“AfD is goed voor de democratie” – interview met de Berlijnse AfD-politicus Thorsten Weiß

screenshot_36

(Vertaling: E.J. Bron)

Thorsten Weiß (foto) geldt als de rijzende ster van de Berlijnse AfD. Hieronder een interview met hem door “Zuerst” over de Berlijnse deelstaatverkiezingen:

duits-zuerst

Meneer Weiß, met de AfD heeft een nieuwe partij haar intrede gedaan in het deelstaatparlement van Berlijn. Veel waarnemers vergelijken het succes van de AfD met dat van de Piratenpartij vijf jaar geleden – in de hoop dat ook de AfD over vijf jaar geen politieke rol meer speelt . . .

Weiß: Er zijn zelfs voormalige leden van de Piratenpartij lid van de AfD-Berlijn. Die zijn natuurlijk niet zonder reden naar ons toegekomen. Wat mijzelf betreft is de Piratenpartij
nooit een optie geweest – de naam alleen al is belachelijk. De AfD is een goed georganiseerde en structureel sterke partij, de Piratenpartij was dat nooit. De Piratenpartij werd bovendien ondermijnd door links-radicalen en de autonome Antifa. In het Berlijnse parlement zag men Piraten met “Duitsland afschaffen”-shirts. Om kort te gaan: De Piraten zijn politiek bizar tot belachelijk en organisatorisch zwak en chaotisch. Dat alles zijn wij niet.

Steeds opnieuw is te horen dat Berlijn de moeilijkste uitdaging zou zijn voor alle partijen. Velen “importeren” hun kandidaten uit andere deelstaten naar Berlijn. Hoe zit dat met de AfD?

Weiß: blijkbaar is dat voor ons gemakkelijker dan voor anderen. Dat zag je al tijdens de peilingen: binnen een jaar klommen we in de peilingen op van in het begin 3% naar 15% voor de verkiezingen. Natuurlijk verschilt dat van district tot district. Links burgerlijke welvaartsbiotopen kunnen weinig met ons beginnen, sociaal zwakkere streken zoals mijn kieskring Reinickendorf staan al meer aan onze kant. Over het algemeen kun je zeggen: daar, waar de mensen echt werken en geconfronteerd worden met de alledaagse problemen en noden, komt de AfD goed aan. Ik heb tijdens de verkiezingscampagne in Reinickendorf enorm veel instemming ervaren. Overigens ben ik geboren in Berlijn en geen import!

De AfD zou een “gevaar voor de democratie” zijn, beweren de gevestigde partijen en de mainstream media . . .

Weiß: Wat een onzin. Precies het tegendeel is het geval: de AfD is de partij die de democratie in Duitsland weer sterker maakt. Wij zijn de partij die ontelbare voormalige niet-stemmers weer doen stemmen, wij verhogen de deelname aan de verkiezingen. In de verkiezingsstrijd werd steeds opnieuw gezegd: “Eindelijk een partij waarop we kunnen stemmen!” Voor het gevestigde partijenkartel vormt de AfD uiteraard een gevaar, omdat zij rechtstreeks concurreert met dit kartel – en dat ook nog met succes. Maar het partijenkartel is dus niet de democratie.

Journalisten bekritiseren steeds opnieuw dat de AfD een “één-onderwerp-partij” zou zijn. Het zou haar uitsluitend gaan om asiel en immigratie . . .

 Weiß: en dat beweren nu juist diegenen, die ons steeds en uitsluitend vragen stellen over dat onderwerp. De AfD werd in 2013 opgericht. Destijds waren de belangrijkste onderwerpen de EU- en eurokritiek. En één ding mag men niet vergeten: de Duitse regering en de oppositie in het Duitse parlement zijn zelf verantwoordelijk voor de zogenaamde vluchtelingencrisis, doordat zij verleden jaar de grenzen hebben geopend. De kiezers van de AfD verwachten van ons dat wij in de oppositie gaan tegen deze foute en catastrofale politiek. Natuurlijk hebben wij een uitgesproken mening over dit onderwerp, want juist daarom werden wij gekozen. Dat dit enkele mainstream journalisten niet bevalt, is niet ons probleem.

Meneer Weiß, hartelijk dank voor het gesprek.

Thorsten Weiß (32) is de voorzitter van de Berlijnse afdeling van de AfD-jeugdorganisatie “Junge Alternative”, hij is lid van het bestuur van de AfD-Berlijn en kandideerde op de negende plaats op de kieslijst bij de Berlijnse deelstaatverkiezingen op 18 september. Daarmee zal Weiß de komende regeerperiode behoren tot het Berlijnse deelstaatparlement als afgevaardigde van de AfD-fractie.

Bron:
http://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in AfD (Alternative für Deutschland), Berlijn, Duitsland, gezond realisme. Bookmark de permalink .

7 reacties op “AfD is goed voor de democratie” – interview met de Berlijnse AfD-politicus Thorsten Weiß

 1. joopklepzeiker zegt:

  Anti-Islamization PEGIDA movement in the Netherlands is going strong but PEGIDA Germany founder has been forced to flee because of government persecution

  http://www.barenakedislam.com/2016/09/24/anti-islamization-pegida-movement-in-the-netherlands-is-going-strong-but-pegida-germany-founder-has-been-forced-to-flee-because-of-government-persecution/

  Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  Prima interview, ik sta achter de doelstellingen waar de AfD voor staat, net als de andere patriottische partijen in Europa. Stop de instroom van moslims en economische vluchtelingen, en stop de communistische EUSSR!

  Like

 3. Laten ze een keer met een plan gaan komen voor uitzetting. Je hoort hier niets over, moet eerst nog uitgezocht worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s