Open brief aan Jumbo

screenshot_57

(Door: H.G.)

Beste familie van Eerd,

Jarenlang was ik een trouwe bezoeker van uw supermarkten. Ik voelde mij er thuis en vertrouwd. Uw reclames, waarin u de Hollandse normen en waarden  en tradities zo goed uitbeeldde, verlokten mij telkenmale tot een bezoek aan een van uw winkels. Helaas heeft u onlangs bekend gemaakt te stoppen met een van onze Hollandse tradities, het afbeelden van Sinterklaas en Zwarte Piet op de verpakkingen van uw huismerken met sinterklaas lekkernijen. Als ondernemer geniet u volop van de vrijheid die de Hollandse cultuur u gebracht heeft. Als maatschappelijke organisatie keert u uw trouwe klanten echter de rug toe.

Als representant van de Hollandse samenleving wil ik graag dat de uitingen van onze cultuur behouden blijven. Ja, als Hollander houd ik van de tradities van mijn vaderland en mijn voorouders. Die tradities hebben mij gemaakt tot wat ik nu ben. In de herfst wil ik appeltaart, geen applepie, bij het herfstwild eet ik graag een stoofpeertje en op 1 oktober kijk ik uit naar mijn bokbiertje. Na de intocht van de goedheiligman wil ik op straat geconfronteerd worden met afbeeldingen van Sinterklaas en Zwarte Piet. Als ik in een winkelstraat loop van pakweg half november tot 5 december wil ik sinterklaasliedjes uit de luidsprekers horen. Dat wil ik niet alleen, dat vindt 80% van de Nederlandse bevolking. Het is ons feest, het zijn onze tradities en onze kinderen en kleinkinderen die volop plezier beleven aan een eeuwenoude traditie.

Uw bedrijf zwicht voor de eisen van een militante minderheid, dat is uw keuze. U was trouwens al gezwicht voor de etnocide van de islam, u feliciteert moslims met Ramadan, Suikerfeest en Offerfeest. Ik en vele landgenoten hebben u de afgelopen jaren niet gehoord bij onze hoogtijdagen, geen zalig Pasen, geen vrolijk kerstfeest. Nee, toen legde u de nadruk op hoe ik zoveel mogelijk van uw producten op de juiste wijze tot een feestmaal moest bereiden.

Beste familie van Eerd, ik heb mijn besluit genomen. Ik zal uw winkel niet meer bezoeken. Mijn klandizie, en naar ik hoop die van velen met mij, zal ik elders brengen. Bij winkelketens die mijn cultuur en tradities niet verloochenen. Mijn heerlijk avondje zal ik traditioneel vieren met afbeeldingen van Zwarte Piet, warme chocolademelk, roomborstplaat en letters van banket die ik koop bij “echte” Nederlandse winkels.

Ik hoop voor uw personeel dat uw politiek correcte assortiment u veel “goede” klanten zal bezorgen, ik zeg u echter vaarwel.

Helaas niet meer hoogachtend,

H.G,

“traditioneel” Hollander.

Door:
H.G.
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

615 reacties op Open brief aan Jumbo

 1. Kan men ergens tekenen ? Volledig met bovenstaande eens…….

  Liked by 3 people

  • linda texel zegt:

   ook volledig eens.

   Liked by 1 persoon

   • DonnaDolce zegt:

    Chapeau, Traditionele Hollander….H-E-L-E-M-A-A-L mee eens.

    Liked by 1 persoon

   • Henk zegt:

    Linksonder de brief kan je hem delen op facebook

    Liked by 1 persoon

   • rob koopman zegt:

    helemaal mee eens ook ik ga er niet meer heen net zoals de HEMA daar kom ik ook niet meer

    Liked by 1 persoon

   • Joop Sigaar zegt:

    Even tellen hoeveel mensen er WEL naar de jumbo zijn gegaan na het lezen van dit stuk .
    Iedereen kan wel roepen, maar doen is vaak toch iets anders.
    Ik ben het natuurlijk wel eens met de brief ! maar ging toch al niet bij de sjumbo .

    Like

   • RonenMar zegt:

    Na dat ze de zwarte piet van ons willen afnemen is nu de kerstboom aan de beurt. Kerstmarkten vormen doelwit voor noord afrikaners die hier hun hand ophouden voor gratis geld maar even later een “kerstoorlog” vieren omdat het in hun geloof niet past. Binnenkort de kerstboom weg bij de jumbo? Lekker slappe knieen beleid !!!

    Liked by 1 persoon

  • Ann zegt:

   Ja dat zou ik ook graag willen weten en ja mijn volgende winkel bezoek zal niet meer bij jumbo zijn

   Liked by 1 persoon

   • Boy zegt:

    Jammer dat vele reacties niet kloppen omdat dit niet waar schijnt te zijn. Bij wie je dan onderhand nog gaan winkelen? Ik denk dat vele hard schreeuwen maar indien ze merken dat de Jumbo goedkoper is toch stiekem er gaan kopen.

    Het is al erg zat dat een paar klojo’s al jaren het land op de kop zetten indien de Sinterklaas tijd weer aanbreekt. Negeren is wellicht beter.

    Like

  • Verona zegt:

   zaterdag 1 oktober 2016, 18:58
   Sint en Piet tóch zichtbaar in Jumbo-supermarkt

   Supermarktketen Jumbo zal het ’heerlijk avondje’ dit jaar tóch duidelijk promoten. Sinterklaas en Zwarte Piet zijn namelijk wél te zien bij de winkelketen. Dat meldt de NOS.

   Volgens een woordvoerder van Jumbo was dat altijd al de bedoeling, maar gisteren werd dat „niet zo handig gecommuniceerd”. Er zullen ook nog gewoon Sint- en Piet-figuren worden verkocht in de Jumbo-supermarkt.

   Op vrijdag kondigde Jumbo nog aan om afbeeldingen van Sint en Piet te vermijden. Daarvoor in de plaats zouden er alleen nog de symbolen als mijter, pet en schoenen te zien zijn.

   Like

   • Ed springintveld zegt:

    ik denk dat Jumbo de eertse mededeling heeft gedaan om te kijken om te kijken hoe de klanten zouden reageren toen hadden ze in de gaten dat het klanten ging kosten en om nu hun gezicht te redden (wat er nog te redden valt) dat ze toch maar hebben besloten om toch maar de afbeeldingen op de verpakking te laten staan van sint en piet .
    mijn winkel was het toch al niet maar zal er nu zeker ook nu niet meer komen

    Liked by 1 persoon

   • Dinie zegt:

    lekker vlug terug krabbelen jumbo!!! denk aan zijn centjes! na veel reactie sorry
    Wij zijn en blijven ten alle tijden onze traditie en Nederland TROUW

    Liked by 1 persoon

   • Jolanda zegt:

    Het gaat om de afbeeldingen op het huismerk, daar worden geen sint en piet meer opgezet. En dat blijft zo. Op de overige artikelen worden wel gewoon afbeeldingen opgezet. Schandalig

    Liked by 1 persoon

   • Anja zegt:

    Ja op merken zoals bolletje enz
    Niet op eigenmerk

    Like

   • Caroline zegt:

    Maar niet op het huismerk van Jumbo

    Like

   • Henri zegt:

    Ja maar niet meer van t huismerk want jumbo wil er niet aan verbonden zijn zwakkelingen.

    Like

   • Andre zegt:

    Geloof je het zelf JUMBO dat jullie dit gaan doen eerst maar eens zien ik kom er voorlopig niet meer laat maar zien aan de kant van de weg dat jullie voor onze oer Hollandse traditie’s zijn zie ik ze niet daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaag JUMBO

    Like

   • Sandra zegt:

    Heel fijn Jumbo als jullie toch Sint en Piet afbeelden! Hethoort nu eenmaal in onze traditie en onze samenlevingen en ook Verdraagzaamheid dit geldt voor alle culturen binnen Nederland! Wij respecteren ook jullie tradities dus dat verwachten wij ook van jullie!!! Verdraagzaamheid!!!

    Like

   • hk zegt:

    zijn ze nu baqng dat niemand meer in de kutwinkel komt ze hebben het aan haar zelf te danken

    Like

   • Karel zegt:

    Het gaat niet om Piet! Het MOET ZIJN, ZWARTE PIET!!!

    Like

   • Nicol zegt:

    Ze verkopen nog wel Sint en Piet spullen mét hun afbeeldingen (van a merken)maar deze zullen op hun HUISmerk niet meer te zien zijn…

    Like

  • jacobwerkman zegt:

   mooi en duidelijk geschreven , ook vind ik jumbo een agresief reclame maker , en ben het volkomen met u eens en zal uw voorbeeld volgen.

   Liked by 1 persoon

   • Patrick Kluin zegt:

    kan het niet eens reclame noemen… goedkoopste van nederland mn hol! elke winkel die ik tot nu heb bezocht was goedkopen. ook verschilt de prijs per jumbo winkel wat ik niet vind kunnen als je onder 1 naam bedrijf voert

    Like

  • volledig met de briefschrijver eens

   Liked by 1 persoon

  • wilma zegt:

   ook volledig eens ga wel naar een andere supermarkt

   Liked by 1 persoon

  • …mijn aangetekende brief naar de Jumbo-directie gaat morgen de deur uit. Ik ontdekte trouwens bij mijn substituutverkenningen dat ALDI wél die tabletten melkchocolade met nootjes en rozijntjes heeft. Een win-win-situatie, dus. Zo zie je maar weer hoe uit iets slechts – het Jumbo anti-Sint & Piet-initiatief – iets goeds kan voortkomen.

   Like

  • Haanschoten zegt:

   Ja dan teken ik ook…….

   Like

  • heuer zegt:

   ja ik ben het ook zeker eens dat de oude hollandse tradities moeten blijven !!!

   Like

  • Rozita zegt:

   Prachtig dit volkomen mee eens , ik ga wel naar dirk of de deka,

   Like

  • japio zegt:

   helemaal mee eens

   Like

  • Ria van den Heuvel zegt:

   ja graag een petitie TEGEN de Jumbo. dit gaat echt tegen ons Nederlandse gevoel in.
   Sinterklaas moet blijven.

   Like

   • musterd zegt:

    moeten wij doen helemaal tot de grond af breken jumbo is tegen het nederlandse volk moeten ze alleen moslims verkopen

    Like

  • Bep zegt:

   op de sterretjes klikken

   Like

  • Ron Gerda en de kids zegt:

   Na bovenstaand artikel gelezen te hebben , zijn wij met een gezin met 4 kids in Holy Noord die met heel veel plezier het sinterklaas feest jaarlijks vieren en totaal geen link leggen tussen een zwarte piet en een zwarte mensen op aarde , helemaal KLAAR met JUMBO. Het Sinterklaas feest in een oer Nederlandse traditie die gewoon moet blijven, zwarte mensen die zich storen aan een gesminkte zwarte piet moeten maar gewoon de andere kant op kijken of terug gaan naar hun eigen land.

   Liked by 1 persoon

  • BM Fidel zegt:

   Stichting “Cultuur onder vuur” stuurt u graag prentbriefkaarten toe in het kader van de actie Redt Zwarte Piet. Ze zijn geadresseerd aan de baas van Jumbo.

   Liked by 1 persoon

 2. Jan de Vries zegt:

  Geheel mee eens.
  Het is u zwicht voor de eisen van een militante minderheid.
  TRIEST.

  Liked by 1 persoon

 3. Eduard uit Breda zegt:

  Deze brief is mij uit het hart gegrepen ook ik ben klant geweest van JUMBO in Hulst Zeeuws Vlaanderen omdat ik de laatste drie keer telkens met de vlag van Turkije werd geconfronteerd heb ik besloten om uw bedrijf te boycotten
  Op een vraag over het hoe en waarom van deze vlag heb ik schriftelijk om een reactie gevraagd en na vier weken wachten niets vernomen
  Toch heb ik gisteren inkopen gedaan bij een JUMBO winkel die er duidelijk anders over denkt dus het kan wel anders maar dat is ter beoordeling van de lokale directeur
  Gr Eduard uit Breda

  Liked by 2 people

 4. Marlies zegt:

  Goede brief, Traditioneel Nederlander! Chapeau. En….de Jumbo is verleden tijd voor mij. Schiet lekker op: Die “bezette gebieden” bullshit ben ik ook zat, dus exit. Hema? Nooit. Ik zou zeggen tegen de NSB’ers: Ga vooral zo door. Het duurt echter nog wel even vóórdat uw favoriete clientèle de meerderheid heeft, dus u zult tijdelijk uw reserve kapitaal moeten aanspreken.
  Ik ben druk bezig biologische zaden voor groenten en kruiden te verzamelen; appel- en perenboom heb ik al en de frambozen, bramen en zwarte bessen waren fantastisch dit jaar.
  Dus: adieu. Het ga u niet goed.

  Liked by 1 persoon

  • elisah zegt:

   Hema is van de Bijenkorf, dus daar ligt de bron.

   Liked by 1 persoon

   • Zwart zegt:

    Helaas voor u maar de HEMA is al heel lang geen dochter van de Bijenkorf meer. Is sindsdien al meer dan eens van eigenaar gewisseld. Activistische hedgefonsen zijn de eigenaren.

    Like

   • Roy zegt:

    Vergeet Albert Heijn niet, dat zijn ook vuile NSB’ers die alleen maar naar de centen kijken…

    Like

   • Marlies zegt:

    Ik ben me ervan bewust, dat het gedonder met zwarte piet ook prominent aanwezig was en is bij de Bijenkorf. in Amsterdam bijv. met de pieten die vanuit de nok van het gebouw langs een paal naar beneden kwamen – een utopie voor kleine kinderen.
    Als je tegenwoordig zaken doet met een bedrijf, moet je eerst extensieve research plegen – belachelijk. Om over de addititieven in ons voedsel en de stiekeme halal-geslachte vleessoorten maar te zwijgen. Je hebt er bijna een dagtaak aan.

    Like

   • Monica zegt:

    Dat is al lang niet meer!

    Like

 5. willz zegt:

  Direct na het lezen van jumbo,s besluit gisteren om op onze kultuur te spugen heb ook ik laten weten geen klant meer te willen zijn.
  Ook ik wil graag een petitie tekenen.
  Die jumbofamilie is groot geworden in Nedeland door Nederlanders. Wat laag om nu dit te doen.

  Liked by 1 persoon

 6. Annette zegt:

  Helemaal mee eens. Als er iemand een petitie start om de Jumbo te boycotten teken ik gelijk. Wat een misselijkmakend land is dit toch geworden. Ik heb zo*n medelijden met mijn jonge kleinkinderen. Waarom mogen zij niet net als hun ouders en grootouders Sint en Piet vieren? Ik ben van mening dat als dat allemaal niet meer kan…. dat we ook moeten stoppen met het toestaan van Suikerfeest, Offerfeest, Ramadan en weet ik veel wat. Pleur op wat mij betreft en laat ons onze cultuur. Ik heb nota bene oudere Surinaamse vrienden die ook gewoon vroeger het Sinterklaasfeest vierden. Dit is echt iets van de jongere generatie. Zij denken gewoon wat die moslims kunnen kunnen wij nog beter. Als dit nou niet gauw stopt dan voorzie ik een nabije toekomst waarin wij niks meer te vieren hebben en niks meer te vertellen. Dus laat iemand een petitie starten om Jumbo te boycotten en ik weet zeker dat er veel mensen zullen tekenen. Kijk maar hoeveel handtekeningen de Zwarte Piet moet blijven heeft opgeleverd.
  Trouwens, bij de HEMA en Albert Heijn kom ik al jaren niet meer…. Ik woon gelukkig in Noord Holland en koop bij Dekamarkt en Deen en daarnaast zijn er volgens mij door het hele land genoeg Aldi*s en Lidl*s/

  Liked by 2 people

  • Lucie zegt:

   Bij de Aldi kan je geen zwarte pieten meer kopen,is al een paar jaar zo.
   Bij Action idem dito,naar A.Heijn en de Hema ga ik niet meer,nu dus Jumbo ook niet meer.
   Het wordt steeds minder leuk in dit eens zo gezellige landje.
   Dankzij Rutte en consorten.

   Liked by 1 persoon

  • Layla zegt:

   Die moslims beste Annette, hebben niets te maken met het willen afschaffen van zwarte Piet. Dus begrijp ik niet waarom ze er steeds bijgehaald worden. Waarom worden moslims te pas en onpas genoemd als er onvrede is over een bepaalde situatie ?

   Mvg

   Like

   • Jan zegt:

    Hoe zou dat nou komen?

    Like

   • emmy Pilon zegt:

    Helemaal eens wilde net reageren maar ben blij dat je me voor was. Moslims hebben niets te maken met de anti zwarte Piet lobby dus Jumbo boycotten, goed idee,
    Ze moeten met wel heel veel Pieten vertoon komen wil ik daar mn favoriete guacomole kruiden nog kopen. Dan maak ik ze wel zelf met wat citroen en komijn

    Like

   • Joshua zegt:

    @Layla zegt:
    Omdat de moslims ook hier de dienst willen uitmaken en onze cultuur willen veranderen,en bij tegengas overal roepen dat zij gediscrimineerd worden..Al dat cultuur verrijkende zooitje kan wat mij betreft oprotten en in hun eigen land de boel naar de kl…ten helpen.
    Annette je hebt groot gelijk.

    Like

   • gerard zegt:

    Layla, ben het met je eens, maar Hollanders moeten altijd kankeren, hoort bij de levensstijl.

    Like

  • cecile zegt:

   zelfs op Aruba schminken de zwarte bewoners zich nog extra zwart als zwarte piet… uit betrouwbare bron vernomen….

   Liked by 1 persoon

  • Gerda zegt:

   Wat mij nu tegenstaat in deze discussie is, dat er weer naar moslims gewezen wordt. Dat is fout gedacht. Het zijn voornamelijk mensen (nederlanders) uit Suriname. Ik zie heel vaak moslimkinderen verkleed als zwarte Piet bij de intocht staan. Voor ik nu de lading over me heen krijg: Ik ben voor de traditionele zwarte Piet en tegen allerlei stomme vormen, zoals stroopwafelpiet. En ik laat me door niemand een schuldgevoel aanpraten als rasist.

   Like

   • Aldo zegt:

    “Nederlanders uit Suriname”??? Hoe verzin je het. Je bedoeld denk ik Surinamers die in Nederland zijn komen wonen!!.

    Like

   • Nelly zegt:

    wat een onzin verkondig je hier, het gaat erom dat WIJ niet onze cultuur en feesten aan moeten passen en wel moeten toestaan dat de feesten van andere culturen hier worden ingevoerd

    Like

   • Yvonne zegt:

    Nee het is ooit aangekaard door een Jamaicaanse vande VN, die van geen toeten of blazen weet van onze cultuur. Zij heeft het gekoppeld aan de slavernij die niet eens bestond, toen het Sinterklaasfeest begon. Heel Nederland heeft het ter discussie gebracht. Burgemeesters die mee doen. Ik kom zelf uit Curacao, waar in mijn jeugd de negers (mag ik dit woord nog gebruiken?) volop deelnamen aan het feest. Nu ineens is het racistisch. Hmmm.

    Like

 7. monarnl zegt:

  Compleet mee eens.
  Het is een schande dat de ooit zo Hollandse winkelketen nu zwicht voor een handjevol ‘boe’ roepers.

  Ook ik zal geen bezoek meer brengen aan een van Uw winkels.

  Sommige mensen zullen dit iets kleins vinden: “Maak je er niet zo druk om.” Zullen ze zeggen.
  Dit zijn de tegenstanders van Nederland en zijn cultuur.

  Voor mij echter en grotendeels van Nederland zijn tradities wel belangrijk voor ons. Onmisbaar zelfs. Wij zijn er mee opgegroeid en willen onze kinderen en kleinkinderen er mee zien opgroeien.

  Oprecht hoop ik dat U hierop terug zal komen en weer met trots Uw winkels en producten versiert net zoals het altijd is gedaan.

  Vaarwel Jumbo.

  Liked by 1 persoon

 8. Arie van Masbergen zegt:

  deze brief is geweldig en juist dit is het gevoel wat er leeft onder Nederlanders

  Liked by 2 people

 9. roger zegt:

  Voor mij ook het zelfde ik ga ook niet meer..En ik hoop dat er genoeg mensen zijn die er ook zo over denken….Kom in actie mensen en laat jumbo het voelen..

  Liked by 2 people

 10. jantjeuitnl zegt:

  Welke winkelketen kan je nog wel fatsoenlijk boodschappen doen?

  Liked by 1 persoon

 11. boorzalf zegt:

  Waardeloze supermarkt, lege schappen, vierde in de rij gratis boodschappen wordt nooit gehanteerd, (hoeft voor mij ook niet) en alles staat door elkaar, echt een zooitje.

  Like

 12. C.A.Barstow zegt:

  Deze brief kan ik van harte onderschrijven!

  Liked by 2 people

 13. Ton zegt:

  Als het aan mij ligt gaan wij er ook niet meer heen….

