Turkije, Syrië & Irak: De Koerdenkwestie wordt weer actueel

Screenshot_38

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

Met het Turkse binnenrukken in Syrië wordt de situatie daar nog gecompliceerder. Vooral echter is dit een klap tegen de Koerdische milities die daar in het noorden in feite al gebieden met zelfbestuur hebben. De Koerdenkwestie wordt weer belangrijker.

Contra magazine

Sinds gisteren bevinden zich Turkse grondtroepen in het noorden van Syrië. Daar vechten ze volgens officiële informatie samen met de “rebellen” van het zogenaamde “Free Syrian Army” tegen de “Islamitische Staat”. Echter ook tegen de Syrisch-Koerdische milities van de daar dominerende Koerdenpartij PYD (de YPG), die nauw verbonden is met de Turks-Koerdische PKK. Hier probeert Ankara blijkbaar tegelijk twee vliegen in één klap te slaan.

Want enige tijd lang werden door de Turkse kant goede zaken gedaan met de “Islamitische Staat” (ISIS). In Turkije kwam vooral goedkope olie in colonnes vrachtwagens aan, die ondanks de toch al behoorlijk lage olieprijs zorgde voor een goed extra inkomen. Maar omdat de ISIS-terroristen er ook niet voor terugdeinzen de hand te bijten die hen voert, veranderde de tot nu toe door Ankara getoonde tolerantie (per slot van rekening vocht ISIS immers ook tegen de Koerdische milities en tegen de troepen van Assad) in vijandigheid. De inmiddels weer betere betrekkingen met Rusland droegen hiertoe waarschijnlijk eveneens maatgevend aan bij.

Wat de Koerden betreft is de koers sowieso glashelder: absoluut geen eigen Koerdenstaat mogelijk maken. De Syrische Koerden waren er tot nu toe weliswaar niet zozeer op gebrand om een eigen staat te vestigen, maar in het kader van de Syrië-oorlog hebben ze toch een bepaalde mate van zelfbestuur kunnen opbouwen. De PYD had in ieder geval een dusdanige regeling getroffen met de regering in Damascus dat men enerzijds officieel geen bondgenoot was, anderzijds echter niet tegen elkaar vocht. Per slot van rekening gelden de Koerden als de “grenswachters van Assad” tegenover Turkije, temeer daar Ankara lange tijd de anti-Assad-rebellen ondersteunde. Maar de militaire successen van de YPG en het daarmee gepaard gaande in veel stukken uiteenvallen van een territorium, dat “Koerdisch autonoom gebied” dient te worden, gaat tegen de wens van Ankara in. Geen wonder dus dat men er daar intussen over spreekt de “territoriale integriteit van Syrië” te willen behouden.

De massieve ondersteuning van de Koerden in Syrië en in Irak door de VS en hun coalitie heeft ertoe geleid dat hun milities intussen sterke spelers in de regio werden. Voor de sympathisanten van de Koerden in Europa is deze ontwikkeling uiteraard positief, zoals ook genoeg meldingen van journalisten en politici laten zien. En ook al kunnen de Koerden wijzen op het zelfbeschikkingsrecht van de volkeren, dan is het toch maar zeer de vraag waarom men hierbij terroristische en criminele organisaties zoals de PKK ondersteunt. Je kunt immers ook sympathiseren met een onafhankelijke Basken-staat zonder daarom tegelijk te moeten samenwerken met de ETA.

In ieder geval heeft de oorlog in Syrië en in Irak ertoe geleid dat de Koerdenkwestie weer belangrijker is geworden. Natuurlijk, geen enkel land is er blij mee om aan territorium (mensen en daarmee ook een relatieve globale kracht) in te boeten. Maar anderzijds moet je je ook afvragen of je hele regio´s en populaties in je eigen land wilt hebben die niet loyaal zijn tegenover dit land en vermoedelijk ook iedere mogelijkheid zullen gebruiken om dit te schaden.

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Irak, ISIS, Koerden, Syrië, Turkije, VS, Westen. Bookmark de permalink .

15 reacties op Turkije, Syrië & Irak: De Koerdenkwestie wordt weer actueel

 1. dees zegt:

  Koerden zijn net zo islamitisch als de rest, onbetrouwbaar en verdeeld als de pest.
  Het zal nooit rustig worden, óók niet met een eigen staat.

