Turkije: Heeft Erdoğan zijn diploma vervalst?

Screenshot_92

(Door: Ömer Erzeren – Vertaling: E.J. Bron)

Wie in Turkije president wil worden, moet een hogeschooldiploma bezitten. Maar er bestaan twijfels over Erdoğan´s diploma: dit is ouder dan de universiteit.

Yusuf Halaçoğlu, vicevoorzitter van de fractie van de rechtse “Nationalistische Actiepartij” (MHP), was boos: “Ik zeg tegen de president: je diploma is vervalst. En wat doet hij? Hij sleept me niet eens voor de rechtbank.” Halaçoğlu was een van de eersten die openlijk verklaarden dat Recep Tayyip Erdoğan niet aan de voorwaarden zou voldoen om de functie van president van Turkije te bekleden.

De beschuldigingen begeleiden Erdoğan al zijn hele presidentschap, zouden echter in vergetelheid zijn geraakt als daar niet de oppositiepartij van de democratie van de volkeren (HDP) zou zijn geweest, die linkse en Koerdische belangen in het parlement vertegenwoordigt. Haar voortdurende eis aan de kiescommissie om het diploma van Erdoğan te laten zien, leidde vorige week uiteindelijk tot succes.

 Maar in plaats van daarmee het onderwerp helemaal uit de wereld te helpen, werden nog meer twijfels gevoed:

 • Het diploma uit het jaar 1981 is afkomstig van de Marmara-universiteit. Het probleem: de universiteit werd pas in 1982 opgericht.
 • Ook de decaan en de rector, die zogenaamd ondertekend hebben, begonnen pas in 1082 aan hun functie.
 • Grafici namen het woord en zeiden dat het lettertype waarin het diploma is geschreven in het jaar 1981 nog helemaal niet op de markt was.
 • Het openbaarvervoerbedrijf van de stad Istanboel geeft vol trots op zijn internetsite aan dat Erdoğan daar tot 1981 een volledige baan had.

“Er is sprake van beschuldigingen van valsheid in geschrifte”, zegt de parlementariër Idris Baluken van de HDP. “Het zou heel gemakkelijk zijn deze te ontkrachten: datum van inschrijving bij de hogeschool, de lijst van de verstrekte diploma´s en het originele diploma.” Maar de president en de kiescommissie geven “geen bevredigende antwoorden”.

De HDP hoopt nu met een vragenlijst aan het ministerie van Onderwijs opheldering te krijgen. Maar waarom speelt de academische kwalificatie van de president überhaupt zo´n grote rol?

Ouder dan veertig jaar, vier jaar studie

Volgens de Turkse grondwet kunnen alleen kandidaten tot president worden gekozen die ouder zijn dan veertig jaar en kunnen bewijzen in het bezit te zijn van een universiteitsdiploma na een minstens vier jaar durende studie. Erdoğan zou alleen een onderwijsinstelling hebben bezocht die na twee jaar diploma´s zou verstrekken en hij zou geen toelating tot de universiteit bezitten, verklaart de MHP-politicus Halaçoğlu. Dit lijkt des te waarschijnlijker, omdat Erdoğan een diploma heeft van de religieuze Imam-Hatip-scholen. Destijds werden studenten met een diploma van religieuze scholen niet door universiteiten opgenomen.

Abdüllatif Sener, die samen met Erdoğan behoorde tot de oprichters van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) en tot 2007 in het kabinet-Erdoğan viceminister-president was, bevestigde onlangs in een tv-uitzending dat Erdoğan niet over een hogeschooldiploma zou beschikken. Uit angst daarom niet als presidentschapskandidaat toegelaten te worden, zou hij niet zijn aangetreden bij de presidentsverkiezingen in 2007.

Laten we gewoon de wet afschaffen

Uiteindelijk werd voor de presidentschapsverkiezingen van 2014 de beschuldigingen de wind uit de zeilen genomen. De rector van de Marmara-universiteit, Zafer Gül, een trouwe volgeling van de regerende AKP en een vriend van Erdoğan, publiceerde een foto van Erdoğan´s diploma. Erdoğan zou geslaagd zijn op de Marmara-universiteit – hij zou gestudeerd hebben aan de faculteit voor economie- en bestuurswetenschappen.

Critici vrezen dat de discussie rondom het diploma van Erdoğan zonder gevolgen zal blijven. De kiescommissie wees verzoeken tot een onderzoek naar de echtheid van het diploma af. De grootste oppositiepartij in het parlement, de Republikeinse Volkspartij (CHP) heeft zelfs een verzoek ingediend om het hogeschooldiploma als voorwaarde voor het presidentschap uit de grondwet te halen. De motivering is opmerkelijk: met de speculaties over zijn diploma zou niet alleen Erdoğan geschaad worden, maar Turkije en het ambt van president.

