Daar zit ISIS niet – zijn de Amerikaanse troepen in Hasakah om de Koerden te “adviseren” hoe ze het Syrische leger moeten aanvallen?

Screenshot_36

(Door: “Moon of Alabama” – Vertaling: E.J. Bron)

Eergisteren brak er in de hoofdzakelijk Koerdische stad Hasakah in het noordoosten van Syrië een gevecht uit tussen troepen van het Syrisch-Arabische leger van Assad (SAA) en Koerdische eenheden. Hasakah herbergt ongeveer 200.000 mensen, evenals al jarenlang een kazerne van het SAA. Er waren wel eens enkele vijandigheden tussen de koerden en de soldaten, maar over het algemeen is de situatie rustig.

Er vonden al eerder gevechten plaats, maar daarbij ging het echter om lokale rivaliteiten tussen hulpkrachten van de defensietroepen van lokale Arabisch-christelijke minderheden en enkele groepen die onder de naam “Asayish” fungeren en een soort interne Koerdische veiligheidsgroep zijn. Deze schermutselingen duurden normaal gesproken slechts een of twee dagen, waarna de volwassenen van beide partijen het conflict over dit of dat checkpoint bijlegden.

De stad Hasakah werd één maal bedreigd door ISIS, maar dat gevaar is inmiddels afgewend.

Eergisteren brak er een nieuw gevecht uit, deze keer echter serieus. De Syrische luchtmacht werd geroepen ter verdediging om een rechtstreekse aanval op de SAA-kazerne en een minderheden-wijk af te weren:

Syrische regeringsvliegtuigen bombardeerden donderdag voor het eerst sinds de vijf jaar durende burgeroorlog Koerdische gebieden in de noordoostelijke stad Hasakah, aldus de Syrisch-Koerdische militie YPG en een controlegroep.

De Syrische regering beschikt nog steeds over steun in de steden Qamishli en Hasakah, die zich beide in het district Hasakah bevinden en grotendeels met de gebieden die in het bezit zijn van de YPG co-existeren.

De reden voor het opvlammen van het geweld was onduidelijk.

Xelil zei dat regeringstroepen de Koerdische wijken van Hasakah met artillerie zouden hebben beschoten en er vonden twee heftige botsingen plaats in de stad.

Het Syrische Observatiepunt voor Mensenrechten, die de oorlog volgt met behulp van een netwerk van activisten, zei dat gevechtsvliegtuigen stellingen van de Koerdische veiligheidstroepen op de korrel zouden hebben genomen die zich in het noordwesten en noordoosten van Hasakah bevinden.

De reden voor het uitbreken van de gevechten zou iets te maken kunnen hebben met de Amerikaanse troepen, die zich, om welke reden dan ook, in Hasakah ophouden. Het Amerikaanse leger beklaagt nu dat zijn troepen door de Syrische luchtmacht werden beschoten:

De Syrische luchtaanval vond in de noordoostelijk gelegen stad Hasakah plaats, een gebied waar in toenemende mate grondgevechten plaatsvinden tussen de Koerdische YPG en Syrische regeringstroepen. Er bevond zich een klein aantal Amerikaanse opleidingsofficieren, die de YPG zouden adviseren, toen de Syrische luchtaanvallen begonnen.

Nadat de Syrische Su-24´s met hun aanval begonnen, nam de VS onmiddellijk contact op met de Russen, zoals Davis zei, en maakte duidelijk dat een Amerikaans vliegtuig direct zou reageren als er krachten van de coalitie onder vuur zouden worden genomen.

De Russen verklaarden dat zij de aanval niet uitvoerden, waarbij de VS een gevechtsvliegtuig naar het gebied stuurde om de onder vuur genomen Amerikanen te beschermen.

Toen het Amerikaanse vliegtuig aankwam, verliet het aanvallende Syrische vliegtuig net de plek.

Er bevond zich geen ISIS in het gebied, dat inmiddels ver weg ligt van de gevechtszone.

 • Waarom zijn Amerikaanse troepen volledig zonder legale rechtvaardiging überhaupt in Syrië, of in Hasakah en omgeving?
 • Wie “adviseren” ze daar en waarom?
 • Waarom breekt er een zeldzaam lokaal gevecht uit, dat uitgerekend serieus wordt als er Amerikaanse troepen in de buurt zijn?

De VS hadden de gotspe om de Syriër ervoor te “waarschuwen” dat zij hun eigen troepen op Syrisch grondgebied verdedigen:

Bovendien werden er eergisteren en gisteren Amerikaanse luchtpatrouilles naar het gebied gestuurd.

David zei dat de Syriërs “er goed aan zouden doen” om zich in het vervolg op de grond niet in de aangelegenheden van de coalitietroepen te mengen.

Syrische regeringstroepen werden door Koerdische eenheden aangevallen, die door Amerikaanse speciale eenheden “geadviseerd” worden. Volgens de Amerikaanse woordvoerder mag de Syrische luchtmacht zich niet verdedigen? Wat heeft dat te maken met de “strijd tegen ISIS” in Oost-Syrië, de zogenaamd enige reden waarom de Amerikaanse troepen zich überhaupt in Syrië bevinden?

