De islamisering van Turkije – met symboliek beladen verandering van voormalige kerken in moskeeën

Screenshot_33

(Vertaling: E.J. Bron)

De islamisering van Turkije gaat verder. Eerst was er het voorstel om van de beroemde Hagia Sophia van Constantinopel (Istanboel) weer een moskee te maken. Enkele jaren later werd een desbetreffend voorstel in het Turkse parlement ingebracht. Vanaf januari 2013 discussieerde het parlement over de zaak en sprak zich er met een meerderheid voor uit om de kerk een andere bestemming te geven als moskee. Nu is het zover. De Hagia Sophia wordt voor de duur van de islamitische vastenmaand ramadan weer een moskee. De christenen in Turkije en het oecumenische patriarchaat van Constantinopel vrezen dat het nu om de laatste stap gaat om de definitieve verandering in een moskee.

Prestigewinst voor Erdoğan

De symbolische betekenis van de verandering zou enorm zijn, evenals de prestigewinst van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en Turkije in de islamitische regio.

Het voorstel tot verandering is officieel terug te voeren op een petitie van Talip Bozkurt, een Turkse burger uit Kahramanmaras in Anatolië. In werkelijkheid zit hier de politieke wil van Erdoğan achter, die het voorstel alleen maar oppakte om het voor te stellen als “wens van het volk”.

De Hagia Sophia is de grootste en mooiste basiliek van het oosten. Ze werd gebouwd als christelijke kerk. 916 jaar lang werd hierin het heilige misoffer gecelebreerd, voordat ze in 1453 na de verovering van Constantinopel door de Turken ontwijd en in een moskee veranderd werd.

De typisch christelijke basiliek bouwstijl van de kerk is nu nog onveranderd herkenbaar. De kerk werd echter met vier minaretten aangevuld en de kruisen op de koepels werden vervangen door halvemanen om de islamitische inbezitneming te symboliseren.

Na 482 jaar als moskee werd de Hagia Sophia in 1935 door Kemal Atatürk in een museum veranderd. Ze behoort nu tot de meest bezochte musea ter wereld. De in haar huidige vorm in de 6e eeuw gebouwde voormalige kerk is een magneet voor mensen die geïnteresseerd zijn in kunst en cultuur.

Hagia Sophia van Nicea en Trabzon

In 2011 had de regering-Erdoğan al proef gedraaid en een andere belangrijke christelijke kerk, de Hagia Sophia van Nicea (Iznik), in een moskee veranderd. In de kerk was in 787 het Tweede Concilie van Nicea bij elkaar gekomen. Ook zij werd na de Turkse verovering (1331) in een moskee veranderd, totdat Atatürk er in 1920 een museum van maakte.

De toenmalige viceminister-president van Turkije, Bülent Arinc, verklaart over de verandering van de Hagia Sophia in Nicea:

“Met deze daad hebben we de erkenning van onze voorouders herwonnen. De kerk Hagia Sophia van Iznik is de buit van onze verovering en als zodanig hebben wij recht op haar. Een kerk kan in een moskee veranderd worden.”

Bülent Arinc was in 2012 verantwoordelijk voor de verandering van nog een beroemde voormalige christelijke kerk in een moskee, namelijk de Hagia Sophia van Trabzon. Ook zij had hetzelfde lot als de Hagia Sophia van Constantinopel en Nicea ondergaan en was na de ontwijding door de Ottomanen in de 20e eeuw als museum gebruikt. Trabzon werd pas in 1511 door de Turken veroverd en tot een moskee gemaakt.

De verandering van beroemde voormalige kerken in moskeeën is een met symboliek beladen bestanddeel van de door Erdoğan bedreven islamisering.

Bron:
www.katholisches.info
Auteur: Giuseppe Nardi

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Barbarisme, Christendom, christenhaat, Cultuurstrijd, Historie, Islam, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Moslims, Rotzakken, tolerantie/intolerantie, Turken, Turkije. Bookmark de permalink .

8 reacties op De islamisering van Turkije – met symboliek beladen verandering van voormalige kerken in moskeeën

 1. Thom zegt:

  En Merkel keek en zag dat het goed was en sprak de historische woorden: “De islam hoort bij Duitsland”.

