TEN ONDERGANG GEDOEMD

Screenshot_12

Amsterdam, Singel (2015)

(Door: “Driek”)

De eens zo schone en rijke stad Amsterdam is vervallen tot een verpauperde bende. De stad is ten ondergang gedoemd. Een fluweelzachte stad is Amsterdam nooit geweest. Lang geleden al waarde ‘den boze’ door de straten. Nog altijd zijn de vensters loerende ogen die je overal volgen. Doch de stad was voor den getogen Amsterdammer zijn woning. Wij voelden ons er thuis. Soms, een heel enkele keer, vergaar ik moed om door mijn oude woonbuurt te wandelen. In Amsterdam-Zuid. Aarzelend betreed ik dan de straat van mijn jeugdjaren.

Een tijdje sta ik dan in mijn oud vertrouwd woonportiek met den donker gelakte voordeur. Die is nu met stevige sloten vergrendeld. Het zijn den zelfde huizen waaruit Joodse burgers tijdens de bezettingsjaren werden opgehaald. Aan die straat kleven bittere herinneringen. Het licht lijkt er ook anders dan in andere buurten. Een grijzig licht. Doch dat is verbeelding. Het is eigenlijk een sombere rot-straat. Nu helemaal, met al die Marokkanen. Hoofddoeken alom. Wat een armoe. Den vijand is alreeds onder ons. Alleen het laarzen-gestamp ontbreekt. En die dreiging. Maar dat komt wel weer. Daar kun je op wachten. Reken maar.

Nog zie ik op het straat-plaveisel den dreigend zwarte schaduwen der Duitse bezetters. In mijn verbeelding zie ik mijn buurman weer in het gehate Duitse uniform. Hij was er al vroeg bij. Die buurman werd gehaald en gebracht in een veld-grijsgroene dienstauto van den Duitse Siecherheitsdienst die gevestigd was in de Euterpestraat. Nu Gerrit van der Veenstraat. Hij had er een hoge functie. In 1942 hielp die buurman actief mee met het ophalen van Joodse burgers. Ik zie die man nog lopen door die rot-straat. Hij had een lijst bij zich met adressen waar de Joden woonden. Hij belde persoonlijk bij ze aan om die stumpers mee te nemen.

Na de bevrijding, de smeerlap had een straf uitgezeten, het was in 1947, hielp die landverrader buurtbewoners aan een fiets, want hij was fietsenmaker en had in de buurt een rijwielzaak. Mensen stonden bij hem in de rij voor een oud rijwiel. Die waren toen, in die naoorlogse jaren, zeer schaars. Ze stonden die man gewoon te slijmen voor een ouwe barrel. Zo zijn mensen nu eenmaal. Je kunt niemand vertrouwen.

Screenshot_13

Onbezorgd winkelen in de Amsterdamse Kalverstraat (1950)

Jaren geleden, met de komst van al die moslims, heeft de verloedering definitief toegeslagen. Amsterdam is een vuilnisbelt. Er is geen houden meer aan. Amsterdam heeft geen ziel meer. Het is een stad voor toeristen en halfgare yuppen, straatrovers, dakloze zwervers en mensen van GroenLinks en de PvdA. Van mij mogen ze er een parkeerterrein van maken. Dat zal het op den duur toch wel worden. Want die mohammedanen vernietigen alles wat mooi en schoon is.

Neen, lezer, mijn lol is er af. Deze wereld heeft dank zij onze corrupte regeringsleiders weinig fraais meer te bieden. Het kan me ook eigenlijk niks schelen. Ik wil me er niet meer druk om maken.

Ik wens u allen nog een gezegende dag.

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam. Bookmark de permalink .

43 reacties op TEN ONDERGANG GEDOEMD

 1. Anneke zegt:

  Heel Nederland is in staat van ontbinding. Anti-Israel mentaliteit heeft diepgaande gevolgen….

