De acht rijkste heersers van Afrika en hun bankrekening

Screenshot_1

(Door: Volker Seitz – Vertaling: E.J. Bron)

De mensen van het Afrikaanse continent gelden als arm. Ze zijn arm, omdat de rijkelijk aanwezige grondstoffen de rekeningen van de Afrikaanse heersers bij buitenlandse banken, niet echter de levensstandaard van grote delen van de bevolking verhogen. De discrepantie tussen arm en rijk, tussen knechten en heren, blijft een van de grootste problemen in Afrika. Van de noodzaak tot modernisering en een transparantie van hun politieke handelen zijn veel verantwoordelijken in Afrika zich niet bewust. Bijna overal breidt de corruptie zich uit. Daar, waar Afrikaanse politici, ieder op zijn manier, naar believen over de bronnen en de bevolking van het land beschikken, is geen armoedebestrijding mogelijk.

Deze politici heersen over mensen, ze voelen zich niet verantwoordelijk tegenover hen. Om in Afrika een autocraat genoemd te worden, is voor de meeste politici geen belediging. In de Afrikaanse cultuur is de gehoorzaamheid tegenover ouderen en chefs diep geworteld. In dit culturele milieu is de plicht van de president om verantwoording af te leggen moeilijk in te voeren. Voor jonge Afrikanen is het moeilijk hun leven in eigen handen te nemen en niet alleen maar waarnemer van het openbare leven te blijven. Voor de vergrijsde regerenden en hun functionarissen begint de politieke participatie met de verkiezingen en eindigt ook met verkiezingen. Deze onwrikbaarheid en vergrijzing betekent een toenemende marginalisering van de Afrikaanse jeugd, temeer daar deze niet eens werkelijk worden betrokken bij partijbeslissingen.

Wie zijn deze heersers, die zonder blikken of blozen de rijkdommen nemen, terwijl veel Afrikanen van twee dollar per dag moeten rondkomen?

Het Britse statistiekbureau “Africaranking” heeft een lijst van de acht rijkste presidenten/koningen en hun privévermogens opgesteld. De cijfers zijn afkomstig uit officiële bronnen en zijn vermoedelijk daarom eerder laag aangehouden. Hun exacte vermogens kennen waarschijnlijk alleen de presidenten/koningen zelf. Bijna altijd zijn enorme landerijen en grote grondstofvoorraden de basis van de vermogens.

José Eduardo dos Santos – Vermogen: $ 20 miljard

Screenshot_2Dos Santos is al 37 jaar president van Angola. Het land is naast Nigeria de grootste olieproducent op het Afrikaanse continent. Bijna alle staatsinkomsten zijn afkomstig uit de oliehandel. José Eduardo dos Santos leidt het land als een familiebedrijf. Bijna alle sleutelposities zijn in handen van naaste verwanten van de president. Niet zelden beslist de president zelf. Macht wordt informeel en via cliëntelistische netwerken uitgeoefend. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch bericht van tientallen miljarden oliedollars die langs de Centrale Bank gesluisd worden. “In het “Forbes”-Magazin wordt Peter Lewis, professor voor Afrikaanse studies aan de John-Hopkins-Universiteit in Baltimore (VS) geciteerd: “Het centrale probleem in Angola is de complete afwezigheid van transparantie.”

De dochter van de president, Isabel dos Santos, staat bij Forbes voor $ 3,8 miljard op de lijst. Terwijl zij handenvol geld uitgeeft, leeft de meerderheid van de 21 miljoen Angolezen in grote armoede. Eén op de drie volwassenen is analfabeet, veel mensen leven zonder stroom en schoon water. In de index voor menselijke ontwikkeling van de VN (Human Development Index) staat het land op de 148e plaats van de 187 geanalyseerde landen.

Mohammed VI. van Marokko – Vermogen: $ 2,1 miljard

Screenshot_3De koning van Marokko is ook de belangrijkste zakenman van het land. Hij nam 17 jaar geleden de macht over na de dood van zijn vader, koning Hassan II.