  Like

 2. elisah zegt:

  Van de moskeeën in Europa worden varkensstallen gemaakt 😮

  Geliked door 1 persoon

 3. Robby E. zegt:

  Datzelfde zei de opperkneus van de PvdA Asscher: de islam hoort bij Nederland!
  Doodschoppen zo’n klootzak!

  Like

 4. Marc zegt:

  Het was 1989. Ik was op vakantie in dit mooie land, ergens in Anatolië aan de rand van een stad. Ik liep over een vrij grote heuvel en bekeek de schitterende rotsformaties. Al lopend hoorde ik voortdurend dat knisperende geluid dat je hoort als je over grind loopt. Ik weet niet meer precies wat het was, maar mijn aandacht werd getrokken naar dat ‘grind’, Uit mijn ooghoeken zag ik van hieruit allerlei kleuren naar voren komen, vooral blauw. Ik greep een handvol van dat grind en bestudeerde het. Het bleken uiteindelijk kleine brokjes faience van 0,5 cm bij 0,5 cm te zijn. Hier en daar zag ik de tekening van menselijke figuren. Al snel realiseerde ik mij dat dit stukgeslagen tegels met christelijke afbeeldingen waren. Die hele heuvel was toch als gauw 30 x 30 meter, en 2 meter hoog. Dat is dus hoe in een islamitisch land omgegaan wordt met christelijk erfgoed.

  Die lui van isis treden met al hun vernietigingen van niet-islamitisch cultuurgoed in een lange, en voor moslims bekende, traditie.

  Like

 5. Hoe kan Asscher het met Merkel eens zijn, na wat die moffen de joden in de oorlog hebben aangedaan. Ze werden drijvende concentratiekampen genoemd de koopvaardij schepen. volgepropt onderdeks met joden zonder eten of drinken. Bovendeks de moffen die op de Engelsen aan het schieten waren, Als zo boot geraakt werd vluchten de moffen weg en zonk die boot met al die stakkers benedendeks. Is dit de reden dat die moffen zo opofferend zijn.

  Like

 6. johan zegt:

  Zo langzaam aan laten de moslims zien hoe ze Europa gaan veroveren met mede weten van de Roomse kerk en andere christelijke kerken dat hun motto is het zij u vergeven de politieke correcte politici de neo linkse fascisten. Tot dat het escaleerd en de gewone burger die toen werd beschuldigd als zijnde een rascist de kastanjes uit het vuur kan halen door in een oorlog te stappen. (zie quatrijn van Nostradamus) De Roomse kerk doet niks voor zijn Christelijke broeders en zusters in de Moslimlanden mede omdat er altyd een strijd is geweest tussen die twee.

  Like

 7. Charles Martel zegt:

  Weer een prachtig staaltje van de bijdrage van de islamitische ‘cultuur’ aan de beschaving. Maar ze claimen wel de kathedraal vanToledo terug.

  Like

 8. Avidia zegt:

  Mijn ouders hadden een grote winkel. De winkel werd opgeeist door de duitsers, terwijl mijn vader Joden onder de vloer had verborgen. zij maakte er een dansvloer van. Zij dansten over de hoofden van die mensen. Mijn vader was een zenuwachtige man, maar heldhaftig nam hij zijn verantwoording. Ik was nog niet geboren, maar als hij hier over vertelde kreeg ik een prop in mijn keel, ik zie hem als een held en mijn moeder ook, zij kregen eten en s’nachts waren zij vrij. Ik ben hier zo trots op. Ik vind dit zo geweldig, al die mensen zijn vrij gekomen en stuurde mijn ouders ieder jaar een bedankkaartje. Ik kan wel janken als ik hier aan denk. Wij Nederlanders zijn een apart volk, echt, waren we maar een volk gebleven, we zijn nu versplinterd, er is geen Hollands volk meer, we zitten tussen een mengeling van iedereen die maar toegelaten wordt, er is geen samenhang meer, we worden met z’n allen vreemdelingen in eigen land. Ik heb daar veel moeite mee, jullie ook???

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s