Cyprus: Leiders van bevolkingsgroepen rekenen op omvangrijke overeenstemming nog in 2016

Screenshot_45

(Vertaling: E.J. Bron)

Op Cyprus proberen de beide bevolkingsgroepen van de Grieken en de Turken een oplossing voor het conflict op het gedeelde eiland te vinden. Het doel is om een spoedige hereniging tot stand te brengen.

Contra magazine

De president van de Republiek Cyprus, Nikos Anastasiadis, en de president van de alleen door Turkije als land erkende Turkse Republiek Noord-Cyprus, Mustafa Akinci, rekenen nog in dit jaar op een veelomvattende overeenkomst in de vredesgesprekken voor het gedeelde eiland. De afgelopen maanden zou er belangrijke vooruitgang zijn geboekt, stond er in een vandaag gepubliceerde gemeenschappelijke verklaring. Er zou weliswaar nog steeds sprake zijn van moeilijkheden en verschillen, maar men zou vastbesloten zijn de nog open staande kwesties op te lossen. Het doel zou zijn om een gemeenschappelijke oplossing te vinden die rekening zou houden met de belangen en rechten van iedereen in een verenigd Cyprus.

Als gevolg van een putsch van de Nationale Garde in het jaar 1974, die door de Griekse junta werd ondersteund, omdat de putschisten streefden naar een aansluiting van het eiland bij Griekenland, intervenieerde Turkije als beschermende macht van de Turkse eilandbewoners en bezette het noorden van het land, nadat het tot pogroms en etnische zuiveringen door de Griekse meerderheidsbevolking kwam. Sindsdien vonden er steeds opnieuw pogingen plaats om door middel van vredesgesprekken te zorgen voor een hereniging. Sinds 2008 is er ook een grensovergang in de oude stad van Nicosia geopend. De huidige leiders van de Republiek Cyprus en Noord-Cyprus gaven meermaals te kennen te streven naar een hereniging.

Bron:
www.contra-magazin.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Cyprus, Griekenland, Turkije. Bookmark de permalink .

8 reacties op Cyprus: Leiders van bevolkingsgroepen rekenen op omvangrijke overeenstemming nog in 2016

 1. Sjaak zegt:

  Wie gelooft aan een hereniging met een moslim-turkenvolk moet
  achterlijk en debiel zijn !
  Hierachter kann alleen maar een links/groen EU mafiazooitjesteken !
  Zet maar liever 380 Volt op het grenshekje !

  Like

 2. Wordt het dan Turks of Grieks ? Turks ? Oh, dan alweer een nieuwe opstapplaats voor het gajes……Als het Grieks wordt…………tja wat dan eigenlijk ? Zou iemand dat weten, buitenom dat dit weer een truuk van Erdogan is ??????

  Like

 3. hendrikush zegt:

  Dit gaat over keiharde zaken: olie en water. Aan de Griekse kant van het eiland liggen in de Middellandse Zee olievoorraden waar de turken van willen meeprofiteren. Een onderzeese waterleiding vanaf het turkse vaste land maakt deel uit van de onderhandelingen. En tussen Cyprus en de kust van Israël liggen ook gas- en olievoorraden die de vriendschap van de turken opwekken.
  De razzia’s komen later wel.

  Like

 4. Fubar zegt:

  “intervenieerde Turkije als beschermende macht van de Turkse eilandbewoners en bezette het noorden van het land, nadat het tot pogroms en etnische zuiveringen door de Griekse meerderheidsbevolking kwam.”

  En alle kerken in het door de Turken bezette deel staan zeker nog overeind? Mooi staaltje geschiedsvervalsing dit stukje tekst.

  Dat ze werkelijk samen zouden willen kan ik me niet voorstellen, maar is wel een noodzakelijke voorwaarde voor toetreding van Turkije tot de EU. Decennia is er niet echt haast gemaakt met de hereniging van Cyprus, maar net nu de ontwikkelingen EU-Turkije spelen, die volgens Erdogan uit moet monden in een EU-lidmaatschap van Turkije, of liever; een onderwerping van Europa aan het Ottomaanse Rijk, nu op dit moment zou er vooruitgang zitten in die besprekingen.

  Doodeng vind ik het, net zo eng als dat er in ene in een paar weken 65 van de 72 pijnpunten voor visumversoepeling voor de Turken opgelost bleken te zijn.

  Like

 5. Pieter zegt:

  Ik geloof er geen snars van dat het tot hereniging komt.

  Like

 6. Anneke zegt:

  Was Turkije in de jaren-70 al bizzy om het oude Osmanische rijk te laten herleven. Vijftig jaren eerder viel dit rijk na eeuwen ‘op z’n gat’.

  Like

 7. Republikein zegt:

  Daar komt geen reet van terecht.
  Hup Douwe!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s