‘Weg met de koning!’

Screenshot_7

(Door: Wim van Schaik)

Omdat hij niet tegen kritiek kon, stelde koning Willem I († 1843) belediging van het koningshuis strafbaar. Sindsdien zitten we opgescheept met een draak van een wet die naar willekeur wordt toegepast en vaak handig bleek om politieke tegenstanders monddood te maken.

Onlangs verscheen Weg met de koning!” van Gerard Aalders. Hij beschrijft twee eeuwen majesteitsschennis in Nederland en laat met frappante voorbeelden zien hoe in ons land werd (en wordt) omgegaan met dit fenomeen. Je zou het boek kunnen zien als een pleidooi voor afschaffing van de wet op majesteitsschennis.

Voor die afschaffing draagt Aalders goede argumenten aan. Zo zijn de betreffende wetsartikelen vaak misbruikt om terechte kritiek op de monarchie of de leefwijze van de Oranjes te smoren. Het bekendste voorbeeld is de ex-predikant en socialist Domela Nieuwenhuis die het waagde kritiek te uiten op koning Willem III. De veronderstelde goede daden van de koning voor het Nederlandse volk werden in Recht voor Allen, waarvan Domela Nieuwenhuis hoofdredacteur was, uitgedrukt in een lege kolom. Raker kon de niksigheid van Willem III niet getypeerd worden. Domela Nieuwenhuis werd aangeklaagd en in 1886 veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens ‘boosaardig en openbaar smaden, honen en lasteren van de persoon des konings’.

Dan is er ook nog de volstrekt willekeurige toepassing van de wetsartikelen. Domela Nieuwenhuis moest de gevangenis in, maar de makers van het in diezelfde tijd verschenen schotschrift ‘Koning Gorilla’ over de ‘bedorven aard’ en het ‘liederlijke, uitsluitend aan Venus en Bacchus gewijde leven’ van Willem III, werden niet opgespoord en vervolgd. Raar! Net zo raar was het toen in 1966 tekenaar Willem Holtrop voor het afbeelden van Juliana als raamprostituee – compleet met prijskaartje dat verwees naar haar jaarlijkse uitkering van 5,2 miljoen gulden – van majesteitsschennis werd vrijgesproken, terwijl Peter Schat, die in zijn kelder het blad gedrukt had waarin die tekening stond, 220 gulden boete kreeg.

Altijd waren het vooral maatschappelijke randfiguren die te grazen werden genomen: iemand die op de kermis dronk op ‘zijne verheven nulliteit, Willem Kaaskop’ (1840), een paar boerenjongens die (weer op een kermis) zongen ‘Ik heb mijn schoenen laten lappen om de koning dood te trappen’ (1889). Gewone lieden met kritiek op Juliana. Een onbekende inwoner van Zutphen die Beatrix afbeeldde als een varken met kroon, een varken dat ook nog eens de Hitlergroet bracht, die duizend gulden boete kreeg. Dat was in 1987. Maar was je cabaretier of programmamaker, dan kon je je toen alles veroorloven. Zij wel. De man van het waxinelichtje weer niet. Die moest twee jaar zitten… (2010).

Misbruik van het wetsartikel, willekeurig optreden en klassenjustitie zijn echter niet de hoofdbezwaren die thans tegen de artikelen 111, 112 en 13 van het Wetboek van Strafrecht worden aangevoerd. De initiatiefwet, ingediend om het verbod op majesteitsschennis te schrappen, rekent af met de idee dat één bepaalde familie meer bescherming tegen belediging behoeft dan andere. Dat is in strijd met het gelijkheidsbeginsel. Trouwens, het koningshuis kan op grond van algemene bepalingen tegen smaad en laster altijd een klacht indienen. Net als gewone burgers…

Er is verzet tegen het schrappen van de wetsartikelen. Segers (CU):’De koning is symbool van onze eenheid. Ik vind het, vanuit het oogpunt van binding in onze samenleving, ook tegenover nieuwkomers belangrijk te onderstrepen: je mag in dit land gelukkig bijna alles zeggen en vinden, maar er zijn ook zaken waar we met elkaar van afblijven.’ Segers verkoopt vanuit het sprookjesland waarin hij leeft een hoop onzin. Vooral als hij het heeft over ‘onze eenheid’. Nederland is een zwaar verdeeld land, met dank aan politici als Segers die *** hebben aan wat het volk wil. En bij gebrek aan argumenten dicteert Segers dan maar dat er zaken zijn waar ‘we’ af moeten blijven. Zwak! Het verbod op majesteitsschennis moet zo snel mogelijk geschrapt worden.

