Beleid ECB en Brussel totaal mislukt: Griekse crisis is terug; 1,6 miljoen Grieken ‘extreem arm’

screenshot_20

(Door: “Xander”)

Griekse samenleving valt steeds dieper in chaos en anarchie – Grootste bank Noorwegen wedt op instorten Amerikaanse beurzen.

16 maanden geleden besloot de Europese Centrale Bank om de geldkranen volledig open te draaien, en –geheel tegen alle oorspronkelijke verdragen en afspraken in- massaal de schulden van de feitelijk al lang failliete lidstaten op te kopen. Inmiddels heeft de bank een duizelingwekkende € 1 biljoen (€ 1000 miljard) opgekocht. Resultaat? NUL. Het is maar niet gelukt om de officiële inflatie aan te wakkeren, en de opdrachten voor de Europese industrie blijven maar teruglopen. Tot overmaat van ramp is –zoals we al jaren voorspellen- de Griekse crisis weer teruggekeerd. Het land eist nieuwe miljarden van de EU, terwijl het maar 2 van de 15 beloofde hervormingen heeft doorgevoerd. Ondertussen valt de Griekse samenleving wekelijks dieper in totale chaos, anarchie en armoede.

Sinds maart kocht de ECB voor € 238 miljard Duitse, € 189 miljard Franse en € 164 Italiaanse staatsobligaties op, en voor € 20,5 miljard aan bedrijfsobligaties. De ECB heeft daarmee een bijna net zo grote financiële zeepbel gecreëerd als de Amerikaanse Federal Reserve, een zeepbel die maandelijks minimaal € 80 miljard groter wordt.

Lees verder>>>
(“joopklepzeiker”)
ksander-nieuws

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in ECB, EUSSR, Griekenland, Hypocrisie, Krankzinnigheid, Rotzakken, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

15 reacties op Beleid ECB en Brussel totaal mislukt: Griekse crisis is terug; 1,6 miljoen Grieken ‘extreem arm’

 1. janchik zegt:

  Griekenland, Gebed zonder end !!

  Like

 2. Leo zegt:

  Brussel befehlt:

  Inleveruh, door loapen, muil haue…..
  U en ik gaan weer betalen….. toch, of niet meer !!

  Daar gaat de poen van je bankrekening of je pensioen !!

  Like

 3. VarAway zegt:

  Griekenland is natuurlijk een gebed zonder eind…
  Maar peanuts als je denkt aan Spanje en zeker ook Italie,
  Dan gaat het echt helemaal los, komt ook Frankrijk.

  Ergo: Uit de EU ( zsm ) en ook uit de €.
  Terug naar de oude Gulden, of samen met Duitsland & Oostenrijk
  naar een nieuwe Florijn, maakt niet uit.
  De Euro gaat klappen, 100% zeker.
  Stem PVV.
  Uw kinderen en kleinkinderen zullen u eeuwig dankbaar zijn!

  Like

 4. Angie1968 zegt:

  De ineenstorting vd wereldeconomie is aanstaande. Berichten zeggen 27 sept. Deutsche Bank zou al de facto failliet zijn. USA staat ook op instorten. Vandaar al die FEMAkampen, om de chaos een beetje op te vangen. Vandaar al die waarschuwingen over voedsel en geld inslaan. Globalisme heeft onze wereldeconomie volledig naar de klote geholpen. Precies zoals de NWO het wil.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Angie1968: 21.10. uur, op 7/9. Dát is het scenario. En alles met behulp van links, maar ook van de liberalen en christendemocraten. Het zijn niet meer dan marionetten, van de rode EUSSR, Bilderberg, de vileine Soros- de geldplutocraat- en de NWO.

   Like

 5. Pieter zegt:

  Lul Dijsselbloem had nog wel tijd om Wilders zwart te maken voor een schoolklas vol met kopvodjes (Eenvandaag), maar de Griekenland crisis is nooit weg geweest.
  Zou het niet beter zijn als meneer daar al zijn aandacht aan besteed ?

