Poetin en Erdoğan profiteren van Europa´s arrogantie

Screenshot_63

(Door: Thomas Fasbender – Vertaling: E.J. Bron)

Dinsdag ontmoetten de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en zijn Russische collega Vladimir Poetin elkaar in Sint Petersburg. Het was de eerste buitenlandse reis van Erdoğan sinds de mislukte militaire putsch midden juli in Turkije. De ontmoeting werd op de dag na de putsch in een 40 minuten durend telefoongesprek tussen de beide staatschefs afgesproken. Daar passen de meldingen bij, volgens welke het de Russische geheime dienst was die tijdens het afluisteren van de Turkse militaire radio informatie over de putsch verkreeg en deze onmiddellijk doorgaf aan Erdoğan-getrouwe contacten in Turkije.

Junge Freiheit

Dat Erdoğan Rusland en niet een van de Turkse NAVO-bondgenoten bezocht, is een signaal en een provocatie tegelijk. In Ankara had men in de gaten dat een overwinning van de generaals in brede kringen van de westerse politiek op meer of minder stiekeme sympathie gestuit zou zijn. De staatsgreep zou een tijdlang veroordeeld zijn, de glorieuze officieren zouden een Renaissance van het seculiere Kemalisme in het vooruitzicht hebben gesteld, de terugkeer naar de democratie hebben beloofd en zich voor het overige in alle opzicht tot het Westen hebben bekend. Noemenswaardige sancties zouden ze niet hebben hoeven vrezen; vanuit het oogpunt van de meeste liberalen en vooral van de islamcritici in het Westen zou dit bijna een Best-Case-Scenario geweest zijn.

Partnerschap niet op oude traditie opgebouwd

Zoals het afgelopen is, keert zich na Rusland met Turkije ook het tweede land, waarvan het territorium zowel in Europa als in Azië ligt, van het Westen af. Daarbij is de Russisch-Turkse entente geenszins opgebouwd op een oude traditie. Integendeel. De relatie tussen de beide landen is mede een van de meest conflictueuze van de Europese geschiedenis. De afgelopen eeuwen hebben de beide rijken, het Russische en het Turks-Ottomaanse, elf oorlogen uitgevochten. De Kaukasus en de Zwarte Zee zijn oeroude brandhaarden van Europese machtspolitiek. Dat Turkije in 1952, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, als islamitisch en destijds Derde Wereldland tot de NAVO kon toetreden, was uitsluitend te danken aan zijn ligging aan de zuidflank van de Sovjet-Unie.

Ook de nieuwste overeenstemming tussen Moskou en Ankara heeft een lange geschiedenis. Nog in de herfst van 2015 geloofden de Turken de terugkeer van de Russische beer op het toneel van het Midden-Oosten te kunnen afwenden. Het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig boven de Syrisch-Turkse grens eind november 2015 luidde een heftige IJstijd in. De betrekkingen tussen de beide landen kwamen tot stilstand. De bouw van een Russische kerncentrale in Akkuyu werd net zo stilgelegd als het pijpleiding-project Turk Stream; Turkse bouwbedrijven en bouwvakkers moesten Rusland verlaten; de florerende levensmiddelenexport naar Rusland stortte in. Vooral het toerisme had te lijden. Complete hotels aan de Turkse stranden stonden leeg, er kwamen meer dan 90% minder Russen naar het land.

Papieren tijger Westen?

Bovendien begon Moskou de inspanningen van de Koerden te ondersteunen om langs de Turkse zuidgrens een eigen staat op te richten. Zo´n stap is voor Ankara uit den boze. Zolang de VN-vetomacht Rusland in dit punt aan Turkse kant staat – dat was tot eind 2015 het geval –, zijn de Turken enigszins gedekt. Wanneer Rusland en het Westen één lijn trekken, heeft Ankara slechte kaarten.

Het Koerdenthema, de al voor de militaire putsch aanhoudende kritiek op de situatie van de mensenrechten en de burgerrechten en niet in de laatste plaats de Armenië-resolutie van het Duitse parlement begin juni hebben laten zien dat Erdoğan in het Westen ook dan niet kan scoren als hij ruzie zoekt met de Russen. Tegelijkertijd vraagt men zich in Turkije – en niet alleen daar – af in hoeverre het Westen nog tijger en in hoeverre meer papier is. Dat Europa in de vluchtelingencrisis niet mans genoeg was haar eigen grenzen te bewaken, was in ieder geval niet bevorderlijk voor het respect.

