Laat u niets wijsmaken: Rumi was blank

Screenshot_112

(Door: “Bart Bohemen”)

Kortgeleden ontstond er een ware hysterie nadat er werd aangekondigd dat Leonardo DiCaprio de rol van de Perzische filosoof Rumi zou vertolken. Zowel in de westerse als de islamitische wereld sprak men schande van deze beslissing. Zo zouden westerse landen zich het erfgoed van andere culturen toe-eigenen door blanke acteurs te casten. In hoeverre zijn dergelijke aantijgingen waar? En hoe wordt Rumi door historische bronnen werkelijk omschreven?

Mohamed Jalal ad-Din Balkhi Rumi – oftewel Rumi – werd omstreeks 1207 geboren in de stad Balch, die tegenwoordig is gelegen in het noorden van Afghanistan. Rumi wordt beschouwd als een van de belangrijkste dichters en filosofen binnen het soefisme, een mystieke traditie die haar oorsprong deels heeft in de vroege islam. In verscheidene Perzisch sprekende landen – zoals Afghanistan, Iran, Tadzjikistan en Azerbeidjaan – is Rumi’s werk onderdeel van het nationale erfgoed.

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Azië, Censuur, cultuurrelativisme, Desinformatie, Europa, Geschiedvervalsing, Historie, Hypocrisie, Islam, islam-collaboratie, kwaadaardige opzet, Linkse Kerk, meningsdictatuur, nieuw fascisme, onwetendheid, political correctness, praatjesmakers, propaganda, Rotzakken, verloedering. Bookmark de permalink .

7 reacties op Laat u niets wijsmaken: Rumi was blank

 1. J. C. Th. Köhler zegt:

  “Laat u niets wijsmaken: Rumi was blank”

  Frankly my dear, I don’t give a damn. Ik wist niet eens wie Rumi was en het zal me waarachtig aan m’n rayt roesten of hij blank of zwart of bruin of geel was. Of heeft hij, net als véél Marokkanen, geholpen ons land te bevrijden tijdens de Tweede Wereldoorlog?

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Like

 2. Jo han zegt:

  Zijn naam zegt het idd al ;

  Mohammed ( waarschijnlijk een verplichte toevoeging door de islamitische overheersers)
  Jalal
  Ad-din ( din betekent geloof in het oud Arabisch)
  Balki ( betekent misschien in het oud Arabisch)
  Rumi ( staat ook al in de text, betekent eigenlijk gewoon rooms)

  Dus vertaald; Mohammed Jalal van het geloof misschien/waarschijnlijk rooms.

  Like

 3. Frans Brassens zegt:

  Misschien wel goed om de slotalinea van het stuk hier te citeren:

  “Jorjani eindigt zijn uiteenzetting met een waarschuwing. Zijn eigen volk – de Indo-Europeanen die ooit Perzië bevolkten – werd verslagen door vijandige volkeren en blootgesteld aan genocide door middel van gedwongen rassenvermenging en bekering.

  In het kader van de massa-immigratie en de vluchtelingencrisis moeten Europeanen beseffen dat zij nu door het zelfde gevaar worden geconfronteerd. Als wij als Europeanen geen proactieve houding aannemen, dreigen wij hetzelfde lot te ondergaan als de oorspronkelijke bevolking van Perzië.”

  Like

 4. Lee zegt:

  Really? Waarom blijven die gekleurden altijd zwart wit denken terwijl de meeste blanken daar totaal geen last van hebben? Ze moeten zich minderwaardig voelen, ik heb geen andere verklaring.

  Like

 5. Jan zegt:

  Dit is een typisch geval van ‘cultural appropriation’ van links volk. Blanken en westerlingen mogen niets overnemen van een ander volk wat zij eventueel kunnen gebruiken maar ieder ander en dan met name achterlijke culturen en volkeren mogen alles van het westen overnemen en hierover zelfs liegen, zoals Arabieren die werkelijk alles hebben uitgevonden. Wat ooit is begonnen met schelden op eigen cultuur zoals door o.a. Sonja Barend en nu (voorlopig) geëindigd in culturele toe-eigening en niet te vergeten apartheid van links volk, wat wederom de juistheid van het boek van Bosma over Zuid-Afrika aangeeft.
  Wat ‘culturele toe-eigening’ ook aangeeft is dat links volk schizo is want enerzijds propageren zij een multiculti maatschappij (wat het niet is overigens) maar anderzijds mag niemand iets van een ander overnemen en dient iedereen strikt langs elkaar heen te leven.
  Ik verwacht dan ook dan mohammediens binnenkort in hun blote kont rondlopen.

