Verkiezingen in Montenegro: Een nederlaag voor het Westen, de NAVO en de EU

screenshot_141

(Door: Christian Saarländer – Vertaling: E.J. Bron)

Ondanks belemmeringen zal het in Montenegro tot een regeringswisseling komen. De opkomst bij de verkiezingen bedroeg ongeveer 75%, aldus het Democratisch Front. De oppositie behaalde 41 zetels, de socialisten van Djukanovic krijgen slechts 35 zetels – een nederlaag voor het NAVO-Westen-bondgenootschap. De kaarten voor de NAVO-toetredingskandidaat worden opnieuw geschud.

contra-magazine

De voorlopige einduitslag na het tellen van 99% van de stemmen is duidelijk. De oppositie kreeg 41 zetels, dat betekent de meerderheid in het uit 81 zetels bestaande parlement. De socialisten van Milo Djukanovic haalden 35 zetels, de resterende zetels gaan naar de Partij van de Nationale Minderheden. Zowel de prowesterse media, maar vooral ook de oppositionele media hebben veelvuldig over de corruptiepolitiek van de oude regering bericht. Nu valt het Westen echter de oppositiepartij aan en zal het waarschijnlijk in Rusland en in Servië een zondebok vinden, die ze nu al de schuld kunnen geven van de zich aftekenende regeringswisseling.

De verkiezingen golden ook als stemmingsbarometer voor de voortgang van de tendentieuze westerse koers van de regering. Het Democratisch Front becommentarieerde de verkiezingsuitslag als volgt: “De DPS (socialisten) gebruikt het laatste wat ze heeft, namelijk de intimidatie van de burgers van Montenegro. De burgers antwoordden haar door met 75% aan de verkiezingen deel te nemen”, aldus de oppositie. “De verkiezingsdeelname heeft bevestigd dat Montenegro zich van de angst heeft bevrijd. Vrijheid zal terugkeren! Vrienden, de vrijheid is nabij, in naam van het DF feliciteer ik jullie, want vandaag viert Montenegro de onvermijdelijke zege van de oppositie. De chaos zal alleen in het kantoor van de minister-president plaatsvinden”, zei ze verder.

De eerste peilingen duidden erop dat de partij van minister-president Djukanovic weliswaar uiteindelijk de meeste stemmen zou krijgen, maar dat desondanks het Democratisch Front op veel belangrijke punten een wezenlijke rol zou spelen. De eerste peilingen rekenden op ongeveer 40% van de stemmen voor de DPS, die daarmee de meeste stemmen zou krijgen, en 20,5% voor het Democratisch Front. Maar in het verloop van het tellen van de stemmen veranderde de situatie ten gunste van de oppositie.

“Het Democratisch Front heeft een uitstekende campagne gevoerd. Nu zullen in het land de moeilijke politieke onderhandelingen beginnen, de coalitie van het DF en ‘Key´ is zwak, deze verenigt verschillende krachten. Voor de verkiezingen hebben ze zich tegen Milo Djukanovic aaneengesloten, en we verwachten dat dit bondgenootschap blijft bestaan. Ondanks het feit dat we nog over veel binnenlandse en buitenlandse politieke aspecten tot overeenstemming moeten komen. De VS en de EU zullen zich in ieder geval in het spel mengen. Zij hebben grote mogelijkheden om alle deelnemers aan het politieke proces in Montenegro te manipuleren”, aldus een politicus tegen “News Front”.

Het kleine Montenegro (620.000 inwoners) is van groot belang voor de VS en staat in zoverre ook in het blikpunt van de geopolitiek van het westerse militaire bondgenootschap. In mei kwam het in Montenegro steeds opnieuw tot anti-NAVO-protesten, nadat de NAVO-lidstaten op een conferentie van ministers van Buitenlandse Zaken unaniem de NAVO-toetreding van Montenegro hadden besloten. Rusland en ook Servië eisen een referendum over de toetreding, waar alleen effectief over beslist kan worden door middel van een referendum. Montenegro was 10 jaar geleden nog verbonden met Servië. Ongeveer tien jaar geleden werd er gestemd over de handhaving van de statenbond die uit de voormalige federale republiek Joegoslavië voortkwam.

De NAVO heeft in samenwerking met de EU ook in het kader van de huidige verkiezingen bijna alle registers opengetrokken om vaart te zetten achter de NAVO- en EU-koers van het kleine land. Nu zou de verkiezingsuitslag een toetreding in de weg kunnen staan. Voor de verkiezingen sprak “News Front” met de politieke analist Dr. Vukadin over de verkiezingen, waarbij het o.a. ook om de rol van Montenegro in de geopolitiek ging.

 

Gisteren al begonnen vooraanstaande westerse media het Democratisch Front te torpederen, omdat zij voor de verkiezingsstrijd geld zou hebben gekregen uit Rusland, zegt bijvoorbeeld de internetsite van de Duitse “Tagesschau”. Tijdens de verkiezingen kwam het o.a. tot de arrestatie van 20 Servische staatsburgers, die men beschuldigde van terreurverdenking. Bovendien werd af en toe het internet gestoord, nadat men daar over manipulaties van de kant van de regeringspartij schreef. Enkele weken geleden werd het referendum van de Republika Srpska door de media eveneens veelal als negatief omschreven, nadat men in de deelstaat van Bosnië-Herzegovina besliste om van de 9e januari een nationale feestdag te maken. Ook hier werd het Kremlin in Moskou als mede-veroorzaker gezien.

De verkiezingen waren een afwijzing door de bevolking van Montenegro van de NAVO, waarschijnlijk echter ook een afwijzing door de Montenegrijnen van de huidige corruptiepolitiek, die voor de verkiezingen steeds opnieuw het onderwerp van gesprek was. Montenegro zal in de toekomst vermoedelijk een twistappel tussen Oost en West blijven, waar de focus van de media gericht zullen zijn op de verschillende belangen op het politieke toneel.

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Christan Saarländer

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Balkan, democratie, EU, Montenegro, NAVO, Rusland, Servië, VS, Westen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Verkiezingen in Montenegro: Een nederlaag voor het Westen, de NAVO en de EU

 1. joopklepzeiker zegt:

  Montenegro election: Djukanovic declares ruling party victory

  http://www.bbc.com/news/world-europe-37672752

  Like

 2. Bas zegt:

  HATSJIKIDEE, die zit, een nederlaag voor de EU en de NAVO dus.

  Like

 3. Republikein zegt:

  De slinxe kerk doet ons anders geloven.
  Daar trappen we niet in.
  Vervelend dat de burger zijn hele leven gemanipuleert wordt.

  Like

  • wouteenhoorn zegt:

   Ja als je dat huichelachtige teletekst op de NPO bekijkt lees je heel wat anders. Maar weer eens kom je er later achter dat ze volharden in leugens vertellen. Stelletje nlapzwansen.

   Like

 4. Bennie zegt:

  Heerlijk, geef die oorlogshitsers in Brussel geen kans.

  Like

 5. Reint Meijer zegt:

  Het voormalige oostblok blijft een splijtzwam, maar ten goede. Die zijn gelukkig veel beter bij hun positieven.

  Like

 6. Dit gaat goed, daar moeten meer van hebben.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s