Servië´s nooit eindigende Slag op het Merelveld

screenshot_94

(Door: “Young German” – Vertaling: E.J. Bron)

In de zomer van het jaar 1389 stonden de door Servië aangevoerde christelijke alliantie en het islamitische leger van sultan Moerad I. tegenover elkaar op het Merelveld in het huidige Kosovo. Voor de Serviërs en hun opkomende grote rijk op de Balkan betekende de Slag op het Merelveld meer dan voor de Ottomanen, wier veroveringswil niet door een of twee nederlagen gebroken kon worden. De Serviërs, die op het Balkan-schiereiland een belangrijke politieke middelgrote macht waren geworden, beschouwden zichzelf als de bondgenoten van Constantinopel, het tweede Rome. Deze verbinding met de vroege orthodoxie van Byzantium bestaat tot op de dag van vandaag.

Nu is het Moskou dat tot opvolger van het Rome van de orthodoxe kerk tot het derde Rome werd verheven respectievelijk zichzelf hiertoe heeft verheven. De Servische folklore heeft van de slag op het Merelveld een nationale mythe gemaakt. De pioenrozen die nu op het slagveld zouden bloeien, zouden rood voor de Servische helden en blauw voor de Ottomanen bloeien. De zeer belangwekkende veldslag met in totaal 40.000-50.000 soldaten aan beide kanten heeft bij de Serviërs een veel diepere indruk achtergelaten dan bij de Turken. Een nationaal verdedigingsepos in de traditie van de verdediging van de Balkan tegen de invasie door de Turken. Uiteindelijk is de historie het kennelijk niet met zichzelf eens wie de slag uiteindelijk voor zich kon beslissen. De verliezen aan beide zijden waren dramatisch. Het Ottomaanse Rijk kon echter zijn verliezen sneller weer aanvullen dan de Serviërs. En zo kwam het dat ondanks de trouw van de Servische vorsten aan het bondgenootschap Constantinopel moest vallen.

Je kunt de Serviërs niets verwijten. In ieder geval niet dat ze niet alles geprobeerd zouden hebben. Steeds opnieuw hadden ridder- en boerenlegers van de christelijke vorstendommen op de Balkan gehoor gegeven aan de roep uit Constantinopel. Af en toe lukte het de christelijke strijders de Ottomanen te verslaan in een open veldslag. Maar tegen de numerieke en vaak ook wapentechnische meerderheid van de Turken was geen kruid gewassen en de Servische vorsten moesten na vele decennia van defensieve veldslagen buiten voor een Ottomaanse heerschappij.

De Servische vorst Lazar had zijn soldaten uit alle delen van de Balkan bijeengeroepen en was met hen vaak succesvol geweest tegen de Ottomanen. Het laatst bij Dubravnica en daarvoor bij Pločnik. Steeds opnieuw had hij effectief tegenstand geboden aan zijn quasi aartsvijand Moerad I. en was wellicht een soort persoonlijke Nemesis voor de Ottomaanse sultan geworden. Op het Merelveld sneuvelde hij echter vermoedelijk te midden van zijn ridderelite bij een stormaanval op de Turken. Andere bronnen beweren dat hij gevangengenomen en terechtgesteld werd, terwijl weer anderen zeggen dat enkele van zijn mannen hem zouden hebben achtergelaten om te sterven. Hoe Lazar ook stierf – met hem kwam er ook voor lange tijd een einde aan de Servische soevereiniteit op de Balkan, toen het christelijke leger uit Servië en Hongarije niet in staat bleek Contantinopel te bevrijden. In plaats daarvan moesten de Serviërs buigen voor de Turken en met het verlies van zijn trouwste bondgenoot zag Constantinopel zich zó bedreigd, dat het zelfs de hulp moest inroepen van de katholieke kerk van Rome. Daarover moet je weten, dat Rome en Constantinopel überhaupt niet goed met elkaar overweg konden en dat er wel sprake geweest moet zijn van een enorm wanhopige situatie, voordat de orthodoxie de paus om hulp verzocht. Deze vernedering voor Rome kon het Byzantijnse Rijk echter niet redden.

screenshot_95

Nu kunnen we naar Kosovo kijken als het kunstmatig door de NAVO en de EU gecreëerde land op de Balkan, waarvan de grenzen niet door Servië erkend worden. Want hoewel de bevolking tegenwoordig hoofdzakelijk islamitisch en Albanees bepaald is, bevindt zich in Kosovo de historische plek van de Slag op het Merelveld. Ongeveer 100 jaar geleden was dit gebied nog van Servië en het bleef ook fel omstreden in de roerige jaren-90. Het zijn nu niet de Turken, maar de islamitische Albanezen die aanspraak maken op Kosovo. Voor de Serviërs nog altijd een ongelooflijke omstandigheid die ze niet kunnen accepteren. Net zoals de Armeniërs met hun berg Ararat, die nu bij Turkije hoort. Het Merelveld is te zeer verbonden met de Servische nationale geest dat het bij een ander volk zou kunnen blijven. Vooral niet wanneer de Albanezen voor velen toch de onwillige of misschien willige bondgenoten van het huidige Turkije zijn. De Turken in ieder geval beschouwen het kleine islamitische land in Zuidoost-Europa als uitbreiding van het heerschappijgebied en de Turkse president heeft duidelijk gemaakt dat van daaruit de invloed van de islam weer over de hele Balkan tot aan Wenen uitgebreid moet worden.

