Zuid-Soedan: Gevechten in het regeringskamp – twee jaar na het verkrijgen van de onafhankelijkheid

Screenshot_94

Journalisten liggen in het presidentiële paleis in Juba (Zuid-Soedan) na schoten op het gebouw op de vloer van een persruimte.

(Vertaling: E.J. Bron)

Bij de jongste gevechten in de hoofdstad van Zuid-Soedan zijn meer dan 150 mensen om het leven gekomen. De Duitse en de Britse regeringen waarschuwen ervoor om naar Zuid-Soedan te reizen. De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, noemde de gevechten in de hoofdstad Juba  alarmerend.

epoch times

De Duitse en de Britse regering geven reiswaarschuwingen uit. “Van reizen naar Zuid-Soedan wordt op dit moment dringend afgeraden”, staat er op de website van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Londen adviseerde haar burgers, die in Zuid-Soedan verblijven, indien mogelijk het land te verlaten.

De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, noemde de gevechten in Juba alarmerend. Ze zouden “een nieuw verraad” aan de mensen in Zuid-Soedan zijn, verklaarde Ban Ki-moon vrijdag(plaatselijke tijd) aan de vooravond van de vijfde Onafhankelijkheidsdag. De gevechten tussen de regeringstroepen (SPLA) en de voormalige rebellen (SPLA-IO) zouden aantonen dat beide partijen zich niet serieus voor het vredesproces zouden inzetten.

In de buurt van het presidentiële paleis in Juba werd vrijdagavond geschoten, zoals plaatselijke media en de vertegenwoordiging van de VN in Juba berichtten. Er zouden ook inslagen van granaten of mortieren te horen zijn geweest.

De gevechten zouden begonnen zijn tijdens een ontmoeting tussen president Salva Kaiir met zijn plaatsvervanger, de voormalige rebellenleider Riek Machar. De beide gaven ´s avonds een persconferentie en riepen alle partijen tot terughouding op, zoals de radiozender “EyeRadio Juba” berichtte. Laat in de avond zou de rust zijn weergekeerd, deelde de VN-missie in Zuid-Soedan via Twitter mee. De woordvoerder van het leger, Lul Ruai Koang, zei dat de situatie weer genormaliseerd zou zijn.

Ongeveer twee jaar na het verkrijgen van de onafhankelijkheid, eind 2013, was er een bloedige machtsstrijd tussen Kiir en Machar uitgebroken. De burgeroorlog eiste tienduizenden slachtoffers; ongeveer 2,5 miljoen mensen sloegen op de vlucht voor het geweld. De vijandige partijen ondertekenden uiteindelijk een vredesakkoord en vormden in april in Juba een regering van nationale eenheid. De aanvallen tussen de beide partijen waren de eerste die sinds augustus 2015 in de hoofdstad Juba plaatsvonden.

De afgelopen tijd kwam het echter steeds opnieuw tot gevechten. De voor zaterdag geplande festiviteiten i.v.m. de onafhankelijkheid op 9 juli 2011 werden wegens geldgebrek afgelast.

In het mortuarium van het belangrijkste ziekenhuis van de staat in Juba zouden meer dan 90 lijken van soldaten en burgers zijn binnengebracht, deelde een arts van het ziekenhuis zaterdag mee. De meeste van hen zouden mannen zijn.

De zender “Radio Tamazuj” sprak van 109 lijken in het ziekenhuis. Bovendien zouden er nog minstens 37 andere mensen zijn gedood.

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in achterlijkheid, Afrika, Barbarisme, Derde Wereld, Krankzinnigheid, Soedan. Bookmark de permalink .

8 reacties op Zuid-Soedan: Gevechten in het regeringskamp – twee jaar na het verkrijgen van de onafhankelijkheid

 1. aegoliuscs zegt:

  Als door het internet de nieuwswereld kleiner is geworden dan denk ik maar zelf te selecteren wat voor mij schokkend of niet is.

