Libië: De volgende oorlog van de NAVO is begonnen

Screenshot_39

(Door: Peter Orzechowski – Vertaling: E.J. Bron)

Aanvallen met messen in Duitse treinen, een mogelijke militair conflict tussen Oekraïne en Rusland, de Olympische Spelen in Rio de Janeiro – het publiek is op dit moment voldoende afgeleid om niet op te merken dat de VS/NAVO de volgende oorlog zijn begonnen: de strijd om Libië.

Kopp-Online

Washington heeft zojuist de aanwezigheid van Amerikaanse grondtroepen in Libië evenals de voortdurende luchtoperatie tegen de terreurmilitie ISIS in Sirte bevestigd. “enkele Amerikaanse troepen kwamen naar Libië en verlieten het daarna om informatie uit te wisselen met Libische militairen in de coördinatiecentra. Deze acties gaan door tegen de achtergrond van de zich intensiverende strijd tegen ISIS en andere terreurorganisaties”, probeerde de woordvoerder van het Pentagon, Gordon Trowbridge, te relativeren.

Volgens hem zijn de Amerikaanse troepen niet rechtstreeks betrokken bij de gevechten, maar voorzien ze de Libiërs van informatie, die voor een strategische doorbraak van de Libische regering zou moeten zorgen. De Amerikaanse luchtstrijdkrachten begonnen op 1 augustus met aanvallen op stellingen van ISIS in Sirte. De minister-president van de Libische regering van nationale eenheid, Fayiz Mustafa as-Sarradsch, zou zich met dit verzoek tot Washington gericht hebben.

Het Libische parlement bekritiseerde ondertussen de Amerikaanse interventie. In een persmededeling van de defensiecommissie van het wetgevende orgaan van 2 augustus staat dat het bij de luchtaanvallen door de Amerikaanse luchtmacht in Sirte gaat om de ondersteuning van de regering van nationale eenheid, die tot nu toe nog niet goedgekeurd zou zijn door de Libische bevolking en daarom ongrondwettig en illegitiem zou blijven.

Het kabinet wordt weliswaar door de wereldgemeenschap erkend, maar moet echter nog, om volledig gelegitimeerd te worden, nog door het Libische parlement worden bevestigd. Dit zou voor Washington echter geen belemmering zijn om de regering van nationale eenheid te ondersteunen.

Screenshot_38

Volgens de Libische politicoloog Abdulaziz Egniyya versterken de Amerikanen met de ondersteuning niet alleen de regering van nationale eenheid, maar ook andere, zogenaamd gematigde terreurbewegingen. De regering van nationale eenheid zou volgens Egniyya overwegend bestaan uit vertegenwoordigers van de Moslimbroeders en andere radicaalislamitische organisaties. Daarom zou het kabinet niet door het parlement erkend worden. De Amerikanen zouden gewoon hun mensen ondersteunen, aldus de deskundige.

NAVO-voorhoede al in het land

Maar niet alleen de VS hebben troepen in het olierijke land. Al op 20 juli had de Franse regering het verlies van drie Franse soldaten in Libië bevestigd. In de buurt van de stad Benghazi zou een helikopter zijn neergeschoten door terroristen. Daarvoor was er absoluut geen informatie geweest over de aanwezigheid van Franse troepen in het land.

De Franse actie in Libië was door de regering van nationale eenheid, dat strijd heeft met het parlement in het oosten van het land, heftig bekritiseerd. De Franse ambassadeur moest officieel uitleg komen geven, de situatie werd als schending van het volkerenrecht gekwalificeerd. Volgens informatie van de informanten zouden de Franse speciale eenheden zich daarna uit Libië hebben teruggetrokken. De militairen zouden zijn ondergebracht op een Amerikaans steunpunt dichtbij Malta, maar zouden op ieder gewenst moment kunnen terugkeren.

De regering van Italië heeft eveneens een actie van een elite-eenheid in Libië toegegeven. De desbetreffende bevestiging van de commandocentrale van de speciale eenheden COFS werd door de website “Huffington Post” gepubliceerd. De in november 2015 door het parlement aangenomen wet geeft toestemming aan de minister-president om voor een periode van 24 maanden speciale eenheden in het buitenland in te zetten – in geval van nood, bij crisissituaties of bij bedreiging van de nationale veiligheid.

In Libië zouden zich al enkele tientallen Italiaanse militairen van het “Col Moschin”-regiment, een speciale eenheid van het Italiaans leger, bevinden. Het zou hun doel zijn om de volksweer van de Libische minister-president Fayiz as-Sarradsch en de volksstammen uit de stad Misrata voor te bereiden op het verwijderen van mijnen en hen te leren hoe zich te verdedigen tegen scherpschutters van ISIS.