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo – Vermogen: $ 600 miljoen

Screenshot_4

Obiang is al 37 jaar president van Equatoriaal-Guinea. Na een militaire putsch tegen zijn oom Francisco Macias Nguema nam hij in 1979 de macht over. Na de putsch liet hij zijn oom doden. In het kader van de algemene democratisering in Afrika voerde hij “democratische verkiezingen” in. De laatste keer liet hij zich met 95,4% van de stemmen herkiezen. Zijn partij heeft 99 van de 100 zetels in het parlement en 74 van de 75 zetels in de Senaat. Met ongeveer 700.000 inwoners is Equatoriaal-Guinea een van de kleinste landen van Afrika. De voormalige Spaanse kolonie in Centraal-Afrika geeft slechts zelden visa af aan buitenlandse journalisten.

Equatoriaal-Guinea heeft dezelfde olieproductie per hoofd van de bevolking als Qatar. Ondanks de olierijkdom leven grote delen van de bevolking in armoede. Op de Human Development Index van de VN staat het land op de 136e plaats van de 187 landen.

Uhuru Kenyatta – Vermogen: $ 500 miljoen

Screenshot_5

Kenyatta is sinds drie jaar de vierde president van Kenia. Hij is de zoon van de eerste staatschef, Jomo Kenyatta. Hij bezit aanzienlijke landerijen en talrijke ondernemingen, zoals de Commercial Bank, de Heritage hotels, de mediafirma Mediamax en het grootste melkbedrijf van Oost-Afrika, Brookside.

Paul Biya – Vermogen: $ 200 miljoen

Biya is sinds 34 jaar president van Kameroen. Dit land is een uniek voorbeeld van de directe verbinding tussen politieke macht en rijkdom. In Kameroen zijn de rijken niet de ondernemers, maar de gunstelingen van het regime. De miserabele plaats van het land op de corruptie-index van Transparency International is geen abstract cijfer, maar is bij iedere beweging in het dagelijks leven merkbaar.

Screenshot_6Zelfs in de regering vindt geen gemeenschappelijk debat over belangrijke kwesties plaats. Er vinden namelijk zo goed als geen kabinetszittingen met de president plaats. Hij kan geen echte democratie willen. Hij heeft een informeel subsysteem van persoonlijke relaties opgebouwd, dat dient tot het uitoefenen van de macht en tot het machtsbehoud. Ministers of burgemeesters komen hun benoeming of ontslag – op hetzelfde moment als de burgers – via de staatstelevisie CRTV te weten. Ze werden hiervoor niet eens gevraagd. Biya zegt regelmatig ja tegen hervormingen, zonder ze te willen toepassen.

Zijn ambtszaken doet hij graag vanuit een luxe hotel in Genève. Een vakantie enkele jaren geleden, die Biya met zijn hofhouding en de familie in het Franse La Baule doorbracht, was uitgesproken mondain: de president huurde 43 suites voor € 800.000,-

Koning Mswati III. – Vermogen: $ 200 miljoen

Het koninkrijk Swaziland in het zuiden van Afrika is met bijna 17.400 km² ongeveer net zo groot als de Duitse deelstaat Sachsen.

Screenshot_7Mswati III. is sinds 31 jaar koning van Swaziland en daarmee het hoofd van de laatste absolutistische monarchie van Afrika. Terwijl het volk in armoede leeft en aids zich snel uitbreidt, reist de koning de wereld rond of is bezig met zijn dure wagenpark. Hij zou miljoenen hebben uitgegeven voor de nieuwe paleizen van zijn 13 vrouwen. Daarbij komen privéwegen en een private watervoorziening evenals kostbare shopreisjes van de koninginnen naar grote Europese steden.

De monarch bezit 25% van alle mijnen in het land.