  Like

 2. paulzwueste zegt:

  Het open riool van NL…Afzagen en laten afdrijven in de Noordzee…

  Like

 3. Japio zegt:

  Ja Driek, vergane glorie alom. De stad Rotterdam is ook hard opweg om te vervallen in één grote ghetto. Delfshaven, mathenesse, Spangen, het Oude Noorden en bijna heel Rotterdam-zuid is in handen van de tegenstander. Moskeeën en minaretten vervuilen de stad steeds meer en het gevoel van veiligheid wordt steeds minder. Jaren is de stad geregeerd door links en dat werpt zijn vruchten af. Nu met Leefbaar aan het roer is het niet veel beter omdat ze zwaar in de minderheid zijn. En dan nog een moslim als burgervader is het ook geen voordeel voor de stad. Met grote regelmaat wordt er op RTV-Rijnmond gesproken over het oorlogsverleden van Rotterdam. Het bombardement, de brandgrens, de stolpersteine, de Joodse deportaties en de slachtoffers worden hierin genoemd. Maar hebben ze lering getrokken uit het verleden? Nee natuurlijk niet, die onnozele (linkse) verslaggevers praten niet over het moslim-geweld in de stad. Aan de ene kant verfoeien ze de bezetters in 40/45 nog steeds maar de huidige bezetters tolereren ze en worden ze bij criminele zaken niet met naam en toenaam genoemd. Hypocrite linkse hobbyisten zijn het en Aboutaleb krijgt ook nog eens een podium op de radio. Het geslijm van die presentator is dan niet van de lucht, kotsmisselijk word je ervan. Als er iemand belt met het radio programma en heeft een iets te kritische vraag wordt hij/zij snel afgeserveerd. Waar moet dat heen met ons ooit zo schone landje? U ook een gezegende dag Driek.

  Geliked door 4 people

 4. Joannes den Hollander zegt:

  Driek, u heeft gelijk. Vroeger en dan bedoel tot een jaar of 20 geleden maakten we met het gezin in de zomermaanden regelmatig NS dagtochtjes. Gezellig was dat. Vanuit het Zuiden naar Amsterdam, Rotterdam of Scheveningen dan wel Zandvoort. Broodjes en frisdrank ging dan mee zoals dat bij de meeste gezinnen gebeurde. De mensen waren allemaal vriendelijk en er werd met elkaar gepraat.
  Het is helaas allemaal verleden tijd. Met de massale import van onaangepaste barbaren is vrijwel overal een eind aan gekomen. In de trein, op het strand, overal word je met dat volk geconfronteerd. En dan altijd in negatieve zin. De laatste keer in Amsterdam was net alsof ik me in Casablanca of Tanger waande. Het hoeft niet meer. En met de huidige regering zie ik deze ellende alleen maar verergeren.
  De keerzijde zal zijn dat de tolerantiegrens van veel Nederlanders doorbroken word. Er zal een vreemdelingenhaat ontstaan zoals ook in de jaren dertig het geval was. Maar dat geldt dan voor heel Europa. De tijd dat de kinderen weer gezellig op straat kunnen spelen komt weer terug. Al zullen de ouderen onder ons dit helaas niet meer meemaken. Maar onze nazaten gelukkig wel

  Geliked door 1 persoon

 5. Dus dan had die buurman van je zo’n anderhalf jaar gezeten…….
  Deden ze toen óók al aan verzachtende omstandigheden?
  Mussert en nog wat meer van die figuren zijn nog tegen de muur gezet -zolang gekke Juul nog maar geen koningin was. Hoe heeft déze man er zó vanaf weten te komen?

  Geliked door 1 persoon

  • Driek zegt:

   TheresaGeissler zegt: Dus dan had die buurman van je zo’n anderhalf jaar gezeten…….
   Deden ze toen óók al aan verzachtende omstandigheden?

   Ja, beste Theresa, hij kreeg gratie, zoals velen. Ook toen waren er verzachtende omstandigheden voor oorlogsmisdadigers. Maar ik ga ze hier niet allemaal beschrijven.