En nogmaaks, de koning is helemaal geen ‘symbool van onze eenheid’. Niet alleen omdat die eenheid niet meer bestaat, maar vooral omdat het koningshuis zelf een splijtzwam is. Beatrix heeft de eenheid beslist niet bevorderd met haar visites aan foute regimes en diep buigen voor de islam. Haar kerstboodschappen hebben ook niet bijgedragen aan eenheid. En Willem Alexander, koning van álle Nederlanders (maar niet heus), heeft recent met zijn pro-Europese boodschap in Brussel een groot deel van de Nederlanders tegen de haren ingestreken. ‘Goed gedaan!’, juichte de NOS. Die juichtoon is op zich al verdacht. Was het wel zo goed dat de koning zich voor het ‘eurofiele karretje van Rutte’ (citaat Wilders) liet spannen? Want als de koning zo duidelijk geen symbool van onze eenheid meer is, dan komt toch echt de vraag in beeld wat zijn functie dan nog wel is.

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Hypocrisie, Koningshuis, Nederland, Vrijheid van meningsuiting. Bookmark de permalink .

23 reacties op ‘Weg met de koning!’

 1. sjuad kirosati zegt:

  Zijn functie?
  Hoofdrol speler in een door Chaplin geregisseerde Disney productie!
  Maar staatsrechtelijk koninklijk de lul die hij dan ook af en toe uithangt, het is hem toch al gegeven.

  Like

 2. Jean zegt:

  Monarchie is de on- on- on- on- on-democratiste instelling in een democratie, een middeleeuws restant wat kapitalen kost om met de handjes te wuiven en hier of daar een lintje door te knippen. Mijn kleindochter van 5 jaar doet dat gratis….

  Like

 3. paulzwueste zegt:

  Alexander straalt héél duidelijk uit dat hij helemaal geen koning is.
  Hij heeft helemaal niets waardoor je zou zeggen: wat een charisma, wat een leider, wat een echte man, bij die man voel ik vertrouwen, die man is van nature een koning.
  Ik heb zelfs het gevoel niet dat ik ‘m het koning zijn gun, want ik mis ten ene male het gevoel dat hij een koning is.
  De koning uit het sprookjesboek, die zijn carrière begon als prins op zijn witte paard.
  Laat staan de vertegenwoordiger van God op aarde…!

  Welnu. Als hij voor deze elementaire test bij mij niet geslaagd is, dan moet hij echt weg.
  Hij is geboren als koning… maar is niet een geboren koning…!

  Like

 4. Qvic zegt:

  Hebben wij Nederlanders nog wel een echt wettelijke en een rechtsgeldig koningshuis? Want volgens de toenmalige wet konden alleen de mannelijke kant het koningschap doorgeven aan zijn volgende generatie en niet de vrouwelijke kant. Aangezien Willem 3 geen nakomelingen had en op latere leeftijd onvruchtbaar was geworden. Kon hij nooit de vader zijn geweest van Emma. Aan de vrouwelijke kant zien we namelijk: regent Emma, Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana, Koningin Beatrix en nu Koning Alexander.
  Daar het ook volgens de wet het Nederlandse Koningschap niet in of na ballingschap kan worden voortgezet, daar was Koningin Wilhelmina op de hoogte toen ze in Mei 1940 naar Engeland vluchtte. Dat ze na de oorlog weer haar status op eiste, maar het kan nooit meer als Koningin zijn geweest, want daar heeft zij zelf vrijwillig afstand van gedaan voordat zij vluchtte naar Engeland. Nederland werd toen in Mei 1940 een soevereine provincie van nazi Duitsland en na de oorlog is dit gehandhaafd met als Wilhelmina aan het hoofd. Op deze manier konden zij hun zogenaamde koningshuis monarchie voortzetten. Daar de huidige koning ook niets meer met de oorspronkelijke Oranje van Nassau familie heeft en dat is ook de redenen geweest waarom er een DNA onderzoek werd geweigerd, toen de voormalige Tsaar herbegraven werd van Rusland (dit ter vast stelling om de echtheid van de Tsaar te bevestigen, want de familie van Oranje Nassau waren familie van de Tsaar). Doordat Wilhelmina naar Engeland vluchtte heeft zij het Engelse Nationalisme verkregen, daardoor had zij dit niet alleen, maar ook Beatrix en later ook Alexander een dubbel paspoort. Zowel de Engelse, als de Nederlandse.
  Maar nu met het huidige E.U. zijn ook alle monarchieën binnen deze E.U. opgeheven, want alle wetten en bepalingen worden nu door de E.U. geschreven en niet meer door de koningshuizen.
  De koningshuizen hebben zich zelf buiten gesloten en zich zelf opgeheven volgens hun eigen beschreven wetten. De vraag is nu heeft die wet van belediging van de majesteit nog wel een bestaansrecht ?