Terwijl de Koninklijke uitgaven naar $ 61 miljoen per jaar gestegen zijn, leeft de helft van de onderdanen van Mswati van minder dan $ 30 in de maand.

Idris Deby – Vermogen: $ 50 miljoen

Screenshot_8Gewelddadige gevechten om de macht zijn een constante in de geschiedenis van Tsjaad. Als veiligheidsadviseur van de dictator Hissene Habre verwierf Deby een omstreden naam bij het brute neerslaan van de rebellenbewegingen. Sinds 26 jaar is de ex-militair zelf aan de macht. Frankrijk waardeert hem. Tsjaad geldt in de onrustige regio als verhoudingsgewijs stabiel. Deby blijft ondanks mensenrechtenschendingen aan de macht, omdat het buitenland hem met rust laat – of zelfs aanmoedigt. Als het om Afrika gaat, gold in het Westen altijd al het devies: geen experimenten. Toen Deby in 2012 nog een vrouw trouwde en de kosten van dit huwelijk volgens Franse media € 18 miljoen bedroegen, was er geen enkele kritiek.

In 2003 werd het land de op vijf na grootste olieproducent van het continent. Sindsien werden 40 miljoen liter ruwe aardolie uit de grond gehaald.

Robert Mugabe – Vermogen: $ 10 miljoen

Screenshot_9Mugabe heerst sinds 36 jaar over Zimbabwe. Het land is rijk aan mineralen zoals platina, diamanten, grafiet en goud. Van de bodemschatten profiteren slechts enkele Zimbabwanen rondom de familie Mugabe. First Lady Grace Mugabe buit bijvoorbeeld het buitengewoon winstgevende diamantveld van Marange dichtbij de grens met Mozambique als privébezit uit. In het volk wordt ze Gucci Grace genoemd, in een toespeling op haar luxueuze levensstijl. Op Mugabe is van toepassing wat de Zuid-Afrikaanse wetenschapper Moeletsi Mbeki in zijn boek “Architects of Poverty” schrijft: dat de meest elanden in het zuiden van Afrika nog door partijen geregeerd worden die tegen de koloniale macht gevochten hebben. Ze zouden er van overtuigd zijn dat de vrijheidsstrijd hen het recht geeft om het land voorgoed te regeren. Ook zouden ze niet accepteren om rekenschap tegenover het volk af te leggen. Mugabe heeft Zimbabwe zó gigantisch geruïneerd, dat het inmiddels een land van armoede met 14 miljoen deels hongerende mensen is geworden. Dit zijn de gevolgen van onderdrukking, corruptie en cynische desinteresse van Mugabe om voor de bevolking te zorgen. Er bestaat nog steeds ongelooflijke armoede en nood. Tegelijkertijd neemt het vermogen van de bovenlaag fabelachtige dimensies aan. De “Sunday Times” van 14 februari 2009 berichtte dat Mugabe in Hongkong een villa had gekocht voor $ 5,6 miljoen. Alleen daarom al is de schatting van zijn vermogen door “Africaranking” vermoedelijk aan de veel te lage kant.

Al jarenlang gunt Mugabe zichzelf luxueuze festiviteiten voor zijn verjaardag. Vorig jaar liet hij zich door duizenden aanhangers in het vijf-sterren-ressort “Elephant Hill hotel” in de buurt van de Victoria watervallen bejubelen. Voor Mugabes uitgebreide verjaardagsmenu, dat $ 1 miljoen kostte, werden 100 dieren, waaronder twee olifanten, geslacht. Dit jaar heeft de verjaardagsceremonie $ 800.000,- (€ 715.000,-) gekost.

De auteur Volker Seitz was van 1965 tot 2008 in verschillende functies werkzaam voor het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het laatst als ambassadeur in Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Equatoriaal-Guinea met zetel in Jaunde. Hij behoort tot de initiatiefnemers van de oproep van Bonn ter hervorming van de ontwikkelingshulp en is schrijver van het boek “Afrika wordt arm geregeerd”.