   Een enkel voorbeeld:

   Albert Konrad Gemmeker (1907 – 1982) commandant van Westerbork, Duitse oorlogsmisdadiger, werd veroordeeld tot 12 jaar gevangenschap. Hij kreeg gratie. In januari 1949 begon het proces tegen Gemmeker. Er werd 12 jaar geëist. De rechter veroordeelde hem tot 10 jaar gevangenschap. Hij is op 20 april 1951 vrijgelaten.
   Ik kan nog tal van voorbeelden geven. Ik heb hier al de beschrijvingen van de processen tegen oorlogsmisdadigers. Je zou er versteld van staan.

   Geliked door 1 persoon

   • Ironisch genoeg is hij dan precies vrijgelaten op de verjaardag van Hitler.
    Of Justitie daarbij stilgestaan heeft……..

    Geliked door 1 persoon

   • delamontagne zegt:

    Wat ik me herinner als kind uit de gesprekken van volwassenen als ,t over de oorlog ging, begin jaren 50, was de verbittering over straffen die [kleine]-NSB-ers hadden gekregen in vergelijking tot hen in de hogere “pik/rangorde”.
    De gewone man die misschien uit nood een beetje “zwarthandelde” werd naar verhouding zwaarder gestraft dan een bovengestelde.
    Meneer Driek zal zich ongetwijfeld de heer De Quay herinneren.
    Weliswaar geen oorlogsmisdadiger, maar de brand van Rotterdam was nog nauwelijks geblust of hij werd door Seyss-Inquart benoemd in een of andere hoge functie voor de Duitsers.
    Die Seyss-Inquart had een vreemde “bijnaam” ( ik herinner me nu niet meer hoe mijn oom/tantes die noemden ).
    Maar enfin, diezelfde collaborateur werd wel eind jaren ,50 Minister-President van Nederland.
    Wat dat betreft is er niet veel veranderd.
    Wel een triest [ maar begrijpelijk ] verhaal.
    Ik denk een ieder, vooral de ouderen, die NL zo zien veranderen ten nadele, kijken met weemoed terug naar vroeger.

    Geliked door 1 persoon

   • BigLJohn zegt:

    delamontagne 12 juli 2016 om 23:22. Wil je weten hoe het zat met die bijnaam van Seyss Inquart ? De Nederlanders noemden hem in de oorlog zes en een kwart. Meer informatie over die zes en een kwart vind je hier;

    https://www.verzetsmuseum.org/jongeren/klein_verzet/klein_verzet-zes_en_een_kwart

    Like

   • @Delamontagne: Die bijnaam, was dat soms: “Zes-en-een-kwart?”
    Dat was namelijk omdat hij mank was. (Ook al iets, wat ik van mijn moeder heb gehoord.)

    Geliked door 1 persoon

   • paulzwueste zegt:

    Wij moeten een commando oprichten dat na de verdrijving van de islam de foute politici die weer in ere zijn hersteld en iedereen die gratie heeft gekocht of gekregen, zal executeren.

    Zie voor meer info de film van Tarantino: “Glorious Basterds” met Brat Pitt als rigoureuze opruimer met het Bowie-Knive. Geweldige film, geweldig voorbeeld.

    Like

   • Mirjam zegt:

    Ik denk dat de, voor al deze ellende verantwoordelijke politici, na de burgeropstand eens een tijdje onder de hoede van de ‘goodfellas’ zouden moeten worden gesteld. Deze zouden hen wel leren wat ‘good’ is en wat ‘niet’. Kon dat maar. Let vooral op Joe Pesci, daar zou Rutte weleens zijn manier van veel praten, maar niets zeggen, kunnen hebben afgekeken. Konden die groep maar inzetten tegen de invasie van terroristen. Soort kent soort.

    Like

 6. Anja Oudenes zegt:

  Beste Driek . Weet niet hoe oud U bent ,maar aan uw oudhollandsche manier van schrijven denk ik ,niet zo piep meer. Ben zelf ook zestig ,maar goed . Uw manier van dingen omschrijven raakt mij diep !!.Nederland is ons land niet meer ,niets is meer zoals het eens was. Wij konden als kind zijnde onbevangen buiten spelen ,later gewoon de kroeg in ,zonder continu maar over je schouder te kijken .En ja vroeger gebeurde er ook wel eens wat ,en ja ik liep ook in een minirok enz. MAAR …..dan wel zonder voor HOER uitgemaakt te worden .En dan laten we het K.>.woord wat daarvoor hoort maar weg. En ja onze zoon is 23 jaar en ik vrees met grote vrezen voor zijn toekomst en de rest van de Nl. kinderen en kleinkinderen !! En ja dit is de slechtste regering ooit ,al zegt die kwal van een Rutte het tegenovergestelde .Bedankt mooi en de waarheid .