  Geliked door 1 persoon

 2. joopklepzeiker zegt:

  citaat : De massieve ondersteuning van de Koerden in Syrië en in Irak door de VS

  Ikkes : heb ik wat gemist ?
  zijn de turken niet lekker bezig , ze zijn net Syrië binnengevallen en uiteraard met ondersteuning van de USA , die turken spelen heel handig de USA uit tegen de Russen met hun “Russische ” toenadering , en ach de koerden die krijgen gewoon weer eens op hun donder , worden weer eens in de steek gelaten.

  Op het slacht veld van de geo politiek doen mensenlevens er niet toe , en weer laat de USA hun betrouwbaarheid goed merken , niets dus .

  Like

 3. Anneke zegt:

  De klit wordt groter en groter, is NIET meer te ont-klitten door mensenhanden !!!

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  En de moslim Obama wrijft zich in zijn handen.

  Geliked door 1 persoon

 5. joopklepzeiker zegt:

  Turkey sends more tanks to Syria, town of Jarablus ‘being cleansed’ of ISIS

  https://www.rt.com/news/357144-turkey-more-tanks-syria/

  Like

 6. Jan zegt:

  Gebeurt dit weer, dan de mitrailleur er op

  Like

 7. Fubar zegt:

  “Maar omdat de ISIS-terroristen er ook niet voor terugdeinzen de hand te bijten die hen voert, ”

  Alle aanslagen door IS in Turkije waren gericht tegen Koerden. En verschaften bovendien Erdogan het lang gedroomde voorwendsel om Syrië binnen te vallen.

  “En ook al kunnen de Koerden wijzen op het zelfbeschikkingsrecht van de volkeren, dan is het toch maar zeer de vraag waarom men hierbij terroristische en criminele organisaties zoals de PKK ondersteunt.”

  In 2013 heeft de PKK terreur afgezworen en zich bereid getoond om geen onafhankelijkheid meer na te streven, maar akkoord te gaan met meer autonomie. Het is Turkije dat de oorlog weer gestart is. Tussen de half en anderhalf miljoen Koerden in Zuidoost-Turkije zijn van huis en haard verdreven. Dat is ontvolking op een schaal zoals ten tijde van de Armeense genocide.

  Wie is hier de terrorist ? Turkije !

  Turkije valt Syrië binnen om ISIS te beschermen tegen de oprukkende Koerden
  https://fenixx.org/2016/08/25/turkije-valt-syrie-binnen-om-isis-te-beschermen-tegen-de-oprukkende-koerden/

  Like

 8. Fubar zegt:

  Terroristen he ?

  “dees zegt:
  25 augustus 2016 om 13:29
  Koerden zijn net zo islamitisch als de rest”

  Onzin. In Rojava Cantons bestaat het leiderschap uit 1 kurd, 1 arab, 1 christen/armeniër, waarvan verplicht 1 vrouw.

  Je snapt wat het woord seculier betekent?

  A Dream of Secular Utopia in ISIS’ Backyard
  https://fenixx.org/2015/12/01/a-dream-of-secular-utopia-in-isis-backyard/

  Like

 9. joopklepzeiker zegt:

  Turkish army shells Kurds ‘refusing to retreat’ near Jarablus – state media

  https://www.rt.com/news/357236-syria-jarablus-ypg-kurds-shelling/

  Like

 10. Jan zegt:

  De vliegende jihadi

  Like

 11. Jan zegt:

  Nieuwste manier de ander te executeren: de vlammenwerper

  Flamethrowers used to execute ISIS leaders in Tal Afar after their attempts to escape towards Syria fail

  ISIS executed a six of its own leaders in Tal Afar, for they allegedly tried to escape to Syria.

  Ismat Rajab, a Kurdistan Democratic Party official in Mosul, said, “The six ISIS leaders were executed by their counterparts using flamethrower. They were executed as they tried to escape to Syria.”

  http://www.iraqinews.com/iraq-war/flamethrowers-used-to-execute-isis-leaders-in-tal-afar-after-their-attempts-to-escape-towards-syria-fail/

  Like

 12. Fubar zegt:

  Allemaal islamieten die Koerden:

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s