  Like

 6. Mirjam zegt:

  De oppositie in de Tweede Kamer wil er weer doordrukken dat Nederland verplicht 750 alleenstaande vluchtelingenkinderen over laten komen en opvangen hier in Nederland. Zij zouden in de kampen daar blootgesteld worden aan seksueel misbruik door andere kampbewoners.Het begrip ‘vluchtelingenkinderen’ is groot, zoals iedereen weet, en omvat vaak zelfs jongeren ouder dan 18 jaar, die voor ‘kinderen’ doorgaan. De Griekse regering doet niets tegen de ‘aanrandingen’ en van verschillende bronnen komen ook verschillende andere verhalen en ontkenningen. Toch wil ‘onze’ ‘geliefde’ oppositie nu dat, zonder verder vooronderzoek en zonder controle en discussie met Griekenland hierover, al deze ‘jongeren’ maar klakkeloos en gehoorzaam hiernaartoe halen.
  Men vergeet daarbij maar ook klakkeloos dat, onder die zogenaamde ‘kinderen’ waarschijnlijk ook jongemannen zullen zitten (is Duitsland is dit al bewezen en in Zweden ook) die op hun beurt hun seksuele driften gaan botvieren op onze jonge meisjes, vrouwen, kinderen etc.

  Wat me opvalt in de kabinet is, dat de oppositie bestaat uit groep ‘kippen zonder kop’ en dus zonder enige vorm van verstand. Het houdt niet op en ze willen nog het onderste uit de kan persen, voordat de nieuwe verkiezingen beginnen. Onderwijl wel mooie leuzen/verkiezingsbeloftes in het rond strooien, zodat ze toch maar weer herkozen worden. Bahh.

  http://www.nu.nl/politiek/4318372/oppositie-wil-opvang-750-alleenstaande-vluchtelingenkinderen.html

  Geliked door 1 persoon

 7. fleckie zegt:

  Uit het boek’HET LEVEN IN DE CRISISJAREN…1929-1939′, …’Actueel-historisch album met meer dan 300 foto’s uit het Geïllustreerd weekblad ‘Het Leven” uitg. MEDIA 2000 BV. ……………..op pag. 6, OORZAAK en GEVOLG van de krach van WALLSTREET…:HET BEGON OP ZWARTE DONDERDAG”.[De crisis voorspeld:…Al op 2 januari 1929, dus tien maanden.. VOOR.. De beurskrach van Wallstreet, voorspelt E.Heldring-voorzitter v.d/Amsterdamse KAMER van KOOPHANDEL – in zijn. Nieuwjaarsreceptie dat de speculatiewoede in AMERIKA ernstige gevolgen kan hebben. Een fragment uit zijn rede….Niets doet op dit ogenblik een reactie tegemoet zien, indien althans niet de speculaties op de effectenbeurs, waar de omzetten ongekende afmetingen aangenomen hebben, de financiele middelen in het land te zeer in beslag nemen. Een instorting daar zou op het gehele bedrijfsleven een zeer nederlagen invloed kunnen uitoefenen’. >>>>>>>>>>>>>Donderdag 24 oktober 1929 is een dramatische dag in de geschiedenis van de..NEW..YORKSE..EFFECTENBEURS.in Wallstreet. DIE dag breekt paniek uit onder de grote en kleine investeerders, die hun geld hebben belegd in de gouden bergen belovende..AMERIKAANSE..INDUSTRIE. Velen zien zich, in hun hoop snel rijk te worden, bedrogen als de beurskoersen van hun aandelen in korte tijd een ongekende daling vertonen. …..De beurshandel grijpt snel om zich heen, Iedereen probeert zo snel mogelijk zijn aandelen te verkopen, om althans een deel van zijn geïnvesteerde geld veilig te stellen. De koersdaling wordt daardoor nog versneld. Op dinsdag 29 oktober noteert het dolgedraaide personeel v.d.beurs een recordverkoop. Alom worden grote verliezen geleden. ……….Voor de VELEN die GELD HEBBEN GELEEND om hun geluk op de aandelenmarkt te beproeven, komt de klap dubbel zo hard aan: zij MOETEN AL HUN BEZIT TE GELDE MAKEN OM HUN SCHULDEN AF TE KUNNEN LOSSEN. ..Na het lezen v.d.beursnoteringen in het..avondblad..rest..de..meeste..speculanten slechts EEN conclusie; ..ik ben geruïneerd. Sommige effectenmakelaars in Wallstreet dreigen een sprong uit hun hoge kantoorkamers te verkiezen boven de totale financiele ondergang. Brave burgers bestormen de banken om hun SPAARDUITEN..op te eisen, maar moeten veelal onverrichterzake naar huis terugkeren. ………..De beurskrach is een feit. De eerste tekenen van achteruitgang, na een reeks van jaren waarin aan de toename van de welvaart geen einde leek..te..kunnen..komen, brengen..een..schrikreactie teweeg. In hun overmoed van de ROARING TWENTIES hadden beleggers enorme risico’s genomen; de speculatiewoede kende geen grenzen. Door de koersdaling wordt de mooie droom om slapend rijk te worden wreed verstoord. …..Het kapitalistische stelsel schudt op zijn grondvesten,zo menen althans sommigen die aan de horizon het socialistisch..licht..al..zien..gloren. .>>>>MISPLAATST optimisme in NEDERLAND………………..