  Geliked door 2 people

  • Driek zegt:

   Anja Oudenes zegt: Beste Driek . Weet niet hoe oud U bent ,maar aan uw oudhollandsche manier van schrijven denk ik ,niet zo piep meer.

   Nu, beste mevrouw Oudenes, ik ben van vóór 1940. Dus ik ben niet zo piep meer.
   Wat het schrijven betreft: het is mijn stijl van schrijven, je zoude het een ‘archaïsche’ dus ouderwetse stijl kunnen noemen. Dat vind ik mooi. Zo schrijf ik altijd.

   Geliked door 2 people

   • Joannes den Hollander zegt:

    Ik ben ook een liefhebber van de archaïsche schrijfstijl. Het is gewoon heel erg mooi. Zeker indien de tekst gelardeerd wordt met hier en daar een naamval. Echter, de schoonheid des taals onzes is helaas aan verandering onderhevig. En niet bepaald in positieve zin.

    Geliked door 1 persoon

   • mahoog zegt:

    Hou die stijl maar Driek… ik ben van 1936,alleen verdom ik het personen waar ik geen ontzag voor heb of van kots met U aan te spreken.

    Like

   • delamontagne zegt:

    Ergens eind jaren 40 werd besloten dat de spellingswijze van bepaalde woorden op “s” of “sch” eindigende, definitief werd vast gelegd.
    Vleeschhouwer werd “vlees”-etc, vischhandel werd gewoon viswinkel .
    Het precieze weet ik uiteraard na 60 jaar ook niet meer.
    Ik herinner me dat wij in de schoolboeken met de kroontjes-pen die woorden in de lesboeken moesten corrigeren/aanpassen.
    Als ik dan denk aan de prachtige/luxe boeken waarmee mijn kinderen mee kwamen aanzetten en de rommel waar wij het nog tot in de jaren 50 mee moesten doen.!
    Dat werd, die boeken, als je die zo zou kunnen noemen, bijeen-gehouden door ,t bruine, groezelige kaftpapier dat we er in de klas gezamenlijk om moesten doen.
    Als ik dan nu mijn [klein]kinderen hoor, men denkt dat de bomen tot in de zeuvende hemel groeien.

    Like

   • Anja Oudenes zegt:

    Beste Driek .Ik vindt uw schrijfstijl juist ook heel mooi ! Vooral zo doorgaan !!!

    Like

 7. Sjaak zegt:

  De sprookjes van duizend en een nacht zijn naar Europa gekomen
  en met hun,, ali baba en de 40 rovers als miljoenen multiplikator !

  Like

 8. Sjaak zegt:

  In Halle komt beweging in de soziale afbraak !
  Ook zo kann het wat worden !

  Like

 9. carthago zegt:

  De pinokkio rutte heeft alle kenmerken van mussert. Aangesteld door de nazi’s uit brussel heeft hij met zijn henchmen van de pvdallochtonen het straatbeeld exact gekopieerd uit die tijd, maar nog erger is dat dat gebeurd is met instemming van tweederde van de “bevolking”,iets wat toen niet eens het geval was.

  Like

 10. hslot4 zegt:

  De eens zo schone en rijke stad Amsterdam
  Nou dat was dan zeker voor de oorlog ?
  IK heb het altijd al een open riool gevonden dat Amsterdam.
  Junken hoeren apen alles stinkt er naar de pis overall afval loop je uit het station wordt je meteen aangesproken door dat alochtoon afval of je drugs wil kopen of ze lopen te bedelen .
  Alles moet achter slot en Grendel je kan niet knipperen met je ogen of je spullen zijn weg .
  Heb er gewerkt smorgens eerst spuiten ruimen van die smerige junken voor je aan het werk kon om niet vervolgens in een naald te grijpen of stappen wat een vuilnisbelt.
  Nee nuke dat Amsterdam maar plat met al het zwerfvuil erin op en aan .

