IJsland: partijloze president gekozen – referenda aangekondigd

Screenshot_32

(Vertaling: E.J. Bron)

Reykjavik – IJsland heeft een nieuwe president. Op 25 juni kozen de IJslanders – door de media hier in het land nauwelijks opgemerkt – de partijloze historicus Guoni Thorlacius Jóhannesson tot hun staatshoofd.

Duits - Zuerst

De professor in de geschiedenis Jóhannesson won met 39,1% van de stemmen van de zakenvrouw Halla Tómadóttir, die 27,9% behaalde. Op 1 augustus zal Jóhannesson beginnen. De vijfvoudige vader wordt zodoende de opvolger van Ólafur R. Grimsson. Die had het land de afgelopen 20 jaar geregeerd. In het kader van de onthullingen van de “Panama Papers” was hij echter onder vuur komen te liggen.

De IJslanders kozen nu een nieuwe onafhankelijke kandidaat, waarschijnlijk om uitdrukking te verlenen aan hun misnoegen met de politiek en de politici. Jóhannesson staat erom bekend gericht te zijn op consensus en sprak zich in de verkiezingscampagne uit voor referenda om het volk bij omstreden onderwerpen inspraak te verlenen.

Tijdens het Europees kampioenschap voetbal liet Jóhannesson al zijn nabijheid tot het volk zien, toen hij de VIP-kaarten voor de kwartfinale van de IJslanders onmiddellijk teruggaf om bij de gewone supporters van zijn land te kunnen staan – getooid in een voetbalshirt van IJsland.

Bron:
http://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in democratie, gezond realisme, IJsland. Bookmark de permalink .

4 reacties op IJsland: partijloze president gekozen – referenda aangekondigd

 1. guusvelraeds zegt:

  Like

 2. VarAway zegt:

  IJskoude Zwitsers,
  of
  Zwitserse IJsjes.

  Goede keuze, goede voetballers en ook nog eens referenda!
  Verstandige Mensen daar in IJsland….
  Laten we Markje daar maar eens stage laten lopen?

  Geliked door 1 persoon

 3. Geronimo zegt:

  Of…een gehaaide volksmenner. Zou ook kunnen. Dergelijke trukjes waren destijds een zekere Adolf ook niet vreemd, zo van tussen dat gewone volk gaan staan, en vriendelijke schouderklopjes uitdelen, en gratuit een beetje de joviale pee uithangen om de harten van het volk te winnen. Sta altijd een beetje gereserveerd tegenover zogezegde spontane volksmensen onder politici. Ruikt meestal een beetje naar demagogie. Staat waarschijnlijk ergens ook aangehaald in de een of andere cursus/handboek sociale intelligentie/hoe manipuleer ik best het volk. Waarmee ik helemaal niets verkeerd wil zeggen over deze nieuwe IJslandse president. Hij geniet wat mij betreft voorlopig voor de volle honderd procent het voordeel van de twijfel tot bewijs van het tegendeel. De IJslanders zijn in elk geval een tof volk, en hopelijk is hij van hetzelfde kaliber. Ze verdienen dat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s