  De beurshandel in WALLSTREET heeft ook op het Beursplein an Amsterdam een daling der koersen tot gevolg gehad, maar men verwacht er verder weinig onheil. In NL is van een speculatiegolf, zoals in de Ver,Staten, ook geen sprake geweest. Begin 1930 ziet Ernst Heldring, de voorzitter v.d.Amsterdamse Kamer van Koophandel , de toekomst zelfs nog met gematigd optimisme tegemoet. ……Naarmate het jaar 1930 voortschrijdt gaat de toestand in ons land niettemin snel achteruit. ONDERNEMERS moeten MET LAGERE PRIJZEN EN>>LAGERE WINSTEN..GENOEGEN NEMEN. …DE..EXPORT..LOOPT..SNEL..TERUG. …Voor een LAND MET EEN BELANGRIJKE..HANDELSTRADITIE..ALS..NEDERLAND valt niet aan de WERELDWIJDE..DEPRESSIE. Te …ONTKOMEN. ……….Als in het najaar van 1931 het Engelse pons Sterling devalueert komt dat in Nederland hard aan, : Nederlandse produkten worden daardoor veel duurder dan die van de Engelse industrie. Voor het bedrijfsleven wordt het bijna onmogelijk daartegen te concurreren. Eind 1931 zet het economische afbraakproces..met..verdubbelde hevigheid door. >>>>>>PROBLEMEN IN DE LANDBOUW……
  De scheepvaart heeft meteen sterk onder de vermindering v.d.internationale handel te lijden. Schepen moeten uit de vaart worden fenomeen en op 1 januari 1932 is een derde een van het Nederlandse handelstonnage opgelegd. ……………In de LANDBOUW…, waar al voor 1929 de zaken er niet al te best voorstonden, brengt de prijsdaling vele boeren op de rand van de afgrond. Zij moeten ..HUN PRODUKTEN VERKOPEN TEGEN PRIJZEN die de KOSTEN NIET of NAUWELIJKS meer dekken. Ook met hard werken is het vrijwel onmogelijk de eindjes nog aan elkaar te knopen. …..De PROBLEMEN in de LANDBOUW zijn WERELDWIJD. Door de verbetering van landbouwmethodes en het toenemend gebruik van landbouwmachines zijn de opbrengsten van het land sterk vergroot. De consumptie van bijv.aardappelen en graan is daarentegen NIET in dezelfde mate gestegen. …..Op de wereldmarkt overtreft het aanbod dan ook–vooral in de goede oogstjaren– de vraag. De prijzen vertonen al enige tijd een sterk dalende tendens. Daaroverheen komt dan nog eens de ‘EXTRA’PRIJSDALING , veroorzaakt door de crisis. De prijs voor tarwe wordt in Nederland tussen 1929 en 1933 bijna gehalveerd, die van Rogge, boter en varkensvlees daalt zelfs met meer dan de helft. In het buitenland, traditiegetrouw een belangrijk afzetgebied voor de Nederlandse ..land-en TUINBOUWPRODUKTEN, raakt men steeds minder kwijt. …..IN DE INDUSTRIE wordt BEDRIJF na BEDRIJF gedwongen de produktie in te KRIMPEN. Arbeiders en lantoorpersoneel worden bij tienduizenden ontslagen. ANDEREN moeten FLINKE..LOONSVERLAGINGEN..ACCEPTEREN. ..De werkloosheid ..neemt schrikbarende vormen aan. …..Voor de middenstanders is de achteruitgang in het inkomen van de arbeiders en beter gesitueerden rampzalig. Hun omzetten lopen terug., doordat hun klandizie op. Allerlei uitgaven gaat beknibbelen. De winkeliers moeten zich in onmogelijke bochten wringen..om..hun..zaak..draaiende te houden. …Het lijkt het hele jaar wel uitverkoop……….Dat de mensen minder geld hebben uit te geven, heeft OOK zijn gevolgen voor de industrie. …De vermindering v.d.koopkracht//brengt weer andere bedrijven..aan..de..rand..van..ondergang. …Zo komt het van kwaad tot erger.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Like