En toch: hoewel de media van het land het onderwerp mijden, verbreidt het zich over de sociale netwerken. Erdoğan is immers niet kinderachtig als het om aanklachten van belediging gaat. Zelfs scholieren die op Facebook iets kritisch over hem posten, moeten de wraak van de president vrezen. Hij heeft vanaf het begin van zijn presidentschap al duizenden aangiftes gedaan. Maar dat de president geen hogeschooldiploma heeft, mag men straffeloos beweren, zoals Yusuf Halaçoğlu van de MHP.

Als het tot een proces zou komen, dan zouden als bewijs vermoedelijk de behaalde diploma´s van Erdoğan getoond moeten worden.

Bron:
www.spiegel.de
Door: Ömer Erzeren

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

h/t “sprx”

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Hypocrisie, Rotzakken, Turken, Turkije. Bookmark de permalink .

21 reacties op Turkije: Heeft Erdoğan zijn diploma vervalst?

 1. brabosh zegt:

  Erdogan toont zijn diploma aan de wereld, volgens mij is hij ‘geslaagd’ om te slagen 😦

  Like

 2. Philippine zegt:

  Blijkbaar hebben “grote leiders” geen diploma nodig. Zie ook Obama.

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Hiermee wordt het doorslaggevend bewijs eens te meer geleverd voor het feit dat je als president van een achterlijk land als Turkije geen universitaire studies hoeft te doen. Gewoon diploma geitenneuken is voldoende!

   Like

 3. Ai , nou snap ik waarom men hier in Nederland de examencijfers zo laag mogelijk wil houden , om de moslims toch nog een “diploma “te geven………….En op http://www.marokko.nl wordt veel gevraagd naar “TE KOOP GEVRAAGD” Diploma’s………….of men zet ze gewoon TE KOOP aangeboden. Het cirkeltje is nu rond.

  Like

 4. Pieter zegt:

  hij heeft vast een diploma dierverzorging gehaald bij de plaatselijke geitenfarm.

  Like

 5. Toch nog iemand die het ver geschopt heeft zonder diploma’s. Ik hoop dat hij weer net zo hard om laag getrapt zal worden.

  Like

 6. M.A.L. Sion zegt:

  Het is te hopen dat het lukt om de grootschreeuwer, moslimwaanzinnige omhoog gevallen Turk te grazen te nemen. De moedige Turken die het aandurven om aan te vallen, succes gewenst.
  malsion@orange.fr – aanspreekpunt De Patriotten – http://depatriotten.weebly.com

  Like

 7. Thoth zegt:

  En z’n volgelingen :

  – zo’n 42% van de moslims in Turkije (98%) vinden het dus wel goed dat tegen non-islamitische burgers een zelfmoordbom en andere geweldadigheden geoorloofd zijn… (Hurriyet)
  – zo’n 80% van 18 jaar en ouderen in Nederland vinden dat de jihad het doden van andere religies en ongelovigen geoorloofd is.
  – zo’n 90 procent van de Turkse Nederlanders tussen de 18 en 35 vindt Syrië-gangers helden en 72 procent staat achter de opmars van IS.

  en tot slot :

  – de Turkse president Recep Tayyip Erdogan weet het zeker: niet de Vikingen of Columbus ‘ontdekten’ Amerika, maar de moslims…

  Like

 8. Qvic zegt:

  Dat hij zijn diploma vervalst heeft, is zeer waarschijnlijk. Omdat diegene dit iets te verbergen heeft juist zo gebrand op zijn om zijn geheim te waarborgen en de schijn hoog te houden. Dat diegene iedereen beschuldigd die maar enigszins hem/haar bekritiseerd. Dat is een typisch trekje van psychopaten, voor leken is hij/zij de top of de bil, maar voor kenners valt hij door de mand. Daarom gaan dit soort mensen alles en iedereen overbluffen om zijn gedachte kronkels recht te kunnen praten. Dit fenomeen van zijn gedrag zie je duidelijk terug bij Erdoğan.

  Like

 9. fransdewit zegt:

  Hij heeft het recht van de sterkste zich aangemeten, dus wat interesseer hem dat

  Like

 10. Harry zegt:

  Turken zijn geboren smeerlappen !
  Liegen en bedriegen , nou ja , standaard moslim protocol .
  Dat erdogan liegt dat hadden we al een tijd door , dat diploma is slechts een detail in het geheel .

