Enkeltje Irak

Screenshot_39

(Door: Wim van Schaik)

Tariq al Hanoudy (50) uit Irak arriveerde vijf maanden geleden met zijn gezin in Nederland. Nu keert de familie terug, vrijwillig. Aanleiding: onvrede over de lange asielprocedure, maar ook de recente dood van zijn vader.

De familie Hanoudy zit in een AZC in Den Helder. Vader Hanoudy noemt dat ‘een zachte gevangenis’. De kale wanden van de bungalow komen overdag op hem af. Het ergst vindt hij de vragen van zijn kinderen: ‘Papa, wat doen wij hier? Wanneer krijgen wij een verblijfsvergunning en een huis?’

Waarom kwam Hanoudy hier? In 2007 was hij met zijn gezin al van Bagdad naar het veilige Kirkuk in Noord-Irak getrokken. Maar het opbouwen van een nieuw bestaan bleek lastig. Daarom, op naar Nederland. Niet voor zichzelf. ‘Ik woon al een halve eeuw in Irak, had daar prima kunnen blijven. Maar voor mijn kinderen zag ik in mijn geboorteland geen toekomst.’

Maar alles viel tegen. De trage asielprocedure. De onzekerheid. Het onderwijs hier deugt niet. En ook de gezondheidszorg is waardeloos. Toen zijn dochtertje ziek werd, kreeg ze alleen paracetamol…

In februari overleed de vader van Hanoudy en nu heeft hij als oudste van de familie de verantwoordelijkheid om voor zijn moeder te zorgen. Binnenkort stapt het gezin op het vliegtuig voor een enkele reis Iraaks-Koerdistan. Zijn vrouw is Koerdische en daar zijn ze veilig. De Nederlandse overheid zal ervoor zorgen dat ze de eerste periode rond kunnen komen. Maar de Irakees is sceptisch: ‘Er is mij veel beloofd, maar ik moet het eerst zien.’

Tot zover het verhaal dat natuurlijk als ‘heel zielig’ in de krant gepresenteerd werd. Maar is het wel zo zielig? Laten we eens gewoon de feiten laten spreken. Een man besluit – meeliftend op de golf ‘vluchtelingen’ – te emigreren. Want dat is het, emigreren. Het gezin had immers een veilig bestaan in Noord-Irak. De reden om te vertrekken naar het land van keuze was een beter toekomstperspectief voor de kinderen. Begrijpelijk. In de jaren vijftig emigreerden Nederlanders ook massaal. Maar anders dan indringer Hanoudy deden die deden dat wel langs de geordende en legale weg!

Kennelijk heeft Tariq zich goed laten informeren: In Nederland moet je zijn. Daar ontvangen ze je met open armen, zingen je toe als je binnen komt en zwaaien ze zelfs met vlaggetjes. Eenmaal toegelaten, word je van alles voorzien en kun je ook je vader en moeder over laten komen. Dat leek Tariq wel wat.

Wat viel dat tegen! Niet direct een ingericht huis. Niet meteen toegang tot de vleespotten. Nee, wachten. Oei! Wel vijf maanden. Ja, Tariq moet er wat voor over hebben. Maar hij weet hoe hij het spelen moet. Haal je kinderen erbij. Spreek via hen. Speel de zielige kaart…

Dan sterft vader. Moeder zit nu alleen. Tariq heeft inmiddels vernomen dat het nog lang kan duren voor hij zekerheid heeft en erger, dat hij wellicht terug naar af moet. Onze calculerende Irakees telt zijn knopen, draait die Nederlanders een poot uit, trapt nog even na en vliegt terug.

Dat verongelijkte toontje over ‘veel beloofd’ en ‘eerst zien’! De Nederlandse overheid is niets aan hem verplicht en hoeft er daarom helemaal niet voor te zorgen dat hij in Noord-Irak rond kan komen. Het is al erg genoeg dat de reiskosten van de familie door ons, ja door u en mij, betaald worden.

Op één punt heeft Tariq al Hanoudy volkomen gelijk. De procedure duurde echt te lang. Hij had bij binnenkomst regelrecht terug gestuurd moeten worden.

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Vluchtelingen", Graaien, Hypocrisie, Irak, Krankzinnigheid, Nederland, Overheid, Rotzakken, tolerantie/intolerantie. Bookmark de permalink .