  Like

  • Ron Soeverein Mens zegt:

   Prima en duidelijk uitgelegd. In feite zijn alle wetten die uitgeschreven zijn met de aanhef, in naam van de koningin,cq koning niet rechtsgeldig hierdoor. Dus ook alle ambtenaren en handhavers zoals politie handelen onrechtmatig. Iets om over na te denken

   Like

  • J. C. Th. Köhler zegt:

   Je schrijft zóveel onbewezen onzin, dat het eigenlijk zonde van de ruimte op dit blog is. Veel van wat je schrift is simpelweg aantoonbaar niet waar en van de rest is veel het gevolg van een volkomen gebrek aan inzicht in hoe de zaken werkelijk in elkaar zitten.

   Eén voorbeeldje.
   “Doordat Wilhelmina naar Engeland vluchtte heeft zij het Engelse Nationalisme verkregen…”
   Wat bedoel je in vredesnaam? Dat ze de Britse nationaliteit heeft verkregen? (Antwoord: Nee). Alleen omdat ze daar onderdak heeft gekregen? (Antwoord: Nee). Heeft ze die Britse nationaliteit aangevraagd dan? (Antwoord: Nee). Is die haar verleend dan? (Antwoord: Nee).

   j.c.th.kohler@ziggo.nl

   Like

 5. Niemand is mijn koning,en ik ben niemands onderdaan.deze mening heb ik begroet sinds ik al jaren in een republiek woon waar een president gekozen of verwijderd wordt.Het is maar net wat je aangepraat word in je jonge jaren.Mijn ouders hadden daar nog last van …ik ook in mijn militaire dienstteid,och ik wist toen niet beter.Overigens respecteer ik nog wel het openbare gezag…mits dit redelijk overkomt.Mart Brasil.

  Like

 6. Driek zegt:

  Het is drieduizend jaar geleden dat koning David het land Israël regeerde, hij schreef:
  ‘Vertrouwt niet op edelen, op een mensenkind, bij wie geen heil is’.
  Psalm 146:3

  Overigens een mooi geschreven artikel.

  Like

 7. Pieter zegt:

  wat mij betreft ontvangt hij met zn hele familie vandaag nog een fristlose Kündigung….

  Like

 8. Nou, hou maar op, Mijnheer van Schaik: hoe kunnen we in Godsnaam in deze tijd nog een instituut in het zadel houden, bemand door één schaamteloos geprivilegeerde familiekliek, die jaarlijks miljóenen kost, van wereldvreemdheid en arrogantie aan mekaar hangt en van de reële noden van het Nederlandse volk net zoveel afweet als, bij wijze van spreken, een Eskimo van het leven op de Bahama’s! Wat die CU-vent uitkraamt is immers ook al niet anders dan grenzeloze verering voor diegenen die “van Godswege boven ons gesteld zijn!”Al zulke stakkers denken nog steeds, zelf een beetje dichter bij al die misplaatste hoogachting te komen, door het maar onverkort in stand te houden; dan maken ze deel uit van die schittering. Dènken ze. Maar zij niet alleen, helaas! Komaan, wie legt er op een goeie dag nog eens een bom onder die Horsten? Zouden we prompt van die hele parasietenkliek verlost zijn!

  Like

 9. carthago zegt:

  Functie? Pils tappen in de kantine van de Eussr kantine in Brussel, nazi juncker bijtappen met jenever en flappen tappen op kosten van Nederigland.Wie of wat stopt deze onverkozen sprookjesmonsters in een kerker terug.