  Geliked door 1 persoon

  • Ronald 45. zegt:

   Te gast in eigen stad, het is totaal uit de klauw gelopen, kom maar binne met je knecht en dat soort praktijken, overal kopvodden en lange baarden met soepjurken, dit is geen MOKUM meer, ik ben op vakantie elke dag, tis alleen zo dat ik dit gevoel niet wil hebben, zo voel ik het, tis elke dag dat ik over de Albert Cuyp loop, maar ja wat wil je met een theedrinkende burgervader, die de rotzooi de rotzooi laat, Mzzl.

   Geliked door 1 persoon

 11. Amsterdam was mijn stad, met de nadruk op was. Helaas dus niet meer, als kind ben ik daar opgegroeid in de vijftige jaren. je kon daar veilig lopen en er was altijd veel te beleven een echte spannende stad.

  Geliked door 1 persoon

 12. Eline zegt:

  Beste @Driek,uw verhaal heeft veel herinneringen bij mij opgeroepen.Vermoedelijk hebben u en ik ooit in dezelfde buurt gewoond.U bent van voor 1940,ik ben van 1928.maar alles wat daar gebeurde staat me nog glashelder voor de geest.
  Ga aub vooral verder met het schrijven in die mooie stijl.

  Like

 13. witte raaf zegt:

  Amsterdam huilt waar t ooit heeft gelachen……..

  Geliked door 2 people

  • Witte raaf, dat was het liedje van Zwarte Riek. Het ging over de Joden in Amsterdam, die weggevoerd zijn door de Duitsers. Als ik dat liedje vroeger hoorde liepen de tranen over mijn wangen. Vele van mijn vriendinnetjes waren Joods en met een vreselijk verleden. Ik ben opgevoed in de Rivierenbuurt in Amsterdam.

   Like

 14. Sjaak zegt:

  islamieten?
  mannen castreren
  vrouwen steriliseren

  Anders houdt het nooit op.

  Geliked door 1 persoon

 15. tinekevanschagen zegt:

  Amsterdam huilt……waar het eens heeft gelachen…….
  Heb net mijn vriendin naar huis gebracht, een stukje met haar opgelopen,
  met een aardappelschilmesje in mijn zak,dat dan weer wel.
  Een paar jaar geleden zou ik zoiets nooit en te nimmer bedacht hebben.
  Hoe zo we waken voor uw veiligheid……DE LEUGEN REGEERT!

  Like

  • delamontagne zegt:

   Dit is toch eigenlijk niet te geloven…….! ik moest onwillekeurig denken aan m,n 2 “oude-tantes” uit Amsterdam.
   Die kwamen vroeger met de trein naar ons toe, een buitengemeente van R,dam.
   Maar naderhand gingen ze steeds vroeger weg om, zoals ze zeiden:”We willen voor 21.00 hr binnen zijn”.
   Dat moet begin jaren 90 zijn geweest. Als ze thuis waren belden ze altijd op, veilig te zijn aangekomen.
   Op ,n keer zei ze daarbij:”Ik had toch zo,n raar gevoel in de tram. Ik keek om me heen en ik was de enige autochtoon in de tram>”
   Maar goed, dat was dan wel in de avond………..

   Like

 16. Gerrit Tienkamp zegt:

  Dit is op Gerrit Tienkamp herblogden reageerde:

  Like

 17. Gerrit Tienkamp zegt:

  Ja dat Afrikaanse schorem verziekt zo’n mooie stad

  Geliked door 1 persoon

 18. Ronald 45. zegt:

  IDD, gelijk heb je, maar ja wat wil je met een theedrinkende burgervader MZZL.

  Like

 19. J. C. Th. Köhler zegt:

  Delamontagne:

  “Die Seyss-Inquart had een vreemde “bijnaam” ( ik herinner me nu niet meer hoe mijn oom/tantes die noemden ).”

