Tegen de trend in: Rechtse HDZ wint verkiezingen in Kroatië

screenshot_31

(Vertaling: E.J. Bron)

Donderslag in het zuidoosten: tegen alle verkiezingsprognoses in kon in Kroatië de rechtse HDZ (Kroatische Democratische Gemeenschap) afgelopen zondag de vervroegde parlementsverkiezingen winnen. Ze komt op 61 zetels. Het door de sociaaldemocratische SDP geleide centrumlinkse kamp behaalde 54 zetels.

Duits - Zuerst

Het resultaat van de verkiezingen komt onverwacht: prognoses en peilingen hadden een nek-aan-nek-race tussen de grote partijen voorspeld.

De nieuwe chef van de HDZ, Andrej Plenkovic, kondigde nog tijdens de verkiezingsnacht aan om direct met gesprekken te beginnen om een coalitieregering te vormen. Hij stond open voor partners die “wat betreft hun programma en wereldbeeld” dichtbij de HDZ staan.

Waarnemers dichten de verkiezingsoverwinning vooral toe aan Plenkovic – met zijn gematigde koers lukte het de Europarlementariër in heel korte tijd de HDZ uit het dal te halen. Nadat zij drie maanden geleden de regering ten val had gebracht, stond de partij heel laag in de peilingen.

De belangrijkste partij die moet helpen om een meerderheid te krijgen, is opnieuw de nu al meeregerende conservatieve hervormingspartij “Most” (Brug), die al een ultimatum heeft gesteld. Behalve “Most” geldt echter ook de populistische partij van de burgemeester van Zagreb, Milan Bandic, die twee zetels krijgt, als mogelijke coalitiepartner. Beide partijen hebben de HDZ al in de vorige regering ondersteund. De drie partijen samen zouden in het parlement kunnen steunen op een absolute meerderheid van 76 van de 151 zetels.

Bron:
http://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in gezond realisme, Kroatië. Bookmark de permalink .

5 reacties op Tegen de trend in: Rechtse HDZ wint verkiezingen in Kroatië

 1. wim zegt:

  Dit is het beeld dat we steeds voorgeschoteld krijgen: nek aan nek race, enkele procenten verschil. NOOIT eerlijk aangeven wat de werkelijke stand is. Dat zou mensen maar over de streep trekken om de gevestigde partijen vaarwel te zeggen … We zagen het hier bij het Oekrainereferendum, bij Brexit. We zien het in de VS en nu ook in Kroatië. Gaat hier nu al niet anders.

  Like

 2. Pieter zegt:

  Gefeliciteerd Kroatie. Een mooie dreun uitgedeeld aan de EU commissarissen, vooral Mogherini dat wijf.
  Timmermans lees even mee : populisten, nationalisten en extreem rechts wint in Kroatie.

  Like

 3. kruisridder zegt:

  Goed nieuws dus. Ook daar is men het ”socialisme” meer dan zat. Na jarenlang die roodhemden aan de macht ook daar eindelijk een nieuwe wind.

  Like

 4. Gerrit Tienkamp zegt:

  Dit is op NEWS GURU by Gerrit Tienkamp herblogden reageerde:

  Like

 5. Ekster zegt:

  Of dit nu zulk goed nieuws is betwijfel ik. De HDZ is een partij van enge Kroato-fascisten. Zeer anti-Servisch, racistisch en mede-verantwoordelijk voor de etnische zuivering van Serven uit Kroatië. Ze waren dikke maatjes met de EU in de jaren 90. De EU die er mede voor gezorgd heeft dat Joegoslavië kapot werd gemaakt en we nu in Europa opgescheept zitten met de mohammedaanse schurkenstaten Bosnië en Kosovo.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s