Bron:
http://unser-mitteleuropa.com
Auteur: Volker Seitz

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Afrika, corruptie, Graaien, Hypocrisie, Rotzakken, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

44 reacties op De acht rijkste heersers van Afrika en hun bankrekening

 1. Angie1968 zegt:

  Daarom moet per direct de ontwikkelingssamenwerkingsgelden stopgezet worden! Komt toch niet aan bij de bevolking. Gaat allemaal naar Zwitserse bankrekeningen. Uitsluitend noodhulp bieden dmv Marshall-hulp.

  Like

  • abouneenee zegt:

   Behalve de president van Angola zijn de bankrekeningen niet zo gevuld dat er een verband zou kunnen zijn tussen ontwikkelingssamenwerking en het saldo aangezien vele miljarden ontwikkelingsgelden die richting op gaan. Je moet niet alleen de grootste vissen pakken bovendien, in alle lagen zal er wel corruptie zijn in Afrika. Stuur daar überhaupt geen geld meer naartoe, aan kennis hebben ze veel meer. Onderwijs voor iedereen, jongens en meisjes, mannen en vrouwen, maar ze moeten het zelf doen, daar mag geen westerling een vinger bij uitsteken of een euro naartoe overmaken! Dan maak je ze alleen maar afhankelijk.

   Like

 2. rs zegt:

  En dan ook nog ONTWIKKELINGSGELD ontvangen ?????????????????? van diverse landen ?

  Like

 3. Thom zegt:

  Goh wat zielig, nu ik dit gelezen heb hebben ze daar wel wat meer ontwikkelingshulp verdiend. Daar wil de PvdA, CDA, GroenLinks, D’66 en andere linkse partijen ons wel voor laten dóórwerken tot we 72 jaar oud zijn om dat te bekostigen.

  Geliked door 3 people

 4. wim zegt:

  Niets nieuws onder de zon. Kijk naar het vermogen -wordt heel schimmig over gedaan- van Bea. En ook hiervan geldt dat de basis voor die rijkom gelegd werd – 19e eeuw – in een tijd dat het Nederlandse volk crepeerde vande armoede.

  Geliked door 2 people

  • Karen zegt:

   Precies Wim! Trouwens ook nu zijn er veel Nederlanders die misschien niet creperen van de armoede maar het toch bepaald zwaar hebben denk bv aan de voedselbanken. En ook nu gaat het sponseren van “ons” koningshuis gewoon lekker door. Ze barsten van het geld maar evengoed wordt er elk jaar een belachelijke hoeveel geld belastingvrij uitgekeerd aan ze. En aan b.v. dat bootje dat op onze kosten onderhouden wordt moet je ook maar niet denken. Gewetenloos zijn ze m.i. als je dat allemaal durft te accepteren als je al zoveel geld bij elkaar gegraaid hebt en zo onvoorstelbaar rijk bent.
   Leve de republiek!!!

   Geliked door 2 people

 5. Republikein zegt:

  Straks natte voeten.

  Like

 6. Als die 8 heersers is een keer omgelegd zouden kunnen worden. zou die Afrikaanse bevolking in weelde en gezondheid kunnen leven.

  Like

  • BigLJohn zegt:

   Marian van Cranenbroek 3 September 2016 om 22:04 Door de Afrikaanse cultuur zouden er in no time weer 8 nieuwe heersers er voor terug komen. Ze zijn alleen maar goed in de volgende zaken; Zoveel mogelijk kinderen op de wereld zetten, met een blijvende grote armoede tot gevolg. Maar ook met stammenoorlogen die dictators doen opstaan, corruptie, Islam, en meer geld eisen van het Westen. En als dat geld eisen niet lukt, dreigen ze om nog meer – vluchtelingen – onze kant op te sturen. En als er dan zo nodig iets gestuurd moet worden, geen geld, maar scheepsladingen vol met condooms !