  Zes-en-een-kwart.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Like

  • Tistochwat zegt:

   J. C. Th. Köhler 13 juli 2016 om 11:21

   Die benaming klopt; hij scheen een raar loopje te hebben.

   Like

   • Driek zegt:

    Beste Tistochwat, ter uwer informatie:

    Aurthur Seyss – Inquart (1892 – 1946) was een man met een zeer hoge intelligentie, het is ook onverklaarbaar dat deze man niet immuun was voor de massale waanzin van het Derde Rijk.

    Zijn manklopen is veroorzaakt door een ongeluk. Op 18 augustus 1928 kwam hij ten val bij de beklimming van de hoogste bergtop in Tirol, de 3900 meter hoge Ortler, een vervaarlijke met sneeuw bedekte massa. Zijn linkerbeen was toen zo hard tegen een rotsblok aangekomen, dat een stuk bot door zijn broekspijp stak. Er ontwikkelde zich een infectie van het beenmerg.

    Als oorlogsmisdadiger is hij op 16 oktober 1946 opgehangen.

    Eem zeer lezenswaardig boek:

    Arthur Seyss – Inquart, door H.J. Neuman.
    Het leven van een Duits onderkoning in Nederland.
    Uitgever AMBO.

    Like

 20. Driek zegt:

  delamontagne zegt: Meneer Driek zal zich ongetwijfeld de heer De Quay herinneren.
  Weliswaar geen oorlogsmisdadiger, maar de brand van Rotterdam was nog nauwelijks geblust of hij werd door Seyss-Inquart benoemd in een of andere hoge functie voor de Duitsers.
  Die Seyss-Inquart had een vreemde “bijnaam” ( ik herinner me nu niet meer hoe mijn oom/tantes die noemden ).

  Beste delamontagne, ten uw informatie:

  De Nederlandsche Unie was een Nederlandse politieke beweging tijdens de Tweede Wereldoorlog, opgericht door een driemanschap bestaande uit Louis Einthoven, Johannes Linthorst Homan en Jan de Quay.

  Het doel van de Unie was, onder erkenning van de gewijzigde politieke verhoudingen in Nederland en Europa, en in samenwerking met de Duitse en Nederlandse autoriteiten, een maatschappij op te bouwen op basis van een brede nationale samenwerking, een harmonische structuur en sociale rechtvaardigheid. Dit driemanschap richtte zich op 24 juni 1940 tot het Nederlandse volk en riep het op zich te verenigen, ‘tot doelbewuste arbeid voor het behoud en de versterking van vaderland en volksgemeenschap en tot voorbereiding van de voorwaarden en de wegen van hun bestaan en welzijn in de toekomst.’

  Arthur Seyss – Inquart kreeg van de Nederlanders de bijnaam “Zes-en-een-kwart”.

  Over Jan de Quay is veel geschreven, kijkt u maar eens op internet.
  Doch hij is niet echt fout geweest in de oorlogsjaren.

  Like

 21. Henny Lowes zegt:

  Ik weet niet of ik nu ben ingelogd of niet, kunt u mij een bevestiging sturen AUB?

  Like

 22. Spreuk

  Albert Mol, een klein snorretje
  en de puzzel is compleet!!!

  Jack Terrible

  Like

 23. Ik ben verleden week in de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam geweest. Ik werd op het laatst ontroerd door de verhalen van Joodse mensen in Amsterdam die gedeporteerd werden naar Auswitsch en daar vergast. Ik heb foto’s genomen van foto’s van kinderen en verpleegsters met Jodensterren, van een Goedkoope Winkel waar het woord ‘JOOD’ op de ramen geschilderd was en van een bord waarop staat ‘Verboden voor Joden’.

  Like

 24. Ja er liepen nog al wat nederlanders mee met de moffen nsb.
  Ook zo eentje uit Amsterdam die verantwoordelijk was voor de deportatie van mijn familie.
  Ze hebben m na de oorlog kapot geschoten jammer ze hebben me de kans ontnomen ik had er wat langer over gedaan maar evengoed bedankt voor de verzets helden ook na de oorlog.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s