Terug naar Afghanistan: “Als geile honden staarden mannen mij aan”

screenshot_48

(Door: Ariana Manduzai)

Ariana Manduzai (foto) ging in 2014 voor het eerst sinds haar kleuterjaren terug naar Afghanistan. Ze moest weer aan die reis denken na de Elsevier/HJ Schoo-lezing van minister Schippers. Dit is waarom.

De hele vlucht was mijn sjaal een sierlijke decoratie rond mijn hals, maar vlak voor de landing in Kabul drapeerde ik hem om mijn hoofd, net als alle andere vrouwen in het vliegtuig.

Niet wetende wat te verwachten in Afghanistan, had ik besloten alles over me heen te laten komen, en niet te oordelen. Op 16 mei 2014, mijn 23ste verjaardag, zette ik voor het eerst in achttien jaar weer voet op mijn geboortegrond.

Lees verder>>>
(h/t “Wachteres”)
elsevier

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", achterlijkheid, Afghanistan, Barbarisme, gezond realisme, Islam. Bookmark de permalink .

24 reacties op Terug naar Afghanistan: “Als geile honden staarden mannen mij aan”

 1. joopklepzeiker zegt:

  Like

 2. joopklepzeiker zegt:

  Wat een warrig stuk van een persoon wat het wel ziet maar zich nog niet geheel heeft losgemaakt van haar afkomst cultuur en misschien ook haar religie .

  Geliked door 1 persoon

  • BertG. zegt:

   Dat dacht ik dus ook, maar laat ik maar niks zeggen ergens over.
   We moeten dit lezen als een bijzonder reis verslag.
   Maar tussen de regels door lees ik iets anders.

   Geliked door 3 people

   • anna zegt:

    dit verhaal is oude koek. wat ga je bovendien zoeken in deze zandbak waar vrouwen nog minder dan honden zijn .. de schrijfster van het verhaal heeft het nog niet helemaal begrepen.

    Like

 3. Aegolius cs zegt:

  Hiervoor hebben we met bijdrage van dierenliefhebbers/overheid een hondendierenasiel opgericht. Wel eens langs de hokken gelopen? Dan begrijpt u de waarnemingen van deze vrouw!

  Like

 4. Golden Girl zegt:

  als geile honden keken ze me aan, teveel eer voor die griezels, een hond volgt zijn natuurlijke instinkt, deze mannen volgen alleen maar lust, dus geen honden met deze heren vergelijken.
  je zal maar in zo n land geboren zijn, ik heb geen mannelijke familie leden meer, als ik daar zou wonen kan ik dus nooit naar buiten, gelukkig woon ik hier, en hopen dat we onze vrijheden kunnen behouden voor zo lang het duurt

  Like

 5. Sabeltant zegt:

  Net zoals de meeste islamitische landen heeft ook Afghanistan een triple A status.
  Achterlijk land met een Achterlijke cultuur en bewoond door Achterlijk volk.

  Like

 6. Theresa Geissler zegt:

  Daar heb je het weer, hè: Al is zij dan misschien een kind van ‘verlichte’ ouders en grootgebracht in het Westen, álles, wat ze hier aan scheve rolpatronen en dergelijke tegenkomt, begrijpt ze opeens goed, GVD!
  Dat onderdanige zal wel in de genen gebakken zitten: Zelf bekroop mij bij het lezen van deze wederwaardigheden een aantal keren een gevoel van machteloze woede!
  In de kachel met zo’n cultuur: Nóóit, nóóit krijgen ze mij naar zo’n land, waar je als vrouw “uit dankbaarheid voor de bescherming” er maar voor te zorgen hebt, dat het de man aan niets ontbreekt!” ARGH!
  (Al dacht ik aanvankelijk, eerlijk gezegd, dat het “onze” JK in zeker opzicht wel zou aanspreken.)

  Geliked door 2 people

  • BertG. zegt:

   Zo heb ik het dus ook gelezen.
   Het lijkt wel ingebakken, die onderdanigheid, dankbaar zijn dat ze je helpen.

   Geliked door 1 persoon

  • BertG. zegt:

   ” eerlijk gezegd, dat het “onze” JK in zeker opzicht wel zou aanspreken.)”

   Nou zoek je het zelf op.

   Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Tja, dat zal best wel, maar dit móest er gewoon uit, uit het toetsenbord, wel te verstaan, want dit roept bij m i j bepaalde associaties op, die helemaal niemand zal kunnen ontkennen, onze JK zèlf niet eens, als hij zich herinnert, hoe enthousiast hij zich nog niet zo lang geleden uitliet over het handhaven/herstellen van traditionele rolpatronen met de bijbehorende taken voor mannen en vrouwen.
    Het is in feite ook totaal geen belediging, of beschimping, wat ik hier naar voren breng, het is doodgewoon een constatering van wat hij zelf eveneens kan weten.
    Nu blijkt uit zijn comment weer, dat Joop het wèl veroordeelt, als het uit de koker van de Afgháánse cultuur komt. Dat verbaast me ten zeerste en dat is echt alles.
    Als je dàt niet eens meer kunt uiten, omdat ‘het óók al als een steek onder water gezien kan worden, hoewel de persoon in kwestie er eerder zèlf mee aangekomen is, vrees ik het ergste voor de ‘open discussie’ hier in de toekomst.

