Boekrecensie “Heilige identiteiten” (Machteld Zee)

screenshot_48

(Door: Dirk Verhofstadt)

Alle mensen zijn gelijk voor de wet. Dit principe werd ruim 250 jaar geleden met kracht verdedigd door de Italiaanse Verlichtingsfilosoof Cesare Beccaria. In zijn werk Dei deliiti e delle pene (Over misdaden en straffen) stelde hij dat niemand, ook geen edelman of koning, meer rechten heeft dan een gewone burger. Hij bepleitte daarbij ook nadrukkelijk de gelijkwaardigheid van de vrouw in het strafrecht. Zo veroordeelde hij de gedachte dat de getuigenis van een vrouw in een onderzoek of rechtszaak minder waard zou zijn dan die van een man. Deze en andere stellingen van Beccaria werden later gemeengoed en opgenomen in de Universele en de Europese Verklaring van de Rechten van de Mens. Artikel 1 van het UVRM luidt als volgt: ‘Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid geboren’. Artikel 2 benadrukt dat wat de rechten en vrijheden betreft er geen onderscheid mag gemaakt worden naar ‘geslacht’. En alle rechten die verder in de Verklaring staan opgesomd, beginnen met ‘Een ieder’ of ‘Allen’ waarmee men duidelijk maakte dat vrouwen dezelfde rechten hebben als mannen. Deze bepalingen staan vermeld in de grondwetten van elke liberale democratie.

En toch is de realiteit anders. In haar proefschrift Choosing Sharia? Multiculturalism, Islamitic Fundamentalism and Sharia Councils in the United Kingdom toonde de Nederlandse juriste Machteld Zee aan dat er in het Verenigd Koninkrijk een parallel rechtssysteem bestaat gebaseerd op de islamitische wetgeving, de sharia. Haar proefschrift is inmiddels uitgegeven in boekvorm onder de titel Heilige identiteiten. Op weg naar een shariastaat?

Lees verder>>>
(h/t “Jan Wandelaar”)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Groot-Brittannië, Islam, Islamisering, Islamitisch fundamentalisme, islamitische ideologie, Multiculti, Sharia. Bookmark de permalink .

3 reacties op Boekrecensie “Heilige identiteiten” (Machteld Zee)

 1. joopklepzeiker zegt:

  Even DENKEN !

  Je laat sharia raden toe
  Volgens welke wetten oordeelt de sharia rechtbank , ja u raad het goed,de sharia !
  Wat staat er in de sharia , ja u raad het weer goed , dat vrouwen niet de zelfde rechten hebben als mannen !

  Hup klaar het onderzoek .

  22 3/4 seconden heeft dit onderzoek geduurd

  Like

 2. Jan Wandelaar zegt:

  Like

 3. Jan Wandelaar zegt:

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s