De Syrische luchtmacht vloog gisteren opnieuw boven Hasakah en voerde bombardementen uit op stellingen van waaruit het Syrische leger werd aangevallen. Ze zouden daar niet zonder Russische toestemming vliegen. Wil het Amerikaanse leger een gevecht provoceren met de Syrische luchtmacht en zijn Russische ondersteuner?

De Koerden van de YPG beweren dat ze nu de burgers uit enkele stadsdelen zouden evacueren. Blijkbaar verwachten ze een langer conflict.

Elke beweging van het Syrische leger in Hasakah wordt door Ankara nauwlettend in de gaten gehouden. Turkije vreest terecht dat de Amerikaanse ondersteuners van de Koerden zullen proberen een nationale staat in Syrië en Irak te vestigen. Dat zou een bedreiging zijn voor Turkije met zijn eigen grote Koerdische minderheid.

Mochten de Koerden met hulp van de VS het Syrische leger uit Hasakah verdrijven, dan zou Turkije weten dat iedere bewering van de kant van de VS om niet tegen de belangen te handelen van hun bondgenoot Turkije vals zou zijn. Dat zou de al grote voorbehouden van de Turken tegen de VS nog verder versterken en hen mogelijk in een alliantie met Rusland en Iran drijven.

Bron:
http://inselpresse.blogspot.nl

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Iran, ISIS, Koerden, oliebelangen, Rusland, Syrië, Turkije, VS. Bookmark de permalink .

8 reacties op Daar zit ISIS niet – zijn de Amerikaanse troepen in Hasakah om de Koerden te “adviseren” hoe ze het Syrische leger moeten aanvallen?

 1. Ongelovige zegt:

  Nu wordt het toch echt moeilijk. En straks ook nog het Turkse leger erbij.

  Like

 2. joga zegt:

  Wat zijn die Obama en Clinton toch fantastische strategen. Ze doen werkelijk alles fout en dat is in hun optiek weer goed,want dat destabiliseert de regio weer verder en komt het eerder tot een clash met de Russen. Die worden echter steeds moediger, wetende , dat hun luchtmacht vele malen sterker is dan de Amerikaanse met hun faal-JSF, waarvan je na een mislukte demo in Nederland niets meer hoort en die zeker niet kan worden ingezet in het midden-oosten. Ze liggen inmiddels 10-tallen jaren achter op de Russen en die weten dat als geen ander. Vandaar ook de move van Erdogan, die geen enkel vertrouwen meer heeft in de NAVO, maar dit nog niet hardop durft te zeggen.

  Like

 3. Fubar zegt:

  “Turkije vreest terecht dat de Amerikaanse ondersteuners van de Koerden zullen proberen een nationale staat in Syrië en Irak te vestigen.”

  Ja, en? Mogen die Koerden geen eigen staat van de schrijver van dit stukje?

  “Dat zou een bedreiging zijn voor Turkije met zijn eigen grote Koerdische minderheid.”

  Elke bedreiging voor Turkije juich ik van harte toe.

  “Mochten de Koerden met hulp van de VS het Syrische leger uit Hasakah verdrijven, dan zou Turkije weten dat iedere bewering van de kant van de VS om niet tegen de belangen te handelen van hun bondgenoot Turkije vals zou zijn.”

  De relatie VS-Turkije kan me niet snel genoeg op de klippen lopen.

  “Dat zou de al grote voorbehouden van de Turken tegen de VS nog verder versterken en hen mogelijk in een alliantie met Rusland en Iran drijven.”

  Daar wens ik de Turken dan veel plezier mee. Zeker de 12 eerdere Russisch-Turkse oorlogen vergeten. En een bondgenootschap met het sjiitische Iran gaat hem ook niet echt worden.

  Biji Kurdistan !

  Like

 4. Perfide Albion zegt:

  Obama en Clinton zijn 2 oorlogsmisdadigers met Syrisch bloed aan hun handen. Ze horen thuis in een gevangenis of aan een galg.

  Like

 5. Laat Obama de rotzooi in eigen land eens aanpakken, die bemoeizucht.

  Like

 6. dees zegt:

  De Koerden gokken op de verkeerde vriend, het waren de Russen immers die lang geleden Koerdistan ( Republiek Mahabad) erkende als staat, helaas voor hen was het maar van korte duur.

  Like

 7. Guardiacivil zegt:

  Middels aanwezigheid van adviseurs en nog wat Amerikaanse militairen (misschien wel speciale eenheden) die chaos willen veroorzaken en straks iemand aanwijzen als schuldige als het uit de hand loopt? Met welk gevolg? Willen Amerikanen perse een oorlog op grotere schaal ontketenen? Zit de CIA er soms ook nog tussen? Vergeet aub niet dit vieze spel nauwlettend te volgen.!!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s