    Like

   • BertG. zegt:

    Je kan het ook overdrijven, op Joop had ik toevallig ook gereageerd, jij denkt er niet veel anders over.
    Ze blijft er aan vast plakken, dat onderdanige, blij dat er mannen zijn die je helpen en beschermen.
    Ik had het niet gelezen als een steek onder een water maar meer als een uitnodiging.

    Like

   • joopklepzeiker zegt:

    @Theresa Geissler

    Ga je nu ook al liegen gefrustreerde truttebol ?

    Ik heb het nooit over traditionele rol patronen gehad, maar wel over de het belang van de moederrol in de opvoeding , traditioneel of niet .

    Daar zit toch echt verschil in, maar jij met je gefrustreerde micro hersentjes zal dat vast wel niet begrijpen .

    Like

  • joopklepzeiker zegt:

   @Theresa Geissler

   Probeer niet te denken dat is nu eenmaal niet een van je sterkste eigenschappen, eigenlijk is het op een minimaal niveau en je zou je kunnen bezeren .

   Probeer eens een opleiding af te maken, en daarna kom je maar eens terug , kunnen we je denkvermogen aan een kritisch onderzoek onderwerpen.

   Nu ben je alleen maar de gefrustreerde blog clown die zichzelf heel graag te kakken zet .

   Niet dat het niet vermakelijk is dat pathetische van je .

   Komisch dat gefrustreerde gespartel van je, kom op je kan zoveel beter, je moet het alleen nog even laten blijken, oeps een brug te ver zullen we maar zeggen .

   Like

   • BertG. zegt:

    Laten we het er voorlopig even op houden dat er ergens een misverstand ontstaan is in een aantal reacties en het een beetje vriendelijk houden verder.
    Uiteraard kan en moet iedereen voor zichzelf opkomen.

    Like

   • joopklepzeiker zegt:

    @BertG.

    Jij mag het er op houden zoals jij wilt , maar er staat wat er staat.
    En dan reageer ik dan maar weer eens naar MIJN goeddunken .
    Gezellig met een zwaar gefrustreerde tante, kom op zeg heb je last van masochisme ?
    Koekje bij ?

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @Joopklepzeiker: Ik lieg niet. Het is alleen jammer, dat ik niet meer duidelijk het topic kan aanwijzen, waar het ter sprake kwam:
    Ik zag in jouw argumenten punten van overeenkomst met “The grapes of wrath” van John Steinbeck, waarin de vrouwen werden geacht, het ‘vrouwenwerk’ te doen en zich overal van afzijdig te houden -zelfs niet deel te nemen aan het ‘overleggen,’ omdat dat een ‘mannen-aangelegenheid’ was en waarin er geen sprake van kon zijn, dat de zwangere Rosasarn tijdens de vermoeiende reis op de meest comfortabele plaats naast de bestuurder zat omdat ze jong was en een VROUW. Jij vond dat allemaal te billijken en kwam daartoe met het argument, dat het de MANNEN waren, die bij panne onder de auto gingen liggen.
    Nou, spijt me wel: Op die manier kun je dan maar beter een man zijn en bij panne onder de auto moeten liggen. Vrouwen komen er bij zo’n rolpatroon beroerd af, omdat ze in de passieve, afhankelijke rol worden geduwd. Precies als hier in Afghanistan. Maar oké, die overeenkomst zie jij dus niet. “Opdat het mannen binnenshuis maar aan niets ontbreekt”. “In ruil voor bescherming….” Precies hetzelfde, natuurlijk, afgezien van enige nuances, maar nou ja….
    En verder heeft BertG. volkomen gelijk’; ‘mijn comment was niet bedoeld als een steek onder water, eerder als een uitnodiging. Maar ik had intussen kunnen weten, dat jij het negatief zou invullen en volkomen ongefundeerd weer zou beginnen met persoonlijke aanvallen en beledigingen. Ik heb ooit een vriendin gehad, die dat net zó deed, maar zij had borderline…..
    Wel erg hoor, dat je naar een mede-reageerder toe niet eens meer normaal kan reageren, zonder dat je op alle mogelijke sneren en beledigingen wordt getrakteerd. Maar dat zou dus enkel en alleen aan mij liggen……Tja…..

    Like

   • joopklepzeiker zegt:

    @Theresa Geissler

    Met het eerste zinnetje van je geef je al aan dat je hele commentaar waardeloos is, en aan elkaar hangt van aannames .

    Volgende keer beter je best doen , en vooral wat meer inhoudelijk te zijn en dan het ook wat staven met feiten, je weet toch wel wat feiten zijn?

    Misschien wat veel gevraagd , maar probeer het eens voor de verandering .

    Geliked door 1 persoon

 7. koddebeier zegt:

  En de Haagse regenten importeren die smeerlappen met hordes te gelijk, mede dankzij de EU ratten !

  Like

 8. Theoden zegt:

  Dat wijf moet oprotten naar dat stuk prehistorie.

  Like

 9. Jan zegt:

  Afghaanse sharmuta half naakt

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s