  • fleckie zegt:

   Vervolg.op Zo komt het van kwaad tot erger……’PRODUKTIE te HOOG ..OPGEVOERD”.
   …..In de loop van de negentiende eeuw waren de economieën v.d.geindustrieerde landen steeds ..meer..met..elkaar..verbonden..geraakt. De prijzen van goederen en grondstoffen werden in toenemende mate op de..WERELDMARKT..bepaald. In het bestaande kapitalistische stelsel kwamen die prijzen tot stand via de wet van vraag en aanbod. Wanneer de vraag groter is dan het aanbod, dan stijgen de prijzen;nieuwe bedrijven worden gesticht en andere uitgebreid, de ondernemerswinst stijgt en er is volop werkgelegenheid. ……….In hun streven naar meer winst hebben veel ondernemers echter de neiging te ver te gaan. De produktie wordt te hoog opgevoerd, zodat het aanbod de vraag gaat overtreffen. De markt raakt verzadigd, de voorraden onverkochte goederen hopen zich op. Als gevolg daarvan dalen de prijzen. Ondernemers die bij de bank geld hebben geleend om hun bedrijf uit te breiden, kunnen hun schulden niet meer aflossen. De bedrijven moeten inkrimpen,er worden verliezen geleden, zwakke bedrijven gaan failliet. Er vallen ontslagen. ……….DEZE ..BEURTELINGS opgaande en dalende conjunctuur..is..kenmerkend..voor..het..industriele ..kapitalisme. ..Periodes van economische bloei en jaren van achteruitgang en crisis windelen elkaar af. ………. In Nederland was de invloed van deze hevige conjunctuurschommelingen sinds het eind van de negentiende eeuw vooral te herkennen aan de grote aantallen arbeiders die periodiek door het bedrijfsleven- en met name door de industrieën-werden uitgestoten, en vervolgens weer opgenomen. .>>>>>……….DE..VS…BEHEERSEN…DE..WERELDMARKT…..>>>>>De AMERIKAANSE ECONOMIE had in de jaren twintig van deze eeuw een ongekende groei doorgemaakt. Nieuwe industrieën, zoals de automobielindustrie, kwamen van de grond. In de FORD-fabrieken te DETROIT rolden de automobielen in grote aantallen van de lopende band. De Verenigde Staten werden het grootste im-en exporterende land v.d.wereld en beheersten ..zodoende als grootste aanbieder en vrager de/…WERELDMARKT. …..Hoge winstverwachtingen brachten Amerikaanse ondernemingen ertoe geld te lenen om hun onderneming uit te breiden. Hun geldschieters gaven zij bedrijfsaandelen die, naar men verwachtte, in de toekomst steeds meer waard zouden worden. Daardoor ontstond een levendige handel in dergelijke aandelen. De prijs ervan steeg vaak tot duizelingwekkende hoogte. ………………..Tegen de verwachting ..in..blijkt de welvaart aan het eind v.d.jaren TWINTIG geen eeuwig leven beschoren. ER wordt weliswaar veel geproduceerd, maar de ..FORD-arbeiders bijvoorbeeld kunnen zich de aanschaf van de zelf vervaardigde auto’s niet veroorloven. De lonen houden geen gelijke tred met de stijging van de produktiviteit, de voorraden stapelen zich op. ………..Zodra de aandeelhouders door een dreigende verlaging van het rendement van hun investeringen in hun grenzeloze optimisme worden geschokt,stort in 1929 de hele aandelenmarkt als een kaartenhuis in elkaar. Het blinde vertrouwen in de toekomst maakt plaats voor een algemene terughoudendheid. De ondernemingslust en de bereidheid tot investeren nemen zienderogen af. …………….De BEURSCRISIS..MARKEERT..DAARMEE..de…CONJUCTUUROMSLAG..in de industriele bedrijvigheid. ..De sluiting van het ene bedrijf veroorzaakt de ondergang van het andere. En gezien de grote ..INVLOED..van..de…AMERIKAANSE..ECONOMIE..en..>AMERIKAANS…KAPITAAL..op de wereldmarkt, zijn de gevolgen..daarvan..>OOK..in…EUROPA..sterk VOELBAAR. Het gehele internationale ruilverkeer wordt erdoor verstoord.>>>>>…RUN…OP…DE…EUROPESE …BANKEN……>>>>>In de meeste Europese landen is geen sprake geweest van een hoogconjunctuur zoals in de Verenigde Staten. De terugslag kan er daarom des te moeilijker worden verwerkt. Dat geldt vooral ..voor..OOSTENRIJK…en…Duitsland, waar de wederopbouw na de EERSTE..WERELDOORLOG GROTENDEELS..MET…AMERIKAANS…KAPITAAL..is gefinancierd………..Door de chaos op de internationale geldmarkt dreigen GROTE..BANKEN..FAILLIET..te gaan. Dat leidt tot een run op de banken in heel MIDDEN-EUROPA:..niemand wil het risico lopen zijn geld bij een bankfallissement eenvoudig te zien verdwijnen. ………..Om de algehele ontreddering van de economie te voorkomen moet de DUITSE regering in 1931 alle..SCHULDVORDERINGEN…OPSCHORTEN. >>Het betalingsverkeer met het buitenland wordt aan banden gelegd; de DUITSE economie wordt gaandeweg afgesloten van de buitenwereld. ……….Engeland geraakt door de stagnerende export eveneens in de financiele moeilijkheden. . Eind september 1931 besluit de regering in Londen daarom tot devaluatievan het pond Sterling. Door de waardevermindering van het pond ten opzichte van de overige munteenheden zullen de Engelse produkten voor het buitenland goedkoper worden. Londen hoopt door deze maatregel de achteruitgang in de buitenlandse handel weer goed te maken. ……….Een reeks van landen volgt het Engelse voorbeeld. Het gewenste resultaat wordt echter maar ten dele bereikt. Veel regeringen namen in die jaren maatregelen om hun binnenlandse industrie te beschermen[protectionisme] en beperkten de invoer uit het buitenland. In 1933 komen in landen vertegenwoordigers van 64 landen bijeen om over de gerezen problemen te praten. Nederland wordt er vertegenwoordigd door haar zuinige minister-president…Dr.HENDRIKUS..COLIJN. …Het is de bedoeling op deze economische wereldconferentie te komen tot internationale samenwerking bij de bestrijding van de crisis. ..Het wordt een jammerlijke mislukking. Vooral de starre houding van de VERENIGDE ..STATEN…maakt het onmogelijk afspraken over de internationale handel te maken.. Het gevolg is dat ieder land zijn eigen weg blijft gaan en probeert de moeilijkheden op het buitenland af te wentelen. ……….In Amerika start president ROOSEVELT..een grootscheepse campagne ter bestrijding van de werkloosheid, ..de NEW..DEAL. …..In Duitsland pakt…HITLER..de economische problemen op zijn manier aan: de ..BEWAPENINGSINDUSTRIE… speelt daarin een belangrijke rol.>>>>>>>>>>>>