  Like

 14. Liny Landman zegt:

  Jammer Jumbo,maar ook ik ga mijn boodschapjes ergens anders halen,wordt wel moeilijk want in den haag is het of AH(vreselijk veel) of jumbo.Maar jullie verloochenen een oer oude Hollandse traditie voor een handje vol mensen die daar problemen mee hebben.Nou Daaaaagggggg Jumbo!!!Het blijft vreemd in een ander land pas ik mijzelf altijd aan nou kan ik het hier ook nog gaan doen!

  Liked by 1 persoon

  • massimo zegt:

   Mooi al deze commentaren , maar wie van jullie zie ik op straat met mij meelopen als ik dit aan het grote publiek wil laten zien , dab hebben jullie ineens wat anders te doen .Nederlanders …..broekepoepers

   Like

   • Cathja zegt:

    Beste @ massimo, als we overal zouden moeten opdraven komen we aan werken niet meer toe! En niet alle Nederlanders over één kam scheren hè? Niet alle Nederlanders zijn ‘broekepoepers’!

    Liked by 1 persoon

   • vink zegt:

    daar heb je helemaal gelijk in, niemand durft.

    Like

 15. Feniks zegt:

  Zo mooi heb ik het niet kunnen verwoorden (complimenten).

  Ook ik heb Jumbo een mail gestuurd dat ik daar niet langer boodschappen zal doen.
  (OOK niet meer na een mea culpa).
  Het is klaar met dergelijke verraders van een oer cultureel Hollands feest.
  ik mag hopen dat ze over de kop gaan en dat andere bedrijven er hun conclusies uit trekken.
  De grens is zo ongeveer wel bereikt.
  Lang leve onze Nederlandse cultuur.

  Overigens….het staat mij bij dat destijds, toen die onzalige Verene Shephard haar hetze tegen onze cultuur begon er iemand een documentaire had gemaakt over de oorsprong van het sinterklaasfeest, daar hadden jaren van onderzoek in gezeten en als ik het me goed herinner kwam naar voren dat de oorsprong honderden jaren terug ging ( tot de Germanen dacht ik) .
  Het had NIETS met slavernij van doen.
  Die documentaire is nooit uitgezonden is er iemand die er meer van weet?

  Liked by 1 persoon

  • Beverwijk zegt:

   Sinterklaas kwam zelfs uit turkije was een pastoor die hewl veel voor arme kinderen deed.daar is die traditie door onstaan heeft niets met rascisme te maken.dat maken hun er maar van .allemaal verveling van de mensen.

   Liked by 1 persoon

   • Niels zegt:

    Zoek het eens op.. een pastoor in Turkije klopt niet helemaal, hij was iig een heilige.
    Zo zijn er nog meer tradities ter wereld die op Nicolaas lijken, maar meestal zonder een zwarte Piet..

    Laat je niets wijsmaken over Halloween, dat is een Noord europese traditie, Oppikken dus, overschaduwen.

    Like

  • Fred van den Boom zegt:

   Liked by 1 persoon

   • Slappelingen van eerd mij zie niet meer

    Like

   • Marlies zegt:

    Leuk filmpje. Duidelijk ook. Alleen, als je op deze wijze gaat “spitten” in de herkomst van tradities (Pasen, Kerst, etc.) of verhalen (Koran, Bijbel, etc.) , dan blijkt al snel dat er bijzonder veel “jat” werk is verricht (van Gnostics, Pagans, etc.) En dat is nog maar een heel klein topje van de ijsberg. Het is een bijzonder interessant onderwerp, maar niet voor de massa, helaas. Het zou eigenlijk op de middelbare school onderwezen moeten worden…maar ik draaf weer door. Bedankt voor het delen, Fred van den Boom.

    Like

 16. R vd Broek zegt:

  Precies geformuleerd zoals het is.

  Dit gaat de Jumbo een hoop klanten kosten, verkeerde zet van het management.

  Liked by 2 people

 17. De Mol zegt:

  Prachtig gesproken

  Like

 18. a vd s zegt:

  en dit is allemaal begonnen door een Amerikaanse vrouw waar ze een kerstman hebben moeten we nu daar ook tegen zijn omdat nu alle klein uitgevallen mensen zich ook gediscussieerd voelen omdat ze slaven zijn van de kerstman hou toch op met alle onzin en laat de kinderen hun feest vieren

  Like

 19. Marie zegt:

  Helemaal mee eens
  Het word steeds erger hier in
  Nederland
  En dan al die achterlijke winkels
  Die daar aan meewerken bha
  Mensen gewoon een lijn trekken
  En daar geen boodchappen meer doen
  Ik kom ook niet meer in die winkels en zeker niet meer bij jumbo in terneuzen

  Ga nu maar naar de aldie went ook wel

  Like

 20. Christiaan Meurs zegt:

  Ik behoor tot die 80% Nederlanders , “ORANjE boven !!!

  Liked by 1 persoon

 21. piet travestiet zegt:

  jumbo…welke dag beter

  Like

 22. Remko Menkehorst zegt:

  Ik was ook graag in uw winkels. Als chauffeur kwam ik ook graag in veghel bij u lossen. Maar nu ga ik toch een deur verder. Helaas laat u personeel met een hoofddoek toe. Waar ik mij als Nederlander erg aan stoor overigs. Dus helaas voor u ondanks de glutenvrij produkten ik ga een deur verder. Of de lands grens over.

  Liked by 2 people

 23. Ger zegt:

  Bij onze Jumbo buurtsuper gaat het gewoon als vanouds… Sint en Piet worden gewoon afgebeeld. Er zijn heis wel halal voedingsmiddelen te koop, maar dat vind ik geen probleen. Voor ieder wat wils zoals voor mij biologisch, glutenvrij en lactosevrij. Iedere winkel die dit soort fratsen uithalen worden door ons gemeden gelijk de pest. En daarin ben ik niet de enige als ik zie hoe de één na de andere winkel op zijn beslissing terugkomt. Maar ook dan zet ik daar geen voet meer over de drempel. Dit soort lafhartig gedrag blief ik niet… Nu niet, nooit niet. Punt!!!

  Liked by 1 persoon

 24. Bob zegt:

  Voor je beurt gesproken.

  Like

 25. Peter Boullart zegt:

  Verkeerd bezig Jumbo. Toch eerder nadenken voordat je zulke beslissingen neemt…………

  Like

 26. frank zegt:

  als kind was het altijd spannend en leuk in december, schoenen zetten, cadeautjes uitpakken. Bij oma kreeg je een negerzoen als snoepje, een jodenkoek bij de limonade, in de zomer mee naar een pretpark, de Efteling was top, later met mijn kinderen hun gezichtjes als sinterklaas de cadeautjes kwam brengen dit was onbetaalbaar, de Efteling ze waren er niet weg te krijgen, ze zijn van al die leuke dingen niet slecht geworden, discrimineren niet zijn lieve volwassen mensen geworden. inmiddels hebben ze zelf kinderen, die zijn nog te klein om te beseffen wat sinterklaas is de Efteling en nog meer van dat leuks, als die mensen die tegen al dat leuks zijn voor kinderen en hun zin krijgen dan moeten mijn kleinkinderen dat allemaal gaan missen, Wat gaan dat dan voor mensen worden, mensen zonder fantasie, geen herinneringen aan die leuke kinder dingen, mensen zonder plezier. Is dat de opzet van die groepen die alle leuke kinder dingen maar discriminerend vinden. Stop is met die onzin en laat iedereen lekker genieten van al het leuks wat er nog is en neem het niet af, steek je energie in andere zaken die veel meer onrecht veroorzaken
  Dus Jumbo, Hema en al die andere meelopende winkeliers doe is normaal en hou de hollandse traditie hoog

  Liked by 2 people

 27. Tom Hendrix zegt:

  Helemaal eens met de open brief. En een petitie tegen deze gang van zaken, teken ik met plezier. Kots LINKS die dit mogelijk maakt!

  Liked by 1 persoon

 28. Feniks zegt:

  Bingo..zoek op documentaire ” wild geraas”.

  Like

 29. pvdstelt zegt:

  Ook ik ben er klaar mee….

  Like

 30. grad zegt:

  Ja eens met de actie, we willen onze tradities en waarden niet verkwanselen, aan een handje vol gestoorde overmatige disproportionele “gevoelens” van z.g. racisme, Het heeft geen donder te maken met racisme. men doet dat zelf.
  Vele bruine mensen hebben geen enkele moeite mee, ook de Morianen van destijds niet.
  Het is eerder dat degenen die zwarte Piet weg willen hebben racisten zijn.
  Zij willen de Morianen die zwart waren, dus aan de kant zetten.
  Dat is wat ze doen.
  Pas je aan, aan onze normen en waarden, we doen dat al teveel aan de allochtonen, welkom als je je gedraagt , ga anders terug waar je vandaan komt of ga in therapie.
  Je haalt jezelf namelijk naar beneden

  Liked by 1 persoon

  • elisah zegt:

   Het zijn mensen een probleem maken van hun huidskleur en zich dan afreageren op een kinderfeest. Het is maar net met wat voor een ogen je kijkt naar zwarte piet, liefdevol of haatdragend….

   Like

   • Olaf zegt:

    gek eigenlijk dat ze een goed voorbeeld (een donkere man die werkt voor een goed doel en gratis dingen weggeeft, en niet een die thuis op de bank zit en uitkering trekt om zoveel mogelijk van de staat te krijgen zonder enige moeite ) verafschuwen. (nu zijn er ook goede tussen, maar t merendeel dat zich tegen t feest afzet is denk ik toch eerder van deze categorie, want ze hebben wel veel tijd om alle aandacht op het verzieken van een nederlandse traditie te steken.

    Like

 31. Mary zegt:

  Overigens heb ik vanmorgen op enkele verpakkingen van de AH ook geen zwarte Pieten en een sinterklaas gezien. Let er maar eens,op

  Like

 32. Cobbn zegt:

  Dat vindt ik ook ik ga niet meer naar een winkel die onze kinderfeest wilt afpakken . Dus geen in kopen meer in deze winkel zal de naam niét meer uitspreken

  Like

 33. Cathja zegt:

  Zeer treffend geschreven! Woord voor woord de waarheid. In onze stad is enkele maanden geleden een splinternieuwe Jumbo van start gegaan, maar mij zullen ze daar nooit zien. Ik kwam er tot nu toe nooit, maar nu zal ik een bezoek zelfs niet eens overwegen.
  Vooral de uitsloverij richting de moslims is mij behoorlijk in het verkeerde keelgat geschoten! Als je commentaar hebt op hoe wij ons Sinterklaasfeest vieren, en je wilt om ellende te voorkomen alles in de ban doen, wees dán zo eerlijk en besteed ook geen aandacht aan de islamitische feesten! Nu ze dit wel hebben gedaan, en onze kinderen in feite laten stikken, hebben ze duidelijk laten zien aan wiens kant ze staan.

  Ik hoop op een totale afgang voor de Jumbo.

  Liked by 2 people

 34. dutchdl zegt:

  Met de Ramadan heb ik een keer een actie gevoerd tegen AH. Ik kroop in een AH karretje met het DutchDL logo tegen HALAL vlees!

  Misschien kan ik in november/december een kleine actie hebben tegen JUMBO, met de hulp van een zwarte Piet?

  Liked by 1 persoon

  • Marlies zegt:

   Van Eerd is zich rot geschrokken, maar men is in de business voor winst, alleen winst en dus past men zich aan aan de wensen van de klanten. De enige remedie tegen bedrijven die je niet bevallen, is hen pakken waar het pijn doet: bij de ballen dus. Heel veel ruchtbaarheid aan geven – nationaal en internationaal – en er geen zaken mee doen. De klant betaalt, dus de klant bepaalt.

   Like

 35. tjitske zegt:

  Geweldig ik sta er helemaal achter ik kom ook niet meer bij jumbo niet de vriendelijke groeten

  Liked by 1 persoon

 36. Irene zegt:

  Waarom maakt iedereen zo druk om een onschuldig kinderfeest.
  Jumbo, u zou daar niet aan mee moeten doen.
  De discriminatie wordt veroorzaakt door een aantal ontevreden medelanders.
  Mijn ervaring is dat kinderen het een leuk feest vinden, toch elk al die cadeautjes.
  Helaas wordt ons dit leuke feest ontnomen.
  Jumbo, u .oer zich diep en diep schamen, dat u niet achter u meeste en trouwe klanten staat.
  Ga voortaan wel elders boodschappen doen.
  SHAME ON YOU. OM IN DE TAAL DER VN TE PRATEN.

  Liked by 2 people

 37. Bas zegt:

  Jumbo zwicht kennelijk voor emoties en reacties die politiek zijn ingegeven, waarschijnlijk omdat het hun portemonnee raakt. Dit valt best goed te begrijpen, Jumbo is een bedrijf met een puur commerciële ruggengraat.

  Like

 38. Paul zegt:

  Het is vanzelfsprekend een stuk logischer om een haatideologie te knuffelen die bij kinderen genitale verminking toepast, bewust ongelijkheid tussen man en vrouw predikt en tijdens dit ‘feest’ onverdoofd slacht dan…een traditioneel kinderfeest te vieren waar louter het doel is om kinderen een leuke tijd te geven. Het is veel eenvoudiger om de Nederlandse cultuur volledig te vermoorden, dan door SlaafVana, Koewinsie en nog meer van zulke weggooiers als racist weggezet te worden. Het is al ver gekomen in Nederland. Er is niets erger dan de blanke Europese autochtone man…díe is de schuld van alles. Diegenen die het minst uitvoeren, het luidst roeptoeterend, racismekaart rondstrooiend door de media krijsen…die krijgen alles maar dan ook alles voor elkaar in Nederland. Knettergek.

  Liked by 4 people

 39. Gradje zegt:

  Ik sluit mij hier bij aan, had al langer de balen van de Jumbo ondanks dat het de dichtstbijzijnde supermarkt in de buurt is, mij zien ze er niet meer. Succes met jullie beleid Jumbo, dit gaat jullie een hoop geld kosten !!!

  Liked by 1 persoon

 40. Snuk zegt:

  Al die bangmakende en discriminatie van het vreemde angstaanjagende volk moet maar eens gedaan zijn. Onze laffe beleidsmakers en de zwakke volgelingen waaronder de Jumbo kiezen voor de onderdrukker! Landsveraders !

  Liked by 2 people

 41. Renate zegt:

  Te triest voor woorden en maar roepen discriminatie maar ik voel me tegenwoordig gediscrimineerd in mijn eigen land hoewel dat is het al niet meer gatver doei Jumbo

  Liked by 1 persoon

 42. Jeroen zegt:

  Mooi om de vele reacties te lezen.
  Ben er zeker geen voorstander van alle aanpassingen aan welke traditie dan ook.

  In een goede samenleving moet er ruimte zijn voor begrip en respecr voor elkaara traditie als deze binnen de acceptable grenzen liggen en daar komt het.
  Wat is acceptabel ??? 1 iemand gekwetst door de uiting van een traditie dan zou je die moeten aanpassen, tja sinterklaas zwarte piet kerstnis rammadam suikerfeest halloween welke traditie ritueel of feest kent geen tegenstanders die zeggen gekwetst te zijn.
  Heel simpel, of we verbieden alles of we houden onze tradities en andere in eren.
  En gaat niet alleen om sinterklaas, de vele plattelands tradities dreigen ook te verdwijnen door regeldruk en mengeling van mensen buiten de streek.
  Dus om nu te wijzen naar culturen afkomst of religie is erg kort door de bocht.
  We klagen met velen over vanalles en nog wat maar een echte actie nee die komt er niet, en waarom klagen is makkelijker dan actie ondernemen, en dat doe ik nu dus zelf ook en met mij vele anderen..
  Ik kan iren over dit onderwerp schrijven en discussie voeren. Steeknde hand in eigen boezem en durf dit toe te geven. Ik heb mijn sinterklaas gehad mijn kids ook. In de loop der jaren zie ik veel kapot gaan. En het erge js is we doen het zelf. Schuttersfeesten, dorpsfeesten, kermissen alles gaat omzeep. Nogmaals sinterklaas hoort bij nederland. En toch is het mogelijk dat een minderheid het voor elkaar krijgt om het te veranderen of te verbieden. Helaas geld dit voor elke traditie.
  Succes met het behoud van tradities.

  Like

  • Bas zegt:

   Als men van staatswege de (aan iedereen opgelegde) multiculturele samenleving zo graag wil uit dragen, m.a.w. oplegt en opdringt, moet de staat c.q. de wetgever ook niet op kijken als de figuur van Sinterklaas met zijn zwart geschminkte (zwarte) Piet gewoon blijft bestaan zoals dat al eeuwen bestaat. Sinterklaas is een autochtone Nederlandse kindervriend met in de glans rol een traditioneel zwart geschminkte zogeheten Piet. Samengevat een gezellig pakjes feest dat deel uit maakt van een familiefeest in de oude stijl van traditionele Hollandse volks cultuur.
   Daar zullen alle binnenkomers (zwart / bruin / blank) het in Nederland mee moeten doen. En anders wennen ze er maar aan !! Dit heet ook multicultureel denken.

   Liked by 2 people

 43. Nick van Baardwijk zegt:

  ik weet niet wat je als “traditioneel” Hollander voor staat, maar als je de hele natie wil
  betrekken in je verhaal, is het misschien een idee om Nederland te gebruiken! Want Nederland is zoveel groter dan alleen zuid of noord Holland!

  Like

 44. N.v. Baardwijk zegt:

  Holland is maar een klein deel van Nederland he!

  Like

 45. Lenny zegt:

  Ben het helemaal met bovenstaand eens. Niets meer aan te voegen
  Ik wil hier ook niet meer mijn in kopen doen. Lenny Stichtse Vecht.

  Like

 46. R de jongh zegt:

  Kom er al helemaal nooit meer zeer onbeschofte medewerkers . Purmerend Gildeplein

  Like

 47. Frans zegt:

  Voor mij mag de Jumbo naar de klote gaan

  Like

  • jan scholte zegt:

   Hellemaal mee eens, ik ging al niet naar de jumbo ,ook al is Frits van eerd mijn achter buurman, alleen al hoe ze met het personeel omgaan , iedereen oproepen met de kerstdagen en als het niet druk is de helft naar huis toe sturen, dus je kunt niets plannen, ook de leveranciers, en transporteurs , waar van Eerd groot door is geworden zijn aan de kant gezet, en zijn afgedankt. arrogantie ten top. mensen koop je spullen bij de boer en of kleine slager, en bakker, biologisch en vers, en het is even duur, kleineren verpakkingen en je hoeft niets weg te gooien. en wat zwarte piet betreft dat mensen daar tijd voor hebben en , der eigen , daar druk over maken, ga mensen helpen in de zorg of zoiets.

   Like

  • Wesseling zegt:

   2de groot fout die de Jumbo begaat de formule C1000 hadden ze nooit mogen schrappen die formule was 10 x beter dan Jumbo ,en nu weer met Sint en Piet . Denken ze daar klanten mee te trekken hebben ze het goed mis .

   Like

 48. Johan zegt:

  Velen zullen volgen. Het is te gek voor woorden dat onze cultuur afgebroken wordt, alleen voor een zeer klein groepje idioten.

  Like

 49. Rita zegt:

  Super…..helemaal mee eens. Nog ff en we moeten zelf een inburgeringscursus gaan volgen in eigen land. Jumbo…..klinkt als groot, maar maakt zich met deze actie zeer klein !

  Like

 50. Meijer zegt:

  Deze brief slaat de spijker op de kop. Begon net te wennen aan de Jumbo in ons dorp maar zal er nu ook geen stap meer naar binnen zetten en mijn vrouw ook niet meer. Bij de Hema komen we ook al niet meer!

  Like

 51. Corrie zegt:

  Ook ik ga niet meer naar de Jumbo, helemaal eens met deze open brief!! Dag Jumbo!!

  Like

 52. hendrikush zegt:

  Dit gaat over het dhimmy gedrag van winkeliers.
  Belangrijker is de vraag: hoe worden Sinterklaas en Zwarte Piet gevierd op de lagere school?

  Liked by 1 persoon

  • Marlies zegt:

   Inderdaad, daar begint de indoctrinatie en té veel ouders zijn helemaal niet op de hoogte van het lesmateriaal, om over de politieke kleur van de leerkrachten nog maar te zwijgen. Wil je een school, die past bij jouw levensvisie, dan zul je a) veel research moeten doen, b) veel schoolgeld moeten betalen en c) rekening moeten houden met reiskosten of brengen/halen van je kinderen. Niet iedere ouder kan zich dat veroorloven dus is men aan de heidenen (letterlijk) overgeleverd.

