Gummibeertjes

screenshot_137

(Door: “rommel”)

Volgens de regelgeving en bureaucratie van vandaag de dag zouden degenen onder ons, die kinderen waren in de jaren 40, ’50, ’60, en enkele jaren in begin 1970, het niet hebben overleefd. We reden brommer zonder helm, we vaarden op vlotten zonder zwemvest, we hadden geen kindveilige doppen op gevaarlijke huishoudmiddelen of op medicijnflesjes, geen rubberen tegels in de speeltuinen, beschermrubbers op de hoeken van de tafel of stopcontactslotjes.

We dronken water rechtstreeks met onze monden aan de kraan. We aten brood met dik boter en suiker, dronken frisdranken met teveel suiker erin, maar we kregen geen overgewicht omdat we de hele dag buiten aan het spelen waren.

We deelden onze kauwgom uit de mond met vriendjes en dronken uit dezelfde limonadefles, zonder dat er iemand dood ging.

Lees verder>>>
(h/t “Wachteres”)
fenixx

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

25 reacties op Gummibeertjes

 1. koddebeier zegt:

  En onze eerste fiets had geen zij wieltjes met vallen en opstaan leerde we fietsen.
  We hingen achterop aan paard en wagens en lifte mee op de bumper van de tram.
  En als je niet luisterde naar ‘oom’ agent kreeg je klappen en als je thuis ging klagen kreeg je er nog een paar bij !
  En toch zijn we groot geworden zonder frustraties !

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, kijk, Koddebeier; dat vind ik dan altijd weer van die ál te gemakkelijk gedane uitspraken, waar ik niet echt achter kan staan:
   “Oom agent” had natuurlijk uiteindelijk zijn poten af te houden van kinderen, die niet van hem waren en machtsbeluste onderwijzers e.d. trouwens óók! Tegenwoordig zouden dergelijke autoriteiten het niet meer moeten flikken omdat er door de ouders werk van gemaakt zou worden. En terecht! Hoe weet je eigenlijk zo zeker, dat “we” groot geworden zijn zonder frustraties? Jij misschien en dat is fijn voor jou, maar het zou mij niet verbazen als menigeen een blijvende wrok zou hebben overgehouden aan het feit, dat iedere willekeurige volwassene hem in zijn jeugd maar kon afranselen naar believen!
   Zelf heb ik ook zonder dat altijd al gevonden, dat de ‘Grote Mensen’ in mijn jeugd nogal samenspanden en en kind nooit gelijk gaven, ook al had het dat wèl, maar híer trokken mijn ouders toch echt wel de grens: Handen af van hun kind: Slaan werd niet getolereerd. Door praktisch geen enkele ouder toen al meer, daar was men het reeds eind jaren’50 al over eens, gelukkig!

   Geliked door 1 persoon

   • Republikein zegt:

    Zou Joop een dutje doen, wat denk je?

    Geliked door 1 persoon

   • Geen flauw idee, Republikein. Uit één van zijn laatste comments kreeg ik trouwens gisteren de indruk, dat het de helft van de tijd een ‘spelletje’ van ‘m is; een toneelstukkie: Hij wil me, zogezegd, “scherp houden.” Althans, dat is, wat ik er van begreep.
    Opmerkelijke figuur, maar Onzelieveheer heeft nu eenmaal vreemde kostgangers.

    Like

   • koddebeier zegt:

    Wie sprak hier over afranselen ????? Opgegroeid in een andere jaren 50 misschien ??
    En als of de opvoeding nu zo goed is, Wij spraken met twee woorden en dus ging jij en jou, stonden op in de trein of tram voor oude mensen.
    En waren beleefd hetgeen nu meestal ver te zoeken is, o,o, wat is die opvoeding er op vooruit gegaan !

    Like

   • Republikein zegt:

    Iets voor jou,Trees?
    Dear Friends,

    I wanted to share with you two emails I received from Iran. The emails came from two filmmakers who were applying to our Censored Women’s Film Festival, the only film festival of its kind to give a platform to women’s censored voices.

    At first, we had trouble finding a venue that would give voice to these women, but we are delighted to have made a great connection with the Bild newspaper and their publisher, Axel Springer, in Berlin. They will be hosting the festival, planned for December.

    Now that hurdle is behind us, I need to raise the money to hold the event! I am making an urgent appeal to you, to help with our crowdfunding campaign.

    We have just 10 days left to reach our goal of $40,000 in order to hold our second-ever Censored Women’s Film Festival.

    Below are the emails from the two Iranian filmmakers who applied to our festival. They were concerned they would be unable to apply, as Iran prevents them from paying festival fees. We have, of course, allowed them to apply without the fee but this situation underscores the sort of censorship that filmmakers are facing on a daily basis. We are determined to give these heroes a platform for their voices.

    We’ve nearly reached 40% of our goal, but we really need your help.