  This obsession with ‘cultural appropriation’ is leading us down a very dark path
  Brendan O’Neill
  http://blogs.spectator.co.uk/2015/11/this-obsession-with-cultural-appropriation-is-leading-us-down-a-very-dark-path/

  Like

 6. Eric zegt:

  “In Iran ziet men Rumi als Perzisch, aangezien de meerderheid van zijn werk geschreven is in de Perzische taal. De Afghanen veroordelen ze deze theorie, omdat de dichter geboren was in het hedendaagse Afghanistan. Ook de Turken eisen Rumi op, vanwege het feit dat hij het grootste gedeelte van zijn leven doorbracht in de Turkse stad Konya.” Kunnen Iran, Afghanistan en Turkije hier niet even een oorlogje over opstarten?

  Like

 7. Luchtpint zegt:

  “Meer dan acht eeuwen later is de topografie van het Midden-Oosten nogal veranderd en discussieert men hevig over de etniciteit van de filosoof. In Iran ziet men Rumi als Perzisch, aangezien de meerderheid van zijn werk geschreven is in de Perzische taal. De Afghanen veroordelen ze deze theorie, omdat de dichter geboren was in het hedendaagse Afghanistan. Ook de Turken eisen Rumi op, vanwege het feit dat hij het grootste gedeelte van zijn leven doorbracht in de Turkse stad Konya.”

  Eigenlijk is dit een infantiele discussie die weinig met ras te maken heeft, en alles met nationaliteit / etniciteit, wat niet hetzelfde is. Grosso modo zijn er maar 3 verschillende rassen op deze planeet, d.w.z. blank (Europide), zwart (Negroïde) en Oost-Aziatisch (Mongoloïde), van indianen op het (gehele) Amerikaanse continent wordt vandaag aangenomen dat dit slechts een variatie vormt van het Mongoloïde ras, in tegenstelling tot de 19e eeuw,, toen men (foutief) sprak van het rode ras.

  De meeste mensen met Afghaanse nationaliteit (Tadzjieken + Pasjtoe’s vooral) zijn van het Europide ras, een kleiner deel is van het Mongoloïde ras of behoren tot een Turks-Mongools volk. (zoals de Hazara). Turken zijn door de band van het Europide ras, vooral de Turken + de Azeri. Daarnaast spreekt men ook van Turks-Mongoolse volkeren. Het eigenaardige van Turks-Mongoolse volkeren is gewoonlijk dat een deel van hen meer Mongoloïde trekken in het aangezicht vertoont (men noemt dit fenotypische kenmerken), terwijl anderen, die tot dezelfde etniciteit behoren en dezelfde taal spreken (die tot de Turkse taalgroep behoort) eerder de kenmerken van “standaard” Turken vertonen. (Europide) Typische Turks-Mongoolse volkeren zijn o.a. Kazachen, Oezbeken, Turkmenen, Kirgiezen, Oeigoeren, Hazara, en een reeks kleinere volkeren in Rusland en een aantal nomadische stammen in Iran, waaronder Qashqai en zeker ook de Turkmenen.

  In Iran vind men zowel “standaard” Perzen als Turkse volkeren die geheel Europide zijn van ras (Azeri vormen ongeveer 23% van mensen met Iraanse nationaliteit) Daarnaast vind je ook mensen van Turks-Mongoolse oorsprong, die gedeeltelijk Mongoloïde zijn van ras. (een deel meer Europees uitziend, een deel meer Mongools)

  Je ziet dus dat dit geen rassenkwestie kan zijn: Rumi was vermoedelijk Indo-Europees en dus Europide van uitzicht, net zoals het fenotype van de Turken zelf. (ook al spreken die geen Indo-Europese taal) Het zou kunnen dat Rumi bijvoorbeeld een gepersifieerde Turkmeen was, en dat zou dan betekenen dat hij ofwel er Europide uitzag, hetzij dat hij eerder Mongoloïde fenotypische kenmerken vertoonde.(de invasie van de mongolen had zich toen reeds voorgedaan en Turkmenen vind je in Iran, Turkmenistan zelf en Afghanistan, en zelfs in delen van Irak)

  Turkije, Iran en Afghanistan bestonden toen uiteraard niet, dus,kan het geen nationaliteitenkwestie zijn. Dat houdt onnozelaars niet tegen om bijvoorbeeld Rumi als Afghaan of Turk te claimen. Onmogelijk, want centraal-Azië had geen vaste grenzen, zoals de meeste landen doorheen een groot deel van hun geschiedenis geen vaste grenzen hadden, zelfs niet in Europa. En dat geldt voor Azië even goed.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s