Geen rekening houden met westerse waarden

Was het toeval dat Erdoğan zijn Canossa-brief aan Poetin precies in het weekend na de Brexit verstuurde? Zoals door de Russische president al sinds het neerschieten van de SU-24 werd geëist, verontschuldigde de Turk zich persoonlijk bij zijn collega. Sindsdien straalt alleen nog maar de zon. Russische politici en commentatoren hadden er sinds het neerschieten van het gevechtsvliegtuig op gewezen dat Turkije zichzelf het meest schaadt met het conflict – economisch, maar gewoon ook politiek.

Sinds de putsch-poging houdt Erdoğan absoluut geen rekening meer met de zogenaamde westerse waarden en werkt, niet wezenlijk anders dan Vladimir Poetin in Rusland, aan zijn eigen autoritaire maatschappelijke model. Beide voelen hoe de balans op het Eurazische continent opschuift richting het oosten. Turkije zal met zijn taalkundige en culturele wortels in het rechtsgebied van het toekomstige Eurazië een belangrijke rol spelen in Centraal-Azië.

Europa mislukt aan haar arrogantie

Turkije behoort als dialoogpartner tot de Organisatie voor Samenwerking van Sjanghai, die pas in juni met India en Pakistan werd uitgebreid. In Russische kranten wordt al gespeculeerd dat Turkije ook zou kunnen toetreden tot de Eurazische economische en tolunie, die bestaat uit Rusland, Kazachstan, Wit-Rusland, Armenië en Kirgizië. Eurazië is een wereldregio in wording, en slechts weinigen in Europa zien het potentieel van de veranderingen aan de horizon.

Als nu ook nog de Europese Commissie het Duits-Russische Oostzee pijpleiding-project Nord Stream II verbiedt, alleen maar om te voorkomen dat Oekraïne niet jaarlijks $2 miljard inkomsten aan gasdoorvoer misloopt, realiseert Gazprom met Turkije niet zonder genoegen het begin 2016 stilgelegde alternatieve project Turk Stream onder de Zwarte Zee. Op dit moment blinkt West-Europa vooral uit in de kunst om vanwege pure arrogantie op mogelijk veel fronten te verliezen.

Bron:
https://jungefreiheit.de
Door: Thomas Fasbender

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Azië, Europa, EUSSR, Rusland, Turkije, Westen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Poetin en Erdoğan profiteren van Europa´s arrogantie

 1. carthago zegt:

  De foto impliceert reeds dat de geitenneuker zich vereenzelvigen wil met een andere dictator. De Eussr heeft een hele commissie van dictators, en dan nog die anti pislam partijen, dan ga je als oprechte kalief geitenneuker samenspannen met de makkelijkste partijen om het kalifaat te bespoedigen.De geitenneuker vergist zich echter in putin, die heeft een andere agenda.

  Geliked door 1 persoon

 2. Eric zegt:

  Dat komt ervan wanneer je de Russen treitert. Ze treiteren terug en doen dat door Turkije (en in de toekomst wellicht Hongarije, Tsjechië, Slovakije, misschien zelfs Roemenië en Bulgarije) van de EU en de NAVO los te weken. Die Oost-Europese landen vallen liever onder invloed van de Russen dan verplicht te worden honderdduizenden moslims en tal van terroristen op hun terrein te moeten tolereren. De domste politici ter wereld, nl. de West-Europese, hebben al hun kaarten verspeeld toen ze Rusland veroordeelden omwille van de Krim, de opstanden en de staatsgreep in Oekraine veroorzaakten, de islamitische rebellen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten steunden tegen de stabiliserende dictators en vervolgens de Europese grenzen open gooiden voor miljoenen niet-integreerbare moslims en tal van terroristen. West-Europa heeft geen enkele toekomst meer. Net zoals de Romeinen in de vijfde eeuw moeten we hopen dat de beschaving zich in het oosten kan voortzetten. Rusland en omliggende gebieden vormen daarbij het nieuwe Byzantium, en de westerse gebieden van Europa zullen de volgende eeuwen tot barbarendom vervallen.

