De eurozone moet gewoon mislukken

Screenshot_69

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

De eurozone wordt al jarenlang door een enorme economische en financiële onbalans op de proef gesteld. De jongste crisis heeft deze versterkt. Maar de politieke wil alleen zal niet helpen om het valutagebied bij elkaar te houden.

Contra magazine

De Europese economische, financiële en schuldencrisis is nog lang niet voorbij. Tegenover het (nog) sterke Duitsland en andere Midden-/Noordwest-Europese landen in de eurozone staan duidelijk zwakkere landen in het westen, zuiden en oosten. De aanwezige economische en financiële verschillen zorgen voor een enorm spanningsveld, dat door de gemeenschappelijke munt – de euro – kunstmatig wordt versterkt.

Inmiddels wordt het model van een noord-euro en een zuid-euro weer in het spel gebracht. Want het idee van een transferunie, dat gezien de aanwezige euro-structuren dringend noodzakelijk zou zijn, is politiek niet maakbaar. Eigenlijk zouden er namelijk structuren voor een verdeling van inkomsten en uitgaven gecreëerd moeten worden, zoals die bijvoorbeeld in Duitsland bestaan met de verdeling van inkomsten en uitgaven tussen de Bond, de deelstaten en de gemeenten. Maar wat daar al (of ook in Italië, waar het rijke noorden het arme zuiden ondersteunt) slechts tot op zekere hoogte functioneert, zal op Europees niveau nog minder lukken. Maar ook de staatsschulden van de eurozone zouden zo “vergemeenschappelijkt” moeten worden en deze tot een omvattende solidaire gemeenschap moeten bevorderen.

Vooral ook daarom, omdat de EU-groten zich nu al niet echt aan de zelfgemaakte regels houden en bijvoorbeeld de onlangs besloten “bankenunie”, waar in ieder geval al gedeeltelijk mee is begonnen, op omkiepen staat. Waarom? Omdat de Italiaanse (en Portugese) banken niet ver meer van een collaps verwijderd zijn en daarmee het totale bankenlandschap in het nauw drijven.

Ook al hoort men dit bij de eurocraten in Brussel niet graag, toch is het overduidelijke gewoon niet meer te ontkennen: de eurozone zit in een onvervalste crisis. “Politieke wil” alleen is niet voldoende om de Europese valutagemeenschap nog lang bij elkaar te houden. Alle breuklijnen en scheuren kunnen nauwelijks nog gelijmd worden en het constante mooipraten van de politieke elites kan al lang niet meer verbloemen dat er gewoon al teveel problemen zijn en het hele euro-verhaal een complete foutieve beslissing was.

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Brussel, euro, Eurocrisis, Eurofielen, Europa, EUSSR. Bookmark de permalink .

16 reacties op De eurozone moet gewoon mislukken

 1. volksrechter zegt:

  Dat EU gedrocht had nooit mogen bestaan.

  Like

 2. Robby E. zegt:

  Het stompzinnige is dat ze maar door blijven rotzooien, wrijven in die vlek, en maken ’t zo alleen maar erger!

  Like

 3. M.A.L. Sion zegt:

  De Euro zal dus een keiharde dood sterven want er rest een schuldenberg van ongekende hoogte. Hoe wordt die verdeeld? De schuldeisers zullen eveneens keihard hun claim leggen waar nog waarde is. (geld is er dan niet meer).
  Als de Euro dood is, is het de vraag of de EU nog in leven gehouden kan worden. De kans is zeer gering. De afwikkeling van de ‘boedelscheiding’ zal grote problemen opleveren. Zal er dan ja of nee voldoende verstand zijn om oorlog te voorkomen?
  malsion@orange.fr – aanspreekpunt De Patriotten – http://depatriotten.weebly.com

  Like

 4. Angie1968 zegt:

  De Euro heeft nooit gewerkt. Het was de natte droom van de globalisten om winstmaximalisatie te bewerkstelligen. Open grenzen, weinig belasting betalen enz…Die munt is er op slinkse wijze doorheengedrukt, zonder de Europese bevolking te raadplegen. En nu is het hele project zo gierend uit de klauwen gelopen, dat we waarschijnlijk de facto al in een diepe depressie zitten. Waarschijnlijk staat de Deutsche Bank en de ECB, al op omvallen. Daarom moeten we nu ook allemaal noodvoorraden inslaan, volgens Merkel. Die Eurofascisten zien de bui al hangen. Europa staat op omvallen, en ik voorspel, dat het moslimtuig dankbaar gebruik gaat maken vd chaos om ook nog even een burgeroorlog te beginnen. Bedankt he, Soros en aanverwant schorem! Er komt een dag dat jullie allemaal tegen de muur gezet gaan worden.

