VIDEO: The road to Falluja

 

De weg naar Falluja: vechten tegen de Islamitische Staat met de elitetroepen van Irak

In 2014 vielen militanten van IS de provincie Anbar in het westen van Irak binnen, waar ze de Irakese veiligheidstroepen overmanden, minderheden ontvoerden en tot slaven maakten, en er duizenden burgers op de vlucht sloegen.

Mosul, de grootste stad in Irak, viel in handen van de jihadistische groep, net als de steden Ramadi en Falluja, waar destijds honderden Amerikaanse soldaten stierven in de strijd tegen de voorganger van IS.

Nu, twee jaar later, vechten de Irakese veiligheidstroepen – met hulp van door Iran gesteunde sjiitische milities en Amerikaanse militaire adviseurs en gevechtsvliegtuigen – om de dorpen en steden in Anbar te heroveren op IS.

Maar dat is geen makkelijke opgave: Anbar is al langere tijd het brandpunt van de opstandelingen in Irak en is een overwegend soennitische regio, die al langere tijd gemarginaliseerd wordt door en vijandig staat tegenover de door sjiieten geleide regering in Bagdad.

VICE News ging embedded mee met de elitetroepen van de Gouden Divisie van het Irakese leger terwijl ze zich een weg vochten door de dorpjes rond de plaats Hīt, waar ze stuitten op hinderlagen en sluipschutters, en probeerden om de militanten en sympathisanten van IS te scheiden van onschuldige Irakese burgers.

Geplaatst door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

h/t “Ron”

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Irak, ISIS. Bookmark de permalink .

4 reacties op VIDEO: The road to Falluja

 1. Pieter zegt:

  Raqqa en het kalifaat gaan vallen, daar twijfel ik niet aan.
  De Hollandse jihadi´s keren weer terug naar hun sociale voorzieningen hier. Ze hebben gemoord en geroofd daar in Syrie, maar de AIVD houdt ze in de gaten. Ga maar rustig slapen ook al is gerechtigheid niet geschied. Dit is namelijk Nederland, land van slappe politieke betweters.

  Like

 2. Ga maar rustig slapen en Bob Scholten zong iedere avond op de radio het liedje ” Droomland” dat werd ook gezegd door de toenmalige minister. De volgende dag stonden de Duitsers op de stoep. Droom maar fijn verder.

  Like

 3. Luchtpint zegt:

  Goeie docu by the way. Heb ik gisteren helemaal uitgekeken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s