaar een Duitsland weg van het links-rood-groen verziekte Duitsland van de 68´ers, waar we helemaal klaar mee zijn.” Je zou ook kunnen zeggen “van het licht besmeurde 68´er-Duitsland.” Enthousiasme in de zaal. Staande ovaties. Of, zoals men in het Duits van de AfD zou zeggen: hartstochtelijk applaus. Let wel: Meuthen geldt in de AfD als man van het midden en van gematigdheid. Zo mateloos is op dit moment het midden.

De overige partijen en de media hebben gefaald. Hun strategie van bagatelliseren tegenover de kracht van de rechtse woede is mislukt. Nog in december verleden jaar heeft de “Süddeutsche Zeitung” geschreven: “De AfD is geen partij die je vanwege politieke inhouden serieus zou moeten nemen.” Dat was óf een signaal voor enorme arrogantie óf voor een enorme vergissing. Men moet de AfD vanwege haar politieke inhouden niet alleen serieus nemen – men moet haar vrezen.

Wie bang is, maakt anderen bang  

Rechts-populisme is geen ongeval – maar het noodzakelijke resultaat van een neoliberaal, post-democratisch systeem. Het gemor van de ontevredenen zwelt aan tot het gebrul van de opstandigen. De Duitse politicus van Die Linke, Jan Korte, heeft gezegd: “Het is een grote linkse dwaalleer geweest dat het steeds alleen nog maar erger moet worden, en de mensen zeggen, en nu de internationale solidariteit. Het tegendeel is het geval: hoe erger het wordt, des te sterker worden de ressentimenten, des te sterker worden de rechtsen.” Zo is het. Wie bang is, maakt anderen bang.

Wie nog altijd vertrouwt op het appelleren aan het verstand van de kiezers, zal teleurgesteld worden. In januari 2013 verloren de Groenen bij de parlementsverkiezingen. Ze waren opgekomen voor een verhoging van het hoogste belastingtarief tot 49% vanaf een inkomen van € 80.000,-, voor een heffing van 1,5% op vermogens vanaf een miljoen euro, evenals voor een verdubbeling van de inkomsten uit successierechten. Deze plannen zouden alleen voor de meest rijke 5% van de Duitsers een verslechtering hebben betekend. Maar teveel Duitsers hadden de neoliberale les geleerd: het geld is het veiligst in de hand van de rijken.

Nu weten we: in de postdemocratie bestaat geen liberale weg van correctie van sociale misstanden. Alleen onliberale wegen staan nog open. Ze hebben allemaal teveel compromissen gesloten. Geld is gemakkelijker te globaliseren dan mensen. En de sociaaldemocratie ligt op apegapen. Ze heeft zichzelf om zeep geholpen.

Het lied van het kapitaal

De AfD zong in Stuttgart het lied van het kapitaal: vrije competitie, eigen verantwoordelijkheid, bescherming van het eigendom, contractvrijheid, open markten, duidelijke aansprakelijkheidsregels, somde AfD-chef Meuthen de neoliberale litanie op, een econoom overigens. “We wijzen belastingverhogingen af.” Maar desondanks zullen de rechtsen de plaats van de sociaaldemocraten innemen als volkspartij van de kleine man. De mensen stemmen niet noodzakelijkerwijs op partijen die hen voordeel opleveren.

En nog steeds kan Sigmar Gabriel niets anders bedenken dan de kin-riem aan te halen. Toen enkele dagen geleden in Oostenrijk de kandidaat van de rechtse FPÖ de eerste ronde van de presidentsverkiezingen won, zei de chef van de SPD: “Nu zouden alle democratische krachten achter de democratische kandidaten moeten gaan staan.” Dat klonk als een citaat uit een lang vervlogen verleden. Democratische krachten? De ruk naar rechts van de samenleving is een product van de “democratische krachten”, die de sociaaldemocraten zelf vrijgemaakt hebben.

Maar het speelt nu al geen rol meer of de SPD ontwaakt uit haar machteloosheid. De beelden van het partijcongres in Stuttgart laten het gevoel van een enorme bevrijding zien. De boeien vallen af. De AfD heeft in Duitsland iets vrijgemaakt wat lange tijd geboeid was.