   Like

   • fleckie zegt:

    Aanvulling uit een ander boek>DE LANGE NACHT< op ej bron 12.2.2015 ;..'officier van justitie oproep tot ' etc.

    Like

   • fleckie zegt:

    Vervolg op …de BEWAPENINGSINDUSTRIE speelt daarin een belangrijke rol,……………..
    …..DE NEDERLANDSE REGERING AARZELT……….De Nederlandse regering laat zich beginj jaren dertig door de economische crisis volledig overrompelen. ..En zover wordt ingezien dat er sprake is van een serieuze achteruitgang, beschouwt men het aanvankelijk niet als taak van de overheid daar wat aan te doen; de economie diende te worden overgelaten aan ‘het vrije spel der maatschappelijke krachten’, …..Slechts schoorvoetend en onder druk van de voortgaande verslechtering komt de regering tot enig ingrijpen. De onhoudbare positie van de…boeren…dwingt tot maatregelen. Voor land- en TUINBOUWPRODUKTEN wordt een minimumprijs vastgesteld. NIET verkochte partijen worden door de overheid opgekocht en…doorgedraaid;enorme bergen tomaten en sla worden met petroleum besprenkeld en vernietigd. …..De regering, sinds 1933 onder leiding van…minister-president..COLIJN, ziet als haar belangrijkste taak het in stand houden van de gave gulden en van de koppeling daarvan aan de ..GOUDEN STANDAARD…………….[de gulden moest zijn waarde in goud behouden] …………………….
    Een devaluatie zoals in Engeland, zo meende men, moet tot alle prijs worden voorkomen. Om dat te bereiken..worden zware offers van het Nederlandse volk gevraagd. Wilde Nederland immers met zijn gave gulden niet een duurte-eiland worden, dan zouden lonen en prijzen sterk moeten worden verlaagd. ……….In het kader van deze zogenaamde aanpassingspolitiek wordt bezuinigen het motto.. OP de rijksbegroting wordt alle franje–en meer dan dat–weggesneden. AMbtenarensalarissen en -..PENSIOENEN..worden gekort. …ONDERWIJS, GEZONDHEIDSZORG..en..WONINGWETBOUW..moeten het ontgelden. …De LONEN ..worden VERLAAGD, en tot twee maal toe ook de UITKERINGEN ..aan werklozen. ……….Zelfs met COLIJN..AAN..HET..ROER lukt het Nederland echter niet vast te houden aan de gouden standaard. De aanpassingspolitiek ..blijkt praktisch onuitvoerbaar. De gewenste verlaging van het kostenpeil komt niet tot stand, een sluitende rijksbegroting..blijkt…evenmin…een…haalbare…kaart. In 1936 moet de regering met bloedend hart zwichten voor de zware economische druk; de gulden devalueert. .>>>>>…….EN…COLIJN…ROOKT…MAAR…DOOR…>>>>> De crisis van de jaren dertig, in eerste instantie een..INTERNATIONAAL ..VERSCHIJNSEL, heerst in Nederland ongemeen krachtig. In de periode 1932-1937 zijn er– zeker in de wintermaanden–meer dan 500.000 werkloos. Van hen die behoren tot de arbeiders-of middenklasse zit EEN op de vier..langdurig[langer dan een jaar] zonder werk. ……….De crisis duurt bovendien lang. Terwijl in tal van landen de industriele bedrijvigheid al in de loop van 1933 weer aantrekt, is in Nederland pas in 1936 van enig aarzelend herstel sprake. Tot een belangrijke vermindering van de werkloosheid komt het voor 1940 echter niet meer. ……….HET BELEID van COLIJN en de ZIJNEN ..wordt gekenmerkt..door..tweeslachtigheid: BEZUINIGEN..aan de ene, STEUN VERLENEN aan de andere kant maakt dat de aanpassingspolitiek in haar opzet faalt. ..Het kind van de. Rekening zijn de werklozen. Dat weerhoudt COLIJN er overigens niet van OM DAGELIJKS EEN HOEVEELHEID >>SIGAREN OP TE ROKEN VOOR. EEN. BEDRAG. WAARVAN. EEN. STEUNTREKKER. MET. ZIJN. HELE. GEZIN. EEN. WEEK MOET. ZIEN. ROND. TE. KOMEN.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.