  Vroeger kwamen er wel eens geitenn**kers bij ons in de zaak , als je even met je ogen knipperde was er ineens weer een boel gereedschap verdwenen .
  Ze komen er NIET MEER IN !

  Het zijn ook geboren knoeiers .
  Zie maar eens wie er langs de weg stil staan met pech met zijn auto .
  Zo’n negentig procent heeft één van de fifty shades of black .
  Die laten hun voertuig door een turk repareren .
  Vaak staan ze dan binnen een uur weer stil !
  Maar wat wil je ook , velen zijn in oost turkije zó van een ezel afgerukt en dan worden ze hier in een garage getrapt om auto’s te repareren !?
  Dat kán toch helemaal niet ?
  Wie een beetje verstand heeft gaat daar toch nooit heen ?

  Zelfs stomme Nederlanders gaan daarheen , lekker goedkoop !
  Totdat je in een tunnel stilvalt …………………..

  Like

 11. Jean zegt:

  Heeft die … een diploma? Is dat dan een diploma van: “Hoe keel ik de vijand”?
  En zeggen dat in die EU misdaadorganisatie smeerlappen rondlopen die dat moorddadig ruig bij Europa willen binnenhalen? zullen we het eens vragen aan die slappe korte sop timmerfrans? Misschien wordt hij dan op zijn rotkop gekust door die wandelende jeneverfles uit Luxemburg….., man man man wat een zootje volksverraders en Europahaters.

  Like

 12. Pieter zegt:

  Hoeveel asielophalers hebben een vervalst diploma gekocht in Turkije ? Zijn die al gescreend door onze overheid of is er nog steeds personeelsgebrek.

  Like

 13. aegoliuscs zegt:

  Marmara universiteit sinds 1883…..

  http://www.marmara.edu.tr/en/academic/faculties/faculty-of-economics/

  Alhoewel ik niet zal verwachten dat Erdoğan, recht van leer en rug, dit broodje aap over zich zal gaan.

  Overigens zitten wij en anderen met hem opgezadeld. Zou hij wat opgestoken hebben met zijn opleiding.

  Like

 14. Thom zegt:

  Een diploma zegt niks over de regeringscapiciteiten van iemand. Het is spijkers op laagwater zoeken. Erdogan laat ze straks oppakken en veroordelen, dan is hij van die zeurpieten af. Samsom is ingenieur technische natuurkunde van de voorheen vermaarde TH te Delft. Wat een onzin die man er uitkraamt, daar lusten de honden nog geen brood van. Rutte is een afgestudeerd hystericus sorry historicus, hoewel hystericus past wel beter bij hem.

  Like

 15. paulzwueste zegt:

  Je hebt helemaal gelijk hoor Thom. Allemaal pure jaloezie.
  Laat die man toch gewoon dictator zijn. Hij doet dat prima. Inclusief het uitroeien van Koerden en Armeniërs. Want daar issie nu ook al weer mee bezig…
  Nee, geen kwaad woord hoor over die man. Hij is gewoon ’n genie om zoiets geheel zonder enige intellectuele kennis te verwezenlijken.
  Wat zeg jij er van…?

  Like

  • Thom zegt:

   Ik wil alleen maar zeggen, dat door het behalen van een titel nog het niet betekent dat je dan een groot licht bent. Angela Merkel heeft een graad in de natuurkunde gehaald aan de Karl_Marx Universiteit in Leipzig en had hoge cijfers voor wiskunde. Uitgerekend deze vrouw nodigt de hele wereld om als “vluchteling” naar Duitsland te komen.
   Hoe valt zo iets te verklaren met een diploma dat gebaseerd is op een graad in de wiskunde? Je kunt toch geen miljard bijstandstrekkers In Duitsland binnenhalen?
   In een kippenhok van 10 bij 10 meter kunnen toch ook geen 500.000 kippen. Dat zou een wiskundige toch moeten snappen.
   Of een regeringsleider dus hoog opgeleid is wil dat nog niet zeggen dat hij een groot licht is, dat heb ik uitgelegd. Over Erdogan zelf heb ik geen uitspraak gedaan, alleen over het feit dat hoogopgeleid betekent dat je geen dwaallicht kunt zijn.
   Er zijn volop voorbeelden..

   Geliked door 1 persoon

 16. Markje met zijn 8 jr studie heeft er weinig van op gestoken..stort zijn goedmensjes en de tegenstribbelende beter ge orienteerden tegen beter weten het ravijn in.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s