   Liked by 1 persoon

 53. Helemaal recht uit het hart gesproken. We vervallen in dit land steeds en steeds meer tot niet Nederlandse cultuur. Hoe kan je van Nederlanders verwachten andere culturen en gebruiken te respecteren als je eigen cultuur steeds en steeds meer in het gedrang komt? Dit is een hele slechte zet van o.a. De Jumbo, maar er zijn natuurlijk meer van dit soort bedrijven. Jammer heel jammer. Ook wij zetten geen voet meer over de drempel bij Jumbo.
  En met slag verandert gelijk je visie op de leuke reclames van Jumbo. Vint het nu plotseling hypocriet.
  Dag Jumbo

  Like

 54. Ik sra honderd procent achter deze brief, aanklacht tegen onze eeuwen oude afbraak op verzoek van uitheemse heidenen de islam (terror)

  Like

 55. Geert zegt:

  Helaas JUMBO ook ik zal uw winkel niet meer binnen lopen !!! Dit omdat uw met deze aktie de plank volledig mis slaat. Het is NIET meer hallo jumbo maar Doei jumbo. Jullie grootgrutters menen dat jullie alles mogen beslissen. Nouw niet dus! Hier beslist het Nederlandse volk 80% van de bevolking van Nederland houdt zich stevig vast aan onze mooie TRADITIES !!! Sinterklaas, kerst, Sint maarten, Pasen. Wij als Nederlanders hebben het ook getolereerd dat onze mede Nederlanders van andere culturen hier ook aan hun tradities mogen voldoen en dan kunnen zij niet beslissen over onze tradities. Dus Jumbo ga eens na denken en ga eens groot uitpakken met onze tradities. Wij als trotse Nederlanders moeten trots blijven op de tradities en koesteren. We geven jullie nog een kans. Anders zijn jullie dalijk niet meer de grootste van Nederland. Maar op dit moment zou ik zeggen mijdt de jumbo tot dat ze tot inkeer komen.

  Like

 56. Jose zegt:

  Naar de jumbo ga ik ook niet meer blijf van onze tradities af.

  Like

 57. cor zegt:

  Helemaal mee eens

  Like

 58. mar zegt:

  VOLLEDIG MEE EENS!!!!!!

  Like

 59. Gerrit Tienkamp zegt:

  Dit is op NEWS GURU by G. Tienkamp herblogden reageerde:

  Like

 60. Rob zegt:

  Mooier kun je het niet zeggen .
  Helemaal mee eens ik ga ook niet meer.

  Like

 61. Frans Laurenssen zegt:

  Ik ben het geheel met de inhoud van deze brief eens. Gezien er voldoende keuze is in Mierlo-Hout, , zoals de Emte en Jan Linders ga ook ik uw winkel niet meer bezoeken. Gr. F. L.

  Like

 62. Mijntje van Rigteren zegt:

  Helemaal mee eens
  DAG JUMBO

  Like

 63. Yvonne zegt:

  Helemaal waar wat deze ex klant zegt ook ik ben een ex klant en ik hoop nog heel veel meer, gewoon schandalig hoe jumbo met zijn klanten om gaat. H.G. ik ga nog meer klanten die ik ken vertellen dat jumbo niet deugt.

  Like

 64. J.beverwijk zegt:

  Mooi en correct verwoord.dit is een hele slechte en onherstelbare fout van de jumbo

  Like

 65. Nico zegt:

  Helemaal mee eens
  Het word steeds erger hier in
  Nederland
  En dan al die achterlijke winkels

  Like

 66. Tineke zegt:

  Heel erg mee eens.
  Bedankt dat je het geschreven heb.respect hoop dst vele volgen en niet meer daar kopen.

  Like

 67. A.Verbrugge zegt:

  Helemaal mee eens

  Like

 68. J v eck zegt:

  Ja jammer hoor dit is zooooo triest.ik zeg niet hallo jumbo maar daaaaaag jumbo

  Like

 69. John zegt:

  Volledige mee eens daaaaaag Jumbo

  Like

 70. gerry zegt:

  Helemaal mee eens. Voor mij geen jumbo meer.

  Like

 71. B.Nuyen zegt:

  Prachtig verwoord, hoop dat velen dit voorbeeld volgen en zulke winkelketens de rug toekeren die onze tradities verloochenen!!

  Like

 72. Lannie zegt:

  Helemaal mee eens. Ik ga niet meer naar de Jumbo.

  Like

 73. linda zegt:

  Helemaal mee eens!!!

  Like

 74. gerry zegt:

  Voor mij geen jumbo meer. Houd onze traditie in ere.

  Like

 75. Frans Brassens zegt:

  DAMAGE CONTROL!

  ‘Supermarktketen Jumbo zal het ’heerlijk avondje’ dit jaar tóch duidelijk promoten. Sinterklaas en Zwarte Piet zijn namelijk wél te zien bij de winkelketen.’

  DE ONGELOOFWAARDIGE ‘UITLEG’ IS:

  ‘Volgens een woordvoerder van Jumbo was dat altijd al de bedoeling, maar gisteren werd dat ‘niet zo handig gecommuniceerd’.
  Er zullen ook nog gewoon Sint- en Piet-figuren worden verkocht in de Jumbo-supermarkt.’

  DAT IS ONZIN NATUURLIJK, en tegelijkertijd een leugen! Want het stond er vrijdag duidelijk:

  ‘Jumbo gaat afbeeldingen van Sint en Zwarte Piet ‘vermijden’

  Dat is dus érg duidelijk ‘gecommuniceerd’, Jumbo.
  Denk maar niet dat we achterlijk zijn of dat er iets aan ons geheugen mankeert.
  LAF dus om zo doorzichtig te gaan draaien.

  Zeg gewoon eerlijk dat jullie DOM zijn geweest. Dat levert wat meer respect op, zij het niet in grote mate.
  Want ‘gezegd is gezegd’ en dat toont jullie ondoordachte, door een gering aantal nietsnutten geïnspireerde, anti-Nederlandse houding.
  ________________________________________________________

  De grootgrutters beginnen op te raken. Ik ga nu maar eens – uit voorzorg- op zoek naar de kleine middenstanders die er nog over zijn. Hopelijk vind ik ze nog en hopelijk ook kunnen we daar nog een normale Sint en Zwarte Piet aantreffen.

  Like

 76. Natasja zegt:

  In 1 woord G-E-W-E-L-D-I-G!!!
  van mijn kant ook geboycot

  Like

 77. Sijnburg@hotmail.nl zegt:

  Helemaal mee eens.

  Like

 78. Van de Wiel zegt:

  Ben het met dit standpunt eens. Een enkeling of kleine minderheid krijgt in NL altijd gelijk, terwijl men het standpunt van de grote meerderheid terzijde schuift.

  Like

 79. M. van den Berg zegt:

  Waar blijven onze eigen waarden. Als je hier wilt komen wonen en werken dan mag je aan alles meedoen. Kun je dat niet waarderen dan heb je ook de vrijheid om terug te keren.

  Like

 80. P Timmermans zegt:

  Helemaal mee eens

  Like

 81. Andrea zegt:

  Ook ik sluit me hier volledig bij aan! Daag, jumbo!

  Like

 82. Paul zegt:

  Goed verhaal, alleen jammer dat als ik het deel op FB ik een afbeelding krijg met NAZI supermarkt. Dit vind ik persoonlijk te ver gaan.

  Like

 83. Patricia zegt:

  Ook vanuit Kerkrade( Limburg) helemaal ermee eens.

  Like

 84. Als Jumbo dit doorzet en er zullen nog wel meer winkels zijn, dan zullen ze wel merken dat er veel minder cadeautjes verkocht worden, mag hopen dat ze allemaal failliet gaan. Kinderfeesten van Hollanders verpesten ……………….waar ben ik geboren , wat staat er in mijn paspoort NEDERLANDER,het lijkt net of ik in een vreemd land ben. Hou er mee op, laat iedereen zijn eigen feest vieren . Me dunkt dat er wel eens wat vreugde mag zijn.

  Like

 85. Liselotte zegt:

  Helemaal mee eens

  Like

 86. Tonnie zegt:

  Helemaal mee eens ..Ik sluit me aan

  Like

 87. Tonny Risse zegt:

  Ook wij zullen uw supermarkt niet meer bezoeken voor de wekelijkse boodschappen….Mijn bonnenboekjes ga ik inleveren want dat zijn mijn centjes en dan is het klaar en zet ik nooit meer 1 stap in uw winkel

  Like

 88. Dinie zegt:

  Helemaal mee eens nog even en er word nog allen maar kip en rundsvlees verkocht in onze supermarkten en al onze tradities en gewoontes moeten plaatsmaken voor allerlei andere culturen en gebruiken

  Like

 89. m.hoogkamer zegt:

  ik vind het een heel goedgeformuleerde brief laat die jumbo maarbij Rutte gaan zitten die denk ook enkel maar aan de buitenlanders

  Like

  • E.J. Bron zegt:

   Ja. Hypocriet. Slechts onder druk van internet!

   Like

   • Rene1949 zegt:

    Inderdaad E.J. Bron.
    Onder druk je keutel intrekken onder het mom van “Tsja, slecht gecommuniceerd”, legt meteen de denkwijze van dit winkelketen aan de dag.
    Ook Jumbo ziet de vloedgolf van reacties in alle media…..krabt zich de bol.
    Kennelijk dringt het door dat achter deze vele duizenden mensen gezinnen zitten met vaak ook een huisdier, welke dus een hele hap uit de omzet zijn zodra die mensen dit winkelketen gaan vermijden.
    Het zou Jumbo sieren als men met een heel andere – en wel aannemelijke – verklaring kwam, met ook een uitleg hoe verder.
    Waarschijnlijk zal dit een illusie zijn.

    Like

 90. Ann zegt:

  Hallo, dit is heel goed verwoord en ik ben het er helemaal mee eens !!!!! Ook voor mij wordt het geen jumbo meer !!!

  Like

 91. Ben lohman zegt:

  Beste Jumbo ook Wij hebben besloten om niet meer in de Jumbo supermarkt te komen

  Like

 92. Joke zegt:

  zaterdag 1 oktober 2016, 18:58
  Sint en Piet tóch zichtbaar in Jumbo-supermarkt

  Supermarktketen Jumbo zal het ’heerlijk avondje’ dit jaar tóch duidelijk promoten. Sinterklaas en Zwarte Piet zijn namelijk wél te zien bij de winkelketen. Dat meldt de NOS.

  Volgens een woordvoerder van Jumbo was dat altijd al de bedoeling, maar gisteren werd dat „niet zo handig gecommuniceerd”. Er zullen ook nog gewoon Sint- en Piet-figuren worden verkocht in de Jumbo-supermarkt.

  Op vrijdag kondigde Jumbo nog aan om afbeeldingen van Sint en Piet te vermijden. Daarvoor in de plaats zouden er alleen nog de symbolen als mijter, pet en schoenen te zien zijn.

  Like

 93. A hollander zegt:

  Mooie duidelijke brief en het verwoord de gedachte van vele Nederlanders!
  Voor Jumbo misschien ff nadenken wat ze doen dit is olie op het vuur.als Jumbo dit doorzet ga ik een winkel verder dus ga hier in heeswijk dinther wel naar de coop.Dag Jumbo…klant is koning aan mijn hoela!!!

  Like

 94. Ben lohman zegt:

  Wj hebben ook jumbo in de ban gedaan

  Like

 95. Verona zegt:

  Lees artikel telegraaf van Zaterdag.Dan gewoon weer naar de Jumbo gaan.In plaats van meteen te roepen ik ga niet meer naar de Jumbo.

  Like

 96. S.B zegt:

  ik kom er tog al heel weinig bij ons in het dorp hangt in de winkel een mentaliteit die een begraafplaats waardig is er kan geen lach af en als je wat vraagt word je met een antwoord beloond ( zoek het zelf maar uit ) ergens achter in de winkel is het meest voorkomende antwoord wat je krijgt meelopen is ook te veel gevraagd en heb je een trainings broek aan ( in mijn geval vanwege stoma ) word je aangekeken of je alles wel betalen kunt

  Like

 97. Eva zegt:

  Ik vind deze brief geweldig. Het is ons Nederland. En Nederland daar hoort sinterklaas en zwarte piet en de negerzoen en alles bij. Dat gaan we zeker niet veranderen. Dus dag jumbo

  Like

 98. d,drogt zegt:

  goedemorgen ik had het zelf wel geschreven kunnen hebben volledig mee eens ik heb de winkel ook vaar weg gezegd die overlopers

  Like

 99. Albert Roggen zegt:

  We schreeuwen wel maar we doen niets.
  Als je dit tegen wil gaan moet je op de juiste partij stemmen.

  Like

 100. K J Broek vd Zwan zegt:

  Helemaal met de open brief eens👍👍👍

  Like

 101. Toon zegt:

  Groot gelijk ik ga mee doen op naar een wel nederland traditie getrouwe winkelketen

  Like

 102. Hvd zegt:

  Helemaal mee eens!!

  Like

 103. Esther zegt:

  Helemaal mee eens.
  Wij bouwen hier moskee’s er zijn buitenlandse scholen, wij passen ons aan aan de buitenlanders in ons eigen land. En wat gebeurd er als wij naar het buitenland gaan? Juist dan moeten wij ons ook aanpassen, maar wie past zich aan ons aan?
  En dan zouden we nu onze eigen traditie’s ook nog kwijt raken.
  Schaam jullie!!!!!

  Like

 104. Abramsen zegt:

  Nederland is naar de kloten en verkocht aan de EU, we staan onder curatele.

  Like

 105. Marion zegt:

  Helemaal mee eens ….Dag JUMBO !!!!!!

  Like

 106. Joop zegt:

  Binnenkort bij Jumbo de babymelk, tutjes en de rammelaar in de aanbieding voor de kindbruidjes van hun favoriete winkelbezoekers ! Te triest voor woorden om je eigen afkomst te verloochenen !

  Like

 107. John Stephanus zegt:

  Ik ben het 110% met de brievenschrijver (ster ) eens, dit voor opgesteld.
  Maar ik vrees helaas met de grootste vrees voor deze brievenschrijver, dat hij of zij dan over een niet al te lange tijd zijn of haar boodschappen nergens meer zal kunnen gaan halen.
  Dit omdat deze maatschappij inmiddels als zo verziekt is omdat dat alle ondernemers zich in een rap tempo richten op mensen van elders, in plaats van de traditioneel Hollander.
  Kijk naar Blokker, Hema, Albert Heijn, Aldi C&A en dan nu ook Jumbo die allemaal al zwarte Piet in de ban hebben gedaan.
  Kijk naar gemeenten, scholen en andere instellingen en bedrijven waar een Zwarte Piet niet meer welkom is .
  Maar waar wel alle aandacht is voor het Islamitische suikerfeest offerfeest of Rammadan en voor het Hindoestaansche Diwali (lichtjesfeest) of Raksha Banhan ( broer en zus dag ).
  Zoals volgende : CDA-wethouder Karsten Klein viert Hindoestaanse broer-en-zus dag.

  Ik zie niet dat deze trend zal gaan keren, maar alleen zal gaan toenemen.
  Ik vrees tot onze eigen cultuur en tradities volledig zijn verdwenen en plaats hebben gemaakt voor een andere cultuur en tradities.

  Like

 108. van arkel zegt:

  Jullie moeten de winkels nie aan vallen maar den Haag,want daar zit de Maffia die alles uitmaken wat wel of nie mag,want de meeste gaan toch naar die winkels al is het in een andere plaats,
  in den Haag is het niet lulle maar zakken vullen.

  Like

 109. boorzalf zegt:

  Vooral in Rotterdam zie ik veel zwarte pieten in burger bij de jumbo, dat mag blijkbaar weer wel.

  Like

 110. Jull zegt:

  Zo is het maar net,geef de heer H.G volkomen gelijk en sluit mij hier bij aan. Hoop dat vele Nederlanders dit zullen doen,en de Nederlandse traditie kan worden voort gezet. J.H

  Like

 111. Leon de Winter zegt:

  komt er nu dan echt een traditie bij! “houd sinterklaas in leven”

  Zullen wij als land dan na de termen: Negerzoen, Moorkop, Sint en zijn makker, ook een naamsverandering gaan meemaken voor het flesje met Zigeunersaus!!

  De meerderheid beslist. Maar bepaalde tradities hebben ons land gevormd, ik vind handen af van onze Nederlandse tradities.

  Like

 112. Eddy Kelchtermans zegt:

  Mooi dat er ook nog mensen opkomen voor onze waarden en normen. Allemaal goed en wel dat wij een beetje meegaan in de globalisering, maar wanneer gaan mensen die hier komen wonen eens rekening houden met ons….? Als dan ook nog eens een supermarkt naar de pijpen gaat dansen -alleen maar om de omzet te verhogen- van minderheden, dan hoop ik van ganser harte dat ze die fout dubbel en dik omgerekend zien (dat heet dus negatief) in hun inkomsten !!

  Like

 113. anthony zegt:

  Helemaal mee eens

  Kijk ik zeg het eerlijk als men onze tradities wil verbieden
  Dan maak mij minister president
  Dan zorg ik er voor dat alle Nederlandse maar ook niet Nederlandse tradities
  Hier in Nederland war een ieder van mag genieten
  worden af geschaft on geacht waar ze vandaan komen
  Zo als het suiker feest ramadan en alle andere Buitenlandse tradities die hier
  zijn toegestaan dus ook het Chinese nieuw jaar etc etc
  Als wij geen tradities meer mogen hebben dan de rest ook niet

  Wand Nederland moet gewoon een vrij en Open land blijven inclusief tradities van welke afkomst dan ook

  Fijne zondag

  Like

 114. Simon zegt:

  Heel mooi vertaald dat telt voor heel veel mensen. Ook ik en mij fam komen niet meer bij de jumbo

  Like

 115. Jan zegt:

  Volledig mee eens .moet niet gekker worden.

  Like

 116. johan swart zegt:

  helemaal mee eens met het vaarwel van Jumbo

  Like

 117. w zegt:

  Ik ben er helemaal mee eens ik denk zelf de ze al besneden zijn als moslim

  Like

 118. Martha zegt:

  Mij zien er ook nooit meer en geef dit door

  Like

 119. Robbie zegt:

  Als buitenlander vindt ik dit echt heel triest. Ik vindt de hollandse tradities echter heel triest. Toen ik naar Nederland kwam in -07 was ik geconfronteerd met carnaval, het terraspakken en de sint. Echter ik vondt het mooi want in zweden hebben wij dit niet op deze manieer. Dus het is bijna 10 jaar genieten in Nederland.
  Mijn gedachten over dit allemaal is dat commerce mag niet boven tradities zijn en als buitenlander heb je de keuz van integreren en accepteren of weer naar huis te gaan. Het is dat simpel.
  Spellfouten voorbehouden:)

  Liked by 1 persoon

 120. Wetzelaer zegt:

  Bij deze dell ik de mening met bovenstaande brief.!!!!!

  Like

 121. Szasza zegt:

  Heel goed!!!

  Like

 122. Jenny stegeman zegt:

  Helaas zeg ik U ook vaarwel Jumbo!

  Like

 123. Tonnie zegt:

  Helemaal mee eens met de briefschrijver . Blijf af van onze tradities. En laar Rutten met zijn vrienden oprotten of zoals hij zelf zegt. PLEURT OP! Die maken alles kapot in Nederland. En niet meer naar DE JUMBO!

  Like

 124. Cees Schungel zegt:

  Ben het helemaal met u eens

  Like

 125. Gerrit zegt:

  Sint en piet komen net als de rookwaren uit het zicht geplaatst achter een deur

  Like

 126. C Huijden zegt:

  Daaaaaag juuuuuuumbo supermarkt.

  Like

 127. Arend de Roo zegt:

  Prima geschreven,niets aan toe te voegen.

  Like

 128. Shir zegt:

  Helemaal mee eens in deel hem!!

  Like

 129. Ton zegt:

  Helemaal mee eens
  Nederland is van de Nederlanders en niet anders!!!

  Like

 130. J. v.d. Wal zegt:

  Helemaal mee eens, kom er niet meer, alles voor winst bejag. Toegeven aan een stelletje sukkels dat niet begrijpt wat het st. Nicolaas feest inhoud.

  Like

 131. vherwijnen zegt:

  helemaal mee eens. trouwens net lekker koffie gedronken met een negerzoen.

  Like

 132. P g zegt:

  Jumbo is kut onze traditie af nemen van sint en piet geloof me ik kom er niet meer

  Like

 133. Paul hopman zegt:

  Totaal mee eens ik kom er ook niet meer
  Net als de hema

  Like

 134. Frans de Bruijn zegt:

  O O ook ik kom echt niet meer bij de Jumbo ik baal van deze uitspattingen het mooiste kinderfeest naar de klote helpen opzouten met die jumbo ik kom er nooit meer

  Like

 135. Rob zegt:

  Gewoon iedereen die normaal daar zn boodschappen doet , is ff 3 weken niet gaan maar dan ook niks halen , gaan ze we anders denken .

  Like

 136. Madeleine zegt:

  Mijn dochtertje van 1 gaat dit jaar lekker mee naar de intocht van sinterklaas met haar pietenmuts op er hoeft ook geen andere piet in haar buurt te komen dan een zwarte piet dit is al jaren traditie door heel ons land en nu er immigranten en alles binnen worden gelaten is het discriminatie negerzoenen moeten we al buys zoenen noemen hel no is en blijft bij mij een negerzoen kan ik ook kwaad worden als ik banke verf of bleek tegenkom
  Sinterklaas is en blijft onze traditie en mijn dochtertje zal er mee worden opgevoed

  Like

 137. F van der Woude zegt:

  Misschien is het een goed idee om mensen massaal briefjes met de reactie wij willen onze traditie behouden en SINT en ZWARTE PIET ook , in de ideeen bak bij Jumbo te gooien . ga ikmorgen al doen

  Like

 138. Helma zegt:

  Ook ik sluit me helemaal aan bij het bovenstaande geschreven.
  vanuit een hollands hart
  met alle gebruiken,gewoontes ,gezegdes behorende bij een hollander
  Zoals een HOLLANDERis meegegeven bij geboorte.