“We hebben geen militaire missie in Libië. Mocht er zo´n missie uitgevoerd worden, dan alleen met instemming van het parlement”, zei daarentegen de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Paolo Gentiloni, in een interview met de krant “Corriere della Sera”. Hij benadrukte dat Italië de regering van as-Sarradsch zou ondersteunen, die in de nabije toekomst ook de Italiaanse ambassade in Libië weer zou willen openen.

Duitsland is er uiteraard ook bij. Het Duitse leger, de Bundeswehr, zou deelnemen aan het opleiden door de EU van Libische eenheden voor de kustbewaking. Volgens informatie van de “Deutsche Presse-Agentur” onderzoekt het Duitse ministerie van Defensie op dit moment welke soort ondersteuning mogelijk is. Er zou hierover de komende weken al een beslissing kunnen worden genomen.

Screenshot_40De betrokkenheid zou plaatsvinden in het kader van de uitbreiding van de al lopende EU-marineactie “Sophia”. Met de ondersteuning van de Libische kustwacht hoopt de EU op een vermindering van de illegale immigratie uit Afrika. Als gevolg van de burgeroorlog bestaat er op dit moment in Libië geen functionerende grensbewaking. Alleen al dit jaar kwamen er al ongeveer 90.000 mensen via de centrale Middellandse Zeeroute naar Europa. Op dit moment zijn er bijna 130 Duitse soldaten op twee schepen actief. Het Duitse parlement heeft al in juli ingestemd met een mogelijke deelname van Duitse soldaten aan de uitbreiding van de EU-actie.

Behalve de opleiding van de kustwacht zal daar als nieuwe taak ook de strijd tegen de wapensmokkel bijkomen. Door de controle op het VN-wapenembargo dient verhinderd te worden dat extremistische groeperingen zoals de terreurmilitie ISIS in het Noord-Afrikaanse land van wapens voorzien worden.

Het hachelijke aan het plan is de keuze van de Libiërs die opgeleid moeten worden. Critici vrezen dat niet voor de volle 100% kan worden uitgesloten dat terroristen zich als sollicitant melden. Volgens informatie uit EU-kringen zou de eerste training voor Libische kustbewakers in oktober beginnen op schepen, die bijvoorbeeld beschikbaar gesteld zouden kunnen worden door Italië of Nederland. Een opleiding in Libië zelf wordt vanwege de veiligheidssituatie eerst uitgesloten. Er wordt echter ook over nagedacht om trainingscentra op te richten in Griekenland of op Malta.

Staat er een invasie voor de deur?

De voorzitter van de vereniging “Voor een verenigd en democratisch Libië”, Fatima Abu an-Niran, vreest: “De Amerikanen zullen met niemand iets afspreken. Het is hun doel de regio volledig te controleren. De VS bezweren de bedoeling om ISIS te bestrijden, maar iedere Libiër (…) zal u vertellen dat dit slechts een voorwendsel voor hun invasie is. De Amerikanen willen Libië onder zich plaatsen, de terroristen ondersteunen en daardoor de buurlanden, vooral Algerije en Egypte, in de chaos storten.”

Er wordt al langere tijd over gesproken dat een nieuwe Amerikaanse actie in Libië mogelijk zou zijn. Zo berichtte het Russische persbureau “RIA Novosti” op 26 mei dat Griekenland, Italië en Malta hun luchtruim drie maanden hebben gesloten voor Libische vliegtuigen. Een bron voerde dat terug op de voorbereiding van een nieuwe NAVO-actie in dit Noord-Afrikaanse land.

Al op 5 april had de Amerikaanse president Barack Obama een ontmoeting met de secretaris-generaal van NAVO, Jens Stoltenberg, en daarna tijdens een persconferentie gezegd: “We blijven in de context van de acties in landen zoals Libië samenwerken. Volgens mij kunnen we in het belang van de stabilisering van dergelijke landen enorm veel hulp bieden.” Stoltenberg van zijn kant zei dat de strijdkrachten van de alliantie zich constant in staat van paraatheid zouden bevinden.

Prompt duikt het voorwendsel voor de oorlog op

Nauwelijks versterkt de NAVO zichzelf in Libië, of er duikt een document in het Libische bolwerk van ISIS, Sirte, op dat het perfecte voorwendsel voor de oorlog levert. Volgens een krantenbericht bevinden zich al tientallen, zo niet honderden strijders van de “Islamitische Staat” in Italië. Veel van de extremisten zouden ook doorreizen naar Noord-Europa.

In het document, dat door de Libische autoriteiten ontdekt zou zijn, zouden namen en aanslagplannen staan die wijzen op een netwerk van ISIS in Italië, berichtte de krant “Corriere della Sera” zaterdag. Met de regering van nationale eenheid geallieerde milities in Libië zouden enkele dagen geleden het Libische hoofdkwartier in Sirte hebben veroverd en de documenten in beslag hebben genomen. Deze zouden ook aanwijzingen bevatten over de rol van ISIS-aanvoerders. De Libische autoriteiten zouden bereid zijn de namen aan de Italiaanse autoriteiten door te geven, zegt men.