  Like

 2. Thom zegt:

  Het betreft een strijd tussen twee negerstammen de Nuer en de Dinka. De leiders zijn Rooms-katholiek respectievelijk Presbytoriaans. Het conflict ging in beginsel over de weidegronden voor hun vee en over de watervoorziening. de vlam is in de pan geslagen nadat Nuer vide-president Machar door de Dinka president Kiir de laan werd uitgestuurd. Sinds die tijd is het daar een bloedige oorlog tussen twee Christelijke bevolkingsgroepen. Het komt in feite neer op achterlijkheid in “optima forma”. Het zou hier te vergelijken zijn net een oorlog tussen de Limburgers en de Zeeuwen of Verhagen of Balkenende de voorzitter van het CDA moest zijn plus nog wat oud zeer dat met economische verdeling van welvaart (weidegronden) te maken heeft. Maar het lijkt nergens op. Het komt in Afrika meer voor: Die negers gunnen elkaar het licyt in de pogen niet, denk aan de moordpartijen tussen Hutu’s en Tutsi’s in Ruanda. Dat is ook een stammenstrijd die gaat over een oneerlijke heffing van belasting op vee en landbouw door stamhoofden.
  En wij hier maar denken, dat negers allemaal gelijk zijn en zich doodergeren aan zwarte Piet. De waarheid is: ze gunnen elkaar het licht in de ogen niet en zodra je van een andere negersoort bent maken ze elkaar af.
  Waar ze elkaar in hun thuislanden met miljoenen afslachten worden ze hier zingend binnengehaald met een welkomstlied, bij elkaar gezet in hetzelfde AZC en krijgen later een huis en wonen dan bij hun aartsrivalen in de buurt te zeiken over Zwarte Piet. Die gekken hier luisteren er nog naar die Hutu en Tutsi moordenaars en zeggen dat wij racistisch zijn en zij getraumatiseerd zijn door Zwarte Piet.

  Geliked door 1 persoon

 3. Angie1968 zegt:

  A failed state voordat het uberhaupt bestond. Hadden we iets anders verwacht van een tribale gemeenschap met volstrekt achterlijke religieuze principes. Die mensen daar hebben nog eeuwen beschaving in te halen, beter was het geweest als ze nog steeds onder koloniaal bestuur hadden gestaan.

  Like

  • hendrikush zegt:

   Zimbabwe is een goed voorbeeld van geslaagd zelfbestuur en Zuid Afrika laat ook mooi zien hoe het moet. Het anti-kolonialisme van de pvda heeft daar flink aan bijgedragen en ongerechtigdheden werken we weg met ontwikkelingshulp.

   Like

 4. carthago zegt:

  Kokosnoten vallen nooit ver van de boom, en dus vaak boven op elkaar.Primate natuurwet.

  Like

 5. Harry zegt:

  Heb daar gewerkt , net voor de tijd dat ze een eigen stuk Sudan kregen .
  De non-moslims werden voortdurend getreiterd en van van alles beschuldigd om ze “weg te werken” .
  Ik had daar zo’n 52 “medewerkers” , maar op de twee enige christenen na , daar , waren het alleen tegenwerkers .
  Typisch , die christelijke broers waren de enigen die ze een beetje op een rijtje hadden en waar je afspraken mee kon maken . En lang niet zo stom als die moslims .
  Ze waren er ook altijd en altijd bezig .
  En dat is al een unicum voor negers .
  Toen ze een eigen stuk grond kregen , dacht ik : die gaan er wat van máken .

  Wéér mislukt .
  Het blijven negers !
  Ik had het kunnen wéten ……………….

  Like

  • carthago zegt:

   Bij harde kokosnoten dringt nooit iets door harry,ze vinden zelf ook al eeuwenlang dat ze daar een machete voor nodig hebben.

   Like

  • hendrikush zegt:

   De conclusie moet dus zijn: laat ze hun eigen boontjes doppen en bewaar je naastenliefde voor degenen die dat waard zijn. Stop de ontwikkelingshulp en investeer alleen als het voordeel oplevert.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s