  Like

 139. Ciska zegt:

  Ik ben het helemaal eens met de brief. Voor onze Nederlanders blijft er niet veel over. We zijn melkkoetjes van deze regering. en nu wil Jumbo onze tradities van ons afnemen. Wat blijf er over van dit (Neder)land.

  Like

 140. Wdegrebber zegt:

  Hier sluit ik mij bij aan geen jumbo voor mij. En wilde er nog bij vermelden dat het uw bedrijf nog wel eens zou kunnen kosten want wij allen weten dat de nieuwe inwoners van Nederland altijd bij een moslim winkel zijn producten koopt, en uw huichelachtige kontenlikkerij niet nodig heeft. Veel succes.

  Like

 141. nak zegt:

  Nog even en wij wonen in tentjes en de jumbo heet dan islam wat een winkel is dat maar wat ik hoop is dat de jumbo afbrand en iedereen die zegt meer meer buitenlanders zwaar gestraft gaan worden voordat al die geitenneukers hier alles overnemen ik zeg minder minderheid veel minder allemaal oprotten stelletje geitenneukers

  Like

 142. Aad zegt:

  Ik ben het er helemaal mee eens onze cultuur wordt naar de klote geholpen door deze minderheid en zal dus ook mijn boodschappen daar niet meer halen .trouwens deed ik al heel weinig meer.en hoop dat heel Nederland hier op zal reageren

  Like

 143. Republikein zegt:

  Frank Lammers is een boef maar geld wat stom is maakt recht wat krom is.
  Het boegbeeld van de goedmens.

  …..Later op de dag sta ik te demonstreren tegen Pegida en een kameraad uit strijdbaarder dagen merkt op: “De Ruyter was een boef”, waarop ik zonder aarzelen zeg: “Mijn vader was ook een boef”. Dat lijkt mij een diplomatieker antwoord dan “Intaminatus fulget honoribus” (“hij blinkt in onbezoedelde eer”, komt van de dichter Horatius, opschrift op De Ruyter’s familiewapen). Ik vraag mij af waar Michieltje vandaag zou staan: bij de Dokwerker om te betogen vóór hulp aan mensen in nood of bij de Stopera om te demonstreren tegen de komst van vluchtelingen?

  Hallo Dombo!

  Enfin, k heb al eerder een commentaar gegeven op zotteklap.
  Hallo Jules

  Liked by 1 persoon

  • Republikein zegt:

   Op de Vlaamse tv, op één, is op dit moment Peter Pan!

   Like

   • BertG. zegt:

    Bedankt voor de tip. Ga meteen kijken.
    Nou wil ik het weten ook hoe die 6 ondeugende vriendinnetjes in korte spijkerbroek er uit zien en alle spannende avonturen die ze beleven.
    Ze hebben mij helemaal gek gemaakt hier met al die verhalen.

    Like

 144. Peter Heijdt zegt:

  Kan je personeel wat Nederlands is ook niet opruimen. Ik zou niet bij z’n bedrijf willen werken.

  Like

 145. T.v.d.Wijk zegt:

  helemaal met de brief eens. Deze slappe houding is toch erg treurig. Voor mij zelf heb ik besloten om winkels waar geen uitingen van Sinterklaas en ZWARTE PIET (in beeld zoals de traditie altijd is geweest) meer worden gegeven volkomen links te laten liggen .Ik steun alleen de middenstand in mijn aankomen, wat het ook maar is,daar waar wel de traditie wordt gehandhaafd!

  Like

 146. Loes Beute zegt:

  Komplimenten. Helemaal verwoord zoals ik er zelf ook over denk. Ook ik had Jumbo de rug toegekeerd. Hier wil ik niet winkelen. Goed dat ze dit inzien dat het zo niet kan.

  Like

 147. Henk zegt:

  Maar laten we niet alleen de jumbo doen maar ook die andere winkelketens niet alleen de jumbo de zwarte piet toespelen maar er zijn er meer volgens mij maar ben het eens niets meer kopen bij die ketens eerst onze cultuur

  Like

 148. pju hees zegt:

  Volkoren mee eens

  Like

 149. zodra ik het las van de jumbo ,ben ik direct gestopt met die winkel ! ik word er zo moe van dat niemand er ook maar iets aan doet! de boycot van mij ,bij zowel hema e.d schenkt mij iig genoegdoening ! maar is bij far nog lang niet genoeg! maar massaal zou het moeten lukken! complimenten voor dit epistel!

  Like

 150. Jan Bakker zegt:

  Welk kind associeerd zwarte piet met rassisme? Een kind geloofd in de goedheiligman tot ongeveer zijn 10e jaar. Op die leeftijd hebben zij nog geen geschiedenislessen gehad met de inhoud over slavernij. Het zijn de ouders die deze onzin uitkramen, zo ook het Duitse volk deze hoeven mij geen excuses te maken vanwege de vreselijke misstanden die door de Duitsers begaan zijn in de oorlog. Ik heb de oorlog niet mee gemaakt en 90% van alle Duitsers ook niet of alleen als kind. En hoeveel voordelen heeft de slavernij niet gebracht? Afschaffing van racisme, gelijke behandeling voor ieder mens, een betere welvaart voor iedereen.

  Like

 151. Glabbeek. A zegt:

  Ben het helemaal met deze persoon eens ik hoop dat er nog veel.meer klanten bij de jumbo weg zullen blijven waarom maken ze er niet meteen een hallal winkel van en dan zou ik ook. Meteen de tv reclames veranderen

  Like

 152. G.A.Bouma zegt:

  Helemaal mee eens.
  Ook ik boycot jumbo volledig vanaf nu.

  Like

 153. Marian zegt:

  Ik ben volledig eens met de actie tegen jumbo en consorten!!! Maar het komt niet af van de moslims,maar van een paar mafkikkers doe vroeger zelf hun kegeltjes schor gezongen hebben bij de schoorsteen.Ga een baan zoeken,heb je wat te doen,Nederland multicultureel,dus wij ook onze ZWARTE PIET.

  Like

 154. Dimphy zegt:

  Helemaal mee eens, blijf van onze traditie af jammer Jumbo ik had jullie anders ingeschat

  Like

 155. Tineke zegt:

  HELEMAAL mee eens ! Na Ah en Hema , nu ook DAAAAAAG Jumbo !!

  Like

 156. remco zegt:

  ik ben het helemaal eens met de briefschrijver. Alles in dit land moet zo onderhand gaan naar de maatstaven van andere culturen en wij als Nederlanders hebben ons daar maar op aan te passen.
  wat ik mij nu echter al jaren af vraag , sinds de discussie zwarte piet, waarom er niemand actie onderneemt tegen het kerstfeest en dan met name de kerstman. Klinkt raar , maar kerst is een eigenlijk hollands feest wat destijds als sinterklaas mee is genomen door de eerste emigranten die naar Amerika vertrokken , daar is het geworden tot wat nu de kerstman is. En dan daarbij is het met de kerstman niet hetzelfde verhaal , Die man heeft toch ook hulpjes in dienst , de elfen. zijn zij dan niet onderdrukt ?? zijn volgens mij allemaal kleine mensjes en dat is dan toch ook discriminatie of zie ik dat verkeerd.
  Nu moeten wij als Hollanders gewoon eens opstaan en een actie daartegen beginnen, zorgen dat dat dan ook niet meer mag. Niet dat ik wil dat dat verdwijnt maar hopelijk is die disccussie van zwarte piet dan ook eens minder.
  Maar ja kerst is een wereldwijds feest en sinterklaas maar op bepaalde delen van de aardbol dus dat zal wel heel moeilijk gaan.

  Like

 157. Guus Beerdsen zegt:

  Het zou JUMBO sieren als ze hun beoordelingsfout ruiterlijk toegaven en dit jaar in ALLE Jumbo winkels een echte Sinterklaas en echte zwarte pieten lieten komen.

  Like

 158. Edith zegt:

  Ben het helemaal eens met de brief.

  Like

 159. Johan zegt:

  Helaas heeft het management van Jumbo last van oikofobie, ben benieuwd naar de samenstelling van dat management, wat voor lui zijn dat?

  Like

 160. A. Scholte zegt:

  Ik ben het volkomen met u eens!
  Jumbo, waarom laat u iedereen niet in zijn waarde en pas u aan met een multiculturele supermarkt?

  Like

 161. Tineke zegt:

  Daaaaaaaaag Jumbo !!!

  Like

 162. Margret zegt:

  Helemaal waar …niks aan toe te voegen

  Like

 163. Ron Peeters zegt:

  Ga er ook niet meer heen kut moslim zaak

  Like

 164. Ed Luitink zegt:

  Ik zou het niet beter kunnen verwoorden. Ook mij en mijn familie zien ze niet meer bij jumbo.

  Like

 165. m.holthuysen zegt:

  Ook voor mij, NOOIT MEER JUMBO.

  Like

 166. Dinie Jansen zegt:

  Volledig mee eens ik ga nu helemaal niet meer naar de Jumbo.

  Like

 167. Tony de Kimpe zegt:

  Toch bijzonder dat van ons Nederland zwarte piet geweerd wordt om zogenaamde racistische redenen, maar van ons Nederlanders wordt wel verwacht dat wij het hele jaar door sinterklaas spelen. Bedenkelijk hoor!

  Liked by 1 persoon

 168. Leo zegt:

  Wij komen ook niet meer bij Jumbo gezien de anti Nederlandse houding. Wel offerfeest maar geen Sinterklaas. 👎🏿

  Like

 169. John de Vries zegt:

  Geweldige brief. Complimenten.
  De grootste bevolkingsgroep die daar hun boodschappen doen is denk ik toch de islam vrees ik.
  Marketing heet dat. Ik noem het je eigen volk laten barsten. Het ” reclamegezicht ” van de reclames heeft notabene nog de Ruyter gespeeld in een oerhollandse film. Zijn volgende schnabbel is voor de Efteling op het vliegend tapijt denk ik.
  Trouwens…. .zo goedkoop zijn ze niet hoor.
  De stooflappen zijn deze week goedkoper bij Dirk.
  Dit terzijde.

  Ik sta achter het besluit.👍👍👍☝☝☝☝

  Like

 170. Hennie zegt:

  Idd die prut voor suikerfeesten verkopen ze wel maar onze eigen tradities worden geboycot! Vreselijk kan er wel woest om worden niemand moet nog naar de jumbo gaan!

  Like

 171. Al zegt:

  Ik koop me sinterklaas spullen wel bij de action

  Like

 172. Mario jongeneel zegt:

  Perfect verwoord

  Like

 173. Allissa zegt:

  Ik koop me sinterklaas spullen voor me neefje en nichtje nu wel bij action

  Like

 174. Koos van Leeuwen zegt:

  Koos van Leeuwen 😦 ik ben het volledig eens 😦 een schande Jumbo

  Like

 175. Olaf zegt:

  inderdaad dit geldt niet alleen voor de hollanders, maar ook de andere 10 provincies van dit nederlands koninkrijk, en mogelijk zelfs delen van belgie. indien zij hier nog geen problemen mee ondervinden

  Like

 176. Cobavnieuwenhuizen zegt:

  eens met dit besluit en als alle burgers dan ook nog naar een andere supermarkt gaan voor hun inkopen pas dan bereiken wij iets . Opkomen voor ons eigen traditie , nog even en ons land word overgenomen door een buitenlandse cultuur t moet nu stoppen . Met dank (not )aan de politiek die dit soort dingen ook nog toejuigt 😡

  Like

 177. Heiko1952 zegt:

  Helemaal mee eens. Laat Jumbo maar winkels openen in landen waar de ramadan tot normen en waarden behoort.

  Like

 178. j.p.m holzken-weber zegt:

  Prachtige brief,helemaal mee eens.Geen euro meer van mij Jumbo.Helmond

  Like

 179. Ans zegt:

  Volkomen gelijk het moet niet gekker meer worden.

  Like

 180. Hans vanOorschot zegt:

  Dit moeten alle rechtgeaarde Nederlanders doen en geen boodschappen meer halen bij de Jumbo

  Like

 181. Als dat mens in Amerika er niet over was begonnen was er niks aan de hand niemand die klaagde maar nu een grote discussie wij zijn te gast in ons eigen land doei jumbo

  Like

 182. Marry zegt:

  Mooi stuk, mooi geschreven, helemaal waar. Waarom geen aktie voeren. Iedereen die een zwarte Pieten pak heeft. Aankleden en zo vaak mogelijk alle winkels die Pieten mijden bezoeken als Pieten. Gewoon door de winkel gaan. Kinderen aanspreken en wat lekkers geven.

  Like

 183. Wino Hendrix zegt:

  Mij zien ze ook niet meer bij de Jumbo.

  Like

 184. Xenia van Zanten zegt:

  Ik ben het ook helemaal eens wat er in de brief staat. Ik snap niet waarom alle tradities zowel die van ons als die van de medelanders gerespecteerd worden.

  Like

 185. N. Meijer zegt:

  Meer dan 80% is voor een ECHTE ZWARTE PIET. Ik als hulpsinterklaas krijg ook van Surinaamse mensen het bericht, dat ik dit jaar UITSLUITEND met een ZWARTE PIET mag komen. Dus GEEN vreemde kleuren. Het heet toch ZWARTE PIET? Verder heeft het NIETS met discriminatie te maken. Helaas zijn er mensen in den Haag die zo politiek correct zijn en dan maar het partijstandpunt ondersteunen. Ook al zijn zij het er niet mee eens. Het zijn vooral Groen-Links, de PvdA en ook D66 die gewoon niet willen weten wat de Nederlanders willen.

  Like

 186. Joop zegt:

  Bedankt Jumbo ik heb het met jullie helemaal gehad.
  U heeft mijn laatste boodschappen geleverdWij niet meer

  Like

 187. Peter clement zegt:

  Top ga ik ook doen na jaren jumbo klant is deze jonge ook weg

  Like

 188. Astrid zegt:

  Zelfs bij de Coop liggen de zakken pepernoten zonder afbeelding.
  Jammer dat een kinderfeest zo wordt afgemaakt door bepaalde personen.
  Maar voor ons blijft het gewoon Sinterklaas en ZWARTE piet.

  Like

 189. A.Aartsen zegt:

  Dat gezeur over Zwarte Piet Men is druk bezig sinterklaas te verruilen door de kerstman laten we beginnen met deze nep baardman buiten onze tradities te houden Sinterklaas moet blijven en MET Zwarte Piet aan zijn zij

  Like

 190. Elly zegt:

  Dat zou bij alle winkels moeten zijn ook AH die heeft dat namelijk ook vind het eerlijk gezegd te zot voor woorden dit en ga hier verder niet meer op in weet wel dat ik nu alles tradities ga boycotten

  Like

 191. Anouk zegt:

  Mag ik u erop attenderen dat het niet enkel Hollandse tradities zijn, u sluit met deze stelling maar liefst 10 provincies van NEDERLAND uit… Voor de rest kan ik me vinden in uw schrijven

  Like

 192. joop smit alias zwarte piet tijdens de feest dsgen zegt:

  Massaal zwarte Piet stickers plakken op zulke producten. Maar hoe kom ik aan deze stikkers ?

  Like

 193. Marcello zegt:

  H-e-l-e-m-a-a-l MEE EENS!!!

  Like

 194. Nina zegt:

  Precies helemaal mee eens!!!

  Like

 195. Gert Donk zegt:

  Laten we nu eindelijk eens wakker worden, we laten ons toch niet de wet voorschrijven door zo,n
  kleine groep “medelanders” Deze mierenneukers moeten snel terug gaan naar waar ze vandaan komen. en neem al die ja-knikkers uit Den Haag ook maar gelijk mee. Nogmaals blijf met je fikken van onze tradities af.

  Like

 196. M.F van Gennep zegt:

  Een uitstekende brief. Mijn complimenten!

  Met vriendelijke groet,
  M.F van Gennep.

  Like

 197. Renee zegt:

  Hier sluit ik mij bij aan, wat een onzin en dat voor Jumbo.
  ik zeg dag Jumbo hallo Albert Heijningen en Dirk v d Broek.

  Like

 198. Leon 123 zegt:

  Het zijn de tegenstanders die het in het racisme trekken en helaas gaat de middenstand hierin mee. dus…. GOEDENDAG JUMBO (en geen hallo jumbo meer..)

  Like

 199. Inez zegt:

  Mooi verwoord! Sta achter uw mening

  Like

 200. Sylvia zegt:

  Helemaal mee eens. Sorry voor de gezellige medewerkers van onze Jumbo.

  Like

 201. Mee eens fuck op met je gekleurde pieten me zoontje wist niet wat die zag vlede jaar in de MC gekleurde pieten heb hem verteld dat dat gekken zijn die denken dat ze zwarte piet zijn dus jammer voor jumbo ik kom niet ga wel naar andere winkel bedankt jumbo

  Like

 202. Riekie zegt:

  Ik kom er ook niet meer

  Like

 203. Fred zegt:

  Mooi verwoord wat 80 % van de Nederlanders denkt.

  Like

 204. Marja maasdam zegt:

  Helemaal mee eens .op zoek naar andere winkel voor mijn boodschappen.

  Like

 205. Hans Reichardt zegt:

  Keurige brief waar ik volledig achter kan staan. Heb altijd veel respect gehad voor deze familie en hun traditionele ondernemersgeest. Deze beslissing moet op een moment van verstandsverbijstering zijn genomen. Spreek de hoop uit dat men diep door het stof gaat en deze beslissing onmiddellijk ongedaan maakt.

  Hans Reichardt

  Like

 206. Roj zegt:

  Top top top , als jumbo niet van de Hollandse traditie houd , komen wij ook niet meer in de winkels van jumbo

  Like

 207. will zegt:

  Jumbo denkt nu alle niet nederlanders naar de winkel te lokken om aan hun geld te kunnen verdienen het gaat jumbo alleen om geld schrapen en waar ze denken dat te kunnen halen doen ze dat met als gevolg een grote aso keten

  Like

 208. Jan M zegt:

  En dan nu opeens terukrabbelen, wat een principes.

  Like

 209. Sylvia zegt:

  Netjes verwoord! En zo waar!

  Like

 210. Karlijntje zegt:

  Alles lief leuk en aardig maar bolletje heeft ook geen zwarte piet of sint op de verpakkingen van de sinterklaas producten en zo hebben de andere goedkopere merken dat ook niet. De jumbo heeft nu kinderen die tekeningen voor sint en piet hebben of kinderen die liedjes zingen erop gezet alsof dat niet oud hollands is. Ik ben ook zeker niet tegen zwarte piet maar om nu gelijk zo te reageren is ook wel iets te overdreven vind ik persoonlijk. Hoe was dat dan toen de AH de zwarte piet ging vervangen voor andere kleuren pieten….

  Like

 211. Gerard zegt:

  Misschien gaat de Jumbo binnenkort ook hallal verkopen, want ze doen al bijna meer voor de minderheid dan voor de “echte” autochtonen Nederlanders……..

  Like

 212. Jan potze zegt:

  precies dezelfde streken als de vvd: eerst van alles doen en als het volk protesteert gauw sorry zeggen en het opnieuw weer doen. Bannen die slappe hap!

  Like

 213. Nathalie zegt:

  Ook hier helemaal mee eens!!

  Like

 214. BertG. zegt:

  Die open brief is een ware ketting brief geworden hier.

  Like

 215. Willem zegt:

  vond sinterklaasfeest nooit wat aan, maar dit gaat mij ook te ver met jumbo

  Like

 216. Jolanda van Grinsven zegt:

  Hier ben ik het helemaal mee eens, goed geschreven.

  Like

 217. Kaffa zegt:

  Ik geef u helemaal gelijk ik zal het heel erg vinden als sint en piet verdwijnen en als die grote supermarkten zoals de jumbo waar ik ook al kom zolang ze bestaan zullen zij mij ook niet meer zien en dat noemt zich nederlandse supermarkt sorry ik vond jullie een fijne supermarkt maar nu dus niet meer vaarwel

  Like

 218. I.schlesing zegt:

  Voor mij reden om er niet meer te kopen. Ga nu naar een andere super.

  Like

 219. anita zegt:

  Geweldig goed geschreven en ik ben het helemaal met U eens

  Like

 220. Appie zegt:

  Helemaal mee eens de een komt beter uit zijn woorden dan een ander maar denkt er net zo over. Wij zijn Nederlands en willen en moeten dat blijven. Aanpassen aan ons land is niet meer dan billijk. Als je je heil ergens anders zoekt pas je je maar aan. Wij Nederlanders immigreren ook naar het buitenland en passen ons ook aan de wetten en regels van dat land .

  Like

 221. Lenue zegt:

  Eerst kwam ik al niet meer bij A H en nu ook al niet meer bij jumbo ! Welkom Dirk !

  Like

 222. Marty Goris zegt:

  Helaas niet meer naar de hema, nu ook niet meer naar de jumbo. Ik ben Hollandse en hou van de tradities die Holland heeft……

  Like

 223. R.v.d Kaap zegt:

  Jumbo gaat ons voorbij en wij de Jumbo.
  Schandalig dat je een Nederlandse traditie aan de kant schuift. Onze kleinkinderen willen ook graag Sint&Piet zien.
  Wij gaan nu maar elders inkopen doen.
  Geen Jumbo meer

  Like

 224. koekoek zegt:

  kan mij vinden in de open brief..