  Like

 5. adbrown2014 zegt:

  Een handelsunie met allen de zelfde wetgeving i.p.v. een politieke, kan veel bijdragen aan de oplossing voor behoudt van de EU. Ook t.a.v. de buren.

  Like

 6. joga zegt:

  M.u.v. de PVV steunen de andere politieke partijen nog steeds de € tegen beter weten in. Waarom? Ja dat weten ze zelf ook niet, maar het staat wel politiek correct.

  Like

 7. fleckie zegt:

  De hoogste tijd dat we ‘adieu ‘. kunnen zeggen, voordat we leeggezogen , en totaal ‘ontkracht’ zijn.

  Like

 8. De euro heeft ons doen afglijden voor veel mensen naar de armoede, denk bv maar aan de voedselbanken. Het zwaar moeten inleveren in de crisis om de banken overeind te houden huizen die onderwater staan en ik kan nog wel even zo doorgaan.

  Like

 9. Jean zegt:

  De Eurozone IS mislukt door over het paard getilde idioten niveau barbaarosso, zatte juncker, vanrampaai, murkul, verafstoot en co.
  Wij willen terug naar max 7 landen en dat ZONDER dat profitariaat in Brusselallabath, gewoon overleg onder mekaar dat voor 100% gefocust is op veiligheid en grensbeleid, fraude en verkeersbeleid al de rest in interne materie.

  Like

 10. Bas zegt:

  Eerste aflevering van de webserie gebaseerd op de bestseller “Hoe Durven Ze”

  Zie ook: http://buybuyeurope.eu/nl

  Like

 11. Republikein zegt:

  ‘ We zijn dank verschuldigd aan de Washington Post, de New York Times , weekblad Time en andere publicaties, waarvan de directeuren onze vergaderingen hebben bijgewoond en hun beloften van discretie bijna veertig jaar hebben eerbiedigd. Het zou onmogelijk voor ons geweest zijn om ons plan voor de wereld te ontwikkelen als wij, tijdens die jaren, aan de heldere lichten van publiciteit waren onderworpen. Maar het werk is nu veel meer verfijnd en we zijn voorbereid op weg naar één regering voor de hele wereld. De supranationale soevereiniteit van een intellectuele elite en wereldbankiers is zeker te verkiezen boven de nationale zelfbeschikking die in afgelopen eeuwen werd uitgeoefend.’ (David rockefeller 1991)

  Like

 12. louis-portugal zegt:

  Volgens meerdere realistische economen kon de € nooit gaan functioneren omdat de mentaliteit van de landen te verschillend is.
  De eerste breuk van de contracten van Maastricht waren Duitsland en Frankrijk, in 2003-2004, toen ze de 3 % regel braken en daarvoor geen boete kregen.
  Een geweldig voorbeeld voor de andere landen.
  Daarna in mei 2010 toen Merkel besloot om Griekenland te helpen met geld c,q, garantie van de EU burger en dat tegen de tegen bailoutregel van Maastricht.
  Het is moeilijk om erachter te komen wat de balans van de ECB is, waarvoor Nederland met 5.7 % verantwoordelijk is en de kassitiatie van Brussel, want ik kan me moeilijk voorstellen dat alle landen op tijd hun contibuties betaald hebben.
  De RCB staat er beduidend slechter voor dan Lehman-brothers toen die failliet ging. door al zijn leningen aan failliete landen en nu weer het opkopen van bedrijfsleningen.
  De laatste stuiptrekkingen zullen we maar denken.

  Like

 13. een hollander staat thns aan het hoofd van de delegatie van de vn in griekenland..een beter uitzicht op herstel is er niet

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s