Tsjechische president: De Krim moet bij Rusland blijven

screenshot_16

De Tsjechische president Miloš Zeman.

(Vertaling: E.J. Bron)

Het schiereiland de Krim mag niet aan Oekraïne worden teruggegeven, ook als ze door Rusland geannexeerd werd. Dat zei de Tsjechische president Miloš Zeman tegenover een Tsjechische krant, bericht RT.

freie-zeiten

Zeman bekritiseerde de voormalige Sovjet-leider Nikita Chroetsjov, toen hij in 1954 de Krim aan de Oekraïne schonk, dat destijds onderdeel van de Sovjet-Unie uitmaakte.

“Chroetsjov beging een onvergeeflijke domheid. Nu zien de politici van de wereld in dat de Krim niet aan Oekraïne kan worden teruggegeven”, zei Zeman.

Tegelijkertijd benadrukte de Tsjechische president dat de Krim in werkelijkheid in het jaar 2014 in het bezit van Rusland kwam.

“De overeenkomsten over de territoriale integriteit van de Oekraïne werden zonder twijfel gebroken”, zei hij.

Zeman riep de EU ertoe op om de Krim als deel van de Russische Federatie te erkennen. Bovendien zou niemand moeten verwachten dat de regio in de nabije toekomst opnieuw een deel van Oekraïne zal zijn.

Bron:
www.freiezeiten.net

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Oekraïne, Rusland, Tsjechië. Bookmark de permalink .

8 reacties op Tsjechische president: De Krim moet bij Rusland blijven

 1. De Krim is Rusland al eeuwen lang

  Like

 2. Cathja zegt:

  President Zeman heeft gelijk. De Krim hoort bij Rusland. De bevolking van de Krim heeft zich uitgesproken vóór aansluiting bij Rusland, en dat heeft iedereen maar te respecteren.

  Like

 3. Thoth zegt:

  Dit is een juist besluit van Zeman. Ten 1e was het slechts een kadootje aan Oekraïners, overgedragen in 1954 door de politieke leiding van de USSR. Ten 2e, wonen er 60% van de Russen daar en maar 24% van de Oekraïners.

  Like

 4. Bas zegt:

  De Krim is weer terug bij Rusland. Niet alleen Chroetsjov beging een onvergeeflijke fout. Tsaar Alexander de Tweede verkocht Alaska in 1867 aan de Verenigde Staten voor een bedrag van 7,2 miljoen dollar, omdat hij in geldnood zat.

  Like

 5. De Krim is altijd al eigendom van Rusland geweest.

  Like

 6. Thom zegt:

  De Krim is uit strategisch oogpunt militair gezien van groot belang voor Rusland. Het heeft voor Rusland de enige toegangshaven tot de Zwarte Zee. Die kon en zou Rusland nooit opgeven, dat kon elke militaire analist bedenken. Bovendien is het merendeel van de bewoners van De Krim Russisch en is de bevolking pro-Russisch. Wat De Krim betreft kon het Westen weten dat Poetin Sevastopol nooit zou laten schieten. Om daarvoor sancties tegen Rusland in te stellen was ruzie zoeken en tegen het belang van je eigen economie. Poetin is absoluut niet goed maar gek is hij ook niet. Dat kon men weten.

  Like

 7. Hendrik M. zegt:

  Tja, wat moest Poetin dan, toen Verhofstadt en van Baalen met een grote tas omkoopgeld,
  hun armetierige vuistjes stonden te zwaaien op dat plein in Kiev?
  Geheel Oekraïne bij de €U zou een Amerikaanse basis op de Krim betekenen.
  Poetin zag dit aankomen en vroeg de Krimmers (De Krim was een autonome provincie der Oekraïne) per referendum te kiezen voor volledige zelfstandigheid of aansluiting bij Rusland.
  Poetin heeft westerse landen geïnviteerd het referendum bij te wonen en te controleren; de westerse landen verzaakten hier in.
  Ow ja, geen der blèrende landen heeft een (kansloze) klacht ingediend bij het internationaal gerechtshof of zo…
  Wel werd er een media hetze tegen Poetin begonnen; oorlogshitserij, die nog steeds voortduurt alsmede een handels boycot die ons meer zeer doet dan Poetin…

  Like

 8. janchik zegt:

  Crimea al 600 jaar een onderdeel (Oblast/Kraïn/FederatieRepublika) van eerst het Russische Tsarenrijk, toen van de Unie van Socialistische Sovjet Republieken, Croestjev’s Ukraina, en nu dus weer terug in de moederschoot van de Russische Federatie, waar het ook thuishoort.
  In feite dus een tweetalig land (20%Oekraïens en 80%Russisch) maar met dezelfde cultuur, gebruiken, eten, historie, religie.
  Tussen Oekraïners en Russen bestaat minder verschil, als tussen om een voorbeeld te geven , Vlamingen en Walen. Maar ook als tussen Friezen en Hollanders.
  Het Westen bemoeit zich met landen en volkeren, waar men niets van af weet, dit alles i.o.v. de US en Soros. Ze hebben hetzelfde geflikt bij ons(EU/EEG transformatie)en in de Arabische en Noord Afrikaanse landen en wij zitten met de gebakken islamitische peren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s