  Like

 225. Gdh zegt:

  Beste mijnheer H.G.

  Ik ben het zeker met u eens mocht dit het geval zijn alleen heb ik de berichten nog eens erop nageslagen en ook met eigen ogen gezien dat jumbo hier geen afstand neemt van Sint en piet en ze gewoon in de winkel verkrijgbaar zijn! Ik ben het met u eens dat traditie hier in stand gehouden moet worden en vind het duizend maal erger dat bijv. Instantanties zoals die voor de rechten van het kind dit onze kinderen willen ontnemen!!! Wat ik erger vind is dat de kinderen wel bang gemaakt worden door het hele Halloween gebeuren met moord bloed en lijken! Ik denk dat we door alleen de discussie hier in Nederland maar op Facebook doen maar niet eens de straat opgaan met z’n allen dan ook de meest kwalijke zaak die wij als Nederlanders maar moeten pikken danwel gewoon toestaan! Misschien word het tijd dat wij met z’n allen protesteren tegen dit feit want onze kinderen worden achter gesteld te opzichte van de buitenlandse die mogen wel gewoon Suikerfeest houden en massaal schapen slachten hoe humaan is dat dan?

  Like

 226. Linda zegt:

  Briljant en ik ben het volledig met u eens !! Houd de Hollandse traditie in ere ,ik ga mijn geld wel ergens anders spanderen.
  Linda

  Like

 227. Hans Her zegt:

  Jumbo en Hema zie ik al niet eens meer

  Like

 228. Nico zegt:

  Dit zelfde en dan Hollands vervangen door Nederlands en dan ben ik het er helemaal mee eens!

  Like

 229. benjo van mook zegt:

  Mee eens kom er nooit meer

  Like

 230. Zwart moet zwart blijven zegt:

  Onze tweede kamer moet zich hier een keer mee bemoeien, en er een nationaal kinderfeest van maken, is het probleem opgelost.

  Like

 231. Hapapema zegt:

  Helemaal mee eens. Zwak ook van Jumbo om zo snel terug te krabbelen.

  Like

 232. benjo van mook zegt:

  Kom er niet meer was mijn winkel toch niet

  Like

 233. Zwart moet zwart blijven zegt:

  Onze tweede kamer moet er een nationale kinderfeestdag van maken, dan is het probleem opgelost…

  Like

 234. H.Terpstra-Boonstra zegt:

  Ik ben het volledig eens met deze brief. Ook ik heb besloten om niet meer naar deze winkel te gaan. BLIJF AF VAN ONZE TRADITIES.

  Like

 235. Kom er niet meer is mijn winkel ook niet

  Like

 236. Berna de Jongbr zegt:

  Helemasl mee eens met deze brief. Mij zien ze ook niet meer bij de Jumbo

  Like

 237. Mieny zegt:

  Jammer jumbo maar ze hebben gelijk.sint en piet in de winkel houden.kom op denk aan de kinderen

  Like

 238. Jose zegt:

  Helemaal mee eens bovenstaande

  Like

 239. Stef zegt:

  Helemaal mee eens hoop dat er geen Nederlander meer in de Jumbo komt.
  Belachelijk dat zo een keten de Nederlandse traditie de rug toe keert.

  Like

 240. Marianne R zegt:

  Stuur met een gerust hart een kopie namens mij. HELEMAAL mee eens !!!!

  Like

 241. Claudia zegt:

  Helemaal mee eens. Kan en wil hier niks meer aan toevoegen. Dit verhaal zegt genoeg.

  Like

 242. Pingback: maar praat ons niet van deze Geert… | Jasterke's kwijt-zonder-spijtsite

 243. Johnny zegt:

  Goed zo wij blijven ook weg dit soort winkels die wel de islam omarmen en onze traditie afbreken vaarwel jumbo bekijk het maar met je rotzooi

  Like

 244. Carla Zevenbergen zegt:

  Mij zien ze ook niet meer bij Jumbo..

  Like

 245. Jos Terlouw zegt:

  Het wordt de plus en geen jumbo meer ga ook al niet meer naar de hema

  Like

 246. Pingback: Open brief aan Jumbo | Jan Ruijsch

 247. Elise zegt:

  Jumbo in Gorssel spant de kroon. Marsepeinen Sintjes en Pietjes te koop. Super leuk. Kom ik bij de kass: de Sintjes zijn prima maar de klasse scant de Pietjes niet en die mogen ze me niet verkopen. Nou ja1 Wees dan ook consequent in je bizarre keuze en zorg dat je ze niet in je assortiment hebt of doe niet zo gespannen en verkoop gewoon waar we zo trots op zijn: Sint EN Piet! In Eefde zit ook een prima supermarkt. Ga voortaan daar wel heen. Kom niet meer bij de Jumbo.

  Like

 248. Johan zegt:

  ben ik het mee eens

  Like

 249. flippy zegt:

  ik ben het met de eerste schrijver eens onze tradities moeten gewoon blijven er is al zoveel verdwenen zoals negerzoenen blanke vla en ga zo maar door maar laten we ook gaan demonstreren bij de winkels zelf want alleen dit ik weet niet of dit helpt

  Like

 250. Pingback: Vaarwel Jumbo – IsTochWat.nl

 251. Marcel zegt:

  Wat een geweldige brief
  100% mee eens
  En ik sluit me aan bij de boycot van alle Jumbo winkels zelfs de Jumbo Golfwinkels wat mijn favoriete winkel was voor golfspullen

  Like

 252. Karin Hanssen zegt:

  TOP TOP TOP super verwoord…helemaal mee Eens! Dank je wel!!!
  Voor ons ook geen Hallo Jumbo meer maar Good ben Jumbo..!!!!!!!

  Like

 253. A.D.Boesveld zegt:

  Gelukkig leven we(nog) in een democratie dus Zwarte Piet blijft, ondanks Jumbo, Hema en andere meelopers.

  Like

 254. Jacqueline zegt:

  Geweldig dat een supermarktketen word aangevallen op iets wat heel veel geitenwollen sokken figuren hebben ontketend….nee dan doe je het goed….alle commotie op onze zware pieten is niet door jumbo ontstaan maar door mensen die denken dat ze onze cultuur moeten veranderen….dat de Nederlandse winkels een middenweg proberen te vinden om zo niet voor racisten te worden uitgemaakt lijkt mij juist diplomatiek….niet de supermarkten of andere winkels zijn verantwoordelijk maar de politiek had hierin een duidelijk standpunt moeten innemen…..ondernemers proberen alleen maar om iedere Nederlander en medelander tegemoet te komen…..door deze ondernemers te boycotten veroorzaak je alleen maar dat straks alle medelanders het voor het zeggen hebben…..

  Like

 255. R te braak zegt:

  Helemaal eens respecteer dan ook onze normen en waarden als jullie dit doorzetten ben ik geneigd om jullie jumbo niet meer te bezoeken dan zoek ik een winkel waar wel sint en zwarte piet wordt gewadeerd hoop dat vele klanten dat ook doen

  Like

 256. Anneke Visser zegt:

  Volledig eens sta hier voor 200% achter vi

  Like

 257. Bloem zegt:

  Helemaal eens met HOLLANDER.

  Like

 258. wim zegt:

  echt helemaal mee eens

  Like

 259. Gerard zegt:

  Ik ga ook niet meer naar de jumbo want dit is toch te gek als het maar een Suikerfeest is dan staan jullie voor aan

  Like

 260. ben het mee eens en roep op om 1 week niet naar de jumbo te gaan .gekkenwerk dat ze hiermee in zee gaan .

  Like

 261. Henny zegt:

  Daar zullen ze zich weinig van aantrekken het draait alleen om de centen Hoe ze hun personeel behandelen is ook rond uit schandalig mensen die zich jaren met hart en ziel voor hun bedrijf hebben ingezet worden nadat ze het jaar ervoor nog een premie kregen omdat het allemaal zo goed was het jaar erop buiten gezet omdat ze in een keer niet meer naar hun zeggen funcioneerden schandalig Hoe ze hun personeel behandelen al de wat ouderen vliegen er met bosjes uit omdat ze te duur zijn je mag trots zij op je zelf fan. Van eerd

  Like

 262. Balster zegt:

  110% mee eens

  Like

 263. Arie Verhoog zegt:

  Het zou Jumbo sieren om na deze domme vergissing en het herroepen van de “verkeerd begrepen” uitspraak ons deze keer niet te verrassen met een oranje pak of zo, maar met een mooie grote raamposter voor iedere klant met een mooie foto van de echte Sint en Zwarte Piet met de tekst “Goede vrinden zijn altijd welkom” ( en voor straf deze keer zonder de naam Jumbo). Ik hang hem dan op en aanvaard dan deze excuses….

  Liked by 1 persoon

 264. debje zegt:

  Helemaal mee eens. Andere culturen wel verwelkomen en onze EIGEN TRADITIE ZWARTE PIET EN SINTERKLAAS zijn niet welkom bij de jumbo GA JULLIE HEEL DIEP SCHAMEN ZEG…….

  Like

 265. Barents zegt:

  Ik vind het een beetje zwak van JUMBO ,en heel erg raar van JUMBO. Dat ze dit nu doen. En ik ben het helemaal eens over wat hieronder geschreven staat. Ook ik kom dus nu niet meer bij de JUMBO. En zal dit bericht delen op Facebook.

  Like

 266. jorenmartijn zegt:

  Ben het compleet eens met de brief. Alleen niet met de afbeelding die je te zien krijgt op social media te zien krijgt wanneer je de link deelt, die van ‘nazi supermarkten’. Mijn advies, haal die afbeelding weg, dan ontkracht je jezelf ook niet meteen.

  Like

 267. Gerda van heumen zegt:

  Kom dan maar naar de jumbo in Kortenhoef. Volop sinterklaas spul zelfs chocolade sinterklasen staan op de plank. Al 4 weken lang. Wij doen gezellig mee met het sinterklaas feest

  Like

 268. ben het helemaal met de schrijver eens…laat onze tradities in stand..en hou eindelijk eens op met dat geouwehoer…..

  Like

 269. H. H. M. E zegt:

  Volledig eens . Jumbo is een politiek en noet langer een leverancier voor alle Nederlanders. Een boycot van iedere inwoner is een gevolg van uw desastreuze stellingname! En dan doet het terugtrekking van uw strategie en instelling er niet meer toe! Nu geen excursies meer achteraf. U heeft de verwijdering binnen de maatschappij zelf bewust weer richting gegeven! Jammer!

  Like

 270. Marianne vd Vijver zegt:

  Helemaal mee eens, dag Jumbo, hallo Hoogvliet

  Like

 271. Sinterklaas en zwartte piet zegt:

  Helemaal met deze schrijver eens! Wij kochten al nauwelijks iets bij Jumbo maar na dit gedoe omtrent ons Hollands kinderfeest , zal ik zelfs een vergeten boodschap niet meer bij hun kopen!!

  Like

 272. Harry zegt:

  Beste mensen, bedrijven denken alleen maar aan geld, daar gaat het hen om en nergens anders. De hele wereld draait alleen maar om geld.

  Like

 273. Hank zegt:

  Ook wij gaan over te stappen naar een andere supermarkt. Wel alles ombouwen voor het Suikerfeest maar niet voor een mooie Hollandse traditie. Dag Jumbo hallo AH.

  Like

  • Harry zegt:

   Vergeet niet dat Albert Heijn ook hetzelfde ingesteld is . Ze zijn niks beter , ben ik bang .
   In mijn woonplaats zit er soms ook al zo’n lorrenkop achter de kassa .
   ( Evenals bij de Jumbo , overigens) .
   En als ik goed ingelicht ben hebben sommige filialen ook al een halal afdeling .

   Ik ga naar de ouderwetse Nederlandse groenteboer , de Nederlandse scharrelslager en een Nederlandse visboer .
   Die laatste is gereformeerd , dat is nou wel weer jammer .
   Het kost wellicht iets meer , maar geen ergernis en je weet zeker dat er geen moslim met z’n poepvingers overal aan heeft gezeten .

   Liked by 1 persoon

 274. Nils Wiegers zegt:

  Hallo H.G.,

  Goed verhaal, helemaal mee eens.
  Jammer dat u niet met naam en toenaam durft te plaatsen, maar alleen met uw initialen.
  Dit zwakt uw betoog erg af.

  Mvg,

  Nils Wiegers
  Harderwijk

  Like

 275. Anton Maase zegt:

  Ik ben het absoluut eens met de “Traditioneel Hollander ”
  Aan mij verdient de Jumbo geen euro meer in de toekomst

  Like

 276. Johan van ginneken zegt:

  Kom op Frits
  Ben fan van jou geweldig in de Dakar en nu met max in de F1
  laat je niet gek maken sint en piet moeten blijven

  Like

 277. gezeuromniets zegt:

  Het hele probleem is eigenlijk begonnen met die moraalridders die “opeens” vonden dat het allemaal discriminatie is.
  Hun hele leven lekker sinterklaas vieren, en opeens meelopen met de meute.
  Aandachtshoeren zonder eigen mening.
  Zelfs al die bekende gekleurde nederlanders vierden vroeger (tot vlak voor de hele pietendiscussie) gewoon het sinterklaasfeest MET zijn zwarte hulpjes.

  Like

 278. Mutti zegt:

  Ik zeg maar zo: Daaaaaaaaaag Jumbo

  Like

 279. H Janssen zegt:

  Geachte Ls ,

  Ik wil hiermee te kennen geven achter dit schrijven te staan.
  Een schrijven dat goed is verwoord.
  Ons wordt veel afgenomen door dat de zo genaamde medelanders zich gediscrimineerd voelen.
  Als ik dan zie dat ze wel mee profiteren van alle vrije dagen die bij onze traditie’s horen en ook nog eens voor hun traditie’s vrij hebben terwijl de gewone echte Nederlander dan gewoon werkt of naar school moet , vraag ik mij af wie nu gediscrimineerd wordt.
  Het volk is het spuug zat.

  Like

 280. akappenberg zegt:

  laten we aub onze eigen cultuur behouden het is toch van de gekke .we hebbe n onze eigen gewoontes ,daar moet niemand aan komen

  Like

 281. Peter zegt:

  Gemiste kans JUMBO jammmer

  Like

 282. Van bouwel zegt:

  Dat ze de geschiedenis is lezen ivm zwarte piet en sinterklaas
  en dan nog eens praten
  Weten ze gelijk de betekenis van zwarte piet

  Like

 283. Martha zegt:

  Helemaal mee eens. Ook mijn klandizie gaat voor jumbo verloren

  Like

 284. Gert Weijman zegt:

  Geweldig verwoord wat een ieder om ons heen vind.
  Dank u.!
  Ook voor ons geen Jumbo!

  Like

 285. Ineke zegt:

  Groot gelijk. Wij zijn Nederlander in Nederland.
  Buitenlanders zijn welkom maar pas je aan. Aan onze tradities.
  Zo niet ga terug naar land van herkomst
  Vr gr Ineke

  Like

 286. Pedro zegt:

  Ach de Jumbo had de mensen al ingepakt die onze mooie Sinterklaas traditie waarderen en in waarde willen laten, omdat dat hoort bij onze Nederlandse cultuur. Maar alleen de tegenstanders van onze Hollandse traditie nog niet. Dus ja hoe pak je die in? Tja dan ga je de Nederlandse traditie verloochenen. Fam van Eerd schaam je diep, kinderen koppelen dit totaal niet aan discriminatie. Laat staan dat ze al weten wat woord DISCRIMINATIE betekent.

  Like

 287. teniente zegt:

  Helemaal mee eens. Nederland moet weer meer Nederland worden met de Nederlandse feestdagen voorop. Iedereen uit alle landen is daarbij welkom en mag meedoen. Vind je het niet leuk, dan doe je niet mee. Punt.

  Like

 288. Monique zegt:

  Ja helaas is Jumbo niet zo als ze zich profileren😨 afspraken komen ze niet na en nu dit weer. Ik ga al vanaf Januari niet meer naar deze supermarkt. En ik ben altijd bij hun de boodschappen gaan doen, maar na een conflict over de 4de in de rij……… dus niet meer.

  Like

 289. Henkie zegt:

  Ook wij houden de jumbo voor gezien.

  Like

 290. willy zegt:

  Helemaal met bovenstaande eens . Goed gezegd. Onze cultuur en tradities willen we behouden.

  Like

 291. Paul zegt:

  Ik kwam er toch al nooit. Maar nu even een vraagje/opmerking: Een hoop mensen zeggen al jaren dat ze de Jumbo of 1 van die andere landverraders zullen mijden. Waarom is het er dan wel altijd kei-druk?

  Liked by 1 persoon

 292. Geen zegt:

  Nou, mooi dan heb ik minder klanten om te helpen. Houdoe !

  Like

 293. Emilano zegt:

  Ben het helemaal met u eens , ik zal in het vervolg een andere supermarkt aan doen en zo nodig ga ik bij ons over de grens daar zijn ook supermarkten . Dus Bimbo bekijk het maar met je cultuur afbraak ik hoop dat je voor de kerst de helft van je hutten kunt sluiten jammer voor het personeel .
  De groeten een trouwe klant voor ongeveer ca € 110 ,-

  Like

 294. Peter zegt:

  Mooi geschreven, blijf van onze traditie af.Maar om nu een andere supermarkt te zoeken gaat denken ik wel een beetje ver.
  Supermarkten reageren alleen maar op berichten uit de samenleving en die is natuurlijk erg divers.
  Denk dat het beter is om je grieven te uiten naar Den Haag en die idioten van de VN die niet eens weten wat ons feest inhoud.

  Like

  • BertG. zegt:

   Blijf jij maar lekker in je halal winkeltje je halal boodschapjes doen.
   Ik ben al blij dat er nog mensen zijn die er nog een principe op na houden, en niet met zich laten sollen met de waan van de dag en de mee lopers van deze culture verrijking waar geen hond op zit te wachten.

   Like

 295. M Plugge zegt:

  Helemaal mee eens. Top geschreven!

  Like

 296. G.Dols zegt:

  Helemaal mee eens. Ik ga ergens anders boodschappen doen.

  Like

 297. Helemaal mee eens , oprotten degene die het niet eens zijn met onze traditie.

  Like

 298. Peter Lems zegt:

  Het is inderdaad jammer dat het zo gaat met Nederland, al onze tradities verdwijnen, ik heb al een cartoon gemaakt van die Sylvana als zwarte piet, ik hoop er nog veel te gaan maken

  Like

 299. Piet willy zegt:

  Ik ben al jaren zwarte piet,en ging altijd bij de jumbo naar binnen om kinderen te verblijden ,maar van nu af aan ga ik en mijn mede pieten niet meer naar binnen, ik hoop dat alle pieten in heel Nederland dit ook doen! Sorry Jumbo maar jullie gaan echt te ver met deze actie.december zal een slechte maand voor jullie worden hoop ik!!

  Like

 300. Marjon zegt:

  Als het zo moet doe ik mijn boodschappen ook elders!!

  Like

 301. Misja Pais zegt:

  Meneer H.G. heeft wel een punt, maar waarom alleen initialen en geen volledige naam?

  Like

 302. I.J zegt:

  Goed gezegd!! Denk dat we allemaal Jumbo moeten mijden. Respect voor elk land en elk geloof, maar onze cultuur en tradities mogen nooit wijken uit angst voor gemiste klandizie !

  Like

 303. Jose zegt:

  Ben ik het helemaal mee eens!!! 🖒🖒

  Like

 304. N. Berndsen zegt:

  Ik sluit me volkomen aan bij deze brief. Ook ik zal in geeneen Jumbo winkel meer aankopen doen.

  Like

 305. Vincent dohmen zegt:

  Beste schrijver
  Ik ben het helemaal met u eens .. van begin tot het eind.
  Alleen 1 ding stoort me ontzettend in uw brief en dat is het woord Hollandse en Hollander.
  Ik had graag gezien dat u schrijft Nederlandse en Nederlander ..
  Er zijn natuurlijk meer provincies in Nederland dan alleen Noord en Zuid Holland.
  Voor de rest top top top..
  Mocht u nog op zoek zijn naar n traditionele Nederlandse winkel kom bij de Albert Heijn uw boodschappen doen.
  Mvg Vincent

  Like

 306. Roelie zegt:

  Ook mee eens

  Like

 307. Linda zegt:

  Hele maal mee eens wij worden nu gediscrimineerd door supermarkten sschandalig gewoon nooit heeft er iemand lopen klagen over zwarte piet neger zoenen en nog meer van die onzin wij zeggen toch ook niet dat blanke vla en joden koeken niet meer zo genoemd mogen worden want wij worden ook gediscrimineerd maar daar houd niemand zich mee bezig belageijk schande voor ons land

  Like

 308. Nou vrijdag nog bij de Jumbo geweest maar niks van alles is waar want nog steeds alleen de sinterklaas en voor de rest zie je niks. maar er wordt wel een vriezer vol halal voer door je netvlies geboord! Maar naast hun ook de hoogvliet alleen maar Sinterklaas en voor de rest niets! Belachelijk want vanaf begin augustus zie je wel kruidnoten en pepernoten al te koop liggen.

