Heil Erdoğan!: Turkije op weg naar de “Führer-staat”

Screenshot_18

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

De demontage van de interne partij-oppositie is al lange tijd aan de gang. Davutoğlu is het nieuwste slachtoffer van de totale machtsaanspraak van Erdoğan, die zijn nieuwe Führer-staat wil oprichten om een nieuw Ottomaans rijk te stichten.

Contra magazine

De sultan van de Bosporus, zoals Recep Tayyip Erdoğan vaak genoemd wordt, werkt er intensief aan om niet alleen de oppositie buiten zijn islamitisch-conservatieve partij AKP te marginaliseren, maar ook critici binnen de eigen partij en potentiële tegenstanders uit de weg te ruimen. Zoiets als een politieke discussie over de koers van de partij onder de leden en functionarissen bestaat niet – Erdoğan wijst de weg, ook al moest hij met zijn overname van het presidentiële ambt officieel ook zijn partijvoorzitterschap afstaan.

Zo zal de gechanteerde terugtrekking van Davutoğlu (klokkenluider Fuat Avni kondigde daarvoor al aan dat men werkte aan een campagne tegen de minister-president, waarin diens vrouw zou moeten worden beschuldigd van belastingontduiking), die de grootmacht-fantasieën van Erdoğan niet echt deelde, slechts de volgende stap naar een presidentieel systeem zijn, dat van Erdoğan dan feitelijk de “Führer en Rijkskanselier” van Turkije zou maken. Niet voor niets gelden Binali Yildirim (minister van Transport en Communicatie) en Berat Albayrak (de schoonzoon van Erdoğan en minister van Energie) als wenskandidaten van de president om Davutoğlu op te volgen.

Met het opheffen van de immuniteit van diverse afgevaardigden van de HDP (die niet alleen bekendstaan als “pro-Koerdisch”, maar die men ook beticht van intensieve contacten met de kaders van de PKK) probeert Erdoğan op dit moment de meerderheidsverhoudingen in het parlement zo te laten veranderen dat er een meerderheid ontstaat voor de verandering van de grondwet door zijn AKP-parlementariërs. De verscherping van de strijd tegen de Koerden door Erdoğan (Davutoğlu hoopte immers op een vreedzame oplossing) dient alleen maar om de parlementariërs van de HDP in diskrediet te brengen en de mogelijkheid om deze uit te schakelen. Bovendien kan de president zich zodoende als “sterke man” presenteren en zich ook bij de rechts-extreme “Grijze Wolven” (MHP) profileren, temeer daar hij is aangewezen op ondersteuning uit hun gelederen.

Afgewacht moet worden of er de komende weken en maanden in Turkije nog meer stappen in de richting van een “Führer-staat” worden ondernomen en president Erdoğan – die zich in een stemming door het bestuur het recht liet geven om lokale AKP-leiders te benoemen – dichterbij zijn doel van een nieuw Ottomaans rijk zal komen.

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in dictatuur, Islam, Turkije. Bookmark de permalink .

18 reacties op Heil Erdoğan!: Turkije op weg naar de “Führer-staat”

 1. joopklepzeiker zegt:

  erdogan past precies in de eu fascistische staat .

  Geliked door 1 persoon

 2. Tistochwat zegt:

  Rutte vindt het allemaal prima en hij is dol op islamitische vrouwtjes:

  Geliked door 1 persoon

 3. joga zegt:

  Die Turkse mannetjes zijn zeker even afwezig. Laat Erdogan het maar niet zien. Alhoewel een een half “man”/half leugenachtig wijf zal daar wel gedoogd worden, wegens ongevaarlijk door rubberen wervelkolom. Zie zijn demonstratie hoe hij kan buigen. Kan hij trouwens nog veel dieper tot aan de grond zelfs. Vooral voor de EU en Turkije.

  Like

 4. aquarius4422 zegt:

  Hij volgt precies de methode die de Nazi’s gebruikt hebben in Duitsland.
  De geschiedenis leert ons hoe dit geëindigd is.

  Like

 5. Marc zegt:

  Wanneer breekt de westers Geallieerde Operatie Overlord aan? Of moeten we gaan voor de Russisch Geallieerde Operatie Bragation?

  Like

 6. Jan zegt:

  Erdogan: Iedereen heeft recht op mijn mening!

  Erdogan verklagt Springer-Chef wegen Unterstützung für Böhmermann

  Der türkische Staatspräsident Recep Tayyip Erdogan hat eine einstweilige Verfügung gegen Springer-Chef Mathias Döpfner beantragt. Es gehe dabei um dessen Unterstützung für das Schmähgedicht von Jan Böhmermann, sagte Erdogans Medienanwalt Ralf Höcker am Montag in Köln.

  Das Landgericht Köln habe allerdings schon angedeutet, dass es der einstweiligen Verfügung eher nicht stattgeben werde. Wenn die Verfügung nicht erlassen werden sollte, werde er Erdogan empfehlen, in die zweite Instanz zu gehen, sagte Höcker.

  http://www.vol.at/erdogan-verklagt-springer-chef-wegen-unterstuetzung-fuer-boehmermann/4716778

  Like

 7. Jan zegt:

  Turkije beledigd: Amerikanen met met YPG teken op uniform

  Turkey on Friday lashed out at the United States after images surfaced apparently showing U.S. soldiers in Syria wearing the insignia of a Kurdish group opposed by Ankara.

  Foreign Minister Mevlut Cavusoglu said during an international conference in southern Turkey that it was “unacceptable” for soldiers of a Turkish ally to use the patches of the YPG — the Kurdish People’s Protection Units which are fighting the Islamic State group in northern Syria.

  http://www.foxnews.com/us/2016/05/27/turkey-upset-over-images-us-soldiers-with-kurdish-symbols.html

  Je mag wel Koerden vermoorden en terroristen van ISIS helpen, aldus Erdogan en zijn maffiabende.

  Like

 8. Jan zegt:

  Turkije begint op het Iran van 2009 te lijken

  Like

 9. Jan zegt:

  Aanval op vliegveld van Istanboel, 10 doden

  Turkey airport attack: Ten dead after explosions and gunfire reported at Ataturk International airport in Istanbul

  Around 40 people have been wounded in the blasts, the Interior Ministry has confirmed

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s