De orthodoxie van Moskou ondersteunt Servië door eveneens Kosovo niet te erkennen. Hoewel er vele Serviërs uit het land verjaagd werden, houdt Servië aan zijn aanspraak vast. En om het te formuleren met de woorden van een Duitse soldaat die dienst deed in Kosovo: “De Balkan is een kruitvat”.

En de Slag op het Merelveld gaat door. Wie weet nog hoe verschrikkelijk de laatste oorlogen op de Balkan waren toen Joegoslavië uiteenviel?

Bron:
http://younggerman.de
Door: “Young German”

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Balkan, Christendom, EUSSR, Historie, Islam, Islamisering, Kosovo, Moslims, Nationalisme, NAVO, Patriottisme, Rotzakken, Servië, Turken, Turkije, Volksvijandigheid, Vrijheid. Bookmark de permalink .

10 reacties op Servië´s nooit eindigende Slag op het Merelveld

 1. Marlies zegt:

  Interessant artikel Als oorlogsfanatici toch eens de moeite zouden willen nemen de geschiedenis van een gebied te bestuderen alvorens er met grof geweld binnen te vallen, dan zouden de meeste oorlogen niet gevoerd zijn.

  Like

 2. Drs.P. zegt:

  En niet alleen de Slag op het Merelveld gaat door, maar de slag om heel Europa met de zwakke gestoorde lulhannessen in Brussel is aanstaande:
  http://www.beyondthematrix.nl/2016/10/02/gaat-erdogan-in-oktober-zijn-slag-slaan-in-europa/

  Geliked door 1 persoon

 3. Waarom willen ze dat in Europa niet zien ?

  Like

 4. Licanin zegt:

  Geachte ej schitterend artikel. Inderdaad Kosovo is Servisch altijd geweest en zal ook altijd zo blijven. Wat betreft car lazar hij was een held, en helaas helden komen we tegenwoordig te kort. Allemaal Harry Potter figuren in de politiek ( Balkenende rutte en zie vucic huidige Servische president) dankzij deze figuren die op magische wijze onze normen en waarden laten verdwijnen zitten we nu in de problemen. Onze hoop is dat het gaat veranderen niet alleen in Nederland maar ook in Europa zelf.

  Like

 5. rene zegt:

  Ja we hebben een nieuwe heldin Merkel Ha! Ha! Ha! Nog even is dan servie van deze dictator verlost.

  Like

 6. ieznogoedh zegt:

  In de Europese geschiedenis zijn veel problemen te onderkennen, maar ook is er een rode draad te herkennen in de problemen die uit de islamitische hoek zijn voortgekomen. Problemen die destijds tot veldslagen hebben geleid en problemen die zich thans openbaren als een zonder veldslag slagende overwinning. De vernietiging van Europa en de daar tot voor kort te vinden manier van leven.
  De Spaanse koning deed het goed na jaren van gedonderjaag en liet alle mislims vertrekken uit Spanje. Problem solved.
  Na de slag bij Wenen werd de fout gemaakt om de turken niet allemaal (en dan tezamen met al hun bekeerlingen), maar dan ook allemaal over de Bosporus te jagen en daarna de grens goed te bewaken. Een deel van Europa bleef turks, dus islamitisch. Grote fout!
  Een fout overigens die zich ook in Israël voordeed toen de Israëlieten niet alle mislims over de grenzen met Jordanië en Egypte joegen nadat ze door verenigde islamietische landen werden aangevallen en toch die oorlog glansrijk wonnen, tot grote frustratie van alle mislims.
  De grootste fout van politici in Europa was dat ze toch weer mislims in Europa binnen lieten en dan ook nog eens onze manier van leven aanpasten aan de eisen van die mislims.
  Overal waar de islam werd verspreid, in elk land ging de levenskwaliteit met grote sprongen achteruit, zoals nu ook weer in Europa.
  Er is gewoon maar een oplossing voor dit probleem en dat is alle mislims, maar dan ook allemaal terug naar hun eigen zandbaklanden en nooit meer binnenlaten.
  Gebeurt dat niet, dan staat de uitkomst van dit probleem bij voorbaat al vast.
  En ja, natuurlijk zullen er goeden onder de kwaden lijden, maar het is beter dat mislim goeden lijden onder kwade mislims, dan dat heel de Europese bevolking lijdt onder het kwade van de islam.

  Like

 7. Ekster zegt:

  Dat afschuwelijke Albanese tuig vernietigt alle overblijfselen van de oorspronkelijke, Servische cultuur… zoals mohammedanen altijd en overal doen als ze een land veroverd hebben..

  http://www.kosovo-metochia.org/2016/06/20/kosovo-isil-photo-documentation/

  Geliked door 1 persoon

 8. Op het slagveld van Kosovo de opmars van de veroverende Turkse leider Osman gestopt. Een oorlog van 100.000 met name Serviërs voerde een oorlog met 300.000 Turken. Uiteindelijk leden beide legers veel nederlagen, maar de opmars van de Turken werd stop gezet. Door de nederlaag waren de Turken geen bedreiging meer voor Europa.Pas na een aantal jaren,de Turken kwamen terug in een grote aantal en veroverde de Balkan…….Kosovo is altijd deel geweest van Servië en zal het altijd blijven …..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s