  Ook de Action hier mijd liever de discussie en ook de albert heijn en stellen hun winkels neutraal op! Rijswijk en Den Haag

  Like

 309. D. zegt:

  Helemaal mee eens. Het is traditie, onze traditie.

  Like

 310. marga zegt:

  kwam al niet bij de jumbo maar kom er nu zeker niet en onze traditie mot blijven en niet omzeep worden geholpen door een silvana symonds of wie dan ook want ja ook bnners doen mee om onze traditie kapot te maken.dus niet alleen de super markten en de regering maar ook onze bnners doen dit mensen maak een fuist hier tegen en kom op voor onze traditie,s en brief schrijver mijn complimenten.

  Like

 311. Immie zegt:

  Ben het er helemaal mee eens boycotten die winkel

  Like

 312. Tina zegt:

  Inderdaad! Daaaaaaag Jumbo!!

  Like

 313. rolf ried zegt:

  Jammer

  Like

 314. John Braat zegt:

  helemaal mee eens wat er boven aan geschreven staat , ik vindt dat mensen die hier naar toe zijn gekomen om te wonen en te leven in NEDERLAND zich dan ook moeten aanpassen aan de tradities van het land en als ze dat niet willen ze maar terug moeten gaan naar hun geboorte land of een ander land waar ze zich wel aan de tradities van dat land willen aanpassen

  Like

 315. Danie zegt:

  Ik ga en zal mijn best doen zo goed mogelijk nederlands te typen. Ik woon nu 14 jaar in nederland. Geboren en opgegroeid in zuid afrika. Daar alle kennis en geschiedenis van dat land met feest dagen geleerd. Dan kom je in nederland na 14 jaar in je geboorteland en krijg je Zwarte Piet enz voor je neus. Wij kennen alleen kerst. Geen carnaval of wat dan ook. Kerst pasen en hemelvaart zijn de grote dagen. Maar ik nam jullie cultuur aan. En geniet mee van jullie feesten en waarom, want laatste keer wat ik keek was dit niet zuid afrika maar nederland. Dus aan alle volken die klagen over de gast land “tevens ook het land die vriendelijk genoeg is jullie feest dagen te promoten en in een maten mee viert” het is jullie land niet. Of je nou turk marokaan indiaan of pietje snot bent. Komen jou voorouders uit een andere land. Dan blijf je toch ergens buitenlander en al helemaal als jij je gast heer in de gezicht kijk en zijn cultuur wilt veranderen. Of je stopt met je gemekker over tis rasistisch of je pak je spullen en verlaat het gastvrijheid van nederland. Als je geen respect heb voor een anders cultuur en dat wil veranderen heb je hier niks te zoeken. En aan bedrijven als Jumbo. Duw je hand is in je broek en kijk of er ballen hangen want dit is gewoon schaapachtig mee loop gedrag. Ik ben niet eens nederlands en ik schaam me voor jullie.

  Like

 316. Republikein zegt:

  U volgt dit blog, net als 916 andere geïnteresseerde personen
  Verhip, ik begin het te geloven.

  Liked by 1 persoon

 317. Hans zegt:

  Beste mensen en klanten van de Jumbo,

  Alle respect voor bovenvermeld verhaal. Deze mevrouw heeft het gelijk aan haar zijde. Alleen denk ik dat Nederland niet beseft welk dilemma aan de basis ligt van zo’n besluit… Echter, de familie van Eerd heeft onder druk van deze ongewenste ontwikkelingen duidelijk de verkeerde keuze gemaakt… De famile van Eerd had haar rug recht moeten houden en niet moeten zwichten voor een minderheid. Wij Nederlanders weten dat wij in in de landen van die minderheden geen enkele kans krijgen onze verworvenheden te etaleren, dus niet vreemd dat zoiets ook hier geldt…

  Het boycotten van de Jumbo Supermarkten is in dezen goed fout, want dan steunen wij juist die minderheden. De famile van Eerd zal ook haar zegeningen tellen en uiteindelijk kiezen voor ons Nederland. Denk dus goed na en hou vast aan je verworvenheden, hallo Jumbo! 😎👍

  Like

 318. Jr carels zegt:

  Ik sluit mij volledig bij U aan en niet om de andere culturen maar dat wij oernederlanders zo weggegooid worden en verkwanseld ten koste van schijnheiligheid zgn om andere culturen tegemoet te komen , neee het is gewoon elleboogconsumptie ten koste van alles , ik mocht heel graag bij jullie winkelen omdat het een winkel voor iedereen was, jullie hebben een keuze gemaakt en ik nu dus ook, vaarwel Jumbo maar mijn geld gaat naar winkels die er voor iedereen is en ook voor geboren Nederlanders😢

  Like

 319. Geertje zegt:

  Helemaal mee eens. Wel nog één opmerking, moslims hebben niets te maken met deze anti zwarte Piet actie. Golddigger en publiciteitsgeile Sylvana Simons heeft even geen rijke man voorhanden en wil aandacht trekken. Tijdens Dance dance dance was zij het die haar neef als slaaf behandelde. Foei foei Sylvana steek je hand in eigen boezem en gebruik niet zwarte piet als boosdoener. Jumbo boycotten, goed idee, maar ook alle andere ondernemingen die onze traditie(s) niet respecteren. Alsjeblieft mensen blijf af van onze Nederlandse tradities. Wat en wie je ook bent, welke religie, welke kleur, welke geaardheid als je in Nederland leeft en woont heb je ook onze tradities te respecteren.

  Like

 320. Tony. zegt:

  Mee eens. Zonde zo’n knieval. Maar succes met uw nieuwe clientèle.

  Like

 321. Dennis zegt:

  Wat grappig deze discussie over een discriminerend feest???
  Wanneer gaan mensen eerst eens geschiedenis leren.
  Deze man was een voorbeeld tegen slavernij en ongeacht welke afkomst of kleur.
  Zwart van roet en niet van huidskleur.
  Vaak spreek ik mensen met de zogenoemde zwarte huidskleur geen van deze snapt alle ophef en vinden het een geweldig feest.
  Ik las ook efteling nu maar wachten op onze Chinese of Japanse Franse Belgische etc medemens geen heeft er een probleek mee waarom omdat in deze atractie uw kind word meegenomen door diverse landen.
  Niks discriminerends aan.
  Maar goed jumbo geen sint en zware piet ( van het roet ) meer in de schappen.
  Erg kortzichtig van meneer jumbo om dit zo te doen en geeft blijk van geen eigen mening maar angst.
  Wij zijn Nederland en accepteren andere culturen en feesten bouwen moskeeën kerken en andere gebouwen kwa geloof maar doe ons een plezier accepteer ook onze normen en waarden.
  Bevalt dit u niet wij hebben u niet gedwongen te komen maar zullen u ook niet dwingen te gaan maar beschermen wel onze feesten en gebruiken.

  Like

 322. Raoul zegt:

  Ik begrijp alles en iedereen… Desondanks dit… Verleden jaar December tegen de Kerst, kwam het zoontje van de Islamitische slager de winkel van zijn vader in gehuppeld. Of Vader nog wat etenswaren kon verstrekken in verband met het Kerstfeest vieren op school. — Waarop Pa een zooitje stokbroden inpakte, feta kaas, sinaasappelen olijven en wat dies meer zij.
  Mooi he ? De moslimslager met een brandend kerstboompje op zijn toonbank.
  Toen ik dat zag kreeg ik het juiste milde Kerstgevoel.

  Like

 323. Struik zegt:

  Ik sta hier volledig achter
  Ik heb ook al besloten er niet meer heen te gaan
  De Nederlanders moeten zich hier al langer aanpassen aan andere culturen ipv andersom
  Dat ben ik voortaan beu en ik eet ook negerzoenrn jodenkoeken enz de kinderen vinden zwarte piet ook normaal om te zien en niet de mensen die verstopt zijn onder een burka dat is angstaanjagend
  Laat toch alles zoals t was en ga als grootwinkelbedrijf niet mee in die hetze die Door enkelen wordt aangevuurd SCHANDE

  Like

 324. Julia zegt:

  Prachtig dit!

  Ik ga na dit statement van de Jumbo, daar dus echt nooit meer naar toe.

  Ook al vond ik de Jumbo in de wijk verderop wel handig, ook op zondag open, ’s avonds open, maar dit is voor mij echt de limit.

  Jumbo gaat NIET voor mij bepalen, hoe ik mijn kadootjes ga inpakken, welke producten ik wel of niet kan kopen en ik keur Jumbo echt af, over hun politieke statements richting Islam ideologie.

  Ik stoor mij echt aan het betuttelen van Jumbo over wanneer het over ons Nationale Volksfeest… Sinterklaas en Zwarte Piet gaat!

  Like

 325. Julia zegt:

  Een van mijn favoriete Jumbo’s is toch wel het filiaal in Nesselande!
  Prachtige winkel, je krijgt daar gratis een portie vakantie gevoel bij, als je er gaat winkelen. Gratis parkeren voor de deur.
  Echt… zoals je dat wilt, een ideale winkel!

  Behalve hun ideeën over Sinterklaas dan blijkbaar.
  Afgelopen weekend nog speciaal langs gegaan ook voor Roomboter Speculaas…. iets waar ze echt heel erg goed in zijn!

  Maar…… tot mijn verbijstering… nog steeds geen Sinterklaas roomboter speculaas!
  Bij navraag van het personeel, wist niemand iets over hun ieder jaar weer werkelijke overheerlijke Sinterklaas roomboter speculaas!

  Uit het assortiment gehaald?

  Maar, dus ook in deze winkel… straks geen Sinterklaas of Zwarte Piet meer terug te vinden??

  Terwijl toch juist de opdracht is voor iedere nieuwkomer…. om in ons prachtige land te gaan integreren??

  Hoe kun je integreren… als zelfs je supermarkt voor jou gaat lopen bepalen als nieuwkomertje… dat Zwarte Piet, een foute kerel is?

  Ik heb zo’n hekel aan domme linkse mensen, die denken anderen hun simpele racisme onzin kwats te kunnen opdringen aan de maatschappij!

  Grow up!!!

  Like

 326. Chantal zegt:

  Ook ik kom er niet meer in de jumbo in Spijkenisse Groenewoud ik heb al 2keer meegemaakt 1keer met een mandje half vol met boodschappen en de andere keer was met een kar boodschappen jumbo maakt reclame met de goedkoopste producten en 4de in de rij gratis je boodschappen onzin😡 4 kassa’s open je bent 4 de in de rij en je steek je hand op door de microfoon word al snel gezegd nog een kassa bij terwel de 5de ook al achter je staat..

  Dan ben je aan de buurt word er gewoon gezegd mevrouw u was geen 4de maar 5de in de rij want u moet bij de kassa de gene ook mee tellen ja meid dat weet ik ook wel die heb ik mee geteld of moest ik meneer zijn vrouw ook meetelen ze doen er alles om om reclame te maken maar veder pff er zou eens een consumenten onderzoek moeten worden gedaan er na want ook ik kom er niet meer en er zitten bij ons wel 2jumbo weg er mee zeg

  Like

 327. Amedeim zegt:

  Ruzie maken boven de hoofden van de kinderen is pedagogisch onverantwoord. Het “politiekcorrect” handelen leidt tot verdeeldheid en apartheid! Mijn dochter van 5 hoort en interpreteer de discussie op kleuterniveau en groeit op in een wereld waarin huiskleur er toe doet!
  Zij heeft de discussie niet gekoppeld aan het Sinterklaasfeest, en is overtuigd van de goedheid van Sinterklaas en zijn ZWARTE pieten. Met de intocht wil zij zwart zijn net als zwarte piet omdat zwarte piet het snoepgoed en de cadeautjes uitdeelt!

  Wij kopen alleen snoep en suikergoed waarop duidelijk zichtbaar is dat het afkomstig is van Sinterklaas en ZWARTE piet.

  Like

 328. Hg zegt:

  Hallo jumbo uhh sorry
  Hallal junbo

  Like

 329. Henri Voets zegt:

  Helaas maar waar. Ik ben het er ook mee eens.

  Like

 330. Ringo Verdoorn zegt:

  Volledig mee eens.

  Like

 331. Maters zegt:

  Het is schandalig en tevens zielig dat men onze cultuur voor een niet of nauwelijks beschaafde cultuur wilt inruilen.

  Like

 332. Yvonne zegt:

  Als de verklaring van Jumbo goed was gelezen, geven ze juist aan geen standpunt in te willen nemen en daarom hiervoor te kiezen! Daarom geef ik ze groot gelijk! Heb je dan liever van die regenboogpieten op de verpakking?
  Ga niet op hen afreageren maar op dat handjevol randdebielen die deze belachelijke discussie met gevolgen heeft veroorzaakt. Het is toch belachelijk dat zij zo ver kunnen komen?

  Like

 333. Francis de Vries zegt:

  Helemaal mee eens!

  Like

 334. nellie zegt:

  zo jammer dat jumbo onze cultuur buiten de deur zet en alle andere tradities die niet hollands zijn, met open armen binnen haalt, jammer, maar beste Frits van Eert wie niet horen wil moet maar voelen, OOK DAT IS NEDERLAND!! boycotten die jumbo dus!!

  Like

 335. De Geachte Heer Bron heeft nog NOOIT , nog NOOIT ……zoveel reacties gehad op een item………….Gefeliciteerd Heer Bron.

  Mensen vooral DOORGAAN………..met de Jumbo de grond in trappen !

  Prachtig!!!!!!!!!!. Prachtig !!!!!!!!!!

  Like

 336. Pingback: Open brief aan Jumbo | DayByDay

 337. p.vorrma zegt:

  Helemaal mee eens

  Like

 338. brian zegt:

  En ik heb n hekel aan Valentijnsdag en halloween? Moet ik nu alle bloemisten gaan boycotten en de Xenos bv? Zijn ook geen Hollandse tradities!! Stelletje Droeftoeters hierzo!!! Wil wel eens weten hoeveel mensen daadwerkelijk de supermarktketens gaan boycotten….stelletje hypocrieten, stelletje kleine kinderen. Huilen om een verdwenen zwarte pietje uit het Boodschappenrek.

  Like

  • Tistochwat zegt:

   @ brian 3 oktober 2016 om 08:38

   [quote] stelletje hypocrieten, stelletje kleine kinderen. Huilen om een verdwenen zwarte pietje uit het Boodschappenrek. [/quote]

   Kan het door u ook wat minder onnadenkend worden geformuleerd?
   Het GAAT NIET om een “verdwenen zwarte pietje uit het Boodschappenrek”.

   Het gaat om het feit dat een stel import mohammedanen en andere “exoten” het hier voor het zeggen willen hebben en dat er steeds meer “landgenoten” (al dan niet met een bedrijf) zijn, die buigen voor de eisen van de indringers die hier alleen maar op ons komen parasiteren en die ons bestaan moedwillig verpesten.

   Like

 339. El Gitano zegt:

  Ik ben het volkomen met de heer of mevrouw HG eens. Ook mijn gezin is gestopt met het bezoeken en boodschappen doen bij de fa. Jumbo. Wij wilden ons eerder niet in de pietendiscussie mengen omdat wij van mening waren dat het wel zou overwaaien, echter is dit niet het geval en nu bemoeit zelfs de politiek, de ombudsman en de zakenwereld zich met deze onzin gestart door mensen die niets van de Nederlandse tradities schijnen te begrijpen. Uit protest dat idd een winkelketen als bijv. jumbo zich op deze manier belachelijk maakt is voor ons reden genoeg deze zaak vaarwel te zeggen. Prettige feestdagen

  Like

 340. jai'lysa zegt:

  Helemaal mee eens

  Like

 341. Anita zegt:

  Ik ben het hier helemaal mee eens.

  Like

 342. Roberto zegt:

  Zo denken er HEEEEEEL VEEL mensen over , goed verwoord. En correct gebleven ik zou hebben gezegd kutwinkel maar dat hoeft nu niet.

  Like

 343. anja zegt:

  t is zo in en in triest dat een kinderfeest wordt gebruikt om doelen te bereiken. Respectloos gedrag om respect te winnen moet je nooit aan toegeven

  Like

 344. Ypsilon zegt:

  Kom al jaren, echt jaren niet meer bij de HEMA, ik wil er niet eens doorheen lopen. Kan daar nu een winkel aan toevoegen, de JUMBO. Vond het al geen prettige winkel maar door deze beslissing heb ik er helemaal niets meer te zoeken. Ik zeg BYE BYE Jumbo ik doe mijn boodschappen wel in de buurtsuper wat ik toch al deed dus voor mij verandert er niet veel.

  Like

 345. Ypsilon zegt:

  Prima brief overigens…

  Like

 346. Jacky zegt:

  Helemaal mee eens.
  Tot nog toe deed ik wekelijks al mijn boodschappen bij de Jumbo in Ede.
  Na deze idioterie stop ik hier onmiddellijk mee.
  Zie in deze winkel weinig islamaanhangers deze gaan naar de nabijgelegen Lidl!
  Is overigens hun goed recht. Maar hoe onnozel kun je zijn als Jumbodirectie om zo je klanten weg
  te jagen! De klant is koning???? Niet als je echte Nederlander bent dus.
  Ga dus vanaf nu naar Hoogvliet AH of Coop.

  Like

 347. Er zegt:

  Misschien niets voor een referendum, winkeliers gewoon verplichten onze cultuur instant te houden…

  Like

 348. Michelle zegt:

  Helemaal mee eens !!

  Like

 349. P van de Ven zegt:

  Complimenten voor deze eerlijke en vooral duidelijke brief gericht aan Familie Van der Eerd van Jumbo supermarkten.
  Ik hoop vurig dat zij van gedachten veranderen en wij weer blij kunnen zijn met elkaar. Kom op Familie Van der Eerd, wees trots op onze tradities !
  Petra van de Ven

  Like

 350. Erik Post zegt:

  Mooi weergegeven en ik doe hetzelfde👍

  Like

 351. Luc0161 zegt:

  Het verhaal dat de jumbo geen zwarte piet meer afbeeld in de winkel is helemaal niet waar. De eerste verpakkingen pepernoten met zwarte pieten erop liggen al in de winkel. Ze krabbelen dus niet terug want de verpakkingen stonden al klaar.

  Like

 352. roel zegt:

  De echte Hollanders Laten Jumbo, HEMA en uiteindelijk ook AH links en kunnen straks alleen nog maar bij onze Duitse vrienden boodschappen kunnen doen? Dat is lekker chauvinistisch.

  Wat een verschrikkelijke onzin en helemaal afschuwelijk om door een keuze in een uberhaupt veel te lang durende discussie een supermarkt en de oprichtende familie als Nazi’s af te schilderen.

  Daarnaast valt het allemaal wel mee met de zwarte pieten in de Jumbo, mocht het écht je keuze van supermarkt gaan bepalen: http://www.volkskrant.nl/binnenland/zwarte-piet-dit-jaar-toch-gewoon-te-zien-in-supermarkten-jumbo~a4387672/

  Grow up

  Like

 353. Ben zegt:

  Het zou ook correct zijn als u uw naam erbij zet en niet alleen de initialen.

  Overigens ben ik het een groot deel van Uw brief eens, laat daar geen misverstand over bestaan.

  Met vriendelijk groet,

  Ben Derksen.

  Like

 354. han zegt:

  Juist gezegd dusss

  Like

 355. Ben het ook met bovenstaande eens. Voor mij ook geen Jumbo en geen Hema! Vond het toch al geen prettige winkels. Boycotten die handel…!!

  Like

 356. Peter zegt:

  Helemaal mee eens!!!!!

  Like

 357. Ferry Hoogdaver zegt:

  Ík dit, ík dat, ík zus, ík zo. Zwalk toch naar Jupiter met je klaagzang. Je bent gehersenspoeld door gebruiken en tradities die niets voorstellen en dat is helemaal niet erg, maar leer er ook afstand van te nemen. Beetje uitzoomen op je eigen situatie en er vervolgens om lachen, daar word je alleen maar gelukkiger van.

  Stel je eens voor dat iemand uit een derdewereldland aan de andere kant van de aardbol jou hoort jeremiëren over ‘zwarte mannetjes op je pepernotenverpakking’. Man-man-man …

  Wat betreft het bokbier ben ik het trouwens wel met je eens. DAAR BLIJVEN ZE %$#@% VANAF!

  Groetjes van Ferry

  Like

 358. Jansje zegt:

  Helemaal gelijk. Alleen we zijn Nederlanders. Geen Hollanders.
  Niet iedereen woont in Zuid- of Noord -Holland.

  Like

 359. Ben zegt:

  Oke doei!

  Like

 360. Henk zegt:

  Een heel goed geschreven stuk.alleen zal de Jumbo zich hier niets van aantrekken. De kans op reactie wordt groter als men zich op een lijst kan registreren. Ik ben niet bij machte om dit op te zetten (mis eenvoudig de kennis), maar zal me zeker aanmelden.

  Like

 361. ben het er helemaal mee eens,mijn complimenten voor de man die dit geschreven heeft,grootgelijk

  Like

 362. helemaal mee eens goed gezegd en geschreven,petje af voor deze man.