  Geliked door 2 people

 3. Marc zegt:

  Je kan het falen van het Westen arrogantie noemen. Velen buiten het Westen zullen het zo ervaren. Maar het is eenvoudig te herleiden tot een volkomen onbegrip van wat hoe de rest van de wereld denkt en leeft. De politiek-correcten zijn zo overtuigd van hun de juistheid van hun eigen opvattingen en dogma’s dat ze volkomen blind zijn voor wat andere culturen beroerd. En juist dat is de Achilleshiel van het Westen. En daar mikken alle andere culturen vol op!

  En ik ben bang dat ze hun gelijk zullen halen.

  Like

 4. Anna zegt:

  Als de vos de passie preekt ; boer pas op je kippen!!!!!!

  Like

 5. D. G. Neree zegt:

  Ik vind het eerlijk gezegd bijzonder vreemd dat de westerse pers dit bezoek van Erdogan karakteriseert als een nieuwe vriendschap tussen Turkije en Rusland.
  Ik denk dat het eerder is om de verstoorde relatie tussen die twee van de laatste jaren enigszins te herstellen.
  Niemand weet namelijk wat daar precies wordt besproken.
  Turkije schoot een Russische straaljager neer, waarna Turkije door Rusland geboycot werd.
  Turkije steunt ISIS en is islamistisch, terwijl Putin de grootst mogelijke problemen heeft met de islam.

  De vraag is dus: wat was het doel van het bezoek van Erdogan aan Moskou? Zijn ze plotseling vriendjes? Ik geloof het niet zo. Ik denk dus eerder de verstoorde relatie herstellen dan dat er opeens een bloeiende vriendschap ontstaat.
  Al met al lijkt het me dat laatste een vreemde ontwikkeling

  Like

 6. Eigenlijk geloof ‘k niet dat het westen arrogant is, maar vreselijk dom, het is al 7 decennia lang aan de gang dat Europa aan de hand van zijn grote Atlantische vriend Amerika loopt. De koude oorlog is nog nooit weggeweest en in ieder geval is deze nu weer terug op het niveau van de 50 tiger jaren. De boycot tegen Rusland door de annexatie van de Krim doet Europa meer kwaad dan goed terwijl de Amerikanen op dit economisch terrein geen centje pijn hebben. Het Amerikaanse buitenlandbeleid en geopolitiek is slecht voor Europa. Geen enkele proteststem weerklinkt uit het Europarlement, alles wat de grote schoft Amerika doet wordt gelaten aanvaard door de dociele politici die om de vier jaar inwisselbaar blijken te zijn, dus de vergezichten van Europa zullen een fata morgana blijken te zijn. Een destabilisatie van Europa daar zijn de Yankees op uit, zij zullen alles maar dan ook alles uit de kast trekken om hun falende petro-dollar te redden van een gewisse dood en Europa zal daarvoor moeten bloeden. Met een blik op de toekomst een derde wereldoorlog, uitgevochten op Europese bodem, bedankt kortzichtige, schijterige politiek correcte volksvertegenwoordigers en de politieke leiders van de Europese Unie…

  Geliked door 1 persoon

 7. Trouwens dat uniform wat Putin draagt staat veel en veel beter dan die jurk van Erdogan…

  Like

 8. Ex-CIA Chief’s Comments Reflect ‘What US is Secretly Doing in Syria’

  Former CIA Deputy Director Michael Morell, who has recently endorsed Hillary Clinton, has caused a firestorm when he said that the United States should covertly kill Russians and Iranians in Syria, with Russian lawmakers denouncing the remarks as “monstrous” and experts saying that he merely confirmed what Washington has secretly been doing.

  Vladimir Vasilyev, a senior research fellow at the Moscow-based Institute of US and Canada Studies of the Russian Academy of Sciences, maintained that Morell’s comments should be taken at face value.

  Bron
  http://sputniknews.com/

  Like

 9. L. Schraal zegt:

  Denkt heer Erdolfcan dan echt dat Vladimir Putin zich tot de Islam zal bekeren ?? ik Denk eerder aan uitbreiding / expansie van het Russisch Rijk en Instanbul en daarmee de bosporus die toegang tot de zwarte zee en de middellandse zee geeft Russisch gebied gaat worden.

  Like

 10. Bis. Beter een goede buur, Poetin dan een verre vriend Obama ?

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s