  Like

 10. Thoth zegt:

  Hij is dus pas geweest op de ter aarde bestelling van het opperhoofd van Saudië-Arabië. Degene die nu de Vluchtelingenraad heeft overgenomen in de UN en oorlog voert naar Jemen omdat’ie een religieus verschil heeft overgenomen, nl. géén wahabisme, maar shiieten…

  Like

 11. Bas zegt:

  Die hele familie van Oranje doet er beter aan (echt) werk te gaan zoeken ! Dat een staatshoofd via erfopvolging sowieso met zijn familie uit de staatskas kan eten en leven. is volstrekt idioot. Bovendien is het idioot dat hij/zij wordt aangesteld om een parlementaire democratie te leiden dat in casu geen democratie is , maar een feodale monarchie.

  ”Weg met de monarchie, terug naar de stem van het volk!”

  Like

 12. Jan zegt:

  Hierover sprak met schande

  Like

 13. Rini Willems zegt:

  Koning vind ik te overbodig en hij kan weg naar Argentinië met zijn vrouw en kidjes.
  Naar mijn mening hebben we niet echt een koning nodig in Nederland.
  Domme Mark Rutte is een schoothondje van koning Alexander …..koning is totaal erg verwend.
  Koning en koningin zijn flauwekul en bestaan alleen in sprookjes.

  Like

 14. ongesgoolde zegt:

  Bodem lijn is dus dat gevoelens alleen maar meer rechten hebben gekregen.
  Op zoek gaat naar een last minute Zeta Reticuli.

  Like

 15. Het begint hoe langer hoe meer op hof van Lodewijk XVI te lijken, MEER, MEER en nog eens MEER kosten deze VAMPIERS ons. We betalen ons scheel aan hun, terwijl er zoveel mensen onder de armoede grens leven. In Frankrijk hadden daar een goede oplossing voor, toen rolde er ook al koppen maar dan van de goede. Kom maar eerst op met je DNA.

  Like

 16. Onno zegt:

  Ze stammen (bewijsbaar) niet van vorstelijke lijnen in Europa, maar van moord niet schuwende (in de Middeleeuwen niet als psychopaten herkende) usurpators niet eens zijnde (dan gestoorde) bastaards van de adel, maar van een slecht-volkse roversbende.

  Dat blijkt ook uit hun über-inhalige/gierige aard die natuurlijk ook totaal anti-democratie is, dan wel dit puur misbruikt als dekmantel.

  Wettelijk hebben ze hun met eeuwenlang gemanipuleer, moord en doodslag veroverde koningschap opgegeven door de on(grond)wettelijke vlucht in mei 1940. Ze zitten hier nu -ijskoud het volk bedriegend als vanouds- als zetbazen/stadhouders van de USA/GB over de naoorlogse vazalstaat.

  Like

 17. Ik heb mn schoenen laten lappen om de koning dood te trappen ,………… vond m wel humor.
  Overigens die waxine lichtjes gooier hebben ze levenslang geprobeerd te geven dmv tbs.
  Men heeft geprobeerd er een gewelds delict van te maken met tbs en dwangverpleging.
  Ja het Oranje tuig en trawanten schuwen geen middel om de burger te onderdrukken of monddood te maken.
  Volgens de grondwet is eenieder gelijk wat denk je dat je krijgt als je een waxine lichtje naar je buurman gooit ? Tbs met dwang en twee jaar ? .
  Laat precies zien hoe de wet is geschreven voor het klootjes volk en er nul sprake is van gelijkheid volgens de fake grondwet

  Like

 18. Aegolius cs zegt:

  Buma: kinderen moeten weer staand Wilhelmus zingen

  CDA-leider Buma gaat voor het torentje, zegt hij in De Telegraaf. En als hij daar zit, wil hij inzetten op een herstel van normen en waarden in Nederland.

  Hij zou het bijvoorbeeld heel goed vinden als kinderen weer het volkslied leren op school, en dat ze dat staand zingen. “Tuurlijk! Je leert een kind toch niet zittend het Wilhelmus zingen?” Volgens hem is “het hoogste wat wij in Nederland hebben, de waarde van ons koningshuis. Dat beledig je niet, want dan beledig je ons allemaal.” Majesteitsschennis moet daarom strafbaar blijven.
  Buma vindt dat………………..

  http://nos.nl/artikel/2161177-buma-kinderen-moeten-weer-staand-wilhelmus-zingen.html

  Nog even en we moeten het Huis eren als door een god gezonden, ondanks meermaals de Noordzee om de kuiten en de koffers voortdurend ingepakt.

  Geloof/politiek is een vreemd pandemonium en zelfs door het Huis ondersteund met de oproep vooral te gaan stemmen.

  Geachte Thorbecke, mooier had u het niet grondwettelijk kunnen verankeren!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s