Bron:
www.spiegel.de
Auteur: Jakob Augstein

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Populisme", AfD (Alternative für Deutschland), burgermoed, Duitsland, gezond realisme, Hypocrisie, Linkse Kerk, Linkse media, Marxisme, meningsdictatuur, Patriottisme, Rotzakken, socialisme, Socialisten, socialistisch idealisme, tolerantie/intolerantie, verloedering, Verzet, Volksvijandigheid, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

6 reacties op De linkse “Spiegel” – Opkomst van de AfD: Te laat

 1. Drs.P. zegt:

  En dan vraag ik mij af wanneer we in NL wakker worden en de “boeien” van het linkse gespuis afwerpen??
  GL verzint constant de meest grote onzin belastingen om het milieu zogenaamd te “verbeteren” en de burger is reeds lange tijd ten einde raad vanwege de idiote energierekening die voor 60% uit belasting bestaat wat te wijten is aan deze slinkse smerige maffia club.
  De slinkse idioot van een Zwamson wil nu uw kinderen al vanaf hun 2e jaar gaan indoctrineren met zijn gore linkse indoctrinatie gelul.
  Blijkbaar is NL een zombiestaat geworden, want wat in Duitsland wel lukt met de AfD gebeurd nog lang niet in NL.
  De rationele niet zombie NL-er, die men “rechts” noemt is blijkbaar nog niet in staat om een groot blok te vormen en het blijven allemaal kleine machtsgeile groepjes, die eigen belang blijkbaar laten prevaleren boven landsbelang!!!
  En Wilders hoor of zie je momenteel niet, met daarbij de opmerking dat het stemgedrag van de PVV bij belangrijke zaken in de beide slaapkamers juist tegen Henk & Ingrid is gericht.
  Men stemt voor 90% mee met de smerige VVD ratten, de werkgevers dus!!

  http://dutchturks.nl/henk-en-ingrid-worden-hard-genaaid-door-de-pvv/

  Waar blijft de echte NL-AfD en wanneer gaan de zombies wakker worden en zich verenigen tot een groot rationeel blok ??????????

  Voelt u zich geraakt door het PVV verhaal, ga dan zelf op onderzoek uit en verbindt de dots met elkaar zodat het grote plaatje ook voor u zichtbaar wordt!!!

  http://depatriotten.weebly.com/

  Like

  • Thom zegt:

   Er is één overgrote reden om op de PVV te stemmen. Die reden kent iedereen, nl. dat is opsodemieteren met die islam, met de kolonisten. Al die 27 redenen van zgn. DutchTurks ten spijt, U hoort hier niet, U hoort in Turkije met Uw islam. Ga daar naar toe. U bent hier nooit welkom geweest met Uw islam. Neem Uw drs. P a.u.b. mee

   Like

   • Drs.P. zegt:

    @Thom,
    Ooit gehoord over het gezegde:
    “het gaat niet om wat iemand zegt, maar om wat hij doet”?? Dus wat zijn daden zijn!!
    Vul dan zelf je eigen verhaal maar in wat betreft PVV en kleur de plaatjes!!!
    En nee, ik ben geen PVV hater, was trouwens tot voor kort een fanatiek PVV-fan, alleen moet men wel blijven nadenken in deze gestoorde wereld, ooit gehoord van the good guy en the bad guy (Rutte-Wilders????)??
    Daarnaast geldt nog steeds het adagium:
    “niets is wat het lijkt en alles is anders dan men denkt”

    En je komt pas van het booslim tuig af als we alle faciliteerders van open grenzen (PvdA/Demonen666/GL/VVD/CU/CDA) er uit pleuren.
    Eerder gebeurd er niets. Zelfde geldt voor Merkelmuts, die brengt in haar eentje heel Europa naar de afgrond, dus ook voor haar zijn pek en veren nodig.
    http://depatriotten.weebly.com/

    Like

   • Drs.P. zegt:

    @Thom,
    Andere website voor je, helaas hetzelfde pijnlijke verhaal:
    https://sdproducties.wordpress.com/2015/12/23/wat-beloofde-en-hoe-stemde-de-pvv/

    Like

 2. Anneke zegt:

  “Beter laat dan NOOIT”.

  Like

 3. paulzwueste zegt:

  Zoals gewoonlijk doet dit artikel totaal geen recht aan de werkelijke wantoestanden die hebben geleid tot de vorming en de snelle groei van de Partij AFD!
  Met geen woord wordt gerept over de waanzin van Merkel die de de criminaliteit bedacht om Duitsland te overspoelen met hordes onderontwikkelde fanaten.
  De schrijver wekt hier integendeel de indruk dat de opkomst van AFD uitsluitend te wijten is aan het niet adequaat reageren van de “gevestigde” partijen. En de “hulpeloosheid” van Links!

  Het enige wat de linkse partijen, geholpen door de “media, gedaan hebben is iedereen die waarschuwde voor de ondergang van Duitsland, als NAZI weg te zetten…
  Elke partij die in Europa en specifiek in Germany een andere koers ging varen dan de waanzinnige “machthebbers”, werd bestempeld als een NAZI-partij die verboden moest worden!
  Die zogenaamde “hulpeloosheid” van de gevestigde partijen kwam voort uit niets meer of minder dan arrogantie en hoogmoed!
  En zoals we allemaal weten komt hoogmoed ten val.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s