Na Saoedische luchtaanvallen: Artsen zonder Grenzen verlaat Jemen

Screenshot_15

(Door: “Bürgender” – Vertaling: E.J. Bron)

Na de jongste luchtaanvallen door Saoedi-Arabië op een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen zal de hulporganisatie zich uit Jemen terugtrekken. De Britse regering had zich het afgelopen jaar voor een voorzitterschap van Saoedi-Arabië in de VN-mensenrechtenraad uitgesproken en komt desbetreffend steeds meer onder druk te staan.

Gegenfrage

Artsen zonder Grenzen heeft aangekondigd dat ze haar medewerkers uit zes ziekenhuizen in Noord-Jemen zal terugtrekken. Tot nu toe zou men van Saoedi-Arabië geen garantie hebben gekregen dat de ziekenhuizen van de hulporganisatie niet opnieuw worden aangevallen. “Het was geen gemakkelijke beslissing”, zei de in Parijs gevestigde organisatie Artsen zonder Grenzen donderdag in een verklaring en beschuldigde Saoedi-Arabië er van willekeurig bommen af te gooien en onbetrouwbare bezweringen te doen.

“Door de intensiteit van het huidige offensief en ons verlies aan vertrouwen in de door Saoedi-Arabië aangevoerde coalitie om zulke dodelijke aanvallen te verhinderen, beschouwt Artsen zonder Grenzen de ziekenhuizen in Saada en Hajjah als te onveilig voor patiënten en medewerkers”, aldus de verklaring.

De beslissing om zich terug te trekken uit Jemen volgt op een enkele dagen geleden uitgevoerde luchtaanval door Saoedi-Arabië op een door de hulporganisatie geëxploiteerd ziekenhuis in de provincie Hajjah, waarbij elf mensen om het leven kwamen. Inmiddels is naar eigen zeggen het aantal dodelijke slachtoffers gestegen naar 19. Op het moment van de aanval bevonden zich 23 patiënten op de afdeling chirurgie, 25 volwassenen en 13 baby´s op de kraamafdeling en 12 kinderen op de afdeling kindergeneeskunde. De medische hulporganisatie zei dat aan ze de Saoedische coalitie daarvoor GPS-data van de locatie van het ziekenhuis zou hebben doorgegeven om zulke aanvallen te vermijden.

Naar eigen zeggen kwam Artsen zonder Grenzen de afgelopen acht maanden tweemaal bijeen met vertegenwoordigers van Saoedi-Arabië, waarbij gegarandeerd werd dat de aanvallen op ziekenhuizen zouden stoppen. “De luchtaanvallen werden desondanks voortgezet, ondanks het feit dat Artsen zonder Grenzen GPS-data van ziekenhuizen beschikbaar stelden, waarmee de organisatie met de bij het conflict betrokken partijen werkt”, aldus de verklaring.

Nadat de sjiitische Houthi´s in de zomer van 2014 de regering in Jemen overnamen, mengde Saoedi-Arabië zich in de binnenlandse aangelegenheden van het land en begon vanaf maart 2015 met luchtaanvallen om de bondgenoten van de voormalige president Mansour Hadi terug aan de macht te brengen. Saoedi-Arabië beschouwt de Houthi-rebellen als proxy van Iran, die geldt als de grootste tegenstander in de regio. De Houthi´s beschuldigen Saoedi-Arabië van een illegale aanvalsoorlog tegen het land. Daadwerkelijk werden er marktpleinen en woongebieden door de Saoedische luchtmacht gebombardeerd, waardoor tot nu toe minstens 3.500 burgers om het leven kwamen en 6.500 anderen gewond raakten.

Bron:
www.gegenfrage.com
Door: “Bürgender”

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Barbarisme, Islam, Jemen, Naïviteit, NGO, Saoedi-Arabië, sjiieten, socialistisch idealisme, soennieten. Bookmark de permalink .

8 reacties op Na Saoedische luchtaanvallen: Artsen zonder Grenzen verlaat Jemen

 1. Cathja zegt:

  Saoedi-Arabië is een bondgenoot van de VS. Waarom veroordeelt Obama dit walgelijke gedrag van de Saoedi’s niet? Ze blijken hoogst onbetrouwbaar te zijn.

  Like

 2. Robby E. zegt:

  Toen de Britten kozen voor een Brexit dacht ik nog: slimme jongens die Engelsen!
  Maar nu hebben ze zich het afgelopen jaar voor een voorzitterschap van Saoedi-Arabië in de VN-mensenrechtenraad uitgesproken? Ze zuipen teveel die gasten!

  Like

 3. Obama heeft goede banden met Saoediërs.

  Like

 4. hslot4 zegt:

  Ver van mn bed show .
  Die artsen zonder grenzen hebben dus toch grenzen jee wat ironisch.
  Overigens jongens jullie kunnen hier in Nederland ook prima aan de gang hoor met je artsen opleiding hoef je ook de grens niet over lekker veilig .
  Kunnen de kosten voor de Eigen burgers ook weer wat naar beneden .

  Like

 5. Deze anti – christelijke islamitische bloedvergieters bende is volledig door Amerika ,en die huichelaars bende te Brussel gefinancierd ,de wereld is letterlijk in de klauwen van de duivel!Gelukkig is er EEN ONZICHTBARE GOD DIE over de dood heen het laatste woord heeft over al deze geïnstitutionaliseerde bloedvergieters benden!Gelukkig valt een koninkrijk wat tegen zich zelf verdeeld is vanzelf uit elkaar!!Shalom van Léon van Duren

  Like

 6. Thom zegt:

  Artsen Zonder Grenzen is een linkse laplul beweging.
  Degene die hem opgericht heeft is Jacques de Milliano. Hij kwam heel hoog te staan op de CDA lijst voor de Tweede Kamer.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacques_de_Milliano
  Daar kreeg de halve garen het aan de stok met de CDA leiding omdat hij erop tegen was dat Bosnische migranten zouden worden teruggestuurd.

  Like

 7. Pete zegt:

  Zo… toch mooi gelukt.. Die vuile blanke christenhonden in witte jassen zijn het land uit !!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s