Afghaanse ex-president Karzai: Westerse anti-Taliban-missie compleet zinloos

Screenshot_25

Afghaanse Taliban.

(Vertaling: E.J. Bron)

In de schaduw van andere conflicthaarden komt Afghanistan slechts zelden in het nieuws. Onlangs werd er echter een groep buitenlandse toeristen beschoten door de Taliban in de provincie Herat. Tegen deze achtergrond wordt het belangrijk wat de voormalige Afghaanse president Hamid Karzai in een interview met de Britse krant “The Guardian” zei.

Duits - Zuerst

Karzai, die van 2004 tot 2014 president van Afghanistan was, herhaalde in het interview zijn kritiek op de aanwezigheid van de door de VS aangevoerde coalitie in zijn land. Haar activiteiten zouden nutteloos zijn en het westerse leger zou op geen enkele wijze helpen tegen de Taliban. De Amerikaanse en Britse soldaten zouden voor niets sneuvelen in Afghanistan, omdat de Taliban nog steeds sterk zou zijn en zijn stellingen zou handhaven.

Letterlijk zei Karzai: “De NAVO was hier 14 jaar. Is er sprake van enige verbetering? Hebben we meer veiligheid? Nee! Dat betekent dat er iets niet goed gedaan wordt.”

Het zou ook fout geweest zijn dat de Afghaanse strijdkrachten de VS verzocht zouden hebben hun luchtaanvallen op stellingen van de Taliban op te voeren. Karzai: “Ze hebben zich vergist, heel erg vergist. Diegenen die buitenlandse troepen verzoeken Afghanistan te bombarderen, kunnen niet het land en de belangen van zijn burgers vertegenwoordigen.” En verder: “Ik had de Afghaanse regering verzocht zich niet met het verzoek tot de VS te wenden om luchtaanvallen tegen ons land uit te voeren. Iedere dag worden er chemische middelen neergegooid. Die doden onze velden en veroorzaken de verbreiding van ziektes, ze leiden niet tot een beëindiging van de oorlog”, benadrukte Karzai.

De ex-president onderstreepte tegenover “The Guardian” dat de regering in het begin van het jaar de controle over 70,5% van het Afghaanse territorium gehad zou hebben. Op dit moment zou dit nog maar 65,5% zijn. De buitenlandse troepen zouden Afghanistan of moeten verlaten of zich moeten concentreren op de strijd tegen de sponsoren van de Taliban in Pakistan.

Bron:
http://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Taliban, Westen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Afghaanse ex-president Karzai: Westerse anti-Taliban-missie compleet zinloos

 1. Als toerist, ga je toch niet op vakantie naar zo’n land. Of is het weer voor een avontuur. Afghanistan is een land waar Rusland ook al zijn vingers aan gebrand heeft en zelfs Amerika ook al gewaarschuwd voor had om daar géén oorlog mee te beginnen. Het is een wespennest waar je maar beter vandaan kan blijven.

  Like

 2. Angie1968 zegt:

  Het is onmogelijk tegen een ideologie te vechten. Het is als een ziekte, een rattenplaag. Steeds weer zal het de kop opsteken, en zich verspreiden. De enige hoop die het Westen heeft, is containment. Hou het binnen de eigen grenzen, zorg dat het niet naar ons toekomt, en laat ze het maar lekker uitzoeken, met hun achterlijke cultuur. En degenen die werkelijk aan deze barbarij willen ontsnappen, verlenen we (tijdelijk) asiel. De rest kan van mijn part doodvallen of wegrotten.

  Like

 3. N.E. Derlander zegt:

  De kapitalistische linksachtige westerse Leiders en de Paus idealiseren een grenzeloze wereld. Is in die visie ook ruimte voor westerlingen, die zich bijvoorbeeld in Turkije, Kalifaatstaat of Saudi-Arabië vestigen en hun kerk daar bouwen? En wat doen zij eraan om dat mogelijk te maken? Over Saoedi-Arabië gesproken, in het nieuws was, dat er veel Aziatische arbeiders aldaar van honger omkomen. Ik bemerk minder gedrevenheid bij de kapitalistische linksachtige westerse Leiders om de koning van Saudi-Arabië weg te krijgen dan bijvoorbeeld Assad.Hoe liggen de belangen ook alweer? In ieder geval niet bij het volk…… van de westerse landen

  Like

 4. joopklepzeiker zegt:

  Weten we eigenlijk nog wel waarom we daar aanwezig zijn ?

  Wie het weet mag het zeggen !

  Like

 5. Marc zegt:

  Karzai heeft gelijk. De fout van het Westen was / is dat zij zich laten leiden door hun militaire ervaringen met Duitsland en Japan. Daar is het toch ook gelukt om goedwerkende democratieën op poten te zetten? Jazeker, het verschil tussen deze twee landen en elk ander islamitisch land is dat de volken in Duitsland en Japan, ondanks hun meedogenloze barbaarsheid tijdens die oorlog. alleszins een hoog beschavingspeil hadden: het had zin aan hen, na een vernietigende nederlaag, eisen te stellen. De Duitsers en Japanners hadden het intellectuele vermogen zich aan die westerse eisen aan te passen.

  Dat vermogen ontbreekt ten enenmale binnen de islamitische wereld!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s