   Geliked door 2 people

 7. fleckie zegt:

  DE BINNENDRINGERS ZOUDEN EIGENLIJK moeten weten of horen , HOE RIJK HUN ‘MACHTHEBBERS ‘ zijn, en dat ze maar eerst eens bij de eigen soort mogen aankloppen, op hun eigen grondgebied!, en niet meer hun leven hoeven te riskeren om ‘de armoe te ontvluchten’!!,[hun ZIELIGHEIDSVERHALEN hoeven ze dan niet meer te vertellen in Europa}!

  Like

  • fleckie zegt:

   Er is nog een multimiljonair uit het. AFRICAANS. continent bekend gemaakt!!:
   Op NOS teletekst bericht 127, zo. 14.12.2019,…’ Bashir veroordeeld voor corruptie ‘.
   ‘Oud- president v. Sudan , Bashir is tot 2 jaar cel veroordeeld voor corruptie. De 75 jarige zal zijn straf door zijn leeftijd niet uitzitten in heen normale gevangenis, maar in een speciaal
   detentiecentrum. Bashir werd in april verdreven na lange protesten tegen zijn regie die 30 jaar duurde. De rechter heeft beslag laten leggen op. tientallen miljoenen euro’s en Sudanese ponden die in zijn residentie werden gevonden. Er lopen in Sudan meer zaken tegen Bashir, en ook het ICC. wil hem vervolgen omdat onder zijn bewind in de regio…zijn gepleegd.……<~<~<~<~<~<~>>>>>>>>>>>>fleckie: die tientallen, miljoenen euro’s zijn zeker. vanzelf zijn onderkomen. ’ binnengefladderd’, net als de sudanese ponden, wordt het niet de hoogste tijd dat de binnengedrongen ‘kleurlingen’. eens wordt verteld hoeveel dollars, euro’s, en andersoort geld…….’in. V a s t e. B e w a r i n g. verblijven, bij. hun eigen kleurgenoten, die er van genieten, terwijl de kleurlingen ONS beschuldigen van kolonialisme, met de daarbij behorende financiele ‘zogenaamde ‘onvolkomenheden’!!!…….<~<~<~<~<~<~<

   Like

 8. delamontagne zegt:

  Ik weet niet of degene van de 1ste foto de opvolger is van “Jean-Bedel_bokassa”, maar die had toch een iets duurdere outfit en zijn zetel was niet met zo,n goedkoop luipaardvelletje, maar van puur/vol Goud.
  Hij kroonde zich bovendien op 4 December 1977 [ net als Napoleon I deed ] zichzelf tot Keizer van het arme, maar zandrijke Centraal Afrikaanse Republiek.
  Dat werd “du moment” een Keizerrijk.
  Behalve die Gouden troon verkwisting droeg hij voor de gelegenheid een Mantel met sleep van 8 meter, voorzien van 785.000 paarlen.
  De Franse wijnbouwers verdienden er ook flink aan; op het feest waren 40.000 flessen Elzasser wijn, Bourgogne en de Bordeaux cru meilleur.
  Ook nog 24000 flessen Champagne en dit werd uit kristallen glazen door de 5000 gasten gedronken.
  Dit alles gebeurde nauwelijks 20 jaar nadat de Franse colonisatoren waren vertrokken.

  HET VOORMALIGE SERGEANTJE, NU ALS KEIZER……………….

  Like

 9. delamontagne zegt:

  Van de Moslim Koning Mohammad VI is ook nog iets goeds te vermelden.
  Ik las een tijdje terug dat hij publiekelijk heeft verklaard dat dat van die 72 maagden in het Paradijs niet WAAR is en dat dit op een misverstand berust.
  Of hij hierdoor met z,n goede “vrinden” in S.A. in moeilijkheden komt weet ik niet.
  Die zijn daar nogal heel streng in de leer.

