Bonusquote: ‘De islam heeft een probleem met de moderniteit in het algemeen’

Screenshot_19

(Door: Bert Brussen)

Quotes van Orhan Pamuk (foto), winnaar van de Nobelprijs voor literatuur 2006

‘Het komt erop neer dat Europeanen hun bekommernis over vrijheid van meningsuiting in Turkije opgeven’

“Heeft de islam een probleem met seksualiteit?
Misschien moet je niet zeggen met de seksualiteit, maar met de moderniteit in het algemeen. ‘Sex in the City’, dat is echt het punt waar moderniteit en islam niet accorderen. De islam wil dat een man geen vrouwen ontmoet buiten de context van het huwelijk, maar dat is niet eenvoudig in een stad, waar er voortdurend ontmoetingen zijn, ook met vrouwen.

Waarom zijn vrouwen niet woedend wegens hun situatie?
Good point. Want als je woedend bent, zal die situatie gauw veranderen. Alleen als je ze aanvaardt als een natuurlijk gegeven, zal ze nooit veranderen, dan pas je je aan. Ik merk wel een zekere woede, maar ook binnen de feministische beweging staat dat soort dingen nog niet erg hoog op de agenda. Vrouwen worden in de islamitische samenlevingen extreem onderdrukt, in Saoedi-Arabië mogen ze niet eens autorijden! In Turkije is 64 procent van de eigendommen op naam van mannen geregistreerd. U merkt het: ik maak graag gebruik van statistieken. Hoe verder je naar het oosten gaat, hoe hoger dat percentage. Dat is de eerste reden om een feminist te zijn in Turkije. Er zijn Koranteksten die de onderdrukking van vrouwen rechtvaardigen, maar de islam wordt ook wel gebruikt om de ongelijkheid in stand te houden door mannen die absoluut hun privileges niet willen opgeven.

Lees verder>>>
(h/t “Wachteres”)
Post online

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in achterlijkheid, Barbarisme, dictatuur, Fascisme, Islam, meningsdictatuur, Turkije, Vrijheid, Westen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Bonusquote: ‘De islam heeft een probleem met de moderniteit in het algemeen’

 1. aegoliuscs zegt:

  Heeft niets met mo(r)denitijd te maken.
  Als je als vrouw onvoorwaardelijk gelooft in de koran en ook als man die de koran naleeft als een sprookje van 1001 nacht…..
  Geloof maakt meer stuk dan men denkt en zet de wereldorde op zijn kop.

  Like

 2. Mirjam zegt:

  De islam hoort niet thuis in Europa en ook niet in de rest van de wereld.

  Like

 3. Mirjam zegt:

  In een opiniestuk dat door De Bron wordt gepubliceerd, breekt arabiste Katrien Spruyt een lans voor het katholiek onderwijs als speerpunt van een katholieke en Europese identiteit. Dat katholiek onderwijs omvat drie belangrijke invalshoeken waarvan een het natuurrecht is, een universele code voor moraal en wetgeving.
  ‘Het is nog maar heel weinig geweten dat katholiek oorspronkelijk hetzelfde betekent als ‘universeel’ (letterlijk overeenkomstig kata- het geheel holos),’ schrijft Spruyt. Daarom ook dat de kerk op zoek is gegaan naar een ‘universele moraal’ geldend voor alle mensen. Door middel van de menselijke rede leidde men principes af uit onze gemeenschappelijke menselijke natuur als leidraad voor moraal en recht.

  © An Emerging Mystery – © Sebastian Farmborough

  De islamitische sluier

  Het tegenvoorbeeld van een universele norm is de islamitische sluier, aldus de arabiste:

  “De islamitische sluier is een lokaal gebruik, en geen universele norm. Geen volk ter wereld vindt uit zichzelf dat een vrouw zedelijke (of andere) normen schendt door geen sluier te dragen. Het enige universele aan de islamitische sluier (of ergere vormen zoals de boerka) is de afkeer ervan, zowel bij mannen als vrouwen die het spontaan als tegennatuurlijk ervaren. Geen enkele vrouw wordt geboren met als doel haar hoofd of gezicht te verstoppen voor anderen.

  Daarnaast is de sluier een instrument van de dictatuur van de islam(itische man), wat de hoofdreden is voor het bestaan ervan in de moslimwereld. De natuurlijke toestand van de mens is echter vrijheid, niet de tirannie van derden. Daarom, wegens het tegennatuurlijke, en het gebrek aan vrijheid, moet de islamitische sluier bestreden worden. In elke cultuur ontstaan als vanzelf onaangepaste elementen, maar via het natuurrechtelijk denken drinkt men van een universele bron om deze te bestrijden.”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s