    …..2….REGERING en PARLEMENT in NEDERLAND………..DE BIKKELHARDE GULDEN VAN COLIJN……..De internationale beurskrach heeft de westerse wereldgeschokt. Ze vermag de Nederlandse regering en het parlement echter niet uit haar gewone doen brengen, Op het Binnenhof stappen de heren in donkere pakken en met hoge witte boorden even onverstoorbaar als voorheen tussen de bankjes door. ……..
    Eind 1929 is in de Tweede Kamer der Staten-Generaal..de Wet..op..de..WINKELSLUITING aan de orde, Op ZONDAG zouden, zo meent men, ook vlijtige winkeliers een dagje vrij moeten hebben. Voor de Nederlandse politici anno 1929 aanleiding om in een oeverloos debat over de zondagsrust verzeild te raken. ……….MET..DE..BIJBEL..IN..DE..HAND ..bestrijden de confessionele partijen–de Anti-Revolutionaire .Partij {ARP], de CHRISTELIJKE .HISTORISCHE..UNIE {CHU] en de ROOMS..KATHOLIEKE..STAATSPARTIJ..[RKSP, de latere >>KVP]–elkaar over de uitleg ..van..GODS..woord..aangaande de zondagsheiliging. De vrije zondag is immers slechts bestemd voor religieuze wijding. En zeker niet voor lichtzinnig vermaak in dancings, bioscopen..of..zelfs voor ontspanning in de vrije natuur. ..Het liefst ziet men daarom ook de cafe’s en de benzinepompen gesloten. Slechts een enkele uitzondering kan misschien worden toegestaan. Spoedeisende reparaties mogen desnoods nog wel worden verricht. Immers, men zou anders “den kerkganger, die zich per fiets naar de kerk begeeft, den opgang naar den dienst van Gods woord kunnen beletten”. ……….Zo maken de confessionele partijen, in deze tijd nog gewoon rechtse partijen geheten, op de hun geheel eigen wijze dedienst uit in de Nederlandse politiek. Het..is..in..1930..dan ook een ..RECHTS KABINET dat de donkere wolken van de crisis boven haar begroting ..ziet samenpakken. Voorlopig laveert het, onder leiding van de ..katholieke jonkheer Ruys de Beerenbrouck, nog tussen de Problem door. Te hooi en te gras wordt aan noodlijdende boeren steun verleend. …..SIGARETTEN..EN..DRANK..WORDEN..DUURDER. …………..
    >>>>>…DE CRISIS. IS. EEN. AFZETCRISIS’…>>>>>In 1931, na de devaluatie van het Britse pond,raakt men pas goed van de ernst van de crisis doordrongen . Jan van den Tempel, SDAP-afgevaardigde in de Tweede Kamer, wrijft het de regering in oktober onder de neus. Hij weet waarover hij het heeft. Als schildersezel van oorsprong, zal deze bijzondere figuur uit de socialistische arbeidersbeweging..het..later nog brengen tot doctor in de economische wetenschap. ………..”De. Crisis” ,zo houdt hij de regering voor,”is in wezen een afzetcrisis, zoals het huidige onbeheerste produktiestelsel..telkens weer te voorschijn roept. Daartegenover stelt de arbeidersklasse de eis van een planmatige regeling der produktie. De werklozen voelen scherper dan voorheen dat er wordt geleden zonder noodzaak, dat het voortvloeit uit de foutieve grondslagen van het systeem. De ondernemers grijpen ..in deze crisis naar LOONSVERLAGING als enig redmiddel. Maar dit is geen weg tot duurzame verbetering, want het tast de koopkracht aan en vermindert daardoor de afzet. De regering moet daarom duidelijk maken of zij bereid is mede te werken tot diep ingrijpende hervormingen, welke ons maatschappelijk en economisch bestel behoeft”.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