  Like

 10. danny zegt:

  Afrika zal het nooit leren. Het is verloren een verloren continent, maar dit gegeven is natuurlijk niet van gisteren.
  Op het lijstje, ontbreekt Zuma van Zuid Afrika , die ik ook verdenk van een flink gecorrumpeerd vermogen.

  Like

 11. Jan zegt:

  Jacob Zuma van Zuid-Afrika, dient op plaats 5 te staan, met een geschat vermogen van $215 miljoen, bij elkaar gestolen.
  Goodluck Jonathan van Nigeria is goed voor $100 miljoen maar is van de lijst gehaald omdat hij zei iedereen te laten vermoorden die iets over hem publiceert.

  Op plaats 3 staat als rijkste niet-zakenman van Afrika Tokyo Sexwale van Soweto met $ 1.8 miljard, alles bij elkaar gestolen:

  De lamstraal, oplichter, dief, crimineel Mbeki is goed voor ruim $10 miljoen
  http://www.viralbru.com/top-3-wealthiest-politicians-in-south-africa/

  Ook in de gevangens van Zuid-Afrika kon je rijk worden want de moordenaar en terrorist Mandela was goed voor ruim $ 10 miljoen, alles gestolen
  http://www.therichest.com/celebnetworth/politician/president/nelson-mandela-net-worth/

  Jose Eduardo dos Santos is the President of Angola. He has held on to this post since 1979. His personal estimated wealth exceed more than $20 billion, according to Cabinda Online. While around 70 percent of Angolans live on less than $2 a day.
  http://howafrica.com/top-10-richest-african-presidents-and-kings/

  De rijksten in Zuid-Afrika zijn allen zakenmensen
  http://businesstech.co.za/news/wealth/104581/the-16-richest-people-in-south-africa-right-now/

  Mijn advies: laat de Afrikanen maar verzuipen, maar dat mag je meende ik niet zeggen.

  Geliked door 1 persoon

 12. Jan zegt:

  Barack Hussein Obama II, Amerikaans toverdokter: $12,2 miljoen

  Geliked door 3 people

 13. Tom Hendrix zegt:

  Ach, in de jaren ’50 van de vorige eeuw, werd mij op de katholieke basisschool al verteld, hoe arm de arme negertjes in Afrika wel waren, en zie nu anno 2016, zijn die arme negertjes, nog steeds even arm, maar hun machthebbers dus duidelijk niet. Miljarden zijn uitgegeven aan die “arme negertjes”, en het heeft voor een groot deel, absoluut “geen zoden”, aan de dijk gezet. Maar, de “linkse kerk”, wil ONS nog wel wat meer “uitzuigen”, voor de “arme negertjes”, hoor.

  Like

  • rs zegt:

   nou , op de Christelijke scholen kon men er ook wat van…………zilveren melkdoppen sparen, Mascotte pakjes sparen ( wel leeg ) , koffiemelk etc. Was ook in de jaren 50 EN 60…………….en NU is het nog steeds zo……………Gisteren zag ik toevallig een spotje van AzG………………………ach wat zielig. NEUQ dan GVD eens minder !!!!!!!!!!!!!!!!

   Like

   • Jan zegt:

    De Missiespaarpot

    Like

   • Er werd zilverpapier gespaard voor de arme negertjes dat het een lieve lust was. Wij vraten ons klem aan de Mekka’s en ander spul waar veel zilverpapier omheen zat en de ouderen paften zich een ongeluk aan de sigaretten waarvan de duurdere merken zoals Chief Wipp goudkleurig zilverpapier hadden wat weer niet bij het zilverkleurige en de melkdoppen mocht want al het goudachtige was voor de dictators en hun discipelen. Toen al.

    Geliked door 1 persoon

  • delamontagne zegt:

   De doppen gingen in een aparte doos [ wat ze ermee deden is mij na 60 jaren nog steeds een raadsel ]., wel herinner ik me de vreselijke stank die uit die lege flessen in stalen rekken kwam, stonden dan in de gangen tot ze werden opgehaald………..
   De schoolhygiëne was toen blijkbaar niet zo dringend.