    If you can donate to the campaign and share it with friends and family, I would be so appreciative. With your help, we can turn this into a global movement.
    Best wishes,
    Paula
    Op:Clarion Project.

    Vervolg:http://us6.campaign-archive1.com/?u=6f33facd52316b5c258168da6&id=f1bf0cd012&e=1d1635bf6d

    Like

  • koddebeier, 18.58u.: Wie sprak er van afranselen? Nou, jij toch, zou ik zeggen: “Klappen van Oom Agent, als je thuis ging klagen nog eens klappen daar bovenop……”
   En dan prompt daarna: “En toch zijn we groot geworden zonder frustraties!”
   Valt te bezien, mijn beste: Misschien, dat je dat voor jezelf kunt bepalen, maar nog steeds niet voor anderen. Het gaat doodgewoon niet aan, dat iedere denkbare ‘volwassene’een kind maar slaag kan geven; alleen maar goed, dat daar intussen paal en perk aan gesteld is
   Té veel mensen hier praten er maar over als over iets aanvaardbaars, waar ze zowat met heimwee aan terugdenken, omdat het bij ‘die goeie ouwe tijd’ hoorde.
   Ik kijk daar nu eenmaal anders tegenaan: Het kon toen al niet en het mag nooit meer terugkomen. En van kinderen, zeker als het de jouwe niet zijn, blijf je af, doodgewoon.
   Sommigen hier met hun ‘goeie ouwe tijd……….’ Gott im Himmel!

   Like

 2. bigljohn zegt:

  De jaren 50; Had een schuldige iets uitgevreten en er kwam een agent op de fiets door de straat, dan liep die schuldige een blokje om. Tegenwoordig krijgt oom agent klappen van dat import tuig, en gebieden de burgemeesters de politie om er niet tegen op te treden. Soms durft de politie in achterstandswijken niet binnen te komen. In de jaren 50 kreeg een fietsendief nog een jaar gevangenisstraf voor het stelen van EEN enkele fiets, tegenwoordig steelt een fietsendief een heel magazijn met fietsen leeg en krijgt daarvoor een werkstraf van luttele uren. Import-tuig komt er nog genadiger van af. Speelgoed (goedkoop) werd weinig gegeven, of was home made, maar tegenwoordig kan het maar niet luxe genoeg zijn, en lopen de kleuters al met een mobieltje rond. De jeugd anno nu is met zakgeld niet meer tevreden, voor hun maandelijkse financiele behoefte is bijna een extra salaris nodig, om flink met geld te kunnen smijten, om daar bovenop ook nog eens enorme schulden te maken. Alles wat ze op internet of in de winkel zien moeten ze meteen HEBBEN, en er worden zoals voornoemd enorme schulden gemaakt. Vroeger leerden wij zoiets als; Eerst sparen, dan pas kopen. Vroeger kregen boefjes men een zodanig pak slaag van de politie op het buro, en bij de ouders thuis, wat men nu kindermishandeling zou noemen. Maar diegenen die die tijd hebben meegemaakt zijn bepaald geen watjes te noemen, in tegenstelling tot de verpeste jeugd anno nu !

  Geliked door 2 people

 3. Elena zegt:

  Op mijn 8 e of 9e verjaardag kreeg ik rolschaatsen.
  Ik en andere koters naar een geasfalteerde rijbaan, daar konden we echt fijn rolschaatsen.
  Op het trottoir vielen we regelmatig op onze snuffert….daar de stoep niet altijd mooi egaal lag.
  Tsja….dan werden we door een jut ( politie) betrapt wegens het schaatsen op de rijbaan.
  Als straf moesten we op onze vrije woensdagmiddag op het politiebureau komen.
  Ik heb mij bijna kapot geschaamd.
  Nooit meer op de rijbaan durven rolschaatsen.
  Te weten dat dit eind jaren ’40 was…één a twee auto’s per uur over die rijbaan.
  LOL !

  Like

 4. Taljaard zegt:

  13 jaar jong in 1971.
  Voor 3 kwartjes van de slager een paardenkop gekocht.
  Die de hele week aan een touw met een haak eraan in de kolk achter de zuivelfabriek neergelaten.
  Want daar zwom de vetste paling die in die kop kroop.
  De zaterdag daarop een wasteil vol met een kruiwagen op het dorp uitgevent.
  Mijn broek zakte af van de rijksdaalders en de guldens en iets meer dan F 200 verdiend.
  In de paasvakantie voor een oudere buurman 15 are land met de schop omgespit. F 25.
  Op vroege vrijdagochtenden mee naar de veemarkt in Zwolle om daar te helpen met het in en uitladen. Leverde soms wel eens F 100 op.
  Zou tegenwoordig ”stropen” en ”kinderarbeid” heten.
  Maar toen was je gewoon een flinke jongen.
  Op mijn 16e was mijn eerste brommer ( nieuwe Yamaha F50) gewoon van mijn eigen centen betaald.
  Natuurlijk direct een FS1 cilinder, een dikke uitlaat en een andere carburateur erop.
  Allemaal origineel spul, zodat het ding probleemloos 85 tegen de wind en 90 van de wind af ging.
  En pils zuipen als toeters. zware shag dampen en voor je werk 8 m boven de grond dakbeschotten leggen, panlatten spijkeren en dakpannen leggen. En daarmee F 400 zwart in de week verdienen, wat meer was dan de meeste volwassen kerels.
  Zodat je op je 18e met een oefenvergunning handje contantje een nieuwe BMW 1000 RS boxer kon kopen. Allemaal overleefd. En achteraf bezien de mooiste tijd van mijn leven.
  Alleen jammer dat ik toen zo’n verlegen stuntel was met meiden.

