Er wordt ons alweer gedicteerd wat we moeten, respectievelijk niet mogen denken!

Screenshot_11

(Door: Jaroslav Bašta – Vertaling: Z.B.)

Ik denk dat iedereen die het jaar 1968 en de daaropvolgende periode van “normalisering”  in Tsjecho-Slowakije heeft meegemaakt van mening is dat de vrijheid van spreken de hoogste waarde is die ons de ontwikkeling na 1989 heeft gebracht. Zonder vrijheid van spreken zijn alle andere democratische principes waardeloos en veranderen in een karikatuur van zichzelf. Met de opkomst van de digitale media en vooral internet leek het dat de vrijheid van spreken, meningsuiting en vrij denken niets in de weg kon staan en dat de censuur een begrip uit het verleden werd.

Maar de gebeurtenissen van de afgelopen jaren laten ons zien dat de politici en anderen die ons denken en onze meningen wensen te manipuleren ons weer een stap voor zijn. Ze proberen ons niet meer de toegang tot massacommunicatie middelen te verbieden om zo te verhinderen dat we ons tegen de heersende ideologie konden uiten. Ze hebben een veel doelmatigere oplossing gevonden. De censuur werd vervangen door de autocensuur – de politieke correctheid. De samenleving hield op om over bepaalde onderwerpen te spreken. Niet zozeer uit angst, maar omdat ze zich liet wijsmaken dat het onfatsoenlijk, onaangepast en onjuist is.

Ogenschijnlijk is er niemand die dit verordend heeft. Het is meer een algemene consensus dat men zich over sommige dingen niet uitlaat, sommige uitdrukkingen hoort men niet te gebruiken en wie het toch doet, wordt weggezet als lomperik, fascist, nazi en er wordt hem automatisch toegang tot publieke omroepen en tot ‘ fatsoenlijke kranten’ ontzegd. De principes van politieke correctheid nestelen zich in de mainstream media en maken het voor de redacteuren, die overlopen van zelfvertrouwen, maar niet noodzakelijk al te intelligent of ontwikkeld hoeven te zijn, mogelijk dat ze dagelijks hun (morele )superioriteit aan de kijkers en luisteraars kunnen tonen. En dat vooral aan diegenen die nog niet denken of handelen zoals het hoort.

De truc van de politieke correctheid zit hem in zijn ogenschijnlijke apolitieke boodschap. Maar men kan achter de ideologie van de ‘zender’ komen door de analyse van zijn verboden onderwerpen te maken. Ik ga uit van de algemene overtuiging van de nieuwsmakers, dat wat niet in het nieuws komt in feite niet is gebeurd.

In dit opzicht hoeven we niet verbaasd te zijn over de manier waarop we geïnformeerd worden over de migratiecrisis en de burgeroorlog in Oekraïne. De stellingen komen oorspronkelijk elders vandaan, waarschijnlijk uit Brussel, om de journalisten niet al te veel eigen initiatief toe te schrijven. Ze kunnen samengevat worden in enkele punten:

De migratie is een eenduidig positieve en nuttige zaak. Men kan die in geen geval in verband brengen met terrorisme. De politieke krachten die het hiermee niet eens zijn, zijn xenofoob, islamofoob, koketteren met fascisme en worden waarschijnlijk gefinancierd door Poetin’s Rusland. In Oekraïne (en ook in Turkije) is geen sprake van burgeroorlog, maar het gaat om de antiterroristische operatie tegen de Russische invasie.

De terroristische aanvallen in West-Europa kan men niet verband brengen met de islam (daarom worden het gegil “Allahu Akbar” op de Tsjechische televisie vertaald met “God is groot’ om de kijkers niet op idee te brengen dat de zelfmoordenaars radicale islamieten konden zijn).

Het laat me veel denken aan de tv en de kranten uit de periode van de “normalisering”, toen we over bepaalde gebeurtenissen niet geïnformeerd mochten worden en als dat wel gebeurde dan in de ‘juiste’ ideologische context. Zo wordt er over de misdaden die gepleegd worden door de migranten in Duitsland op dezelfde manier bericht als men bij ons deed over de misdaden van de leden van de Sovjet-troepen op ons grondgebied – zwijgen dus.

Nog even terug naar de overeenkomst tussen politieke correctheid en de opkomst van het nieuwe totaliteitsregime. Iemand probeert ons te overtuigen dat er over bepaalde gebeurtenissen niet gesproken mag worden. Doet men het toch, dat kan hij er zeker van zijn dat hij als agent van het Kremlin of nog erger wordt uitgemaakt. En wat er ook terug van weggeweest is, is de kans op strafrechtelijke vervolging wegens  “verbale strafbare feiten”. Natuurlijk gaat het alleen om specifieke gevallen. Aan de hand van die gevallen kan men duidelijk zien welke politieke ideeën toegestaan zijn en welke niet. Dat bewijst dat wij voor de wet toch niet allemaal gelijk zijn. En daarom verspreidt zich een angstcultuur die aan paranoia grenst. De oorsprong van deze toestand ligt in onze onderbewuste ontdekking dat de totaliteit, waarvan we dachten dat die alleen maar aan de deur klopte, alweer prominent op de bank in onze woonkamer zit en ons dicteert wat we moeten, respectievelijk niet mogen denken.

Ik vrees dat dit weinig goeds voor onze toekomst belooft.

Bron:
http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz
Auteur: Jaroslav Bašta

Vertaald en bewerkt uit het Tsjechisch door:
Z.B.
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Lügenpresse", "Weg met ons!", betutteling, Censuur, cultuurrelativisme, demoniseren, Desinformatie, gezond realisme, hersenspoeling, Hypocrisie, Indoctrinatie, islamappeasement, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, landverraad, Linkse media, mainstream-media, meningsdictatuur, Overheid, political correctness, politici, propaganda, Rotzakken, tolerantie/intolerantie, Tsjechië, verloedering, Volksvijandigheid, Vrijheid van meningsuiting, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

4 reacties op Er wordt ons alweer gedicteerd wat we moeten, respectievelijk niet mogen denken!

 1. Het is een feit, dat met name Links alles en iedereen -zichzelf incluis- die politieke correctheid oplegt, om vervolgens alles en iedereen wijs te maken dat juist daardoor de ultieme vrijheid van meningsuiting hoogtij viert!
  Big Brother (“1984”) had het ze niet verbeterd!
  Net als het waandenkbeeld: “De grenzen zijn open, dús is dit de ultieme vrijheid!” Dat we daarvoor in de plaats met z’n allen gevangen zitten in één groot, betonnen machtsblok, waarin we gaandeweg allemaal verwerkt worden tot één grote eenheidsworst, bovendien nog overvloedig geïslamiseerd, wil maar niet doordringen. -met de nadruk op het woord “wil.”
  http://depatriotten.weebly.com/

  Geliked door 1 persoon

 2. Marc zegt:

  Wijze analyse!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s