15 reacties op Enkeltje Irak

 1. carthago zegt:

  Het liefst ziet 95procent van de kokosnoten en kalifaatratten dat bij binnenkomst de nederiglander zijn huis afgeeft en vlucht, zijn loon overmaakt en bij het leger des heils gaat onderduiken omdat je tenslotte ook nog vermoord kan worden als ongelovige. Onze kokki rotte rutte en peppi samson hebben met hun dagelijkse nieuwe luiers om, daar geen enkele moeite mee. En de klavernazi komt er ook al aan, dus wordt dat het volgende één tweetje, ook de meerderheid in nederigland is gestoord geworden.

  Like

 2. VarAway zegt:

  Maar uw oude, gelukkig nog alleen wonende moeder, zal haar thuishulp
  uren wel worden gekort. Daarrrrr is geen geld meer voor!
  Wat denkt u dat een enkeltje kost voor het gezinnetje van Tariq?
  Plus maanden onderdak, uitkeringen en het hele leger van “hulp”
  ( artsen, logen en oorlogsyndroom therapeuten )?

  Dank voor uw stukkie Hr. van Schaik.

  Like

 3. elisah zegt:

  Geef me een teiltje…

  Like

 4. En zó zijn ze nou eens voor het grootste deel! Kun je nagaan…..
  http://depatriotten.weebly.com/

  Like

 5. Paul55 zegt:

  Hij ziet het beter dan rutte en kornuiten!

  Like

 6. Sjaak zegt:

  Op de duitse rooie linkse zenders, verkopen ze het vluchtelingsopkomen
  als een eennorme aanwinst en een boom die nieuwe nieuwe werkplaatsen schaft !
  In deze reportage lieten ze een arabische dolmetscher zien die bij de opklaring
  de weg naar de soziaalpot wees !
  Een catering voor vluchtelings verzorging ! Een houtenhuisbedrijf voor vluchtelingen
  onder te brengen ! Duizenden van soziaalwerker die werkeloos waren !
  Nieuwe werkplaatsen ?

  Like

 7. paulzwueste zegt:

  Indringers! Dat is de juiste omschrijving!

  Like

 8. Gasso zegt:

  Opgerot staat netjes…….nou de rest nog!

  Like

 9. exmarineman zegt:

  Hier komt dus weer duidelijk hét grootste probleem van de asielprocedures duidelijk naar voren. Als men zelf bij de “intake” al aangeeft dat men via een veilig gebied en/of land in Nederland asiel aanvraagt moet men niet langer wachten met “afgewezen” zeggen, maar die beslissing/besluit kan binnen 1 week worden genomen. MAAR……dan staan weer al die linksche gutmensche binnen de asielfabriek zoals die – ook door ONS betaalde – asieladvocaten en gaan in beroep tegen dat besluit. En mag men dus dat beroep in Nederland afwachten…….en zo rekken en rekken en rekken ze alles en dan komen de zielige kinderen “tevoorschijn” en wordt dat spel gespeeld. En ja, net zoals bij ontwikkelingshulp en -subsidies door de linksche clubjes zoals Cordaid, Rode Kruis e.d., gaat men over dus naar “je kunt dat die kinderen toch niet aan doen”. Nee, het zijn WIJ niet die de kinderen dat aandoen, maar het zijn hun eigen ouders…..het is HUN schuld niet de ONZE.

  Like

 10. theodoor legius zegt:

  maar wel graag meteen vertrekken.En rondkomen vergeet dat nu maar echt wat mij betreft.

  Like

 11. M.A.L. Sion zegt:

  Klare taal.
  En deze Irakees is niet de enige die onterecht is toegelaten.
  Als je alles optelt betekent dat, dat wij – AUTOCHTONE NEDERLANDERS, BELASTINGBETALERS – van een aanzienlijk deel van onze welvaart worden beroofd.
  Altruïsme is prima maar dan moet dat wel terecht zijn en niet afgedwongen om profiteurs te spekken.
  Weg met de indringers. Weg met de islam. Actie – verzet !!!
  malsion@orange.fr – aanspreekpunt De Patriotten – http://depatriotten.weebly.com

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s