De parabel van de onbarmhartige roerganger

Screenshot_69

(Door: Wim van Schaik)

Een zeker schip liep op een ijsberg en was niet meer te redden. In paniek verdrongen de passagiers elkaar bij de reddingsboten, waardoor het duurde en duurde voordat de boten in het water gelaten werden. Toen brak het schip doormidden en begon snel te zinken. Wie nog aan boord was, sprong het ijskoude water in. De laatste reddingsboot die neergelaten was, afgeladen met meest vrouwen en kinderen, lag diep. Uit alle macht trokken de roeiers aan de riemen om net als de andere boten zo ver mogelijk van het zinkende schip weg te komen en niet meegezogen te worden naar de diepte.

Toen keerde één reddingsboot terug om mensen uit het water op te pikken. Eerst aarzelend, maar toen resoluter roeiden ook de andere boten terug naar de plek van de ramp.

De reddingsboot die het laatst was neergelaten was nog niet ver van het schip toen een vrouw in die boot begon te roepen dat ze ook terug moesten gaan. Maar de man aan het roer weigerde dat. De boot zou te vol worden en allen, mannen, vrouwen, kinderen en baby’s, zouden verdrinken. Meerdere vrouwen riepen nu dat die arme mensen in het water op moesten halen. Maar de man aan het roer luisterde niet.

Ook de roeiers hadden het over barmhartig zijn en dat  het wreed was om mensen aan hun lot over te laten. Maar de man die het roer hield, zag de kinderen en de baby’s en zijn handen sloten zich vaster om de helmstok. En hij luisterde niet.

Toen de vrouw die begonnen was over terug gaan, zag dat de roerganger vastbesloten wegstuurde van het zinkende schip, wilde ze hem te lijf gaan en het roer uit zijn handen rukken. De man riep dat zij medelijden moest hebben met haar baby, maar zelfs dat bracht haar niet bij zinnen. Omdat de boot gevaarlijk begon te schommelen en water dreigde te maken, dwongen de anderen haar om weer te gaan zitten.

Intussen had de eerste boot die terug gekeerd was, de mensen in het water bereikt. Meteen werden die aan boord gehesen en daar met gejuich ontvangen. Steeds weer nieuwe drenkelingen, vooral jonge sterke mannen met uithoudingsvermogen, dienden zich aan.

De boot raakte overvol en men probeerde weg te roeien. Maar toen de drenkelingen hun hoop op redding zagen verdwijnen, klampten zij zich vast aan de boot en probeerden aan boord te klimmen. Maar in plaats van de helpende hand te bieden, begon men nu de achterblijvers weg te duwen.

Een man die net aan boord gekomen was, had nog familie in het water en wilde niet dat men weg voer. Hij werd zelfs gewelddadig en ondanks protesten, hielp hij toch nog meer drenkelingen aan boord. Toen sloeg de boot om en allen verdronken.

Andere reddingsboten die op weg waren om drenkelingen op te pikken, aarzelden nu. Even maar, want ondanks het waarschuwende voorbeeld zetten zij toch door, om uiteindelijk hetzelfde lot te ondergaan…

Toen was alleen de reddingsboot met de onbarmhartige roerganger nog over. De roeiers trokken weer aan de riemen en de vrouwen susten weer hun kinderen in de betrekkelijke veiligheid van de boot.

(Inspiratie voor bovenstaande parabel komt van ‘The lifeboat’, van Charlotte Rogan (2012), een pageturner over morele dilemma’s in levensbedreigende omstandigheden, maar ook over vastberadenheid om te vechten voor je plaats in de boot en in de wereld)

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op De parabel van de onbarmhartige roerganger

 1. Dit ja dit is de situatie waar Europa in terecht gekomen is. Vanwege wereldvreemde opvattingen en beslissingen. Oh arm Europa .

  Like

 2. Bob Fleumer zegt:

  En de roerganger heette Viktor Orban.

  Like

 3. Mart zegt:

  Ik heb respect voor alle Victor 0rbans.!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s