Iraanse mannen dragen een hoofddoek – uit protest tegen de religieuze onderdrukking van hun vrouwen

Screenshot_31

(Vertaling: E.J. Bron)

In Iran moeten vrouwen hun haren bedekken.  Anders worden ze bestraft. Steeds meer mannen willen deze vernedering niet accepteren en ze maken foto´s waarop ze uit protest een hoofddoek dragen. De respons op de sociale media is enorm.

Twee weken geleden postte een Iraniër een foto op Facebook waarop hij een hidjab draagt. “toen de islamitische revolutie kwam, moest mijn moeder een sluier dragen. Ze geloofde nooit in de hidjab”, schrijft de man in een Facebook-groep. “Ik schaamde me altijd voor mijn moeder en mijn zusters. Ik was tegen de hidjab en mijn vader en broers ook.”

De Facebook-groep “My stealthy freedom” werd door de Iraniër Masis Alinejad opgericht, die inmiddels in New York woont. Oorspronkelijk ging het er om Iraanse vrouwen aan te moedigen hun versluiering af te doen, ook al was het maar voor een moment – uit protest tegen de religieuze onderdrukking in het land.

De foto van de man ging op Facebook echter al snel viraal. De groep heeft ondertussen een miljoen fans en er volgden duizenden foto´s van Iraanse mannen met sluiers. Ook op Twitter werden foto´s van mannen met sluiers verbreid onder de hashtag #meninhijab.

Screenshot_32

Veel Iraanse gezinnen dreven het op de spits en publiceerden familiefoto´s waarop alleen de mannen gesluierd zijn. De foto´s laten zowel oudere mannen als jonge meisjes zien, die tegen de dwang van de hidjab protesteren.

Tegelijkertijd posten steeds meer vrouwen foto´s van zichzelf waarop ze geen sluier dragen – wat in Iran verboden is. Het land beschikt zelfs over een religiepolitie, die vrouwen kan arresteren als ze zich zogenaamd niet islamitisch genoeg kleden.

Hoewel als straf vaak zweepslagen worden gegeven, lijken zowel de mannen als de vrouwen meer dan genoeg te hebben van de religieuze betutteling. “De meeste mannen op de foto´s wonen in Iran. Ze weten hoe erg hun vrouwelijke familieleden te lijden hebben onder de morele politie. Om de hidjab te moeten dragen, is vernederend voor ze”, bericht Masih Alinejad aan “The Independent”.

Screenshot_33

“Sinds onze jeugd moeten we deze hoofdbedekking dragen. Dat is een zeer vernederende ervaring voor ons. Velen van ons zijn er al aan gewend geraakt om vrouwen te zien die gedwongen de hidjab moeten dragen. Maar voor vijf miljoen Iraanse vrouwen is het een belediging van hun waardigheid.”

De oorsprong van het #meninhijab-protest gaat terug tot december 2009, toen Iraanse autoriteiten de student en regimecriticus Majid Tavakoli lieten arresteren. De autoriteiten dwongen de man een sluier te dragen om hem te vernederen. De gemaakte foto´s van hem werden toen op internet gepubliceerd.

Hierop reageerden honderden mannen en gingen zelf een sluier dragen ter ondersteuning van de gearresteerde regimecriticus, bericht de “Los Angeles Times”. Binnen 48 uur postten meer dan 400 Iraanse mannen hun foto´s op een Facebook-groep die zich inzette voor de vrijlating van Tavakoli.

Nu werd het fenomeen nieuw leven ingeblazen en werd het teken van protest tegen de gedwongen versluiering van de Iraanse vrouwen.

Screenshot_35

Bron:
www.freiezeiten.net

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", achterlijkheid, Barbarisme, burgermoed, dictatuur, Iran, Islam, islamitische ideologie, islamofascisme, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, meningsdictatuur, nieuw fascisme, Overheid, Rotzakken, sharia, sjiieten, Volksvijandigheid, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

13 reacties op Iraanse mannen dragen een hoofddoek – uit protest tegen de religieuze onderdrukking van hun vrouwen

 1. ildiko zegt:

  kabinet ruil deze mensen, met alle debiele hoofddoekdraagsters van hier, die hun vrijheid niet eens kunnen waarderen.

  Liked by 2 people

 2. Angie1968 zegt:

  Wauw, een lichtpuntje van protest! Stilaan komen er kleine tekenen van weerstand in de Islamitische wereld. Maar ze hebben nog een lange weg te gaan…

  Like

 3. Eindelijk, eindelijk eens normale commentaren vanuit die hoek van normaal denkende mensen! Inderdaad: versluiering van vrouwen is een vernedering voor vrouwen en gelovig zijn kun je ook zonder die uiterlijke malligheden, heel eenvoudig!
  Overigens staat mij ook iets bij van zich progressief noemende Nederlandse mannen, die zichzelf eveneens lieten fotograferen met hoofddoek….maar dan om de precies tegengestelde reden. It’s a mad, mad world!

  Liked by 1 persoon

  • joopklepzeiker zegt:

   De wereld is gevuld met rand debielen !
   Die handig en vakkundig gemanipuleerd worden .

   Liked by 1 persoon

  • delamontagne zegt:

   Een aantal zich
   “progressief noemende Nederlandse mannen”, meende zich voor “,t-goede-doel” onsterfelijk belachelijk te kunnen maken…………
   Tot in ,t buitenland werden ze bekend.

   SOCIÉTÉ DÉGÉNÉRÉE: des hommes en mini-jupe pour protester contre les agressions sexuelles massives commises par des immigrés

   Een “gedegenereerde Maatschappij”, die nog steeds niet door heeft waar alle ellende vandaan komt.

   Like

 4. joopklepzeiker zegt:

  Het is godverdomme 2016 en nog steeds moeten mensen vechten tegen de religieuze onderdrukkers , aan de paal met dat schorem .

  Liked by 1 persoon

 5. Het mooiste zou zijn als daar de lente begon. Geweldige mensen die dit doen.

  Like

 6. Theoden zegt:

  Leuk, maar deze kleine acties zullen niets uitwerken in het onderdrukkende politieke systeem, genaamd Islam. Dit zijn kruimels, leuk op Facebook, maar de macht is nog sterk in handen van de religie. Dit is net zo iets als die mannen met rokjes tegen verkrachting, maar niet tegen rapefugees, die werkelijk in Keulen en andere Duitse steden Europese vrouwen aanvallen.

  De geschiedenis van Iran is dat socialisten en islamisten samen de Shah omver wierpen, en een week later de koppen van de socialisten rolden. Als we niet wakker worden zal dit hier ook gebeuren.

  Like

 7. Tistochwat zegt:

  En dan durven die krankzinnige ‘feministes’ hier nog te beweren dat kopvodden een teken van vrijheid voor de vouw zijn. ja hoor, lekker al die benauwde lappen om je heen gedrapeerd.

  Liked by 1 persoon

 8. koddebeier zegt:

  femenisten zijn over het algemeen links…..en links deugt niet !!

  Like

 9. De heren mogen wel opassen voor je het weet hang je als homo aan de heiskraan te bungelen met je hijab.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s