   Like

 14. C.A.Barstow zegt:

  Afrika is een verloren continent, stop per direct alle ontwikkelingshulp, het is volkomen zinloos om daar ook nog maar één dollar heen te brengen, ik ben oud genoeg om te weten dat er in al die tientallen jaren ontwikkelingshulp honderden miljarden dollars in dat continent gepompt zijn en wat is het resultaat? nul komma nul, er is geen significant resultaat te bespeuren, die barbaren komen niet voor niets met tienduizenden tegelijk naar Europa.
  Haal daar de grondstoffen uit de grond, betaal ze er fatsoenlijk voor en laat dat continent verder voor wat het is, een onvoorstelbaar zootje.
  één voorbeeldje, Zimbabwe ten tijde dat de Engelsen daar nog waren, honderden prachtige veebedrijven waar veel Nederlandse veeboeren jaloers op konden zijn, de Engelen worden door die barbaren weggejaagd en het eerste wat zij deden is al dat prachtige vee opvreten!
  meer hoef ik niet te zeggen.

  Like

 15. Afrika is alleen nog geschikt om er overtollige atoombommen op te flikkeren en dan zand erover. wat mij opvalt is dat Idi Amin er niet bij staat of is het daar ook al Lente geweest. Overigens kunnen we zo’n zelfde lijstje maken voor Europa en dan kom je zo maar op een paar duizend Heerschers met een miljardenvermogen.

  Like

 16. Afrika kan alleen goed functioneren als kolonie. Misschien moeten maar weer terug in de tijd.

  Like

 17. ieznogoedh zegt:

  In de Afrikaanse cultuur is de gehoorzaamheid tegenover ouderen en chefs diep geworteld. In dit culturele milieu is de plicht van de president om verantwoording af te leggen moeilijk in te voeren.

  Dan hebben de inwoners van Aapika toch meer overeenkomsten met de inwoners van Duitsland dan je zo op het eerste gezicht zou denken.

  Geliked door 4 people

 18. vanhetgoor zegt:

  Een wijs man stelde ooit eens: ‘Eat the rich!’
  (een geweldig idee)

  Geliked door 1 persoon

 19. Djny zegt:

  Belachelijk dat hun niet voor hun volk zorgen! ! Daar zouden veel landen aan moeten werken om het voor elkaar te krijgen.

  Like

 20. Jan Tousain zegt:

  Dit zijn dus de leiders van Afrikaanse volken. Rijk geworden zakkenvullers die hun eigen mensen laten creperen. Wat ik mij afvraag of dit ook bekend is bij onze leiders zoals Bertje Koenen en freule Ploumen van ontwikkelingssamenwerking en zo ja, wat doen zij er tegen om eea recht te zetten. Dit zou een taak van Europa moeten zijn om te zorgen dat deze wantoestanden stoppen en de arme bevolking krijgt waar zij recht op heeft. Niets van dit alles. Zouden er soms belangen zijn????

  Like

 21. ron zegt:

  Ze moeten daar helemaal geen actie meer voordoen, zoals giro 555.
  Stelletje uitzuigers. Ze krijgen van mij helemaal niks meer.en ik hoop dat dd rest ook volgt.

  Like

 22. dutchdl zegt:

  Dit is op dutchdl herblogd.

  Like

 23. Gerrit Tienkamp zegt:

  Dit is op NEWS GURU by G. Tienkamp herblogd.

  Like

 24. Pingback: De acht rijkste heersers van Afrika en hun bankrekening | blog

 25. mrvanmourik@hotmail.nl zegt:

  ik mis die knakker uit uganda die hond!!!

  Like

 26. Eucha Chikatjoeng zegt:

  Enorme rijkdom is de armoede van het hart !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s