  Like

 363. Math Thewessen zegt:

  Dit zouden meer mensen moeten doen. Als de omzet dan daalt zullen ze gaan inzien dat ze fout bezig zijn.
  Los van de omzet is het een traditie, ONS sinterklaasfeest. Als je niet wil meedoen of je gekwetst voelt is dat niet prettig, maar dat heeft niets met ons sinterklaasfeest te maken. Het is meer de onverdraagzaamheid naar elkaar en het respect voor de normen en waarden van het land waar je wordt opgevangen

  Like

 364. rene muileman zegt:

  volkomen mee eens was al gestopt met AH . maar nu ook met JUMBO

  Like

 365. musterd zegt:

  niets meer halen bij de moslim knuffelaars het zijn land verraders zijn tegen der eigen volk

  Like

 366. Gb zegt:

  Volkomen mee eens.

  Like

 367. Danny zegt:

  Waarden,normen en respect.
  Welkom in Nederland waar minderheden het voor het vertellen hebben.
  Waar de Nederlandse traditie,s niet gerespecteerd worden.
  Ik verzoek u die de waarde en normen die in Nederland van kracht zijn niet respecteert terug te gaan naar het land van herkomst want wellicht is het daar beter.
  Ook verzoek ik u om alle meelopers die u achter u schaart mee te nemen.
  Zodat wij Nederlanders zonder gezeur onze traditie,s kunnen voortzetten.

  Like

 368. P.j. de Roo zegt:

  Ikzelf vier geen Sinterklaas maar ik ben het hier helemaal mee eens.

  Like

 369. Henriette Oomen zegt:

  Prachtig verwoord je wordt groot door de HOLLANDERS en dan laat je de echte Nederlandse tradities vallen zo jammer voor mij hoeven de buitenlandse tradities ook niet maar daar houd Jumbo geen rekening mee

  Like

 370. Marchel zegt:

  Geweldig stuk, ik ben helaas niet zo’n traditionele Nederlander.
  Want zoals we allemaal weten is de traditionele Nederlander ook een knipzitter.
  Als ze ergens goedkoper uit zijn rijden ze liever een uur verder om 10 cent uit te sparen, maar besef van de brandstofkosten hebben ze dan weer niet.
  Ik ben een Nederlander die ergens en gedachte bij heeft, hier over nadenkt en er op (voor mezelf) passende wijze iets mee doet.
  Het Nederlandse volk heeft een grote waffel en als puntje bij het paaltje komt lopen ze gewoon de Jumbo in, wel of geen afbeeldingen van.
  De Nederlander:
  80% van de Nederlanders is het hier volledig mee eens.
  20% hiervan leest het denkt er over na en is het zodra ze de deur uit lopen alweer vergeten.
  nog eens 20% Zegt niet meer te gaan maar weet dat die zichzelf keihard aan het voorliegen is, want die gaat toch gewoon.
  Nog eens 20% Gaat twee keer niet (puur uit principe) om vervolgens te constateren dat ze te lui zijn om toch die 200 meter naar de andere supermarkt te fietsen of lopen te ver vinden.
  Dan is er nog eens 20% die ook een paar keer niet gaan, maar zich ineens wel realiseren dat de brandstof toch duurder is dan die 10 cent.
  En zo blijft er 20% over die het echt gaan proberen.
  Echter ook daarvan zal in de loop van de tijd de gewoonte erin sluipen en ook deze zal (wanneer ze goed op zichzelf letten) ineens het besef hebben (zichzelf eigenlijk gewoon betrappen) dat ze ineens toch in de Jumbo staan.
  Die ene procent dit wel woord bij daad voegde en nog altijd volhardend is, dat is geen traditionele Nederlander, dat is de trotse Nederlander.
  Zo trots dat alles moet wijken voor de ‘principe’ kwestie.
  Natuurlijk zijn er nu ineens duizenden mensen die denken dat ze een ‘trotse’ Nederlander zijn, maar let op mijn woorden.
  Van de 80% die bovenstaande steunen valt binnen hele korte tijd (ik denk zelfs nog voor Sinterklaas in het land is) zeker 70% af (als heet niet meer is).
  Wel of geen afbeelding, neem de Negerzoen, ( ja ik noem ze nog altijd zo) die haal ik nog eet ze nog en maak me er niet druk om de naam.
  Ik kan gaan lopen zeiken over zigeunersaus, bruin brood, blanke vla maar denk je nou werkelijk dat er ook maar iets in dit land gaat veranderen?
  in de tijd dat er een rookverbod kwam in de horeca rookte 70% van de bevolking (ja dat is een meerderheid) en toch kwam het rookverbod.
  Mensen stemden massaal op LPF wat kwam er?
  Jawel… Paars, de meerderheid moest zich neerleggen bij een combinatiebeleid.
  Inmiddels weet de Nederlander niet beter.
  Laat zich betuttelen.
  Nee ik kom niet bij de Jumbo, niet vanwege het weglaten van afbeeldingen, ik kwam er al niet.
  Voor mij verandert er niets en geloof me, voor de Jumbo ook niet, want we weten allemaal…
  De Nederlander doet niets, ow wacht jawel, met hun waffel.
  Want de Nederlander heeft een grote bek, maar er is slechts een handje vol dat woord bij daad voegt.
  Fijne dag!

  Liked by 1 persoon

  • BertG. zegt:

   Je hebt helemaal gelijk, zo zit de Nederlander in elkaar, een grote bek aan de buitenkant, maar als het er op komt, weten ze nergens meer van.
   Het kwam even niet nu, maar de volgende keer zijn ze er bij.
   En jij ook een fijne dag.

   Like

 371. Patrick Mc Murphy zegt:

  Met dit lafhartig gedrag, hou je weinig klanten over, nu nog je personeel in een Bourka, dan ben je helemaal goed bezig. Vaarwel jumbo!!

  Like

 372. koolhof zegt:

  De laatste half jaar heb 14 boekjes spaar zegels gespaard reken maar uit jumbo wat voor klant jullie verliezen Een arrogante narcistische familie die van eerd kom bij jullie niet weer Dan maar naar appie

  Like

 373. Margareth zegt:

  Ik ben het met de schrijver van de brief neens….niets tegen de Ramadan en het suikerfeest….maar aub niet ten koste van onze tradities….ik ben dan ook van voornemen om uw winkels niet meer te bezoeken.

  Like

 374. Ineke zegt:

  Hallo Jumbo wordt DAGGGGGG JUMBO!!!!

  Like

 375. maandenlang zegt:

  ik ben Nederlander woont in Aruba,maar hou van de Nederlandse traditie, Mooie brief helemaal mee eens

  Like

 376. Bert zegt:

  Die gene die het niet kunnen vinden, met onze normen en waarde staat vrij om Nederland te verlaten

  Like

 377. Huub de Rooij zegt:

  Helemaal mee eens, alleen zal 80% van de nederlanders nog steeds de boodschappen bij Jumbo blijven doen.
  Wat ik niet snap van Jumbo en andere nederlandse bedrijven dat ze zich laten inpalmen door een stel buitenlanders met een mening die niet de onze is. Deze “medelanders” willen wel genieten van de sociale diensten van dit land maar meedoen ho maar.

  Like

 378. Marina zegt:

  Zelf Suriname viert Sinterklaas.
  Het zal me niet verbazen dat je straks levend vee bij de super kan kopen .
  Om tegemoet te komen voor het slachtfeest
  We moeten ons toch aanpassen om ieder tevreden te stellen .
  NEE dat moeten we niet..Als je in Nederland komt wonen dan moet je aanpassen.
  Anders rot je maar op zoals Rutte het riep.

  Like

 379. Mohamed frietpan zegt:

  Ik vind dit niet gepast.
  Allah u ackbar

  Like

 380. Fred Flintstone zegt:

  Volgens mij is Jumbo blind heb nimmer ZP als racistisch gezien en ben toch al 54 jaar tot er een aantal mensen zich begonnen te ergen aan ZP nou ik erg mijn elke dag aan homo haters, transseksuele haters, offer feesten enz…
  Maar alle gekheid we leven in een democratie en laten we maar over stemmen wat kan en wat niet kan!

  Ik weet de uitslag al alleen Jumbo nog😜

  Like

 381. Sylvana Simons zegt:

  Sint en Piet tóch zichtbaar in Jumbo http://www.telegraaf.nl/wm/26720591

  Stelletje Farizeeërs!

  Like

  • E.J. Bron zegt:

   Hé kijk nu toch eens. Daar hebben we “onze” Sylvana van de anti-Nederland en pro-Turkistan weg met ons “partij” “Denk”.
   Pas onder druk van het internet trok Van Eerd (Jumbo) zijn keutel in mevrouw! Wie is hier nu eigenlijk de Farizeeër???

   Webmaster

   Liked by 1 persoon

  • Harry zegt:

   Mag ik mevrouw Simons adviseren om te emigreren naar Turkije ?
   Bind wat van die lorren om uw afzichtelijke hoofd en neem de trein .
   Enkeltje !

   Wat geeft u het recht om onze tradities te verzieken en die geitenn**kers te faciliteren ?
   Wist u dat in Afrika al eeuwen lang voor dat wij daar kwamen , slaven werden gemaakt en verhandeld ?
   Ik heb er gewerkt , heb me er aardig in verdiept .
   Veel slaven werden door moslims verkocht , u weet wel , dat soort waar u zich zo voor inspant .
   In mijn optiek is het enige wat wij als transporteurs fout gedaan hebben tijdens die periode , is dat we de halve wereld opgezadeld hebben met een bevolking die altijd “te moe is om te werken” ( vriendelijker kan ik het niet zeggen ) en waar de criminaliteit de belangrijkste bron van inkomsten is .
   Dat u dat niet ziet is niet onze schuld !
   15 % van de Amerikanen is zwart en verantwoordelijk voor 65% van alle misdaad .
   Gaat er al een lampje branden ? Of is het te ingewikkeld ?

   En wat is er zo erg dat een zwarte voor een blanke werkt ?
   Is dat een belediging ?
   Het stikt ook van de zwarte zelfstandigen en ZZP ers .
   Helaas hebben die allemaal de neiging om hetzelfde goedje te verkopen .
   Als ik een hint mag geven , het is wit ………..

   In Afrika roeiden de stammen elkaar aan de lopende band uit .
   U moet ons buitengewoon dankbaar zijn dat we uw voorouders gered hebben van een wisse dood , eerst een zeilcruise op een houten schip aangeboden en daarna de wereld kunnen verkennen in tegenstelling tot in een kookpot verdwijnen .

   Ondankbaar volk !

   Liked by 1 persoon

  • Tistochwat zegt:

   @ Sylvana Simons 3 oktober 2016 om 15:03

   Ach gut, Syl toch; lees jij hier al wat langer lekker stiekem mee?

   Nou ik je tóch spreek: heb jij je al laten besnijden met een vuil scheermesje?
   Wél laten doen hoor; vinden je mohammedaanse vrienden ook beter.
   Mooie traditie is dat toch hè, dat besnijden van vrouwen?

   En een boerka zou je ook niet misstaan.

   Liked by 1 persoon

 382. M. Gerritsen zegt:

  Het is geen doen om alle reacties te lezen, maar in het kort komt het er op neer dat nederland in zijn geheel gediscrimineerd wordt inzake Zwarte Piet, die ons erfgoed is.Blijf er van af!!

  Like

 383. Dobbelaer zegt:

  Helemaal mee eens !!
  Mensen met een donkere huidskleur gaan voor ons bepalen dat wij geen zwarte piet meer mogen, Sinterklaas EN zwarte piet horen bij de Nederlandse cultuur !!!!!!

  Like

 384. P. Oepje. zegt:

  Sowieso al een Ke Ut winkel, reageren NIET op emails behalve (wordt doorgestuurd naar de juiste afdeling). In ieders geval zo aan de naam te zien ” van Eerd ” (lijkt mij wel een beetje Nederlands achtig) deze mensen en sowieso hun ouders en Opa en Oma zijn groot geworden met het Sinterklaas feest inclusief de Swarte Piet TOEN WAS TRADITIE NOG HEEL GEWOON., maar in het kader van het slijmen met andere culturen en ook daar een graantje van meepikken, zoals verkoop van gekleurd SUIKERBROOD voor het Suikerfeest, Suicide Kip (oftewel Ploefkip) voor het feest van Achmed (Sjeff Dun Hammetje) valt het niet te rijmen dat Sjumbo de afkomst en de tradities van ons land zomaar te gooi gooit en zich schaart achter elke groep wat mogelijk nog een beetje geld opleverd. Het is gewoon het VERLOOCHENEN van je vaderland en de Nederlandse tradities. Valt soms ook niet mee. Gewoon terug allemaal en de kleine lokale KRUIDENIER sponseren. Familie recept dus, en zonder AANDEELHOUDERS. Shame on You JUMBO.

  Like

 385. HB zegt:

  Terug naar C1000 zonder die ongeloofwaardige Brabandste familie.

  Like

 386. C. Borghart zegt:

  Heb vorig jaar in m’n Jumbo winkel hen nog een compliment gegeven dat het zo gezellig was met een sinterklaas en zwarte piet die kinderen wat lekkers gaven en er sinterklaasliedjes werden gespeeld. Maar met wat ik nu allemaal hoor ben ik erg teleurgesteld over Jumbo. Ik hoop dat het nu, dit jaar weer hetzelfde is en zo niet dan ben ik geen klant meer bij de Jumbo. Erg jammer want ik vind het een fijne winkel op de Bellestein in Ede.

  Like

 387. Nelly zegt:

  Ik begrijp de JUMBO, HEMA, AH helemaal niet meer, ze zijn groot geworden door de klandizie van ons “gewone Nederlanders”, nu worden we aan de kant geschoven voor allerlei feesten wat niet bij onze cultuur ( de Nederlandse) hoort.
  Wij willen niet meer gekleineerd worden,
  Ik doe in elk geval geen boodschappen meer in bovenstaande winkels

  Like

 388. Is toch triest hoe wij als Nederlandse burgers als halve tammen worden behandeld en onze feesten niet meer gevierd mochen worden door het probleem discriminatie .Al andere culturen kunnen hun feesten wel vieren maak niet uit wat voor feest ze vieren en is volgens mij niet aangepast maar hier moeten wij dus wel aanpassen heel nederland is gek het ergste is nog dat het een kinder feest is dus ja ach kinderen kunnen geloven in alle kleuren word er gezegt maar ze vergeten dat het niet om kleuren gaat maar om het feit gewoon waarom geven ze iedereen hunzin laat zoals het was en ga niet zeuren over een feest van kinderen

  Like

 389. C. Volderman zegt:

  ik haak ook af als klant

  Like

 390. Aegolius cs zegt:

  471 Reacties op “Open brief aan Jumbo”?!

  Neemt Jumbo deel aan de regering? In dat geval geef ik uw reacties gelijk!

  Like

 391. Anna zegt:

  Helemaal mee eens,wij als Hollanders worden gediscrimineerd, onze traditie wordt ons afgenomen om de buitenlanders te pleasen, schaf hun traditie af in Holland, en anders kop dicht,wij accepteren toch ook die van jullie?

  Like

 392. kaatje zegt:

  Alles bij elkaar vindt ik dat buiten alles om ,de kwaliteit van het vlees heel erg achteruit is gegaan .
  Ook zijn er vaak geen producten in de schappen ….Het personeel doet hun best….Maar de keten JUMBO voldoet totaal niet aan de duren reclames die elke avond ,op de buis voorbij komen. Een klant die al steeds vaker uit wijkt naar een andere winkel .Zo vele met mij …
  Uit Nijmegen…

  Like

 393. Nederlander zegt:

  Ik zie hier vele reacties van iedereen, en de “echte” nederlanders willen het tradionele kinderfeest wat hier al vele tientallen jaren is ( hoe oud het exact is weet ik niet ) behouden…. mijn opa en oma van 90+ deden dit al en hun achterklein kinderen maken het ook NOG mee.

  Ik begrijp dat waarom de zogenaamde “nederlanders” zich druk om maken om onze traditie af te pakken terwijl wij hier zo meegaand zijn om hier allerlei andere feesten te laten vieren zoals een ramadan en offerfeest ( wat helemaal niet in nederland thuis hoort gezien dit geen traditie is die hier al heel erg lang is! )

  Het is maar goed dat de nederlands nog de petities tekenen etc. anders zou dit zo door gevoerd zijn maar dan zouden wij hetzelfde moeten doen met andere culturen en hun feesten….

  Ze mogen blij zijn dat ze hier mogen wonen en mogen werken, ik ken er een aantal die er totaal geen problemen mee hebben en snappen het ook totaal niet ze geven aan het is net een traditie die wij hebben met een van hun tradities, om deze weg te halen is een stuk uit nederland weg halen.

  Ik begrijp ook wel waarom steeds meer “echte” nederlanders dit land verlaten gezien de overheid overal maar ja op zegt ivm steun te geven aan de echte nederlands, nog even en de echte “nederlanders” zijn in de minderheid en we hebben steeds minder te zeggen hier… dadelijk moeten onze nederlandse vrouwen met een hoofddoek rond lopen ( denk je er al aan ? )

  Wat komt er na sinterklaas en zwarte piet?
  de paashaas omdat het een “wit” konijn of dat de chocolade zwart is van de paashaas terwijl deze “wit” hoort te zijn ?

  Niet elk mens ziet dat maar een voor een worden onze vrijheden en tradities afgenomen….
  Mensen het zijn net schapen >.< ipv zelf na te denken en soort gelijken op zoeken en dan samen sterker te staan

  Like

 394. Rvd zegt:

  Het nationale feest veranderen omdat een paar buitenlanders er niet tegen kunnen,lekker terug naar je eigen land. Heel teleurstellend van de Jumbo. Ook ik ga er niet meer heen.

  Like

 395. Aad langerak zegt:

  Ik ben het helemaal met deze stelling eens.

  Like

 396. Frank Leijs zegt:

  Waarom staat er NAZI supermarkt?
  Voor de rest sta ik achter het hele verhaal.

  Like

 397. Jessica zegt:

  Voledig mee eens

  Like

 398. Mia zegt:

  Jammer dat het zo moet . Jumbo want Door ons zijn jullie groot geworden . Wat moet moet .misschien tot ooit .

  Like

 399. Jan zegt:

  Mooi en duidelijk! Ik doe mee! Ohja ik doe ook geen stap meer in de Bijenkorf, daar staan de kerst spullen al uitgestald! Belachelijk en ook al van het padje af! Gewoon klootzakken zijn het! Geef het feesten terug aan onze kinderen!

  Like

 400. Dennis zegt:

  Ik kom ook niet meer bij de jumbo hoor helemaal klaar mee
  Pluspunt is dat ik nu al wel 2 nieuwe pannen bij elkaar gespaard heb bij de dekamarkt

  Like

 401. marita zegt:

  maar wat nog erger is………mijn moeder woont in een bejaardenserviceflat van 153 woningen. mijn moeder kan niet meer lopen en is 90 jaar., ze woont in zwolle naast de jumbo……. maar denk je dat de jumbo daar boodschappen gaat bezorgen aan de bejaarde mensen……. hoooooooooo maar…….dit is niet hun beleid

  Like

 402. C. Bloom zegt:

  Ik ben het helemaal met je eens en haal er ook mijn boodschappen niet meer

  Like

 403. Hans zegt:

  Fantasties ben er 100% mee eens. Behoud de traditie

  Like

 404. Gerda zegt:

  Helemaal mee eens met de open brief aan JUMBO dit zijn DE feestdagen voor Nederland en met name voor de kinderen ofschoon wij er ook erg van genieten een nostalgie en dat mag nooit verdwijnen

  Like

 405. G van hassel zegt:

  100% eens!

  Like

 406. Mike T. zegt:

  Terecht

  Like

 407. Omdat er 1 dame van de vs het een probleem vind dat wij zwarte piet hebben omdat ze bruin gekleurd is willen ze onze tradities stop zetten mensen denk na wij leven tegenwoordig in een democratische Nederland en niet meer in een vrij Nederland en waarom omdat ze mensen zo geheten vluchtelingen in ons land binnen laten maar ze gaan wel gewoon op vakantie in hun eigen land als je echt in angst leeft doe je dat niet maar hier kunnen ze alles krijgen wat ze willen en in hun eigen land niet dat is waar het allemaal omdraaid bij die zo geheten vluchtelingen en zolang wij daar niks aan doen bv een demonstratie met heel Nederland blijft de eu dit doen en krijgen wij als Nederlander steeds minder voor elkaar wij hadden nooit mee moeten gaan in de euro en de eu

  Like

 408. Herco zegt:

  Helemaal met de spreker eens. Het moet alleen eens een keer afgelopen zijn met het woord: “Hollander” Wij zijn Nederlanders, géén Hollanders. Bekijk het filmpje maar op youtube via onderstaande link. https://youtu.be/eE_IUPInEuc

  Like

 409. Wim Veeninga zegt:

  Nooit meer naar jumbo!!!

  Like

 410. Angela zegt:

  Mee eens 😉 vraag me af of die van eerdere zonder traditie is opgevoed 😉 maar toppie brief 😉

  Like

 411. Ronald V Pieterse zegt:

  Ik vind een heel goed verslag. Ik ben volkomen mee eens. Jammer van JUMBO dat ze de motto hanteren: GELD STINKT NIET.
  Ik hoop dat anderen uw voorbeeld zullen volgen. Ik in elk geval wel.