    Like

 8. fleckie zegt:

  ..VERVOLG op ‘diep ingrijpende hervormingen welke ons maatschappelijke= en economisch bestel behoeft…>>>>>…..GEEN OVERHEIDSBEMEIENIS…..>>>>>Een verzoek om meer overheidsbemoeienis en een planmatige regeling der produktie is bij RUYS ..uiteraard als aan dovemansoren gericht. Volgens zijn zienswijze ligt het nu eenmaal niet op de weg der regering om een oplossing te bieden voor de internationale crisis. ..DE. OVERHEID ..HOORT. ZICH. IMMERS. NIET. TE. MENGEN. IN. DEZAKEN. VAN. HET. BEDRIJFSLEVEN. DE steunverlening waartoe zij gedwongen overgaat..draagt dan ook meer het karakter van eerste-hulp-bij-ongelukken. …..Als de kosten der steunverlening aan bedrijven en het toenemend. Aantal werklozen in de loop van het jaar de pan uit dreigen te rijzen, doet Jonkheer RUYS wat een goed regeerder betaamt: hij stelt een commissie in. Dat wordt de STAATSCOMMISSIE voor de verlaging der STAATSUITGAVEN, in de wandelgangen..de..commissie WELTER- naar haar voorzitter-genoemd. Naast hoge ambtenaren maken vooraanstaande vertegenwoordigers v.h.bedrijfsleven..en..het koloniaal bestuur deel uit van dit gezelschap. …Van vertegenwoordigers van de vakbonden echter geen spoor. ……….De heren gaan met voortvarendheid aan de slag. In een half jaar tijd produceren ze een lijvig rapport met bezuinigingsvoorstellen tot een totaal van ruim honderd miljoen gulden. Maar de ‘roem’ van de commissie is haar al vooruit gesneld. Geruchten over verlaging van de uitkeringen aan werklozen doen al in het voorjaar van 1932 de ronde. De spanning onder de werklozen stijgt. Als in juli het rapport Eltern uitkomt,blijkt dat voorgevoel juist te zijn geweest. Eenbezuiniging van 15% op de rijksbegroting van het komende jaar, en nog minstens evenveel in de volgende jaren, dat heeft het land volgens dit illustere gezelschap nodig. Met name steuntrekkers, ambtenaren en Rijkswaterstaat..[de Zuiderzeeweken] moeten het ontgelden. …”De deernis die de plaag der werkloosheid aan ieder moet inboezemen, mag nochtans het oog niet doen sluiten voor de trieste waarheid, dat de werklozen verteren zonder te produceren en dus leven op kosten der gemeenschap, op wier vermogen zij interen”, zo schrijft de commissie…En in EEN. Adem stelt ze voor de steunbedragen met vijftien procent te verlagen. >>>>>…AMBTENARENPROTEST.. OP..HET..BINNENHOF…<<<<>>>>…ONRUST. IN. DE. RIDDERZAAL…<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s