Peiling Italië: Vijfsterrenbeweging is grootste partij

Screenshot_41

In Rome levert de Vijfsterrenbeweging met Virgina Raggi sinds enkele dagen de burgemeester.

(Vertaling: E.J. Bron)

Beppe Grillo´s Vijfsterrenbeweging (M5S) heeft in meerdere peiling verrassend de Partito Democratico (PD) van minister-president Renzi als grootste partij ingehaald. De regering in Rome is gealarmeerd.

DWN

Bij in totaal vier peilingen kwam de Vijfsterrenbeweging als sterkste uit de bus. Uit een en op 5 juli in de krant “Corriere della Sera” gepubliceerde peiling van het opinieonderzoeksbureau Ipsos blijkt dat op dit moment 30,6% van de stemmen naar de M5S zou gaan. In april waren dat nog 28,9%. Matteo Renzi´s PD verliest. In plaats van 31,1% komt ze nu nog op 29,8%.

Het actuele resultaat bevestigt een resultaat van vorige week. In een peiling voor de krant “La Repubblica” van 1 juli had de Vijfsterrenbeweging de partij van de regeringschef ingehaald. Als de burgers nu zouden kunnen stemmen, zou iets meer dan 32% van de geënquêteerden zijn stem uitbrengen op de “Movimento 5 Stelle” (M5S). Renzi´s PD zou volgens het opinieonderzoeksbureau Demos genoegen moeten nemen met iets meer dan 30% van de stemmen. Bij gelijksoortige peilingen in april stond Renzi´s partij nog bovenaan.

Bij twee andere peilingen van Euromedia respectievelijk EMG had de Vijfsterrenbeweging een iets kleinere voorsprong van 0,5% respectievelijk 0,4%, bericht de “Financial Times”. De volgende nationale verkiezingen in Italië vinden echter pas op 23 mei 2018 plaats.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in juni had de Vijfsterrenbeweging verrassende overwinningen in o.a. Rome en Turijn behaald en leveren sindsdien de burgemeesters in de beide Italiaanse steden. De oprichter van M5S, Beppe Grillo, had daarop aangekondigd dat de beweging nu ook zou streven naar regeringsdeelname op nationaal niveau.

De Vijfsterrenbeweging wil ook graag een referendum onder de Italianen houden of het land in de eurozone moet blijven of niet. Dat de Britten over hun EU-lidmaatschap beslisten, zou aantonen dat de Unie beschadigd zou zijn, zei de vicepresident van het huis van afgevaardigden in het parlement, Luigi Di Maio, kort voor het referendum in Groot-Brittannië in een tv-uitzending. Daarom zou Italië opnieuw na moeten denken over zijn betrekkingen tegenover de EU. “We willen een referendum over de euro”, wordt hij door Reuters geciteerd. Het resultaat van zo´n referendum zou eerst zonder consequenties blijven, want het zou geen bindend karakter hebben.

“De euro, zoals hij nu is, functioneert niet”, zei Di Maio. Hij sprak van een alternatief tot de euro dat nodig zou zijn, of een “Euro 2”. Zijn partij had eerder al het voorstel van twee valutagebieden in Europa in gesprek gebracht: eentje voor het rijkere noorden en de ander voor het armere zuiden van de Unie. Een referendum zou een test zijn hoe zo´n model in de Italiaanse bevolking zou overkomen.

Renzi krijgt in oktober te maken met een belangrijk grondwetsreferendum, dat over zijn politieke toekomst zal beslissen.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU-critici, euro, EUSSR, gezond realisme, Italië, Patriottisme. Bookmark de permalink .

5 reacties op Peiling Italië: Vijfsterrenbeweging is grootste partij

 1. Bene….! Complimenti! Congratulazioni, Signore Grillo!
  I va bene: U snel beraden op tenminste het voeren van naderegesprekken met Lega Nord: Samen kunnen jullie misschien iets gróóts tot stand brengen!

  Like

 2. Valt het niet op dat, nu de hele zooi in elkaar gaat storten, de EU-kritische partijen overal groeien? Dat, als deze tendens zich voortzet straks de PVV, FN en noem maar op, de rotzooi van hun voorgangers op mogen ruimen? En dat ze dat waarschijnlijk niet kunnen waardoor het huidige schoelje weer als redders wordt binnengehaald?

  Like

 3. jantjeuitnl zegt:

  Hoe staat de Vijfsterrenbeweging in het politieke spectrum?
  Hoe staan ze bijvoorbeeld tegenover de ongebreidelde gelukzoekers influx?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s