Het netwerk zou gelieerd zijn aan de 47-jarige Tunesiër Abu Nassim, die lange tijd in Italië woonde en later voor de jihadistische militie in Libië vocht. De vondst zou de Italiaanse autoriteiten in staat van paraatheid hebben gebracht, aldus de krant. De uit Sirte verjaagde ISIS-strijders zouden zich onder bootvluchtelingen kunnen mengen om in Italië aanslagen te plegen, vrezen de ambtenaren. De aanwijzingen voor vermeende geradicaliseerde buitenlanders uit Italië zouden de afgelopen weken zijn toegenomen.

Verder zegt men dat tientallen, zo niet honderden ISIS-strijders eerst op weg gegaan zouden zijn naar Italië om daarna verder te reizen richting Noord-Europa.

Screenshot_41

Bron:
http://info.kopp-verlag.de
Auteur: Peter Orzechowski

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Libië, NAVO, VS. Bookmark de permalink .

10 reacties op Libië: De volgende oorlog van de NAVO is begonnen

 1. Guardiacivil zegt:

  Ergens in het najaar van 2015 schreef ik hier al over het feit dat de IS zich ging uitbreiden naar Turkije en Libië. Dat de heer Poetin er goed aan zou doen een paar grote oorlogsschepen voor de kust te stationeren al was het alleen maar om duidelijk te maken de sommige lieden zich rustig zouden moeten houden op het wereldtoneel.
  Maar toen moest zijn aandacht ook nog naar Sirië waar de strijd echt ging losbarsten.
  De stroom gelukzoekers, zo schreef ik, zou zich vanuit het MO verplaatsen naar Libië, Tunesië en Marokko. Spanje krijgt nu al meer bootjes te verwerken die vanuit Marokko zijn vertrokken.
  De IS heeft zijn gebied ongemerkt uitgebreid en alle gebeurtenissen als de spelen is een afleiding voor het volk, ondertussen komen de grote aanslagen er aan, want alles is goed voorbereid en gereed om toe te slaan.
  Ik wacht nog steeds op die grote “BOEM”!!!

  Like

 2. Flo zegt:

  Alles zit daar, fout of goed bedoeld, “de militairen.”
  Kort door de bocht, er is GEEN strijdmacht hier in europa, die ons kan beschermen tegen de primitieve hordes negers, moslims etc. etc.

  Like

  • Ron zegt:

   Je bent een van de weinigen die dit ziet.

   Dit is precies de bedoeling, zowel van de VS als de EU.
   “Zorg dat de soldaten ver weg zijn als ISIS in west-Europa los gaat. Een zelfde soort verhaal voor de VS.”

   Wij als gewoon volk kunnen ons wel degelijk nog verdedigen, ook al mogen we geen wapens hebben, maar het zal veel moeilijker zijn.
   Gebruik veel fantasie, zoek scherpe voorwerpen die makkelijk gehanteerd kunnen worden, bezoek de afdeling ongedierte- en onkruidbestrijding in het tuincentrum en de doe-het-zelver voor scherp handgereedschap. Lees ook hoe de indianen in Zuid-Amerika dit deden en denk aan kinderspelletjes met pvc-buis.
   Denk ook aan bagger uit de sloot met veel bacteriën erin. Een klein wondje bij je tegenstander kan genoeg zijn voor een flinke infectie. Vergeet alleen niet ontsmettingsmiddel voor het geval van ongelukjes.

   Like

 3. Pingback: Libië: De volgende oorlog van de NAVO is begonnen - Ik zeg NEE tegen EU

 4. Als ze daar een oorlog ontketenen, hebben de zwartjes recht op asiel. Bedankt Obama.

  Like

 5. Anna zegt:

  Maken ze weer de Syrië fout.
  Een regering die niet erkent wordt door het parlement steunen…. Het parlement heeft het ws beter gezien…. Zolang de moslim broeders mee vechten met de regering….. Steunt het parlement niet…….. !!!!!!! En dan te weten dan Obama zijn broer een moslim broeder is….. Malik Obama………….. Zou hij , Malik, soms meeregeren…. Het begint er veel op te lijken…… Obama heeft continu een voorkeur voor de verkeerde keuzes…… Islamitische keuze’s die de wereld kapot maken of op zijn minst destabiliseren……..Obama wiens naam eigenlijk Barry Soetoro is, speelt een vies en gevaarlijk spelletje…. Hoe lang nog….. Hij kan maar beter onderduiken…. Hij maakt meer kapot dan dat hij goede beslissingen neemt…. Het Yes we can is tot een No we can’t …… geworden…..wat is die man diep gezonken……. Het is een schaamteloze islamiet; en dit aan de macht in de USA……

  Like

 6. Jan zegt:

  Jeroen Oerlemans

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s