  Like

 412. Johan zegt:

  Een man naar mij hart !!!

  Like

 413. Freba zegt:

  Ik heb nog een lijstje met 500 winkels en ondernemingen die de bewoners van het Beloofde Land geldelijk steunen. Voordeel; je valt wel af. Je kan bijna nergens meer iets kopen in dat geval. Voor alle domme mensen in dit land; jullie weten het niet; maar de 3e Wereldoorlog is al een poosje aan de gang. Men gooit alleen niet meer met bommen; maar je banken worden leeggeroofd door onze toenmalige “bevrijders”. Voor niets gaat de zon op. De vrede wordt duur betaald. En wat heeft dit met Jumbo te maken? Alles. Iedereen is zo’n beetje de weg kwijt op alle niveaus.

  Like

 414. Jos zegt:

  Dit is echt de druppel voor mij Jumbo, de goedkoopste zijn jullie allang niet meer. Mooie praatjes en nu de Hollandse traditie omzeep helpen.
  Mij ziet u absoluut niet meer terug.

  Like

 415. Luc Bos zegt:

  Helemaal mee eens. Ook ik zal voortaan klant zijn PLUS die ook in ons dorp zetelt

  Like

 416. Imi zegt:

  Helemaal mee eens, moet afgelopen zijn met deze terreur van bepaalde groepen.

  Like

 417. Jack zegt:

  Hij zegt het heel goed. Jumbo keert 1 van onze tradities de rug toe. 1 van de vele. Ik ben zeker een grote voorstander van zwarte piet. Maar helaas wordt deze traditie verpest door onze culturele samenleving. Vechtpartijen, opstanden, demonstratie’s van onze vriendelijke kleurlingen. Deze mensen gaan wel protesteren en dat mag hier. Wij blanken gaan alleen maar zitten zeiken veilig achter de computer. En daar bereik je niks mee. Dus wil je een keer een echt punt maken, 1 vuist? Sta dan is met je luie reet op en kom in actie .

  Like

 418. Elma zegt:

  Ik had t zelf niet beter kunnen verwoorden. 100% eens! Vaarwel Jumbo

  Like

 419. Luc zegt:

  Ben geen Hollander maar volledig eens met deze stelling….

  Like

 420. vlaardingen010 zegt:

  Als de JUMBO zo slap is dat ze ONZE sinterklaas en zwarte piet NIET respecteren dan kopen wij ook NIETS meer in de toekomst in die slappe hap zaak.

  Like

 421. Hen zegt:

  Helemaal mee eens

  Like

 422. Marijke zegt:

  Voor mij ook geen Jumbo meer

  Like

 423. p. buijs zegt:

  Ik ben het hier helemaal mee eens moeten wij ons aanpassen of zij. Ik denk toch echt zij het is onze CULTUUR en als je je daaraan stoort ga terug naar je eigen land. Ik ga dus ook Niet meer naar JUMBO.

  Like

 424. Nicole zegt:

  Keurig omschreven hoe het is. Zou zeker een mooie petitie brief zijn.

  Like

 425. Chantal ve zegt:

  Mooie brief, helemaal wat iedereen denkt! Mij en vele anderen zien ze niet meer bij Jumbo… Laat hen maar lekker een nieuwe klantenkring opbouwen onder dat kleine groepje zeurpieten…

  Like

 426. Harry zegt:

  Tjonge , Jumbo heeft hier wel héél veel nieuwe klanten gegenereerd .
  Bron vaart er wél bij !
  Allemaal nieuwe namen .
  Als E.J. een politiek incorrecte supermarkt zou openen is ie in no-time schathemeltje rijk .

  Like

 427. Chantal ve zegt:

  bye, bye, Jumbo!

  Like

 428. Gineke Hof zegt:

  Het word tijd om allemaal een groep te vormen. En staan voor. Onze. Tradities.

  Like

 429. G.A.de Lang zegt:

  Ik heb respect voor iedere religie en voor iedere traditie uit welk land dan ook.Maar ik verwacht ook respect voor de traditie’s die wij in Nederland hebben.Als een groepering of zoals in dit geval een bedrijf zich geroepen voelt onze traditie’s af te schaffen en te zwikken voor een groep schreeuwers dan is dat voor mij het moment om mij van hun af te keren .Hopelijk komen ze nog tot volleddige inkeer en niet alleen maar op A merken.Tot het moment dat zij dat in de media melden zal Jumbo mij niet meer als klant in hun winkel zien.

  Like

 430. Kwam met enige regelmaat bij de Jumbo, maar hier zakt mijn broek van af. Wat een beleid, een klant minder dus, ik blijf de NEDERLANDSE tradities trouw! Wat jammer dat zo,n groot winkelketen de boel HELPT kapot te maken van onze tradities, BAH!!!!!!!

  Like

 431. Andre zegt:

  Elk jaar weer dat gezeik over sinterklaas feest Hebben ze nu niets anders te doen Ik ben gewoon zwarte piet op de speeltuin vereniging Niemand houdt mij tegen De kinderen hebben altijd plezier En nu willen een paar idioten dit plezier van die kinderen afnemen Geen negerzoenen meer geen jodenkoeken meer Wat is er de volgende keer niet meer Bedankt Jumbo ( maar niet heus )

  Like

 432. Bertus Wormgoor zegt:

  Jammer, cultuurbarbaren zijn het.

  Like

 433. J zegt:

  H.G. doet wat ’t belooft?!

  Like

 434. obnoxious67 zegt:

  Wat nou traditie, toen ik klein was, was ik drie maanden bang dat ik mee moest in de zak naar Spanje, of dat ik met de roe zou krijgen van zwarte piet, die toen nog zwart was omdat het een Moor was en niet omdat hij door de schoorsteen kwam. De traditie bestaat al lang niet meer, niemand hoeft meer mee naar Spanje en als jij alleen een chocoladeletter had gekregen van Sint en je klasgenootjes een nieuwe telefoon of een playstation word je gepest. Ik hoor alleen ouderen elke keer zeiken over zwarte piet, die kinderen zal het geen reet uitmaken of ze hun cadeau krijgen van zwarte piet of van Kermit de kikker.

  Like

 435. roel zegt:

  Ben het helemaal eens wij doen Jumbo in de ban, zij hebben geen nederlands maatschappelijk gevoel

  Like

 436. Roy Jansen zegt:

  Waar zijn wij in Nederland in godsnaam mee bezig..? We voeren een discussie met Suriname’s en Antillianen over “zwarte piet”, omdat dit kwetsend zou zijn. Een kinderombudsman (vrouw) die daar nog eens olie bij op het vuur doet en supermarkten die gehoor geven aan deze (onzin)discussie. Ik zou zeggen, neem je de Nederlandse tradities niet serieus of voel jij je gekwetst, dan hoor je hier niet te zijn. Ons land veranderen in een land dat niet meer van Nederlanders is, dat moet gestopt worden..er zou helemaal geen discussie moeten zijn, maar omdat velen naïef (met name de meeste belangrijke Nederlanders) zijn en het maar toelaten, zegt veel voor mij. Rot lekker op, als je onze tradities niet respecteert!

  Like

  • Gineke Hof zegt:

   Het is toch verschrikkelijk dat onze “REGERING EN HET KABINET”in de eerste plaats, en de vele “Winkelketens” mee doen aan die belachelijke onzin over zwarte Piet,hebben ze dan nog niet door dat hier gèèn eind aan komt , en ze ons meer eisen gaan stellen.
   Ze zijn onze “Gasten”om het maar hèèl netjes te zeggen, en een Gast moet zich aanpassen!

   Like

 437. Notmeijer zegt:

  Volledig mee eens, graag een petitie hiertegen.

  Like

 438. Peter zegt:

  Ik onderschrijf deze mening volledig!

  Like

 439. Ad delfant zegt:

  100% mee eens ga ook niet meer mijn boodschappen hier halen

  Like

 440. Annette/Gerald zegt:

  Sint Nicolaus was een bisschop van Myra in de 3e eeuw A.D in Anatolië, Turkije.
  Zijn beroemdheid als kindervriend zou als reden hebben; op een groot banket waren
  veel belangrijke personen uitgenodigd. Om een of andere reden was er geen vlees genoeg
  bij een te krijgen. Om die reden liet deze wrede gastheer een aantal kinderen ontvoeren en
  deze in de ketel klaarmaken. Sint die aanwezig was bij dit banket ontdekte wat er gebeurt was
  en raakte met de staf de ketel aan waarop de kinderen op in leven kwamen. Dit is natuurlijk een van de vroege mythes van het prille Christendom. Op grond van deze overlevering zou het Vaticaan hem *heilig* hebben verklaard.

  Met betrekking ror het begrip *knecht* toen, moet je die tijd begrijpen. Augustines heeft zich al afgevraagd of in het Christendom, slaven, dus onvrijen konden voorkomen. Christus had verklaard dat ieder vrij en gelijk aan de ander zou zijn. In de 3e eeuw was het nog steeds normaal dat rijken, adel en geestelijkheid slaven hadden. In de Romeinse cultuur was het gewoon om huisslaven, keukendienst en persoonlijke dienstbaarheid te hebben. De slaven waren over het algemeen goed verzorgd maar niet vrij. Verkoop van mensen ontstond door bij beëindiging van oorlogshandelingen, waar opstandige en vrijandelijke gebieden werden veroverd, deze te brandschatten, burgers en krijgsgevangenen mee te voeren en te verkopen op plaatselijk slavenmarkten. Deze Sint nicolaus zal dus inderdaad volgens de legende , *met zijn knecht zijn geweest*!
  Na het einde van de oorlogshandeling met de Spanjaarden (80 jarige oorlog) zou de Sint
  opeens uit Spanje komen. (wiedergutmachung??)
  In de 19e eeuw werd het *Sintnicolaas*, een Nederlands volksfeest als *Sinterklaas vieren*.
  Ook in de buurlanden, België, Duitsland, delen van Frankrijk (oorspronkelijk Nederlands sprekend) wordt dit feest gevierd. Waarom dan een klein groepje die zich geïntegreerd hebben, nu dit feest wil afschaffen omdat het naar de slavernij verwijst is mij een raadsel.
  Kennelijk zijn het de onaangepaste *geïntegreerde Nederlanders ???* die zich willen doen gelden.
  Gerald Rik op het reactieveld van Annette

  Like

 441. m. van maanen zegt:

  Sluit mij hier geheel bij aan! Behoeft geen verdere uitleg! Mij zie je ook niet meer in een Jumbo winkel.

  Like

  • puurgenot zegt:

   het gaat STIL worden in de JUMBO vestigingen, Wij een gezin met 5 kids die heel veel plezier aan sinterklaas en zijn zwarte pieten jaarlijks beleven gaan per DIRECT NOOIT MEER NAAR DE JUMBO toe. Opzouten JUMBO !!

   Like

 442. Frank zegt:

  Als we nu met z’n allen eens een week lang geen boodschappen doen bij bij de Jumbo als protest.

  Like

 443. tjeerd zegt:

  ik heb bij de nog geen een stap binnen geweest en zal ook niet gebeuren ook nu ik deze brief gelezen heb
  tj.h

  Like

 444. Marlies zegt:

  Het Zwarte Pieten “probleem” ligt dieper dan de Jumbo, helaas. De huismerken van o.a. Vomar, Spar en Deen komen allemaal van dezelfde fabrikant. Het merk Bolletje, bijvoorbeeld, heeft ook geen afbeeldingen van Sinterklaas en ZP op z’n pepernoten. Nu is de vraag: Is het een één-tweetje geweest tussen de fabrikanten en de supermarkten of een eenzijdige actie van de supermarkten of de fabrikanten. Ik kan me nl. niet voorstellen dat de fabrikanten dit op eigen houtje gedaan hebben. En de fabrikant geeft de “zwarte piet” aan de supermarkten en v.v.
  We worden aan alle kanten belazerd. Zelfde laken en pak met het stilgezwegen halal vlees.
  Wat een rotzooi; lijkt de politiek wel. Liegen en nog eens liegen.

  Like

 445. Denekamp zelluf zegt:

  Houdoe jumbo ge kan de niet groeten uit Brabant krijgen van eerd zakkenvuller ga nu maar vakken vullen.

  Like

 446. Th. Mastwijk zegt:

  Zal daar geen boodschappen gaan doen, mooie reclame maar de JUMBO gaat helemaal af.

  Like

 447. Swami Bamisalami zegt:

  Chapeau, lang leve onze waarden, normen en tradities, deze moeten we in ONS land in ere houden en niet zwichten voor een paar etnische minderheden die maar meteen een grote bek opzetten en nog alles krijgen ook. Doe dit eens in een islamitisch land…..krijg je meteen de kogel.

  Like

 448. Gerrie zegt:

  Mooie duidelijke brief en het verwoord de gedachte van vele Nederlanders!
  Wij hebben jumbo ook aan de kant gedaan

  Like

 449. Bart zegt:

  Mooie brief, petje af! Ook ik geef mijn geld niet meer uit bij de familie dombo. Ik ben er al mee gestopt omdat hier vrijwilligers aan het werk worden gesteld vanuit de bijstand.

  De familie dombo zet eerst een paar loonkrachten op straat en spaart op deze manier een hoop geld uit. Geen goed woord over voor dombo en ook geen cent meer.

  Ookal draaien ze zwarte piet terug… ze zijn al veel te ver gegaan. Ook familieleden vrien vraag ik ohja joh? Ga jij daar je boodschappen doen? Dikke stum…. zijn het. Voor mij einde verhaal. Ik hoop dat je het gast merken met jullie kl.te keten

  Like

 450. T.Baars zegt:

  Wat is dit goed verwoord!
  Complimenten! Ik ben het er helemaal mee eens! Dag Jumbo……

  Like

 451. Hanneke zegt:

  Volkomen mee eens blijf af van onze tradities wij accepteren wel de tradities van andere die in holland wonen en beginnen daar ook geen hetze tegen

  Like

 452. Barendse zegt:

  Zeer zorgelijk dat op deze wijze de identiteit van Nederland geheel verloren gaat. Met en met worden alle vertrouwde waarden waar we groot mee zijn geworden ontnomen of stilletjes weggemoffeld. Over een paar jaar geen Pasen, geen Sinterklaas, geen Kerst want het zou wel eens aanstootgevend kunnen zijn. Ook de aan de feestdagen gekoppelde vrije dagen zullen wel verdwijnen want dat is economisch van groot belang. Reken maar eens uit wat de multinationals c.q. de aandeelhouders dat zal opleveren. Over een aantal jaren gewoon een land van eigenlijk niets meer, het geluid van kerkklokken is stotrend dus maar afschaffen, alcohholische drank alleen nog op de zwarte markt, muziek als volksvermaak is not done, zonnen op onze stranden met bikini, badpak of zwembroek is aanstootgevend verbieden dus. Zullen we nog even doorgaan? Lang leve NEDERLAND!!??

  Like

 453. elisah zegt:

  Ik heb gisteren gelezen dat er, ik meen in Assen, een bommelding is geweest bij de jumbo.

  Like

 454. Ilse zegt:

  Heb de Jumbo Wassenaar tesamen met de vele expats al vanaf het begin geboycot.
  Heb de Hollandsche tradities hoog in het vaandel staan en wij zouden dat met zijn allen moeten doen om niet verder overspoeld te worden.

  Like

 455. Agnes zegt:

  Geweldig ik doe ook geen aankopen meer bij Jumbo. Wanneer men onze tradities negeert en af zweert en de ongebruikelijke tradities aanneemt gaan ze maar klanten winnen onder deze minderheid van de bevolking. Ik zeg Jumbo adieu.

  Like

 456. Astrid zegt:

  Ik ben ook een Hollander, ik hou ook van tradities, toch vind ik het geen ramp als zwarte pieten veranderen in een mengelmoes van gekleurde pieten. Geen enkele traditie blijft namelijk hetzelfde. Als we het zouden vieren zoals het ooit was zouden kinderen nog steeds de roe krijgen als een kind vervelend was. Volgensmij liepen pieten tot de jaren 80 met een roe tijdens de intocht.Van die “traditie” zijn we toch ook ooit afgestapt?

  Andere tradities, als bijvoorbeeld Koningsdag hebben toch ook diverse vormen gehad in de afgelopen decennia? Vroeger was het ook een typische Nederlandse traditie om in van die oudhollandse klederdracht te lopen? Waar is die traditie? In de toeristenshops in Volendam, hoogstens.. Alles past zich aan aan hoe de maatschappij NU is! De piet in algemeenheid hoeft wat mij betreft niet te verdwijnen, absoluut niet. Ook de zwarte piet hoeft in zijn geheel niet weg wat mij betreft, maar een mengelmoes qua kleuren vind ik geen slecht idee. Gooi er een leuk verhaaltje omheen, en kinderen hebben de verandering niet eens door..

  Daarnaast doen wij allemaal PRECIES hetzelfde: denk eens terug aan hoeveel kritiek wij hadden op het Chinese hondenvleesfestival. Nu is dat wel behoorlijk wat erger, dierenmishandeling, maar kijk er eens naar in zijn algemeenheid: ook dát is een jarenlange traditie daar. Waarom zouden mensen uit andere landen dan geen kritiek op onze traditie mogen hebben? Waarom zouden wij dan niets nuttigs met die kritiek doen, als hier ook mensen zich in het beledigd door voelen? Ik heb als kleuter ook een donkere man zwarte piet genoemd, keihard door de supermarkt roepend: “KIJK MAMA, EEN ZWARTE PIET!!!” misschien heb ik die man ook wel flink beledigd op die manier.. Ik voel me soms ook rot als mensen me weer eens spook noemen omdat ik maar geen kleurtje krijg door de zon, dus ik kan me goed begrijpen dat het ook niet grappig is als je als je met een donkere huidskleur zwarte piet wordt genoemd.

  Het probleem ligt wat mij betreft aan het feit dat mensen bang zijn voor verandering. Krampachtig vasthouden aan een traditie “want zo hoort het”.

  Like

  • Gerrit zegt:

   Ik begrijp dat jij veel begrijpt, je bent lief, wat mij betreft te lief. Het gaat niet om verandering te stoppen. Het gaat er om de dwang om onze cultuur te veranderen af te stoppen. Alle verandering waar u het over heeft is geleidelijk gegaan, en daar is niets mis mee. Wat mij betreft is de cultuur van een ander land trouwens hun cultuur daar heb ik niets mee te maken, ik wil daar ook niets aan veranderen dat doen zij zelf maar, of niet.
   Onze cultuur wordt de laatste 20 jaar onder dwang verandert en dat wil een weldenkend mens niet. Mijn kind heeft ooit in de tram tegen een mijnheer met een heel groot hoofd gezegd “wat heeft u een groot hoofd” de man had een waterhoofd, moeten wij nu alle waterhoofden afschaffen? Dat gaat vast niet lukken.
   Het grote probleem ligt wat mij betreft bij mensen die alles goed proberen te praten en daarmee onze cultuur verzieken.

   Liked by 1 persoon

 457. Johan zegt:

  Helemaal mee eens!

  Like

 458. Gerrit zegt:

  Ik koop al sinds de jaren tachtig niet bij een moslim winkel, ik ga liever in de lange rij staan om mijn geld aan een normale kassamedewerkster te geven dan aan een moslima, Ik ga nooit naar een moslimland op vakantie. In ziekenhuizen laat ik mij niet helpen door een kopvod, met het gevolg dat ik in één ziekenhuis niet meer mag komen, die helpen mij niet meer.
  Jumbo kwam ik toch al niet zoveel, maar die winkelketen heeft nu dus voor mij ook afgedaan.

  Liked by 1 persoon

 459. BM Fidel zegt:

  Bij “stichting cultuur onder vuur” kun je een petitie aan Rutte aanvragen “redt zwarte Piet”. Tevens briefkaarten geadresserd aan de baas van Jumbo. Ondertekenen, postzegel erop en versturen. Vreemd dat niemand van jullie, ook heer Bron niet, daarvan op de hoogte is

  Like

 460. Ron van der Zwan zegt:

  Mijn zoon werkte bij Jumbo en ik deed er soms mijn boodschappen, vanaf nu dus niet meer.

  Like

 461. Pingback: Top 5 best gelezen artikelen op “E.J. Bron” in 2016! | E.J. Bron

 462. Bert Martens zegt:

  Beste E.J. Bron
  Ik denk dat u in uw vorig leven Dominee geweest bent. Echter nu slaat u de plank geheel mis.
  Wat een enorm bombastisch en opruiende ‘open brief’. Een hoop geschreeuw ondersteunt door non-argumentatie. Gaat nergens over. Ik mis hoor – wederhoor om een objectief beeld te kunnen vormen.
  Ik ben bang dat deze reactie niet geplaatst gaat worden omdat hij niet welgevallig door u beoordeeld zal worden.

  Vriendelijke groeten
  Bert

  Like

  • E.J. Bron zegt:

   Wat een boude veronderstelling! Wij Realisten doen, in tegenstelling tot de “goedmenschen” en “snowflakes”, aan hoor en wederhoor!

   En overigens is deze open brief niet door mijzelf geschreven.

   Webmaster