  Geliked door 3 people

 5. Henkie1958 zegt:

  Helemaal mee eens. Ik voel nu nog de ” meterlat” van de MEESTER. Maar be er echt niet minder door geworden, al kon ik hem op dat moment wel doodkijken.
  Ben door discipline en respect groot geworden. En ben er best trots op.
  Maar die linkse Ikea mannetjes van nu…gatver !!! Hebben echt geen kloten.

  Geliked door 1 persoon

  • Ook tegen U zeg ik: Hou nou alsjeblieft eens op met dat “Ik ben er echt niet minder door geworden.” En altijd maar weer dat gescherm met discipline en respect…..Dat respect hoefde er dan kennelijk níet van de kant der volwassenen voor kinderen te zijn! Het was toen al fout en uw “meester” had doodgewoon zijn meetlat thuis moeten houden, klaar! En uw ouders hadden hem moeten (laten) terugfluiten. Erg genoeg, dat dergelijke misstanden nog zo lang ‘normaal’ gevonden werden; ik vraag me af, wanneer nu eens de tendens op deze site afneemt om dergelijke aspecten uit het verleden, die men nooit meer zou moeten terugwensen, te gaan óphemelen!
   Eens even kijken: Wat hebben we hier gemeen? We zijn anti-islam, ja. Nou, moslims ranselen kinderen óók, @iedereen hier! Naar hartelust, zelfs! En altijd maar dat “gezag” van de ouder over het kind…. We weten intussen, wat daaruit voortkomt! Wie het consequent anders wil doen, dan zij, moet juist willen bréken met al die dingen uit het verleden, die er nog weer meer op lijken: Zéker met de kijk op vrouwen èn die op kinderen!

   Geliked door 1 persoon

   • BertG. zegt:

    Theresa, gelukkig waren ze niet allemaal zo vroeger.
    Nadat mijn opa 1x naar school geweest, haalde niemand het meer in zijn hoofd om mijn moeder met nog 1 vinger aan te raken op zo’n RK school.
    Daar werd je al opgesloten in het kolenhok omdat je linkshandig was.

    Like

   • Republikein zegt:

    Het zou ook een sexuele afwijking kunnen zijn.

    Like

   • BertG. zegt:

    Theresa, valt het jou niet op dat degene die dit telkens aanmoedigen, allemaal uit een zwaar gelovig nest komen?
    Weer een overeenkomst met mossels, respect moet er in geslagen worden blijkbaar.
    En met kinderen mag je doen en laten wat je wilt.

    Like

   • BertG.: En zo had iedereen het in feite ook moeten dóen, want wat niet algemeen bekend is: Het geven van lijfstraffen door onderwijzers etc. mocht wettelijk na ca.1825 al niet meer!
    Maar die ouders zagen veel te lang veel te veel door de vingers!

    Geliked door 1 persoon

   • elisah zegt:

    Ja Bert, de linker hand werd gezien als de hand van de duivel, hoe halen ze het in hun hoofd.

    Geliked door 1 persoon

   • BertG. zegt:

    Ik wist het met die linkerhand, de hand van de duivel.
    Dat verklaard alles.
    Ik ben ook volledig linkshandig, ik kan nog geen spijker in de muur slaan met mijn rechterhand en en hamer, zonder op mijn linker klauw te slaan.

    Like

   • @BertG., 12.58u.: Jazéker valt me dat op! En dan wel zó ’n bek opzetten over de mossels, waarschijnlijk wegens superioriteitsgevoelens m.b.t. “Het Ware Geloof” maar intussen diezelfde mossels qua levensopinies héél aardig benaderen!
    En daarnaast al evenmin doorhebben, dat deze manier van doen tegenover zo’n veel kleiner kind nog láf is op de koop toe!
    Enfin, spiegel blijven voorhouden als het zo te pas komt, Bert, er zit niets anders op.

    Geliked door 1 persoon

 6. Taljaard zegt:

  Voor @rommel

  Like

 7. Een fiets daar moest ik zelf voor sparen. Toen ik elf was had ik het geld bij elkaaren kon ik hem kopen,Voor die tijd mocht ik wel eens een fietsje huren. dat kon in Amsterdam.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s