Gemeenteraadsverkiezingen: Rome in handen van protestbeweging

Screenshot_5

(Door: Torben Grombery – Vertaling: E.J. Bron)

Na het verkiezingsdebacle van Oostenrijk hebben de zelfbenoemde politieke elites in Europa nu de volgende knallende draai om de oren gekregen: de Italiaanse hoofdstad Rome wordt in het vervolg door de 37-jarige advocate Virginia Raggi (foto) geregeerd. De kandidate van de “MoVimento 5 Stelle” (“Vijfsterrenbeweging”) kreeg 67% van de stemmen.

Kopp-Online

Met een op een aardverschuiving gelijkende overwinning – verbonden met een duidelijke afwijzing van het politieke establishment in Europa – veroverde de 37-jarige advocate Virginia Raggi, een slimme kandidate van de protestbeweging “Vijfsterrenbeweging”, gisteren met ongeveer twee derde deel van de stemmen het stadhuis van de Italiaanse hoofdstad Rome.

“De burgers van de door corruptie, gekonkel en vriendjespolitiek geteisterde stad Rome hebben gewonnen.”  

Met deze woorden bedankte de winnares zich bij haar kiezers voor de op een aardverschuiving gelijkende verkiezingsoverwinning maandagmorgen in de Italiaanse hoofdstad. “Met ons begint een nieuw tijdperk”, en ze zou er aan gaan werken dat “rechtmatigheid en transparantie” terugkeren in het bestuur van Rome. Dat beloofde de 37-jarige juriste in haar toespraak.

De als anti-establishment bekend staande partij “Vijfsterrenbeweging”, die in het Europees Parlement samen met de Brit Nigel Farage (UKIP) de fractie van Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EVDD) domineert – en die tot nu toe slechts een handvol middelgrote steden in Italië politiek regeert – won ook in de grote Italiaanse stad Turijn.

Daar won de 31-jarige kandidate Chiara Appendino van de huidige burgemeester Piero Fassino (voormalig minister van Justitie). Fassino is lid van de partij “Partito Democratico” (PD) van de huidige Italiaanse minister-president Matteo Renzi.

Het verlies van de beide steden aan de anti-establishment protestbeweging geldt als bittere nederlaag voor Renzi, die beide kandidaten van zijn partij persoonlijk had ondersteund. Ook in de Italiaanse modemetropool en miljoenenstad Milaan verliep de verkiezing maar matig voor Renzi. Daar kon de kandidaat van de regeringspartij, de voormalige Expo-chef Giuseppe Sala, zich met maar 51,8% van de stemmen net handhaven tegen de midden-rechts kandidaat Stefano Parisi. Ook in de op twee na grootste stad van Italië, de havenstad Napels, werd met de linkse burgemeester Luigi De Magistris een uitgesproken criticus van Renzi herkozen.

In heel Italië wordt de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen als belangrijke test voor de minister-president beoordeeld, die in oktober geconfronteerd wordt met een belangrijk grondwet-referendum, waaraan hij zijn politieke toekomst heeft verbonden. Matte Renzi geldt daarmee nu officieel als aangeslagen.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen werden in totaal 13,5 miljoen mensen in de grootste metropolen opgeroepen hun stem uit te brengen. Uiterlijk in juni 2018 vinden in Italië de volgende parlementsverkiezingen plaats.

Bron:
http://info.kopp-verlag.de
Door: Torben Grombery

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in gezond realisme, Italië. Bookmark de permalink .

6 reacties op Gemeenteraadsverkiezingen: Rome in handen van protestbeweging

 1. Cathja zegt:

  Dit is nog eens een zonnig bericht op deze trieste regenachtige dag! Mooi dat deze mevrouw zo’n klinkende overwinning heeft behaald.
  Als hier geen duidelijk signaal vanuit gaat, weet ik het niet meer.

  Like

 2. De 37-jarige advocate Virginia Raggi heeft geen enkele bestuurservaring, maar dat is óók niet nodig mijns inziens er staat altijd wel een klein legertje van goede en kwaadwillende adviseurs klaar voor haar. Het grootste probleem waar zij tegen aanloopt is om de juiste mensen om haar heen te vergaren zodat ze zelfverzekerd haar werk kan doen. Als je goed kan debatteren is het halve werk gedaan. Prachtig, deze klap in de smoelen van de bestuurlijke elite, ze hadden het kunnen zien aankomen de arrogante bastaards…

  Like

 3. Er stond me iets van bij, maar ik het in het artikel niet expliciet tegenkwam, ben ik even gaan googlen en jawel, hoor: De partij van Beppe Grillo! Schitterend! Dat er nog maar veel van dat soort overwinningen mogen volgen! Wie weet ziet Movimento 5 Stelle wel mogelijkheden om een alliantie aan te gaan met Lega Nord; dàt zou nog eens de bezem door Italië halen, fantastisch!

  Like

 4. hslot4 zegt:

  Best wel een leuke jonge dame ze moet alleen wel oppassen met dat zwaaien voor je het weet roepen ze net als bij Trump dat je een Nazi bent lmao .
  http://www.thejewishweek.com/news/national/abe-foxman-trump-knew-his-hitler-salute-was-evoking-fascist-symbolism

  Like

 5. Heel goed gedaan prachtige overwinning.

  Like

 6. Ook in Italië kan dus het volk haar burgemeester kiezen,net als hier in Brasilië…waarom mag dat niet in Nederland?Zeer on democratisch vind ik dit .

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s